membakut, here i come! (part 3)


alhamdulillah... akhirnya aku dah sampai kmpg halamanku, kmpg pimping (proud pimpingan), membakut pkl 1745 td setelah driving almost 11+ hours, bertolak dari bintulu pkl 0615, nnti bila aku ada masa aku buat entry pasal journey aku beserta pic2 yg berkaitan. buat masa ni still penat, ngantuk, lapar + tensen sbb line EDGE kat kmpg aku ni slow mcm dial-up (apsal EDGE kat bintulu laju?) kat kmpg aku lom smpi coverage 3G utk celcom, plng2 pun sampai area kmpg brunei je (sblm kmpg aku)... alahai YB~

info drp pic - pekan membakut @ 5.38pm, milage from bintulu 558km
minyak aku full tank kat miri (milage from miri 350km+)
still ada separuh ;) average petrol RM10=100km

aku cuti smpi 8 jun, dlm perancangan ada mcm2 aktiviti utk cuti aku kali ni, antaranya:
1) operasi mencari axe murah kat area kk
2) cuti2 m'sia ke kundasang (berkebarangkalian besar xjd)
3) majlis perkahwinan jairo, ada live band beb! (mi scusi, manggas, etc2)
4) delivery service to sipitang

for the time being... ah!~ kat dapur ada soto yg aku beli kat pkn beaufort ptg td, tgh2 lapar ni belasah soto sejuk pun sedap~

_____
p/s: patutlah waktu aku lalu dpn rmh jairo ptg td, sunyi sepi je...

aku, cd dan ebay...


sejak kebelakangan ni, aku dah gian order item2 from ebay, lebih2 lagi cd audio... pada mulanya aku cuma nak cari cd2 iron maiden nak bg complete koleksi aku sbb ada bbrp album maiden dah xjual kat m'sia. dan jugak nak kumpul album2 blind guardian, masterplan, tarot & kamelot (vokal roy khan only). tp bila dah jmpa bbrp ebay stores yg lelong stok lama cd2 audio dgn harga permulaan US$0.01 (RM0.04+) temptation tu mula la menjadi2...

antara item2 ebay aku beli yg dah selamat diterima (ada dlm entry2 aku sblm ni)

  1. iron maiden - brave new world, dance of death (uk)
  2. zoom b1x bass effects pedal (local, kl je)
  3. tarot - undead indeed (germany)
  4. tarot - crows fly black (russia)

berikut plak item2 yg aku order (within 1-2 weeks ago) tp still belum smpi, kebanyakkannya cd audio lelong, mengikut pengalaman aku kalau item tu from europe, normally it would take around 15-20 days to reach my post box (slalu sangkut lama kat depot kastam). nnti bila item2 ni dah smpi aku akan review satu persatu

  1. (us) nirvana, unplugged in new york (1 cent cd) US$3.15 = RM11.32
  2. (us) hootie & the blowfish, cracked rear view (1 cent cd) US$1.25 = RM4.50
  3. (hong kong) children of bodom, blood drunk (new, sealed) US$3.50 = RM12.59
  4. (uk) tomb raider iii + tomb raider chronicles + tomb raider legend + tomb raider anniversary @ 4 games (used) £3.92 = RM21.72
  5. (us) megadeth, youthanasia (1 cent cd) US$3.15 = RM11.42
  6. (us) the cranberries, no need to argue (1 cent cd) US$1.55 = RM5.62
  7. (us) adema, adema (1 cent cd) US$1.35 = RM4.89
  8. (australia) sonata arctica, don't say a word, EP (new, sealed) AU$1.25 = RM3.45
  9. (hong kong) motorhead, overkill, dual disc CD+DVD (new, sealed) £3.99 = RM22.10
  10. (hong kong) ozzy osbourne, black rain limited edition (new, sealed) £3.45 = RM19.11
  11. (us) metallica, reload (1 cent cd) US$3.18 = RM11.56
  12. (us) nirvana, in utero (1 cent cd) US$2.50 = RM9.09
  13. (us) chris cuevas, somehow someway (near mint) US$0.99 = RM3.58
  14. (france) blind guardian, a night at the opera (near mint) €1.50 = RM7.38
  15. (uk) kamelot, epica (new) £4.99 = RM27.34
  16. (us) dokken, beast from the east (1 cent cd) US$1.36 = RM4.91

nmpk je murah kan? tu harga item je, blm add up dgn kos penghantaran. kecuali yg berstatus 1 cent cd, kebanyakkan cd2 baru harga item + postage kadang2 masih murah (around RM30-40) berbanding dgn harga cd2 baru (import @ international artist) kat pasaran m'sa yg rata2 dlm harga RM40+ tp kalau cd2 artis tmptn xyah cerita la ofkos murah...

to be continued...

_____
p/s: beli jgn xbeli... biar murah asalkan ori (it's a felony to sell counterfeit items in ebay)... tabalurut usin >:)

guitar techniques of...


ptg td lps blk keje aku ingatkan ada main futsal, aku dah siap2 dah tukar baju... tgk2 dorg xmain futsal, dorg pi main bola padang training 9 sebelah kat padang dpn dewan suarah... aku kalau bola padang malas la aku nak join, dahla xde kasut stud... nak mampos berlari satu padang tekejar2 bola? aku tukar blk baju keje then terus pi ronda2 kat city point pi kedai cd chin chin. seperti yg aku mention dlm entry ija medicine, aku pi cari dvd guitar techniques of metallica

dlm operasi mencari dvd tu kat chin chin, aku ada jumpa set cd audio ni... terbeliak mata jugak tgk, dlm hati ada rasa nak beli, tapi xpe lain kali je la lgpun cd ni bknnya jenis hot items... org2 tertentu je yg akan beli, cd apa? ni hah aku smpt curi2 snap - ditujukan khas but cimca & dato (kalau korg baca entry ni la)

46 lagu! 4 cd! RM19.90! hahaha! mmg berbaloi~
nnti mmg aku beli jugak cd rhoma irama ni >:) tggu dan lihat!~

lps jmpa dvd yg aku cari, aku xbuang masa terus pi kaunter. waktu nak bayar aku ada tanya cashier smbl tunjuk tanda logo [original RM29.90 2 discs] aku tanya "yg ni mmg 2 disc ka?" cashier tu terpinga2 then tanya aunty kat sebelah dia (tauke la kot aunty ni) tup2 dia balas "i bg u RM28 la" erk? bila masa aku minta diskaun? aku tanya lain tup2 dpt diskaun RM1.90... hah!~ aku xbyk ckp terus je bayar dan blah...

sblm aku blk rmh, aku sggh pi bayar bil celcom broadband kat kiosk auto payment celcom... hehehe 1st time pakai mesin ni beb, slalu2 bayar kat tm point skali dgn bil astro, air, api... terkial2 aku cari mana button rupanya menalah ni pakai touch screen :D hehehe nasib baik xde org...

oke, sdkt info pasal dvd ni... guitar techniques of metallica, diedarkan oleh brilliant sound entertainment. harga runcit RM29.90 ekceli ada 10 dvd seumpanya yg masing2 tunjuk teknik2 gitar band/guitaris seperti deep purple, nirvana, eric clapton, led zeppelin, rolling stones, jimi hendrix, megadeth, guns 'n' roses, joe satriani dan ofkos metallica yg aku beli ni (nnti ada rezeki aku try megadeth la plak)

isi kat dlm ada 2 disc (single layer dvd5) disc 1 - kuliah lagu enter sandman, the unforgiven dan sad but true, disc 2 - kuliah lagu fade to black dan battery. mentor kita utk dvd ni ialah james humphries yg mmg pekat british english nya, kalau xbiasa dgr pelat british (bkn american) mmg susah nak tangkap apa yg dia sebut. sdkt info pasal mentor kita seperti yg tercatat kat blkg dvd ni "james humpries is the author of the acclaimed giants of rock and giants of metal guitar courses. he is a tutor at one of the uk's leading music colleges, and a regular contributor to guitar techniques magazine" dlm dvd ni beliau guna gitar yamaha acoustic dan utk elektrik guna gitar musicman ntah apa model 24-fret 2x humbucker pick-ups, tapi cantik kaler ijau border pepel :)

sampai kat rmh, aku test disc 2 sbb nak dgr lagu fade to black (lagu lain aku xsmpt lagi nak tgk sampai abis)... mentor kita akan bahagi2kan part2 lagu (intro, solo, verse, chorus, dll) supaya senang nak blajar satu persatu... hah! yg pasti dvd ni mmg bukan utk level aku, sbb target dvd ni adalah utk mereka2 yg berpengalaman dan dah biasa bermain gitar, bukannya utk mereka2 yg baru nak berjinak2 main gitar (mcm aku)

secara amnya, dvd ni mmg sesuai utk mereka2 yg ingin mengasah dan menajamkan teknik bermain gitar ala2 metallica (teknik abg ku hamit) dan bknnya utk beginner mcm aku, i think i should stick with ija medicine vcd 1st. tp xpe sebagai koleksi aku akan simpan dvd ni dan suatu hari nnti bila aku dah bleh kira thp berpengalaman aku akan pasang balik dvd ni dan blajar teknik ala2 abg ku hamit

to be continued...

_____
p/s: rasa macam nak demam la plak...

membakut, here i come! (part 2.5)


atas permintaan rakan2, kat sini ada bbrp gmbr koleksi peribadi yg aku snap (wktu tgh driving) kembara trans-borneo aku sblm2 ni dari bintulu ke membakut (or vice-versa), fyi since 2006 aku dah 8 kali ulang-alik blk kmpg lalu jln darat (thru brunei darussalam)

04/06/07 - from membakut to bintulu
lokasi - jambatan sg. lawas, swk

07/10/07 - kembara balik raya :) bersama en. chell benonian
lokasi - feri pandaruan, limbang

20/10/07 - on the way blk bintulu
lokasi - somewhere kat border miri/bintulu

05/01/08 - baru turun jmbtn asean
lokasi - senadin/permyjaya/pujut (ntah lupa exactly kat mana) miri

27/12/08 - somewhere sblm sampai bandar limbang
lokasi - supermarket dkt simpang 3 (ntah lupa nama kedai)
kunun2 mcm R&R la

05/01/09 - yg ni latest, parents aku ikut skali
lokasi - feri pandaruan
this side is brunei, the other side is limbang, swk

oke, nnti kembara trans-borneo latest aku, maybe aku akan cover complete review... bandar2, pekan2, checkpoint, pos imigresen, tips, petua2 dll...

to be continued...

_____
p/s: bintulu to membakut = 550km = 8-12 jam drive = RM50 petrol (estimated for kelisa only)

membakut, here i come! (part 2)


hari ni khamis, ptg ni lps abis keje xmain futsal sbb team pompuan main... aku awal blk (xmcm slalu2) ngam2 je 'punch card' (thumb print biometric) menunjukkan pukul 5.30 aku terus thumb print... "tet~ thank you", dlm perancangan nak pi park city mall pi popular cari bahan bacaan bulanan (max-it) or cari cd/dvd hiburan... tup2 aku teringat nak bikin wheel balancing & alignment imago aku (sblm aku blk kmpg jumaat dpn 29/5) dlm perancangan nak bikin hari sabtu ni, tp takut xsmpt sbb kebarangkalian ada sessi jamming (tunggu bob kandar sound), ahad kedai tayar tutup

kebetulan lalu metro tyre parkcity (tmpt slalu bikin) dorg still bukak... dorg tutup pkl 6, so smpt ni nak buat wheel balancing + alignment ni, bajet2 dlm RM50-60 (balancing 4 tayar = RM20, alignment = RM35)... lepas balancing 4 biji tayar, waktu dorg tgh align aku dgr mcm ada sesuatu dorg cerita time jolok2 kat bawah enjin... tiba2 mekanik tu bgtau, aku punya camber nut sblh kiri bengkok kena tukar baru (erk? bila masa benda tu bengkok?) aku tanya kalau xtukar xbleh ke? mekanik tu kata kalau xtukar xdpt nak realign sbb mmg dah jauh offset. brapa seunit? RM35 je... alahai mati2 aku ingatkan over RM50 kalau x mmg lari bajet aku, aku pun suruh dorg proceed... sambil2 dorg realign aku pkr blk kat kat mana, bila & apa yg mmbuatkan nut tu bengkok? ni mesti kes langgar lubang ni... tapi, bila masa aku langgar lubang?

baru aku ingat, thn 2007 mmg ada kes langgar lubang besar smpi tayar aku bengkak rim pun bengkok sket... dan mmg betul kat depan belah kiri, tapi apsal last skali aku realign kat perodua (26/7/08) mekanik perodua xmention pun benda ni? atau maybe time tu offset xjauh sgt, still realignable... nak kata dorg (metro tyres) nak kelentong aku, tp dorg mmg tunjuk camber nut aku dgn yg baru mmg jauh beza (bengkok) xsmpt aku nak snap pic lgpun segan la plak nak kluarkan enpon snap pic :) lgpun aku xambik nut lama tu, tgglkan je kat situ... so proceed~

setel semua dlm pkl 6.15, dorg dah tutup kedai dah, aku je sorg kastemer yg tggl kat waiting room... time bayar kat kaunter, tgk bill... balancing RM20, alignment RM35, camber nut FLHS RM35 (amende dia tulis FLHS ni?), 5% service charge RM2.75, total RM92.75, mcm biasa aku akan minta diskaun bg genap nombor, so dptla RM90 (aduih kopak aku...) tp xpe, isnin dpn gaji ... lgpun benda ni mmg dah masuk dlm 'to-do list' organiser aku dan mmg mustahak utk keselesaan/keselamatan pemanduan... yela aku nak drive long distant, blk kmpg~ (proud sons of pimping)

once i test drive, pergh!~ mmg jauh beza drp sblm ni... lbh2 lg bila buat cornering (aku slalu corner dlm) kali ni stereng terasa berat sdkt, sdp gila cornering camni. patutla selama ni bila drive extreme sket rasa mcm tayar pancit je wlupun tekanan tayar pada tahap optimum, maybe pasal problem ni kot? oke~ off to parkcity mall...

to be continued...

_____
p/s: sampi je rumah on internet check harga camber nut kelisa/kenari... end user price varies around RM20-40, hmmm... okela tu xkena harga potong leher

membakut, here i come!


smlm (isnin) aku dah join operasi mengisi borang cuti... apply cuti rehat from 29/5 til 8/6 (1-2/6 cuti am swk - gawai dayak) so that's mean aku cuma cuti selama 5 hari (eleee... cuti tahunan aku byk lg, ada 30+ hari) hari ni aku jumpa awang k. nak minta sign pegawai pengganti sbb kitorg ada perjanjian, bln 3 tu dia blk sabah 1 minggu+ aku yg sign... then this time aku cuti time kaamatan/gawai dia plak sign. hari ni (selasa) cuti aku dah diluluskan...

gambar hiasan - koleksi peribadi, somewhere kat jalan lawas/merapok. aku suka bukit batu kapur kecik tu, tiap kali lalu jalan ni mesti aku snap pic bukit tu

well... *membakut, here i come!

(aiseh ujung minggu ni nak kena balancing tayar + alignment imago aku, nak drive long distant)

to be continued...

*membakut - my hometown

_____
p/s(s):
jairo - baldur's gate
joad takilala - jackson dinky kepala tebalik
cimca - survey netbook, bleh monthly installment kah?
gadopang - bah, blanja kadiaku mikdi dabalcis baga

5 most lame wrestling moves


not in order of lamenest
1. the people's elbow - the rock
2. balls in - mvp
3. five knuckle shuffle - john cena
4. boom boom boom - kofi kingston
5. the worm - scotty 2 hotty

fyi, sblm komen apa2 ada baiknya korg baca artikel mengenai pro wrestling ni dulu (sumber wikipedia) baru korg dpt gambaran apa itu pro wrestling sbnrnya...

to be continued...

_____
p/s: sapa masih ingat chris benoit?

gayu guru gerai nyamai


ya... bln mei tiba lagi, thn ni genap 3 thn aku bertugas di bintulu, start posting on 24/4/2006 (sdkt info sejarah - sehari slps tun ghaffar baba meninggal dunia 23/4/2006) dan setiap kali bln mei/jun tiba masyarakat borneo amnya akan merayakan dua pesta yg berbeza tapi sama, tadau kaamatan di sabah dan gawai dayak di sarawak. kedua2 perayaan ni sbnrnya lbh kurg sama saja konsepnya sbb kedua2nya merupakan hari kesyukuran yg dirayakan slps tamat musim menuai... u'll get the point, baca artikel wikipedia ni pasal Gawai Dayak dan Kaamatan

bkn aku nak explain apa itu kaamatan atau gawai... cuma nak kongsi pengalaman ala2 mcm dkt2 nak raya, sales sana sini... lagu2 iban (lagu gawai kira mcm lagu raya la) dgn irama joget yg mengasyikkan pastinya berkumandang di pasaraya2 spt sing kwong, farley, mds... diskaun sana sini, promosi brg2 keperluan harian, iklan, poster, sepanduk, kad raya (er... kad gawai) dan yg pastinya office mate aku yg berketurunan iban pastinya sdh sedia dgn operasi mengisi borang cuti :D disebabkan tiap2 thn cuti kaamatan jatuh pada 30-31 mei dan gawai pula pada 1-2 jun... ditambah pula dgn cuti skolah, aku kebiasaannya tiap2 thn akan turut serta dlm operasi mengisi borang cuti :D apply cuti 7-10 hari sbb nak balik kmpg...

aku xprnh celebrate gawai dgn member/office mate iban aku, sbb setiap kali cuti gawai aku pun cuti blk kmpg... tp rasa2nya kemeriahan sambutan gawai ni mcm meriah dorg smbt krismas (except for the traditional ceremony)... klu krismas aku tiap2 thn xpnh miss dtg beraya kat rmh panjang en. mag... hah, cerita psl rmh panjang... dlm minda masyarakat malaysia amnya (kecuali sarawakian) msti dorg pkr rmh panjang ni mcm yg kat perkampungan budaya kat kuching nun... salah! jgn anggap dorg ni ketinggalan zaman... rmh panjang dorg ni dah advance mcm rmh teres kos sederhana 2 tingkat, kemudahan prasarana lengkap letrik, air... parabola pun ada. cuma design masih lg mengekalkan trademark rmh panjang tradisional iaitu ruai (public corridor)

sbg warga malaysia yg prihatin, dorg pun tau toleransi kaum2 lain especially kpd rakan2 yg muslim... dorg xkan offer tuak atau minuman tin "cap rimau" pd yg muslim, sama gak dgn makanan... utk open house kebiasaannya dorg mmg dah siap order katering dr restoran/katerer yg halal... mcm en. mag dia mmg order dgn wandi katering (katerer utama opis kitorg)

to my ibanese (bkn ibanez) office mate - mag, nelson (2nd bassist), lenny, entigal, kalvin, jackson, hlt, ben10, agnes... aku ucapkan gayu guru gerai nyamai... anang ngirup sampai parai :D hahaha~

_____
p/s: tadau tagazo do kaamatan pada member2 kadazandusun kat sabah nun

asas bermain guitar ija medicine


mggu lps waktu aku tgh tggu order mee kolok kat food court sing kwong, aku smpt belek2 cd/vcd yg jual kat area dpn... aku belek2 area ori je, yg pirate aku dah xberminat dah... belek punya belek aku terjumpa 1 vcd ni, tajuknya asas bermain guitar ija medicine - jam gitar dalam bentuk karaoke (salah ejaan ni, kejap guitar kejap gitar, tp dah mmg mcm tulis kat cover), dlm hati aku best jugak vcd ni kalau aku beli utk blajar main gitar (gitar yg bakal dibeli)... so ptg td dlm pkl 7+ lps abis main futsal, aku sggh sing kwong... lps shopping brg mingguan aku beli la vcd (ori) ni dgn harga RM19.90

sblm bacaan lanjut, ada sdkt nota - kpd pembaca yg dah kira masuk taraf guitar hero, shredder, ada kugiran sendiri, ada lagu2 sendiri, album, singles @ ep... disarankan skip entry blog ni, xsesuai utk anda. tp kalau nak terus membaca jugak @ nak baca review aku terpulangla... sokongan anda amat dihargai... tp, paham2 ajela "saya budak baru belajar.. kalau salah jgn jolokkan"

terbitan & edaran NSR (P) & (C) 2008 new southern records sdn. bhd. (kira baru dlm pasaran lg la vcd ni) kepada yg xkenal ija, beliau merupakan gitaris utk kumpulan rock medicine (bekas gitaris? medicine dah disbanded ke blm?) yg popular suatu ketika dahulu dgn lagu2 seperti tika dan saat ini, rimba cintaku, kerana cinta, cinta mistik, titian... time lagu2 ni top klu xsilap dlm thn 1988-1989 kot time tu aku baru darjah 3. beliau jugak pnh mendpt gelaran pemain gitar terbaik dlm pertandingan juara2 rock pd thn 1986. isi kat dlm 1 cd je, lbh kurg 1 jam kuliah gitar. berikut bbrp snapshop drp vcd ni:

intro splash page vcd

gitar gibson les paul

lagu2 selingan jamming dgn kawan2

berikut adalah antara kandungan vcd ni (mata pelajaran)
01 ulasan vcd dan pembelajaran
02 jam "ija and friends" - lagu i
03 tuning
04 teknik posisi tangan kanan dan tangan kiri
05 kod-kod asas
- major
- minor
- kod-kod principal dan family
- cara-cara menggabung kod
06 skaling-skaling asas
- major
- minor
- pentatonic
- cara-cara menggunakan skaling di dalam kod
07 kod dan skaling "tika dan saat ini"
08 jam lagu "tika dan saat ini"
09 latihan-latihan asas
- latihan chromatic
- latihan petikan (picking)
- cara menggunakan "metronome"
10 penutup
11 jam "ija and friends" - lagu ii

sdkt ulasan kt blakang cd ni "vcd ni adalah pembuka jalan dan buah tangan saya kepada peminat gitar yg ingin belajar bermain gitar dan insya-allah akan diteruskan hingga ke peringkat yg seterusnya... [truncated] ...kerjasama anda amat saya hargai. akhir kata kpd peminat belilah yg original"

ulasan aku? vcd ni amat sesuai kpd mereka2 yg ingin blajar main gitar dr tahap asas (start from scratch... abc, doremi) tp xde mentor (mcm kes aku la)... cara penyampaian ija yg slamba kira mcm borak dgn mmbr2... klu tlps satu bab @ cara ija ajar laju sgt, apa susah rewind blk la... so, slamat blajar & slamat maju jaya, yakin boleh!

_____
p/s: kat city point plak aku ada jumpa dvd guitar techniques of metallica, dvd ori hrga RM20+ nnti kalau aku dah beli aku review

sign for better wildlife laws in malaysia


pic promo/kempen kat bwh & artikel asal (yg aku translate serba sdkt) dicilok drp website wwf malaysia. sbg seorg aktivis alam sekitar, sekurg2nya aku dpt membantu dorg dlm menyebarkan kempen berikut:

dana hidupan liar dunia malaysia (wwf malaysia) ingin mensasarkan sejumlah 100k tandatangan sblm bln jun 2009 sbg sokongan utk menambahbaik/meminda semula undang2 berkaitan hidupan liar

sehingga kini, hidupan liar di semenanjung malaysia "dilindungi" oleh akta perlindungan hidupan liar 1972, undang2 yg berusia 35 thn ini sememangnya sudah lapuk dan byk kelemahan yg menyebabkan penjenayah hidupan liar slalunya terlepas drp ditahan, dibicarakan dan dihukum

dorg (kat wwf) memohon kpd kerajaan malaysia utk mengkaji, menambahbaik dan meminda semula akta perlindungan hidupan liar 1972 kepada suatu akta yg lebih tegas dan lebih efektif (dari segi penguatkuasaan, tindakan dan hukuman) sambutan, sokongan dan tanda tangan anda adalah amat mustahak & berharga utk membolehkan kempen ini berjaya

act now and sign for a better law for wildlife in malaysia petition

waktu aku sign petition ni baru ada 5000+ signature, masih belum mencapai separuh drp yg disasarkan, so kwn2... tolong kempen kat adik bradik, mak bapak, jiran2, co-workers, boss or even mat2 bangla/indon (yg dtg dgn izin) ajak dorg pakat ramai2 sign petition ni, tengkiu~

_____
p/s: slamatkan spesies terancam di negara kita, contohnya kucinghijau

10th anniversary one piece super best!


pd peminat2 anime one piece ワンピース sama ada yg beli cd/dvd ori atau download torrent mingguan, pastinya layan lagu2 tema dlm anime ni kan? lbh2 lg lagu opening & ending... well, pd kipas-ssh-mati one piece pastinya mengenali (takilala) work art ni...

pic cilok dari website K-O records ltd.

ia merupakan work art utk cd album 10th anniversary one piece super best (2cd set) yg mengandungi 28 track (track 1-14 kat disc 1, track 15-28 kat disc 2) lagu2 tema drp siri anime one piece (xtermasuk muvi & ova) aku layan anime ni since 2003 sampai skrg (housemate aku dulu rajin tiap2 bln beli dvd ori one piece)

ekceli aku dah lama beli cd ni, belek2 kat inlay ada tulis "jali/cpkk/091007" maknanya aku beli cd ni kat centre point kota kinabalu pd 9 oktober 2007 dgn harga RM39.90... klu xsilap time ni bln posa aku pi shopping baju raya dgn kazen aku (gadopang) inlay 36 muka surat warna-warni siap dgn lirik2 lagu tp dlm tulisan jepun la... for south-east asia market distributed by K-O records ltd (info selebihnya dlm tulisan jepun) kalau yg original version release from japan diterbitkan oleh Avex Trax (2-discs + 1-dvd)

album ni mmg cover semua lagu2 tema opening/ending dr episod 1 smpi episod 280+ klu xsilap water 7 arc (time album ni release la, skrg dah episod 400 shabondy arc) aku xnak review satu persatu lagu2 dlm cd ni, lgpun kat inlay cd 95% tulisan jepun... cuma tiap kali dgr lagu2 dlm album ni msti teringat nostalgia2 dlm anime one piece (mahupun nostalgia peribadi) lbh2 lg track 8 - memories, track 16 - free will, track 23 - dear friends... apsal? hanya peminat one piece saja yg tau~

track list berikut aku cilok dari blog On the Cruise! oleh adreaKong

disc 1
Track 1 - We Are! / Hiroshi Kitadani
Track 2 - Believe / Folder 5
Track 3 - Hikari e / The Babystars
Track 4 - Bon Voyage! / Bon-Bon Blanco
Track 5 - Kokoro no Chizu / Boystyle
Track 6 - Brand New World / D-51
Track 7 - We Are! / 7 Member Straw Hat Pirates Version
Track 8 - Memories / Maki Otsuki
Track 9 - Run! Run! Run! / Maki Otsuki
Track 10 - Watashi ga Iru Yo / Tomato Cube
Track 11 - Shōchi no suke / Suitei Shojo
Track 12 - Before Dawn / AI-SACHI
Track 13 - Fish / The Kaleidoscope
Track 14 - Glory / Uehara Takako

disc 2
Track 15 - Shining ray / Janne Da Arc
Track 16 - Free Will / Ruppina
Track 17 - Faith / Ruppina
Track 18 - A to Z / ZZ
Track 19 - Tsuki to Taiyō / Shela
Track 20 - DREAM SHIP / Aiko Ikuta
Track 21 - Mirai Kōkai / Tackey & Tsubasa
Track 22 - Etānaru Pōzu / Asia Engineer
Track 23 - Dear friends / TRIPLANE
Track 24 - Asu wa Kuru Kara / Tohoshinki
Track 25 - ADVENTURE WORLD / Delicatessen
Track 26 - Family / 7 Member Straw Hat Pirates Version
Track 27 - チョッパーマンのテーマ / チョッパーマン *BONUS TRACK - lagu tema chopperman
Track 28 - そげキングのテーマ *BONUS TRACK - lagu tema sogeking

sbnrnya album ni dah lama melepak dlm glove box imago aku, br hari ni aku rasa nak meriakkan diri masukkan artikel album ni dlm blog ;) slalu2 aku pasang album ni bila aku blk kmpg long distant drive (trans-borneo) lbh2 lg bila lalu area limbang atau kat lawas-merapok yg jlnnya xbrapa sibuk... drive santai smbl layan one piece~ (tp klu pasang lagu2 metal dgn volume 80% amat sesuai utk menghilangkan rasa mengantuk, but that was another story...)



cd album one piece best album ~ワンピース主題歌集 2nd Piece~ (pic kat bwh ni) pun aku ada gak tp ada kt kmpg, tp hmpr semua lagu2 dlm album ni dah ada dlm album 10th anniversary one piece super best...

pic cilok dari website K-O records ltd.

_____
p/s: kaizoku ouni orewa naru!

tarot - crows fly black


seperti yg dijangkakan, cd yg aku order kat heavy.music.store ebay dah smpi arini... apa dia? tarot - crows fly black. waktu aku tgh bz menampal carta organisasi baru tiba2 en. mag panggil "ada bungkusan registered dari russia"... aik russia? bkn finland ke? lps sain buku dispatch brother posmen aku belek2 bungkusan tu - warshawskoye way, 115127 moscow, russia... mmg betul dr russia (kat dlm ebay tu tulis location finland) ah whateva!

yg aku ingt aku order kat ebay 27 april, chop pos russia 28 april... chop pelepasan kastam m'sia (klia, sepang) 6 mei, chop pjbt pos bintulu 11 mei... kira okela proses dlm 2 mggu je, xsangkut lama kat mana2. buka2 je bungkusan, cd masih lg sealed... walauwei! mcm biasa ada crack sket kat case, kali ni kat blkg (ni msti efek chop pelepasan kastam la ni, dorg hentak kuat2)

aku minat sgt dgn work art album ni, mula2 aku ingt mamat dlm gmbr tu marco... rupa2nya bkn, sekadar hiasan...

sdkt info kat blkg cd - "... (P) 2007 by irond ltd. under license from nuclear blast" then tulisan russia yg sepatah haram aku xpaham... yg plng best ada notis "for sales in the territory of russia, belarus, ukraine and baltic states only" hahaha! tp terlepas kat buyers m'sia... kenapa aku beli versi ni? sbb enhanced cd, ada bonus track - veteran of psychic wars, tarot media player dan videoclip ashes to the stars...

dan cd ni la yg plng murah (new & sealed) yg aku jmpa kat ebay dgn hrga US$7.88+6.00-1.95 (RM43.94) yg lain over RM50, buka dlm tgk cd mmg clear berkilat scratchless... test play kat pc cubicle aku 2-3 round mmg perfect!

info pasal album ni & band tarot korg bleh check kat website rasmi tarot xyah aku nak cerita pnjg2 or review... bg aku hampir semua lagu2 dlm album ni best2... tapi klu suruh pilih aku rasa lagu febret aku crows fly black (heh, nick bass aku), traitor, ashes to the stars, tides dan you. nak baca review album ni? aku rekomenkan pi dua site ni - Encyclopaedia Metallum - Reviews for Tarot (Fin) - Crows Fly Black atau [Metal-Temple_com] Tarot - Crows Fly Black (Review)

ekceli, aku dah donlod mp3 album ni thn lps hehehe~ (skali dgn album undead indeed) siap burn kat cd utk play kat dlm imago aku... layan tarot smbl drive pi keja (or waktu balik stuck dlm traffic jam) tp, sbg tanda support tarot & marco, aku berusaha beli cd ori (cari kat ebay) yg aku rasa xde jual kat m'sia (klu ada pun mesti susah cari... kedai aunty kat campbell's maybe ada kot?) aku akhiri dgn frasa cilok dr abg. ben "Kalau minat dengan satu band, beli ORIGINAL! Apa cerita beb, kata support tapi beli pirate!"

_____
p/s: kdg2 bleh gian gak mail order @ ebay ni... xpyh susah2 cari cd/dvd febret kat kedai, yg penting sabar menunggu & ujung bln byr kad gores ;)

ada apa dgn karam singh walia?


aku kebelakangan ni jarang dah tgk tv (apa2 semua guna internet) tp wlu apa2 pun aku xkan miss buletin utama tv3 8 mlm... bkn apa, selain drp mengikuti perkembangan2 semasa, segmen yg aku nnti2kan ialah laporan mengenai alam sekitar, lg2 klu ia dilaporkan oleh karam singh walia (bkn wartawan lain)... plng latest laporan mengenai kualiti air di cameron highlands... mungkin sstgh org berpndpt gaya penyampaian laporan beliau melucukan (trademark hayun tangan 6-8 kali) dan bab peribahasa yg byk guna 'ayat power'... tp bg aku, inilah contoh teladan seorg wartawan yg 'buat kerja' - kenapa pihak bertanggungjawab, kerajaan negeri, jbtn2 tertentu, kenapa selama ni tutup mata mengenai isu2 alam sekitar? xbuat kerja ke?... tp bila bro. karam dah turun padang dan laporan masuk buletin utama tv3, barula semua terkial2 menuding jari antara satu sama lain...

pic cilok dari website cetree.portal

ada apa dgn karam singh walia? kat bwh ni aku cilok 10 perkara yg anda xtau pasal karam singh walia... dicilok dari website REACH (aku plng suka yg no. 2 tu... kat mana aku pnh dgr cerita ni?)

1) Is he single-handedly trying to popularise Malay adages and proverbs? “No, it is a way to catch people’s attention. Sometimes I use bahasa kiasan (decorative language) as a way to make a point without hurting people’s feelings. That’s Malay culture actually. Some people take the trouble to e-mail or SMS me if they do not understand the saying. I, of course, oblige them. It goes to show that people are curious. Most of us don’t use or even hear these expressions once we leave school.”

2) He carries a photocopy of a book listing some 4,300 Malay sayings with him everywhere he goes. He found this copy by chance, when his neighbour’s dustbin was knocked over by a stray hockey ball. The book never meant much to him until some 10 years later when he joined TV3. “Recently, a local publishing company sent me two of their newly-launched books, one entitled Kamus Peribahasa Kontemporari, the other on pantun and gurindam. It’s smaller and easier to carry around but I still prefer the old book.”

3) His favourite saying is “Terbakar kampung nampak asap, terbakar hati siapa yang tahu”. “Our former prime minister used it as a warning to grassroots leaders. He advised them to go down and serve the people, they may be smiling and all but you can never know their true feelings or how they would vote, for that matter.” Tun Dr Mahathir Mohammad, apparently mentioned “wartawan Singh dari TV3” during that speech.

4) Prior to being a TV news journalist, Karam was a secondary school teacher. His first degree from Universiti Pertanian Malaysia (UPM) is in teaching English as a second language. Besides English, he also taught physical education. Subsequently he gained a master’s in TV journalism from the University of London.

5) Until 10 years ago, Karam rode a motorcycle to work. It was the only mode of transportation for his family of five. Often he had to make two trips to transport his family, sometimes ferrying two children at a time – one behind him, one in the front basket. His reason? “Getting my house paid for in full was my first priority.”

6) Being a good hockey player, Karam volunteered to coach hockey to schoolchildren during his four years at (UPM). He went to the nearest school in Serdang and asked the headmaster if he could train the boys. “Within a year, we had a championship team. And we won the national championship three years in a row.” From this team of humble beginnings, six national players were born, including Maninderjit Singh, Abdul Rahman, Saiful and Madzlee.

7) These days Karam’s hockey stick hardly sees the light of day. He is too busy with work. A passionate environmentalist, he pursues every case of environment degradation with such zeal; receiving threats and even risking his life is a norm. He recalls being chased by parang-wielding illegal farmers from Cameron Highlands once. “Some even offered me cars and RM150,000 in cash to buy me off. I have never seen so much money in my life. It shakes you to your foundation, your belief in what’s right.” The temptation was strong but Karam knew he would never be able to look his children in the eye if he gave in.

8) His most embarrassing situation while on air turned out to be a personal ‘expose’. His pants tore at the back while he was climbing up a steep slope to get a bird’s eye view of illegal logging activities. Luckily the cameraman at that time was the only witness, so Karam was “safe”.

9) If there is one thing he absolutely cannot tolerate, it is litterbugs. “Once, a man threw a soft drink can out of his car window. I chased him and made him turn around to pick up his rubbish.” Karam and his family also avoid carrying plastic carrier bags as much as they can.

10) On a larger scale, he has a bone to pick with some government departments and state governments. He wishes that they would be more transparent and accountable when planning development, especially in sensitive areas. “This really angers me – people with a string of degrees and titles to their names but when planning for development, they do not look at the bigger picture, on a macro level.” What would he do, if he were in their seats?

aku sbg seorg aktivis alam sekitar (analisis kumbahan & air) mmg salute dgn laporan2 singh ni dan sokong 100% hasil kerja beliau, semoga laporan2 beliau mengenai alam sekitar dpt membuka mata pihak2 yg bertanggungjawab khususnya dan warga malaysia amnya... this singh is the king! not the 'other' loudmouthed, wheelchair-bounded singh...


_____
p/s: "terbakar kampung nampak asap, terbakar hati siapa yang tahu" - power ayat ni

tarot - undead indeed (part 2)


kol 7 mlm td kitorg 1 jbtn serbu dewan hockien yg mmg betul2 berada di blkg jbtn kitorg sbb dah booking 7-9 mlm utk main tabis hehehe... (badminton la), aku blk awal dlm kol 8 lps abis 1 game... malas nak layan kerenah staf2 lain yg over-excited berebut2 nak main xbg can org lain...

smpi rmh masak air (utk mee segera hehehe) smbl layan dvd konsert live tarot - undead indeed yg aku terima pg td... jom layan! sambung review pasal cd/dvd ni... 1st of all, yg aku tau album live tarot ni ada 3 versi (xtau la klu2 ada versi lain) [1] versi cd audio 2 disc [2] versi dvd konsert [3] versi set cd+dvd (yg kononnya limited 1000 copies)

aku beli versi set cd+dvd sbb limited 1000 copies tu kot (ntah betul ke x) ekceli aku nak tgk bab dvd konsert (tgk teknik marco main bass) sblm ni tgk bbrpa klip kat youtube... mp3 utk album ni aku dah donlod thn lps (hehehe... xpe atleast aku dah beli versi ori, support tarot la) album yg aku beli ni official release nuclear blast gmbh manufactured in germany bknnya re-release oleh label lain... nak kata masuk m'sia aku xtau la... rasa2nya xmasuk kot?

dvd konsert: live at rupla 2007 - ada 19 track, cd audio ada 14 track (klu versi cd audio 2 disc, semua lagu ada) dvd double layer (dvd9) region 0 - maknanya semua player bleh main. sket info camna nak tau dvd double layer (dvd9)

check kat properties dvd (windows) klu dvd single layer (dvd5) kapasiti maksimanya 4.7GB, so klu kapasiti dvd tu >4.7GB maknanya dvd tu double layer (dvd9)

line-up dorg utk konsert ni
marco hietala - lead vocals, bass
zachary hietala (abg marco) - guitars
tommi salmella - lead vocals, sampler
janne tolsa - keyboards
pecu cinnari - drums

aku xnak review semua (malas)... apa2 bleh check kat website rasmi tarot, cuma aku geram setiap kali klu tgk marco perform live (slalunya dgn nightwish) sbb geram dgn bass warwick infinity nt yg dia pakai... dlm konsert ni ada nmpk dia punya backup bass warwick vampyre biru tersadai kat blakang... dua2 axe idaman aku tu, cuma harganya xmampu aku nak bayangkan.


infinity nt & vampyre
pic cilok dr website warwick basses amps & rock'n roll

oke antara lagu febret aku dlm album/konsert ni - crows fly black (heh, nick bass aku), traitor, tides, wings of darkness & ashes to the stars... kecuali wings of darkness (lagu klasik 80an dorg) semua lagu febret aku tu drp studio album latest dorg crows fly black (2006) yg kebarangkalian cd yg aku order kat ebay dpt dlm mggu dpn

info drp inlay cd/dvd ni - diterbitkan oleh tuomo leskinen (apsal kebanyakkan nama org2 finland kat blakang ada ...nen?), dirakamkan di rupla kat kuopio, finland (klu xsilap hometown marco & zach) pd thn 2007... ala2 mcm kt hardrock cafe la ni...

pendapat peribadi aku? konsert yg sempoi, simple... sbb

  1. dressing dorg pun simple2 blaka, t-shirt & cargo pants 3/4, sneakers... nothing speacial
  2. konsert dorg ni langsung xde pyro (bungapi, letup2, dll) kecuali kombinasi lampu2 pentas & sket2 asap, tp persembahan ttp mantap dan menghiburkan
  3. wlupun interlude antara lagu dorg ckp bahasa suomi (bahasa org finland) tp nasib baik ada subtitle english :)
so, dari segi bintang... aku bg full 5/5 stars! ni la yg dikatakan penghibur sejati...

seperti ramai peminat marco/tarot yg lain... wlupun band tarot ni dah lama wujud since the 80s (zmn rmbt kmbg, sluar ketat, mekap2) aku cuma dpt tau slps aku minat band nightwish... yela kan marco femes sbb dia join nightwish (album century child) yg lebih mainstream drp band tarot. aku cukup minat dgn suara tenor marco yg epic (smpi try tiru vocal mcm marco)... tp dlm nightwish marco jrg vocal kecuali just utk 1-2 line @ lagu2 duet, tp dlm tarot marco conquer vocal (bersama tommi salmela)... dan 1 lg fakta - aku main bass sbb pengaruh marco hietala selain steve harris (hahaha mamat janggut tocang ala2 viking ni idola aku)

well... kpd kipas-keras-mati marco & tarot di luar sana, album ni mmg must-have collection, klu nak tggu masuk m'sia... ntahla bila (dah masuk ke?) so? enjoy the show!~ proud owner of the tarot - undead indeed live album

_____
p/s: marko tapani hietala... marco tu nama glamer je

tarot - undead indeed


item yg aku order kat muchmedia ebay dah sampai, apa dia? set cd+dvd tarot - undead indeed yg berharga €14.29+3.99 (RM88.46) aku order 20 april, chop pelepasan kastam 28 april (oke gak 8 hari je dh sampai), chop pos malaysia 29 april... kira oke gak la xde sangkut lama mcm iron maiden yg aku order dulu

buka2 ni la kandungan kat dlm, cd/dvd yg masih sealed, resit ebay & slip drp mudgemedia. aku tertarik dgn sticker merah kat dpn tu "the new live album with tarot's first live dvd ever!" ni aku xkisah... "feat. nightwish bass player and vocalist marko hietala! - finest finnish heavy metal!" yg ni nak promote album sbb maybe ramai yg xtau band tarot, tp bila bubuh nama marco & nightwish buyers akan curious sbb ramai org kenal nightwish berbanding tarot, wlupun tarot dah lama wujud dr zmn rock 80an lg...

case ada sket crack kt dpn & belah atas, ni mesti pasal chop pelepasan kastam ni dorg hentak kuat2, tapi xpe cd/dvd kat dlm still perfect no scratch whatsoever... aku xnak review cd/dvd ni skrg sbb xsmpt nak test kat opis ni byk keje, ditmbh lg mggu ni sibuk sbb ada karnival sukan jbtn (aku join main karom, badminton *tabis* & street soccer) anjuran kelab sukan & rekreasi jtbn... mlm nnti lps aku layan baru aku review...

to be continued...

_____
p/s: only crows fly black? (xjugak, burung tiong bukit pun terbang itam)

aktiviti kelab sukan & rekreasi di hujung minggu - jamming (part 2)


seperti yg dirancang, arini ada sessi jamming/latihan kitorg start pkl 10.30pg. sessi kali ni dan sessi2 seterusnya akan diadakan dlm bilik mesyuarat setelah mendapat kebenaran ketua jbtn (boss) lps ni xde dah istilah open-air jamming session... equipment kali ni xde masalah sbb ada 1 gitar ibanez pnjm (gio series strat-look-a-like maybe model grx20 kot, syg gitar ni kotor gila... tuannya xpnh lap ke?) utk kegunaan jo & nelson (tp kabel pendek dan xde apa2 efek - straight to amp)

masalah amp aku yg kecik pun sdh diatasi... kitorg plug-in semua equipment (gitar, bass, mic) kat amp bob kandar yg disambung kat 2 biji jumbo-sized speaker (besar thp funfair) tp bila aku smbg zoom b1x aku... ada bunyi pelik mcm bunyi looping nyaring mmg xsdp didgr, last2 aku smbg direct bass aku kat amp, mggu ni xguna efek.

kali ni seperti yg dirancang oleh en. bob kandar, dia ajak bbrp member utk turut serta menceriakan acara (zul + 2 org lg aku lupa nama) dan bro adam (shredder ni) yg menjadi mentor dan kitorg kali ni...

line-up kitorg minggu ni
bob kandar - drum
jo - gitar/bass
nelson - gitar/bass
aku - bass/vokal
bro adam - lead gitar/mentor
zul - vokal

bro adam dan bob kandar tgh memunggah gitar ibanez itam (gio series gak maybe model grg170dx kot sbb ada sharktooth inlay) beserta zoom gfx-5 effect yg masih nmpk baru berkilat wlupun model ni model lama dah xde dlm pasaran

zoom gfx-5 (pic cilok dr website zoom japan)

sdkt info pasal bro adam ni - anak buah kaum kerabat bob kandar, geng2 dorg jamming zmn dulu2... drp info bob kandar, bro adam ni dah lama x jamming stlh berumah tangga (dia bawa anak2 dia skali time jamming ni) & xde geng nak ajak jamming... tp aku peratikan cara dia main langsung xberkarat pun...

lps tune sket2, warm-up dgn lagu zombie - the cranberries (instrumental)... kitorg start dgn lagu assignment bob kandar, hati emas - kembara... ntahla brapa kali kitorg main lagu ni, sbb tiap kali masuk bab solo gitar (bro adam solo mmg masyuk~) bassline plak salah (hehehe... sape la bassist tu ye?) tp aku mmg enjoy main lagu ni... maybe akan jd lagu wajib kitorg pada sessi2 akan dtg

then layan plak lagu hidup bersama (di tepi pantai) versi 60an... kali ni aku vokal, nelson jd bassist sbb aku blom blajar lg bassline utk lagu ni... ending lagu ni kitorg guna versi metal xpdc.

then layan lagu search (lupa apa tajuk) terkial2 gak aku kejar bassline sbb baru blajar lagu ni secara impromptu xsmpt nak study mlm td... then nelson ganti bassist utk lagu isi & kulit

jo tgh tune2 gitar pnjm (bunyi tgglm dek gitar bro. adam), 2 stack tu amp (wlupun cap ayam tp power gak bunyi) bob kandar yg kitorg guna dsmbg dgn speaker besar thp funfair. lagu terakhir kitorg klu xsilap lagu g&r - sweet child, xde vokal sbb xde sape yg hafal lagu ni (aku xbrapa minat g&r) sama gak aku blajar impromptu & terkial2 kejar bassline... adeh~

sessi kali ni berakhir dlm 2 ptg... aku mcm biasa perut lapar sbb dr pg xmkn lg, bdn pun dah rasa lain mcm dah ni. balik aku sggh tapau nasik kat restoran lesung. lps kenyang mkn sambil layan dvd kamelot, rasa ngantuk la plak... layan tido puas2 smpi pkl 6 ptg... then baru aku buat blog ni hehehe

_____
p/s: ada peningkatan... betul la benda2 ni kena ada mentor baru senang blajar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (14) ac/dc (6) acoustic (10) adiwira (13) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (128) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (68) anthrax (1) art200 (3) artis tempatan (122) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (54) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (254) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (19) blades (4) blaze bayley (23) blind guardian (20) blogging blues (46) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (47) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (50) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (24) canon (2) ccr (1) charvel (52) children of bodom (19) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (62) console games (7) converse (3) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (29) dalat (18) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (89) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (33) digitech (20) dimarzio (32) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (3) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (65) earth hour (14) ebay (226) ec-256 (25) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (83) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (14) emo (186) energy drinks (30) entwistle (6) environment (38) epiphone (93) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (141) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (13) family (40) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (10) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (18) footwear (2) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gapnap (3) gartb20 (11) gary moore (2) gas (121) gator (10) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (76) gigrig (10) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (52) guitar service (23) guitar talk (64) guitar/bass (644) hammerfall (14) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (58) herbal tea (5) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (182) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (9) iron maiden (134) irt-pulse (1) isu semasa (230) j5 (10) jackson (32) jamming (123) jamtank (24) jepak (9) jim dunlop (54) joe satriani (12) jotb (13) joyo (17) jr (6) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (19) karisma (4) kaset (32) kawan (263) kazanna (1) kempen (35) kerja (74) kerly (2) kesihatan (37) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (20) kkdn (6) koleksi (288) konsert (84) kopi (22) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (29) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (18) larrong (1) lawas (3) lazada (14) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (38) lil (31) limbang (5) limited edition (16) line 6 (40) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (76) m-50fr (5) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (339) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (54) melaka (13) membakut (42) memori (305) mercyful fate (11) metallica (73) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (52) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (48) mr diy (2) mrs (57) mug (2) mukah (19) mup (105) music bliss (7) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (24) new album (27) new gear (166) newsted (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (64) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) of string (17) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (48) pc stuff (28) pc talk (13) pdap (2) peavey (25) pedal/stompbox (281) pedaltrain (14) pemuzika (3) penang (33) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (12) pic of the day (51) pick (53) pickup swap (40) pickups (106) planet waves (9) playstation (9) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (13) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (14) pqot (4) preamp (6) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (42) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (94) ratm (2) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (48) revamp (2) rex (1) rg331m (3) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (1) rock at large (23) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (23) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (7) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (3) skull strings (2) slipgate (4) snark (9) so-cal (49) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (19) sr300 (25) stagg (12) star wars (10) stewmac (3) sticker (6) strap (12) strings (87) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (11) super album (91) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (34) takamine (5) takstar (4) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (11) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (4) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (10) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (20) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (7) tuner (30) tv (31) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (69) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (243) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (5) yNot (21) yogurt (7) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (105) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger