malaysia boleh! (bergelap 1 jam)


VOTE EARTH

terima kasih kepada rakan2 di seluruh malaysia yg turut mengambil bahagian dalam kempen earth hour malaysia

di kwsn perumahan tmpt tggl aku hmpr 80% rmh2 menutup lampu sbg tanda sokongan, housemate aku kluar ronda2 bndr bintulu melaporkan byk premis2 (pasaraya besar, stesen minyak, restoran) yg menutup lampu2 yg tdk digunakan (nak ttp semua lmpu pyh gak) sbg sokongan terhadap kempen ini

apa kata kita teruskan kempen 'earth hour' ni dlm kehidupan kita sehari2, ttp lmpu (dan peralatan letrik yg lain) yg tdk digunakan, atleast bil letrik kita bln ni ada penurunan sket ;)

...of string and me (part 3)


penantian 5 hari~ akhirnya... ibanez gio soundgear GSR190J

tghari td mr. ayang sms "ur bass arrived" so lunch hour pkl 1 aku pun bergegas pi zoso music. sampai je kat zoso, ibanez aku dah tergantung kat stand hitam berkilat lagi tu~

mr. ayang pun suruh aku test power... lps tune sket2 (guna electronic tuner yg dtg skali dgn set ni) aku lyn la nirvana ngan black sabbath (come as u r & iron man, tu je yg aku tau... hehehe) 3-4 round dgn setting yg optimum (ala amp 10w je) soalan mr. ayang "u suka nirvana?" aku jawap "biasala zmn i skolah dulu ofkos layan nirvana" (padahal dlm hati sbb tu je lagu yg aku tau main stakat ni) dah test 15-20mnt kat zoso, aku pun byr balance then bungkus bawa masuk imago aku

ptg lps balik keja aku terus balik umah, memandangkan arini xmain futsal sbb hari selasa & khamis giliran team pompuan yg main. sampai2 je umah aku terus punggah... then susun pose nak amek pic riak ;)

test2 power xsedar dah 1 jam aku gig sorg2 (dgn volume yg minimum sbb xmau jiran2 bising) ntah aku pun lupa aku main lagu apa... rasa2nya main hentam2 je kot asal kluar bunyi. patutnya mlm ni aku pi majlis mkn mlm kat dewan suarah sempena sambutan ulang tahun ke-28 pemerintahan pehin sri... tapi aku mcm malas nak pi sbb temptation ibanez ni membuatkan aku melekat kat rmh. aku rasa nak bg nick kat bass aku ni, sbb dia itam... aku nak bg nick CROWS tribute lagu/album tarot "crows fly black" (wlupun marco guna warwick bkn ibanez)

to be continued...

_____
p/s: welcome to the bass club~

kenapa masih guna byk plastik waktu shopping?


cilok drp wikipedia.com

tiap kali aku pi shopping bulanan kat pasaraya mahupun kedai runcit, waktu byr kat cashier penggunaan beg polyethylene (plastik) masih lagi dlm kuantiti yg amat menyedihkan...

walaupun dlm media sejak kebelakangan ini byk kempen2 kurangkan penggunaan beg plastik semasa shopping, disarankan penggunaan beg/bakul yg boleh diguna berkali2 (aka bakul pasar)... tp kesedaran sama ada dari pihak pengguna mahupun pihak penjual masih lagi pada tahap yg rendah.

aku rasa ramai yg malu/segan nak bawa bakul pasar atau 'reusable bag' pi shopping, kan? jd apa yg boleh kita lakukan untuk menyahut cabaran kempen ini? kalau kita perhatikan betul2 waktu kita byr kat cashier dan semasa brg2 dorg masukkan dlm beg plastik... cashier tu akan asing2kan brg2 ikut jenis, dorg xkan campur brg2 chemical (syampu, sabun, deterjen, dll) dgn brg2 mkn, brg2 beku (sosej, ayam goreng, aiskrim) pula akan diasingkan dlm plastik lain... jd apa salahnya brg2 beku td dicampurkan dlm plastik yg mengandungi makanan kering? alaaa... xkan rosak la brg2 kering tu (lgpun kebiasaannya lepas shopping bulanan kita akan balik terus ke rumah kan?) sekurg2nya kita telah menjimatkan sehelai beg plastik... kalau waktu shopping tu ada 10 org yg buat, cuba bygkn dlm sehari, dlm seminggu, sebulan? brapa byk plastik yg telah kita jimatkan?

aku amat setuju dgn langkah2 sesetengah pekedai yg berjenama (watson, guardian, giant, dll) yg menjual dan menggalakkan penggunaan 'reusable bag' utk mengurangkan penggunaan beg plastik... tapi jika minda pengguna kita masih di tahap yg sama... kempen ini tdk akan ke mana2...

contoh yg senang - cuba kita tgk filem/drama/sitcom mat salleh kat tv... dari zmn 80an kalau kita perhatikan kalau ada babak diorg balik drp shopping, mesti diorg akan bawa beg kertas yg penuh dgn brg2... betul x? (secara saintifiknya, kertas lg senang utk mereput/dikitarsemula berbanding plastik) jd, apa salahnya kita mulakan kempen tersebut di negara kita? gantikan beg plastik dgn beg kertas... ada berani?

_____
p/s: apa dah jadi dgn kempen kitar semula yg dibesar2kan suatu ketika dahulu?

...of string and me (part 2)


setelah survey2 kat internet + lawatan sosial ke zoso music, aku pun nekad nak beli satu set gitar bass utk aku blajar main (seriuosly! learning from scratch... basic, doremi, abc) kesian gak dgn kapok housemate aku (mr. jo), kena bantai main bass style...

atas nasihat dan komen2 (racun) drp joad (manggas), jairo (mi scusi) dan mr. ayang of zoso music (mr. bkn miss) aku decide angkat set ibanez GSR190J dgn harga RM1.2k okela utk hrga kat bintulu ni (yg potong leher) sbb kat ebay pun RM9xx+20

cilok dari website ibanez

set bass jump start ni rasa2nya sesuai utk projek permulaan aku (nak lebih lanjut klik pic set kat atas) sbb everything dah complete utk beginner level mcm aku, berbanding klu aku beli berasingan (mix & match) sbb aku sket lagi nak angkat squier j-bass/yamaha RBX170 + ibanez amp @ RM1145 tp xberbaloi sbb xdpt apa2 aksesori kecil2an lain (gig bag, tuner, strap, dll)

well, aku dah order dgn mr. ayang set ibanez tu dgn deposit RM1k, paling cpt sampai hari rabu ni 25/3 (ngam2 gaji ni) plng lmbt maybe isnin dpn 30/3, so nnti2 kan la...

to be continued...

...of string and me


crash course in brain surgery (guitar actually...)

aku dari dulu lg mau blajar main gitar, tp xde kesempatan... dari dulu dgr lagu2 metal/rock skali-skala terasa gak nak main gitar lyn lagu rock sambil hangguk2 kepala... bila dah masuk alam kerja awal thn 2000 dulu kdg2 aku terasa give-up mau blajar, dlm hati kata "aku xde bakat utk main gitar ni" lgpun bz keje xde masa nak blajar/main

ntah tiba2 awal bulan ni (mac 2009) minat mau blajar main gitar timbul semula, aku rasa mcm nak tmbh hobi baru... aku pinjam gitar kapok housemate aku (mr. jo) try blajar, tp nak buat chord pun terkial2... agaknya aku dah terlambat utk blajar main gitar, patutnya blajar time bdk2 lg, time tu jari jemari still kecik still lembut, skrg ni dah besar dan keras... wlu mcmana pun aku try masih terasa janggal

imej wikipedia

tp kali ni aku xputus asa, aku kuatkan niat mau blajar main gitar... klu xdpt pakai chord pun aku hentam pakai tab, sbb tu aku decide utk blajar main gitar bass... aku try main lagu2 simple dulu guna kapok housemate aku, kdg2 sampai longgar string E & A (ujung jari2 aku pn mcm dah bengkak) camni aku kena ada gitar bass baru dpt feel camna bass yg sebenar. bulan ni aku cadang nak beli set gitar bass... oke ke? apa brand? model? kos? aku blank ni pasal gitar/bass ni... baik aku tanya cousin aku joad manggas takilala mnta pendapat2 beras nasional (bernas) dia ni gila sket bab2 gitar ni

to be continued...

earth hour malaysia


VOTE EARTH

on 28th march 2009 8.30pm local time
show the world malaysians are united!
come together to fight global warming
turn off ur lights for one hour
http://www.earthhour.org.my

sbg sorg environmentalist, aku amat mengalu2kn sokongan member2 semua kepada kempen 'earth hour malaysia' ni... alaaa bergelap 1 jam je bknnya lama pun, off lampu je yg lain2 tv, radio, fridge, ps, pc xyah laaa... tunjukkan kpd dunia yg malaysia boleh! (boleh bergelap daaa...)

p/s: teringt masa aku kecik2 dulu pakai lampu minyak tanah jenis pam

braingell radio, we're hard 24/7


braingell radio, we're hard 24/7!

yup, itulah slogan yg slalu aku dgr tiap kali aku tune-in stesen radio ni. brapa frekuensi? bkn... stesen ni bkn bersiaran guna gelombang FM atau AM, tp broadcast live through internet @ internet radio

dulu2 waktu aku keja kat penang, aku rajin tune-in stesen ni smbl buat keja... stesen ni yg byk expose aku kpd muzik2 yg heavy2 (black, death, gothic) xkurg jugak dgn old school metal, classic rock, underground & mainstream metal. kat stesen ni la aku kenal bbrpa band dan lagu yg menjadi febret antaranya dokken (breaking the chains, alone again, felony), iced earth (melancholy, when the eagles cry), ozzy osbourne (bark at the moon, thank god for the bomb, mr. crowley, shot in the dark, crazy train), soad (byob), accept (balls to the walls, metal heart), fozzy (to kill a stranger), ratm (killing in the name of), in flames (colony), ratt (round and round, back for more), wasp (wild child) dan byk lg. aku mula2 discover stesen ni bila tgh browsing for internet radio guna winamp back in the 2004. since then, mmg aku tune-in stesen ni dari mula masuk keja smpi tutup kedai (keja aku dulu la)

stesen ni ada 2 sessi, sessi live dj & sessi loop. sessi live dj mcm biasala spt stesen2 radio yg biasa lps 2-3 lagu dj akan start merapu. sessi loop plak bila xde live dj yg bertugas, so lagu2 akan dimainkan secara automatik & rawak. apa yg menariknya bila sessi live dj, kita bleh berinteraksi bersama dj serta pendengar2 yg lain secara real-time chatting sama ada menggunakan IRC @ javachat yg terdapat kat website rasmi braingell radio ni. dlm sessi ni jugak kita bleh request lagu drp dj tp bergantung kepada dj yg bertugas. lain dj lain genre metalnya... klu kena dj genre black/death metal klu request classic rock ofkos xdpt nak ditunaikan. waktu chat aku guna nick jeehad... dj & chatters/listeners lain pggl dgn gelaran g-hard @ G shj... satu2nya chatter/listener setia dari southeast asia. most chatters dari north america, europe & sket2 south america

senarai dj2 yg bertugas bleh didapati dlm website rasmi braingell radio. senarai dj skrg ni aku pun dah xbrapa kenal (kecuali zigzaggirl), maybe dj2 baru kot? antara dj2 febret aku dulu ialah darkdischord, zigzaggirl, bilelzebub, madcow & vboogieman (maybe ada lg yg aku dah lupa). dorg ni akan broadcast directly dari rmh masing2 xde studio yg tetap. klu nak dgr stesen radio ni bleh klik kat link ni -> listen now, bleh pilih sama ada nak guna windows media player, realplayer, winamp, itunes atau dgr direct through browser

apa2 info pasal stesen ni bleh la check kat website rasmi braingell radio, rock on! perlu diingat, stesen ni broadcast guna internet, xterikat dgn mana2 undang2 penyiaran... so xde censorship! dj2 main ckp lps je... carut mencarut adalah perkara biasa, klu stakat F word tu dah menjadi ayat2 biasa

we're hard(-on), 24/7!

_____
p/s: skrg jrg dh dgr stesen ni sbb nak jimat bandwidth celcom broadband 3G aku yg limited 5GB sbln

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (48) anniversary (63) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (4) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (243) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (18) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (24) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (30) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (61) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (74) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (89) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (38) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (8) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (13) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (119) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (617) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (25) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (132) irt-pulse (1) isu semasa (225) j5 (2) jackson (30) jamming (121) jamtank (21) jim dunlop (50) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (277) konsert (81) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (321) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (10) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (11) membakut (41) memori (297) mercyful fate (10) metallica (71) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (9) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (25) nat-geo (4) nestle (18) new album (27) new gear (156) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (267) pedaltrain (13) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (50) pickups (95) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (18) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (38) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (60) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (42) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (11) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (5) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (10) sr300 (22) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (87) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (31) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (7) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (17) transformers (4) travel (119) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (66) warwick (11) wasp (2) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wonda (2) wordless wednesday (219) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (4) yNot (21) yogurt (6) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger