pirates of ebay


ekceli bungkusan ni dah lama aku received maybe dah dkt 2 mggu kot? isinya 3 cd yg diorder drp user bert-music, yg kononnya berada di kiel, german. dijual dgn starting bid £0.99 per cd. bungkusan yg diterima plak berstem dan beralamat kiev, ukraine wtf? (kiel? kiev? - rings a bell?)

cd2 yg aku order spt berikut (dgn hrga menang bid);

  1. moonspell - night eternal (£0.99)
  2. nightwish - century child (£1.20)
  3. nightwish - angels fall first (£1.20)

+£5.40 utk shipment cost. ketiga2nya diterima dlm keadaan yg menghampakan. kenapa? sbb semuanya cd2 counterfeit/imitation/pirated... dgn kata lain cd2

CETAK ROMPAK!

Imej cilok.

yg ni lbh teruk drp kes blooddrunk. mls aku nak review atau cerita pnjg2 pasal cd2 ni... tgk skali imbas mmg nmpk ori, tp aku klu received cd2 drp ebay mmg aku teliti printing inlay slalu yg pirated ni dorg scan dan reprint balik (kabur) atau dorg print sendiri (yg slalunya salah ejaan) check barcode, manufacturer, distributor dan last skali tgk tulisan kat surface cd... (pergh, mcm forensic ICT plak)

dgn perasaan x puas hati aku pi kontek seller, tp seller xreply dlm tempoh bertenang 1 mggu... then aku buat aduan dgn paypal (kelebihan transaksi dgn paypal), paypal otomatik tukar aduan aku kpd tuntutan (escalated from report to claim - maybe user ni slalu buat hal kot?) aku xnak pulangkan cd2 ni blk ke ukraine, menyusahkan aku je... so aku cuma buat tuntutan refund partial amount £5.40 iaitu shipping cost yg aku byr dan cd2 ni aku smpn (RM6.00-7.00 sekeping beb, anggap jela mcm cd asialink pasang kat dlm kereta... sound oke je)

since seller xrespon dgn tuntutan paypal aku dlm tempoh yg ditetapkan... so kira aku menang kes tuntutan, pihak paypal refund £5.40 yg aku tuntut (maybe duit drp seller tu kot) dan ofkos aku bg negative feedback utk user tu (rupanya ramai lg yg dah bg negative feedback)

moral of the story - next time klu nak order cd from ebay better stick with regular seller... berikut antara seller tmpt aku slalu order dan cd2 yg diorder mmg dijamin ori dan berkualiti (wlupun used cd)

dan jgn lupa check reputation percentage user, klu bwh 97% mesti ada something wrong... baca feedback

_____
p/s: yg £5.40 kena refund tu aku terus order cd bruce dickinson kat redtagmarket. btw, sbb dah kena refund la aku buat entry ni, klu x... buat sakit hati je

1 vision, 1 purpose


1 vision, 1 purpose - pada gamers pastinya familiar dgn slogan ni kan? ekceli ni slogan brotherhood of NOD dlm francais games command & conquer. agaknye pm kita main game ni kot sblm beliau dpt idea 1 malaysia hehehe (dpt idea drp kane?)

pic link drp wikipedia

80an dan 90an dulu klu 31 ogos cuti jugak tp dlm kalendar namanya "hari kebangsaan", "national day"... skrg ni dah tukar jd "hari merdeka", "independance day" (heh... teringat filem dgn tajuk yg sama... will smith rocks!)

pic link drp website kekwa

apa2pun, aku ingin ucapkan slamat menyambut ulangtahun kemerdekaan malaysia yg ke-52 kpd semua geng2 metalterus dan pengunjung2 anonymous blog aku ni. semoga m'sia tetap aman damai, maju semaju2nya smpi ringgit m'sia setanding dgn pound sterling! (nnti lg murah aku nak beli cd kat ebay hahaha~)

command & conquer 4? wtf! - cool cover art though
(link drp wikipedia)

_____
p/s: ada kibarkan jalur gemilang kat rumah korg x? i sure did ;)

gula teh 'c' special


entry yg ditujukan khas buat deaf_angel berkaitan dgn entry pasal teh tiga layer bbrp mggu lps. dlm entry tu aku ada komen pasal gula 'spesel' yg digunakan... nak tau, ni la gula tersebut in concentrated beverage. khas utk teh atau kopi 'c' special

ofkos ada byk brand, tp yg femes kat sarawak ni (bintulu amnya) ialah brand leaves manufactured by leaves food industries sdn. bhd. kuching, bleh didapati di pasaraya, kedai runcit ataupun restoran2 yg mempunyai menu teh/kopi 'c' special dgn hrga dlm lingkungan RM9.00-12.00 sebotol 1 liter (depends kat mana korg beli)

yup, mmg ada tulisan cina yg ofkos sstgh org was2 nak guna... dun wuri, produk leaves ni merupakan produk usahawan kecil dan sederhana tempatan dan ada sijil halal drp jakim. kat blkg ada tulis ingredients iaitu - tauhu putih, gula, air, asid sitrik dan pengawet dibenarkan... hmmm, rasa2nya tauhu tu yg buat rasanya lemak2 mcm cendol. ada certain2 brand warnanya hijau, leaves ni warna mcm gula melaka

sket cara2 preparation teh 'c' special segelas 350ml (as mentioned at the back of the label)

  1. tuang 50ml gula teh 'c' special
  2. top-up dgn ais
  3. tuang 50ml susu sejat (evaporated milk)
  4. last skali penuhkan dgn teh o... jd la 3 lapisan :)

teh atau kopi 'c' special ni klu kat restoran2 seluruh bintulu rata2 harganya agak premium dlm RM2.00 segelas. rasa2nya ada x gula ni jual kat s'jung? klu sabah aku xpasti... kena tanya takilala. klu rajin beli jela gula ni buat sendiri kopi/teh 'c' special utk juadah berbuka puasa... best ooo!~

berikut ada bbrp pic yg aku cilok drp blog The Glutton Queen (utk baca artikel penuh klik kat sini)

nyum... nyum~

_____
p/s: kopi 'c' special - antara menu yg slalu aku order klu kluar mkn kat restoran2 area bintulu ni

di kaki lagi?


korg toneworks AX3000G

i'm planning on upgrading my zoom G1X with this behemoth...

pic link drp dv247.com

spesifikasi bleh check kat website rasmi korg.
amacam? oke ke?

edited on 29/8 - well, smlm aku dah confirmed book this behemoth kat satchman enterprise, payment made today... will be shipped this coming tues/wed via parcel mail, and hopefully will arrive sblm aku cuti raya :D

_____
p/s: zoom G7.1ut & G9.2tt bkn xmampu, tp over-budget la jairo...

cromok the great - a metal manifest


tensen menunggu cd2 ebay aku ada byk lg blm smpi (belas2 kot), xde idea nak post entry apa, so korek la cd2 lama... sapa ada cd kat bwh ni? cromok the great - a metal manifest ("banned on radio" kunun, padahal rock selamba hmpr tiap2 mggu ada lagu cromok)

tracklist
cd1
the ulek
metallurgical
memories
stranger
suffer
struggle
misty
enough?
saviour
seedling
the gift
siblings
shadowplay
i do
i don't belong here

cd2
another you
maram perapu kepunden paran sekeper
journey
rival (sibling ii)
who cares what you think
crossed
error
resemblance (rival ii)
unicorn
the other
nightmare
somewhere anywhere
dying to live
obsessed
untitled

lagu febret? ntah? time tensen semua lagu bleh masuk. cd ni aku beli kat kompleks bkt jambul, penang on 20/8/2006... (p)(c) 2006 emi (malaysia) sdn. bhd.

aku 1st dgr lagu2 cromok in 1991-1992 kat rmh takilala (klu xsilap lagu the ulek dan metallurgical) tp start layan waktu dorg kluarkan album kompilasi mean, meaner, meanest in 1998-1999 (aku beli tape cap ayam pasar mlm je time tu)

apa2pun buat masa ni no komen... xde mood. so u all komen la apa yg patut

_____
p/s: dah usha boxset 5cd cromok...

berbuka puasa dgn bundaberg


aaa... 1 ramadhan dtg lg, rasa2nya aku je kot blm ada entry yg berkaitan dgn ramadhan. apa2pun salam ramadhan mubarak kpd geng2 metalterus yg rajin follow blog aku, xlupa jugak kpd mereka2 yg anonymous mahupun yg xsengaja terlawat blog aku

ptg dlm pkl 1715 aku pi pasar ramadhan yg terletak kat tapak airport lama bintulu (tmpt festival layang2 2 mggu lps) smbl layan lagu2 drp album black ice semasa drive santai... dgn harapan mencari juadah yg sesuai utk berbuka puasa @ sungkei (istilah berbuka puasa yg digunakan kat swk, kat kmpg aku guna istilah sungkai)

pasar ramadhan, kat mana2 ceruk m'sia ni mesti ada pasar ramadhan... yg rata2nya menjual juadah utk berbuka puasa. pd kebiasaannya sblm aku smpi aku akan target juadah yg aku nak beli. bkn apa nnti over budget dan membazir... kali ni aku target nak beli nasi berlauk daging (apa2 resepi will do), air tebu, kismis dan kurma

nasi berlauk daging masak kicap dan sket sayur yg aku nmpk ala2 dalcha RM3.50, kismis dan kurma RM2.00 (slps diskaun RM0.50 sbb seller xde small change), air tebu seplastik RM1.00 plan nak beli 2 bungkus... waktu aku beli air tebu ni, ada 1 benda aku xpuas hati...

sblm dia ceduk air tebu masuk plastik, dgn slambanya dia ceduk air gula masuk dlm plastik! wtf? air tebu + air gula? aku nmpk kat blkg gerai punya byk tebu belonggok2 xkan tu pun nak dilute smpi tmbh air gula?

klu ye pun nak membuyuk (cheating dlm bahasa brunei) dan nak untung lebih, jgn la ceduk air gula dpn kastemer... kensel nak beli 2 plastik, aku beli seplastik je. i was totally ripped-off!

dgn perasaan yg xpuas hati aku pun blah drp gerai tu menuju ta kiong emporium (ala... mini market, nama je gempak) sbb teringin nak sarsaparila bundaberg... dah lama xlayan, bkn pasal apa just mahal beb RM3.40 sebotol. aku rasa kat kedai ni je aku pnh nmpk jual produk bundaberg

waktu nak sambar sarsaparilla, aku prasan ada produk bundaberg lemon lime & bitters. teruja dgn perasaan ingin merasa slps membaca entry krenmaut abg ben, aku pun beli sebotol dgn hrga sama mcm sarsaparilla RM3.40

btw, air burgundee xde plak jual kat kedai tu...

ni la sebahagian juadah sungkei aku (minus nasi berlauk dan air tebu hampeh) utk pertama ramadhan ni bundaberg sarsaparilla, bundaberg lemon lime & bitters, kismis minda doa (utk cmpr dgn kornflakes waktu sahur nnti) dan ofkos bbrp biji kurma

kat bintulu ni sungkei pkl 1839 so "allahuma laka sumtu wabika amantu..." owh, btw... sblm aku lupa sarsaparilla tu rasa sama je mcm sarsi f&n, but lemon lime & bitter tu... apa kata abg ben?

"rasa macam payau sikit. lama-lama lidah jadi kelat. frekuensi nak minum lagi? mungkin tidak. not my taste"

tp bg aku... i like!~ mmg taste aku ni... lbh berbaloi beli lemon lime & bitter drp sarsaparilla sbb rasanya yg unik. tp frekuensi nak beli? aku rasa dgn harga RM3.40 aku bleh beli 2 tin local soda ;) slamat sungkei...

_____
p/s: minum pelan2 jgn skali teguk dah abis... baru dpt menikmati kekelatan air lemon lime & bitter bundaberg

ada apa dgn raja intan?


bkn nak cerita pasal ebay stuff... just nak bukak topik pasal album2 king diamond yg aku ada, dan juga bbrp memori menarik di sebalik album2nya (nostalgic value). nak review setiap album aku xpandai mengolah kata2 nan indah lg tulus mulus spt geng2 metalterus yg lain (abg ben, berteromber, deaf_angel, takilala) so, aku akan taip apa yg terlintas kat kepala otak aku... bak tajuk blog jairo "luahan rasa mengikut kata hati sendiri"

house of god

(p)(c) 2000 metal blade records inc. edaran rock records (m) sdn. bhd. malaysian press, tajuk track no 10 dah kena censored drp passage to hell kpd passage shj. aku beli kat cd-rama popular, komtar 8/1/2001 (versi kaset beli somewhere in august 2000 kat bkt jambul). antara cd original yg terawal aku beli (slps fighting the world dan triumph of steel manowar) setelah tensen dgn kaset album yg sama tertekan 'record' selama 5 saat waktu pasang kat walkman (tab record blm patah)

album ni jugak album king diamond pertama yg aku beli slps diperkenalkan oleh geng irc syed fadzil al-edrus @ habsu (mamat ni byk perkenalkan aku kpd dark music, antaranya dismal euphony, dead can dance, dimmu borgir dan cradle of filth). great album, dark concept... enjoyable music dari mula smpi abis, byk memorable tunes dlm setiap lagu dan lbh2 lg killer instrumental peace of mind. bila aku dgr blk album ni mengingatkan aku time extended 1 semester kat usm + putus cinta hahaha... terus layan king diamond!

voodoo

(p)(c) 1998 metal blade records inc. album king diamond kedua dlm koleksi aku, beli kat central market 19/8/2001 waktu tgh tggu awek kg baru nak ajak dating hehehe (ni pun pasal aku belek2 rak cd, tersembunyi kat blkg skali). sblm aku beli album ni aku ada donlod bbrp lagu kat napster dan irc, mmg layan. spt house of god, album ni juga mmg enjoyable dari mula smpi abis... terutamanya guitar works drp andy la rocque (gitar bc rich?) dan herb simonsen. definately worthed cd to buy!

aku layan gila2 album ni time tgh recovery drp patah hidung (eksiden bas, 20 ogos 2001 sehari slps aku beli album ni) bersama2 dgn album digimortal dan lagu2 drp after forever. so bila dgr blk, teringat memori yg menyakitkan... patah hidung yg mengambil masa 4-5 bln utk pulih

the eye

(p)(c) 1990, 1997 the all blacks bv (remastered version) issued under license to roadrunner records, edaran sony bmg music entertainment (m) sdn. bhd. beli kat db music, komtar 31/8/2007 waktu lps blk drp induksi umum kat sg petani (versi kaset beli somewhere in april 2001 kat sunway pyramid). waktu beli kaset album ni ekceli tgh dating ngan awek kg baru (awek yg sama waktu beli album voodoo, still contact2 smpi skrg lg tau wlupun dah berjauhan~ hehehe, takilala pastinya tau)

album ni pun kira byk lagu2 best dan memorable tunes, tp aku minat alunan dan susunan muzik dlm album ni... classic king diamond spt album2 sblmnya (abigail, them, conspiracy). yg bestnya alunan pipe organ dan synth ala2 tema lagu katolik, disamping guitar works drp andy yg semmgnya lazat berkrim spt dlm instrumental insanity. xlupa alunan biola dlm bbrp lagu yg sememangnya menonjolkan tema klasik dlm album ni

btw, aku juga ada cd king diamond album the puppet master tp versi cd-r
hitam yg aku beli kat campbell's somewhere in 2004, tp ntah aku lupa kat mana
aku ltk... maybe kat kmpg kot



koleksi kaset king diamond aku yg x complete (semuanya aku tgglkan kat kmpg) - abigail in concert 1987 (kaset cap lanun), the dark side (ep), spider's lullabye, the eye, house of god, conspiracy (cd dubbed), abigail (cd dubbed), them (cd dubbed) dan into the unknown (mercyful fate) yg kini dlm proses nak upgrade to cd version. tp aku rasa, aku nak bg complete koleksi iron maiden aku dulu, baru aku tumpukan kat king diamond dan mercyful fate ni

more info at king diamond/mercyful fate official website

_____
p/s: drp album2 king diamond ni la aku blajar vocal 'kecik'

fenomena rock klasik - illusi


teruja drp entry belantara encik berteromber... aku pun ronda kedai kaset tmpt aku beli cd ella - 30110 dgn harapan terjumpa la cd2 the best of, koleksi atau kompilasi band2 tempatan era 80-90an dulu. maklumlah kedai ni byk stuff rare klu rajin menyelongkar rak kaset & cd yg berdebu. terjumpa la mcm2 kompilasi drp band2 spt gamma, massa, illusi, vagrant, melissa, dinamik, olan dan battle of the bands... but no belantara, heh. malas nak buang masa aku sambar cd fenomena rock klasik - illusi kat bwh ni dgn harga RM19.00 (slps diskaun RM0.90)

tracklist
tiada mungkin lagi (m. nasir/loloq)
puisi cinta (zaidin) <- mmg menggamet memori lagu ni
hilang warna kemboja (hakcipta terpelihara)
segalanya ku terima (awang bpr/bob) <- lagu kilar (time lagu ni femes aku baru darjah 4-5)
itulah cinta ku (m. nasir/wan zul)
kekasih (jangan kau pergi) (amir)
aroma cordova (m. nasir/loloq)
kembalilah (k. tamaki/illusi)
memilih kawan (leman/ennosasah)
tolehlah ke belakang (hakcipta terpelihara)
kehilangan (m. nasir/siso)
roboh tembok keakuan (m. nasir/siso)
dalam cahaya yang tujuh (ahmad farid sulaiman/bob)
suara cinta (zainal ali/bob)

(p) & (c) 2007 new southern records sdn. bhd. dgn 14 buah lagu2 klasik illusi. sblm tu aku ada jmpa cd keunggulan illusi sama jugak kompilasi lagu2 klasik illusi tp pressing 1998 dan cuma ada 12 lagu, so aku sambar this latest compilation... tp sygnya kedua2 cd ni xde lagu best menggapai pelangi... aiseh [geleng2 kepala]

edited -> sapa nak cd ni? aku jual RM15.00 (ofkosla still baru) aku dah xnak. atau bleh barter, trade suka sama suka dgn cd lain...

_____
p/s: kat bhgn kaset aku ada jmpa 3 kaset search... rampage, rock n roll pie dan gema di timur jauh

children of bodom - follow the reaper


pg td dkt2 pkl 9 brader posmen yg sengih2 tu dtg cari aku kat opis, mcm biasala ada bungkusan utk aku... hehehe hari ni penampilan brader posmen ni lain sket, uniformnya dah lain... bkn lg yg kaler biru tu tp dah mcm baju korporat beb~ wlupn hepi tp aku ada rasa sket hampa, sbb cuma 1 bungkusan dari uk je smpi hari ni (ada byk jugak yg aku order blm smpi), akupun dah lupa cd apa yg aku order from uk ni...

isi kat dlm cd children of bodom - follow the reaper special uk re-issue enhanced cd. yg aku menang bid kat ebay drp user crimsonfrost666 dgn hrga £2.99+2.50 (RM32.81) new cd

kronologi - order 30/7/2009, cop royal mail 3/8/2009, cop pelepasan kastam 8/8/2009, cop pjbt pos bintulu 15/8/2009

cd diterima dgn packaging super jewel case, aku suka design super jewel case ni mcm album dark passion play (nightwish) yg aku beli kat amcorp mall thn lps, nmpk mcm premium sket design. case diterima dlm keadaan mcm season... byk calar2, inlay masih baru dan cd pun perfect scratchless

(p)(c) 2008 spin-farm records oy, spinefarm records uk, a universal music group company (made in eu). antara album cob yg pertama aku dgr (donlod) waktu mula2 nak berjinak2 dgn cob back in the 2003 dulu

tracklist

  1. follow the reaper
  2. bodom after midnight
  3. children of decadence
  4. everytime i die
  5. mask of sanity
  6. taste of my scythe
  7. hate me!
  8. northern comfort
  9. kissing the shadows
  10. hate me! (bonus track - original single version) <- lain sket drp versi album
  11. hellion (bonus track - wasp cover)
  12. everytime i die (enhanced video)

lagu febret? hmpr semua lagu2 best especially follow the reaper, bodom after midnight, children of decadence, everytime i die dan hate me!

aku suka stail muzik cob ni, keras2 pun ada kelembutan alunan melodi keyboard dan selain solo gitar alexi yg bingit, muzik cob jugak ada solo keyboard yg menarik drp janne.... wlupun aku skrg ni dah xbrapa layan lagu2 yg jenis growl sakit tekak mcm vokal alexi. cuma cob saja yg telinga aku masih bleh digest, klu mcm dimmu borgir, cradle of filth dan yg seangkatan dgnnya mmg dah xdpt nak layan dah skrg ni (maybe i'm getting old). lg 1 stail cob ni, tiap kali buat album mesti ada atleast 1 lagu cover (plng lawak lagu oops i did it again dlm album are you dead yet?) more info at cobhc official website

hate me!

_____
p/s: aku ingin mengucapkan takziah kpd takilala sbb cd cradle of filth yg diorder kat ebay kena thn oleh kkdn hehehe...

zoom patches


dah agak lama aku x explore dan bermain2 dgn setting zoom G1X aku ni, hari2 praktis main gitar slalu pakai default patches je. aku slalu guna patch A0 - scream lead (utk distortion biasa), A1 - mercury (utk main clean berdengung, ngam utk intro alone again) dan B4 - extremeDS (rasa2 nak hentam keromo release tension, bunyi heavy distortion bingit ala2 death metal) kdg2 layan jugak patch A9 - aco.sim (acoustic simulator, bunyi gitar kapok akustik)

tp sbb aku main dgn amp ibanez BSA10 (amp utk bass crows) kat dlm bilik dan kdg2 guna national RQ-K12 yg kurg bingit kat ruang tamu, maybe bunyi2an dan sonic attack yg dihasilkan not 100% enjoyable. ada bajet nnti (bonus raya?) nak sambar amp utk gitar maybe roland microcube, laney LX20 or line 6 spider III. dpt reserve bajet utk amp 15-20watt je

pasal malas nak explore dan test setting satu persatu (mmg pening), aku try goggle... dan jumpa bbrp website, antaranya website guitar patches yg ada byk patches utk effect pedals drp zoom, digitech, korg, boss, vox, line 6, dll

utk zoom G1 dan G1X ada 346 patches (to date) pening la nak try satu persatu, so aku test bbrp patches yg rating 4.50-5.0 shj antaranya:

  • adrian smith (rated 5.0) - lazat, moderate distortion + mild echo, sapa2 minat iron maiden ofkos minat bunyi gitar drp ketiga2 gitarisnya, especially adrian smith
  • trust (rated 5.0) - yup, mmg bunyinya ala2 bunyi gitar abg mus dlm lagu trust, sesuai jugak utk lagu2 moderate tempo megadeth yg lain
  • silent night bodom night (rated 5.0)- kebingitan ala2 alexi... not bad utk solo
  • sleeping sun (solo) (rated 4.67) - mcm bunyi petikan solo empu dlm lagu sleeping sun... juga sesuai utk solo lagu2 dlm album ella - usa
  • mega distortions! (rated 4.50) - bleh tahan gak bunyi distorted utk apa2 lagu metal (dan jugak cover lagu hati emas dlm versi metal)
  • heavy distortion (rated 4.50) - maximum gain + byk noise, sentuh sket je string dah ada bunyi... so xsesuai utk solo. mcm distortion bdk2 emo-rock atau klu adjust volume dan tone sket2 bleh main lagu2 dlm album green day - dookie... aku rasa patch ni gak sesuai utk main lagu zombie

kpd yg 'semusim' dgn aku (yg baru nak blajar main gitar) waktu praktis mmg susah nak chording gitar kan? aku pun masih terkial2 lps satu chord ke chord lain kena susun jari2 dulu hahaha, lbh2 lg klu ada chord F, B dan adik beradiknya... tp bila aku ingat takilala dulu ada bg nasihat "guna powerchord saja" aiseh... senangnye~ lgpn bunyi distorted, sapa nak komplen bunyi sumbang kan?

_____
p/s: zoom B1X aku dah set 2 personal patches selain drp default patches (satu tu bunyi mcm lemmy motorhead hehehe)

pergi tak kembali


dunia seni muzik tempatan kehilangan seorg lg artis yg mmg unik... al-fatihah buat (ustaz) asri ibrahim, ketua kumpulan dan main vocalist kumpulan nasyid tersohor rabbani yg disahkan meninggal dunia pg td kira2 1030-1100. berita lbh lanjut bleh cari kat mana2 sokabo online malaysia

asri (tgh) dan rabbani - gmbr link drp website berita harian
[edited 12/11/2009: maaf, pautan yang anda minta tidak dijumpai atau sudah dipindahkan]

asri mmg mempunyai vokal yg power, beliau boleh 'tarik' pitch tggi dan panjang ala2 azan (no wonder azan kat tv/radio pun pakai suara beliau)... sblm nama rabbani naik, suara beliau dah lama bergema di corong2 radio dan tv melalui lagu2 nasyid tiap2 ptg sblm/slps azan maghrib. bila nama rabbani dah naik beliau terus memperjuangkan lagu2 dakwah dgn muzik yg agak berbeza drp kumpulan2 nasyid yg lain (raihan, hijjaz)

bab plng best bila rabbani dan kru buat kolaborasi drastik dgn lagu pergi tak kembali yg mmg kontroversi... yela, lagu lagu dakwah tp muzik new jack swing standard kru... pnh aku terbayang rabbani nyanyi diiringi dgn tarian breakdance drp dance-kru >:) hehehe... beliau/rabanni juga ada cover lagu2 drp search (mentari merah di ufuk timur) dan amuk (aku lupa lagu apa) dlm versi ala2 acapella + cliche muzik nasyid

i wonder... mcm mana klu dia nyanyi lagu nasyid/dakwah dlm irama metal? lagu pergi tak kembali tu klu lirik translate pi english... put some distortions, pergh!~ mmg 'death' metal (pergi tak kembali = mati = death) sama level dgn muzik manggas! tp apakan daya hasrat aku nak dgr xkesampaian...

apa2pun al-fatihah skali lg

_____
p/s: dah xbest dah nasyid scene kat m'sia skrg ni... xmcm penghujung 90an dulu, blm ada lg artis m'sia yg bleh kalahkan rekod jualan 600k raihan (ella 350k)

digital rebel xti atau kiss x digital?


canon eos 400d

more info at wikipedia or digital photography review

aik? ni cerita apa plak ni tiba2 ltk pic kamera? hehehe... pemilik2 dslr sila komen sket

_____
p/s: model lama ni... 2006

queensryche - operation: mindcrime & promised land


bungkusan dari us ni smpi serentak dgn bungkusan bruce dickinson - skunkworks jumaat lps 7/8/2009. dah seminggu smpi baru aku nak buat entry... tgh malas, lgpun baru lps demam, batuk2, jerebu lg... bz plak kat opis jd ketua ajk audio/video sbb mggu dpn 18/8/2009 hari terbuka jbtn sempena 100 thn kimia malaysia, ketua pengarah pun nak dtg (but that was another story)

isi kat dlm 2 used cd album2 drp queensryche iaitu operation: mindcrime dan promised land yg aku menang bid 1 cent cd kat ebay drp user rivercnk (yup, tauke lelong 1 cent cd ni lg) dgn hrga US$4.00 utk operation: mindcrime dan US$1.51 utk promised land plus US$5.98 utk shipment cost... bla bla bla masing2 jd RM25.29 dan RM16.28

kronologi - order 28/7/2009, cop usps 29/7/2009, cop pelepasan kastam 4/8/2009, cop pjbt pos bintulu (missing?). spt biasa cd2 yg aku order drp rivercnk ni aku pilih option "send without jewel case" utk menjimatkan kos penghantaran

queensryche - operation: mindcrime

drp komen2 geng metalterus kat entry metallica - load & queensryche - greatest hits, dorg kata album ni best dan recommended. so aku pun try bid... dan menang

(c)(p) 1988 emi manhattan records, a division of capitol records inc. wlupun cd ni merupakan 1st pressing (cd oldskool mcm cd beast from the east dan somehow, someway) inlay dan cd masih dlm keadaan like new, cd ada 1-2 light scratches. album ni album konsep, mcm album2 kamelot dan king diamond

tracklist

  1. i remember now
  2. anarchy-x
  3. revolution calling
  4. operation: mindcrime
  5. speak
  6. spreading the disease
  7. the mission
  8. suite sister mary
  9. the needle lies
  10. electric requiem
  11. breaking the silence
  12. i don't believe in love
  13. waiting for 22
  14. my empty room
  15. eyes of a stranger

lagu febret? disebabkan aku slalu dgr lagu i don't believe in love dan eyes of a stranger kat album greatest hits... so 2 lagu ni merupakan lagu febret dlm album ni, lagu2 lain aku blm brapa dgr lg... any recommendations?

queensryche - promised land

album queensryche yg ntah ke brapa... ekceli aku beli album ni saja nak bg geng album operation: mindcrime kat atas drp hntr single cd je... lgpun xramai yg bid album ni so hrganya masih maintain pd thp yg murah, kira pelengkap koleksi la (album2 dorg ni kira kumpul pelan2 pun xpe sbb bkn priority pun)

(c)(p) 1994 emi records. manufactured by emi manufacturing (usa). cd dan inlay diterima dlm keadaan like new, cd ada 1-2 light scratches

tracklist

  1. 9:28 am
  2. i am i
  3. damaged
  4. out of mind
  5. bridge
  6. promised land
  7. disconnected
  8. lady jane
  9. my global mind
  10. one more time
  11. someone else?

lagu febret? ntah... aku x abis dgr lg lagu2 dlm album ni, so blm ada lg lagu yg bleh dikatakan lagu febret

inlaynya klu dibuka bleh jd poster besar mcm stail inlay album adema dan album danzig iii (dan album manowar triumph of steel - antara cd ori terawal aku beli, xpyh review la kan?)

yup, aku baru je layan band queensryche ni, disebabkab muziknya familiar, senang aku nak digest... so, xde apa aku nak komen pasal album ni, buat masa ni aku blm habis dgr lg... ada masa baru aku layan. nnti ada la tu geng2 metalterus akan komen pasal album ni

_____
p/s: mmg iconic logo band queensryche ni... nmpk mcm logo batman, tp kdg2 aku teringat mcm bentuk boss alien dlm macross zero dan macross frontier

ada apa dgn tuppariyum puli?


bosan dgn drama2 indon yg 'berleluasa' di tv m'sia? aku ada alternatif lain. setiap isnin, 1700hrs tv2 (astro channel 102) ... well, ada apa?

tuppariyum puli

drama komedi bersiri tamil 26 episod yg bergenrekan "local-tamil-spy-comedy-docu-drama" yg lain drp yg lain dan sememangnya made in malaysia, diarahkan oleh pengarah muda shanjhey kumar perumal. ditayangkan di tv2 mulai april 2009 (ia juga disiarkan di jaya tv networks). lokasi2 drama ni juga secara xlangsung memperkenalkan tmpt2 menarik dan bersejarah di m'sia (dan juga lokasi kat chennai, india)

imej link drp blog uthaya sankar sb
nak imej besar utk print? klik sini (link cilok dari makkez.com)

dari imej poster kat atas pun dah nmpk 'kehebatan' drama ni... nak lg best, tgk trailer youtube kat bwh ni. klu anda peminat filem2 tamil, sdh tentu anda akan teringin utk menonton drama ni... enjoy~

"an indian comedy drama which full of laughter and it's travel trough malaysia historical places. damn funny drama and you won’t stop laughing"

- artikel cilok dari mannin mainthargal.com blog

aku secara xsengaja terlayan drama ni hari isnin waktu nak punch-out 1730hrs (lps tkr baju nak main futsal/volleyball) tgk tv kat foyer... aku lupa episod brapa aku start layan, tp dlm episod tu penjahatnya seorg singh bernama sam singh (samseng?) hehehe mmg lawak... lbh2 lg bab gaduh (fight scenes) yg mmg cliche mcm filem2 tamil

pendapat peribadi - bagi aku, drama ni jauh lg best dan berkualiti drp drama2 bersiri melayu yg ada kat tv (termasukla bio-nik), aku suka watak heronya yg colourful dan dressing retro style mmg iconic! (silap2 tgk nmpk mcm ji drp band jiaja... hahaha)

hope someday bila drama ni dah abis ditayangkan kat tv, dorg release dlm bentuk vcd/dvd boxset... kompom aku akan beli as a collection, best apa...

_____
p/s: apsal xde channel yg brani import drama2 dari negara brunei darussalam? asyik2 indon je...


bruce dickinson - skunkworks


jumaat lps 7/8/2009 dlm pkl 0900+ brader posmen sengih2 tu dtg opis hntr 2 bungkusan dari us. kedua2 bungkusan ni aku bleh agak apa isinya... bungkusan kedua tu nnti ada entrynya yg berasingan

isi kat dlm cd bruce dickinson - skunkworks new but unsealed yg aku menang bid kat ebay drp user recordjnky dgn hrga US$3.26+5.50 (RM32.11)

kronologi - order 20/7/2009, cop usps 30/7/2009, cop pelepasan kastam (missing?), cop pjbt pos bintulu 6/8/2009

cd diterima dlm keadaan oke new but unsealed. cuma ada sket cracked kat blkg jewel case, inlay new dan cd perfect scratchless. (p)(c) 1996 duellist enterprises ltd under exclusive licence to castle communications (us) inc

tracklist

  1. space race
  2. back from the edge
  3. inertia
  4. faith
  5. solar confinement
  6. dreamstate
  7. i will not accept the truth
  8. inside the machine
  9. headswitch
  10. meltdown
  11. octavia
  12. innerspace
  13. strange death in paradise

lagu febret? ntah... selain lagu back from the edge (yg aku pnh dgr drp album the best of bruce dickinson) lagu2 lain aku baru nak dgr... so, buat masa ni blm ada lg lagu2 febret

album skunkworks ni merupakan album studio (solo info dari berteromber: bkn album solo tp album dgn band baru) ke-3 abg bruce kita ni yg released pd thn 1996. apa itu skunkworks?

drp wiki maksudnya "widely used in business, engineering, and technical fields to describe a group within an organization given a high degree of autonomy and unhampered by bureaucracy, tasked with working on advanced or secret projects"

yg aku tau skunkworks ni nickname company lockheed martin (bacaan lbh lanjut kat wiki). aku xde apa2 cerita pasal album ni, memory whatsoever sbb ia hanyalah pelengkap koleksi. so feel free to comment... more info at bruce dickinson official website

_____
p/s: aku rasa best lg album accident of birth

blind guardian - a twist in the myth (digipak)


kali ni bungkusan dari german yg aku received isnin mggu lps 3/8/2009, melangkau 3-4 cd2 lain yg aku order lbh dahulu drp cd ni. ikut pengalaman, postage cost utk cd2 dari german mmg premium berbanding uk atau us, iaitu purata RM15+ dari uk, RM20+ dari us, manakala purata RM30+ dari german (sbb tu cpt smpi kot?)

klu survey kat ebay mmg byk cd2 best dan murah dari german, especially keluaran nuclear blast, tp yg xtahan tu postage cost yg kdg2 2-3 kali ganda lbh mahal drp hrga cd (lg satu fakta ebay yg menghairankan, apsal cd2 japan pressing mahal nak mampus? xkan pasal obi strip bodoh tu je kot?)

isi kat dlm ialah used cd from my favourite germany band (nope, bkn scorpions) blind guardian - a twist in the myth 2 disc digipak yg aku menang bid kat ebay (kat mana lg) drp user troedelgerry dgn hrga €2.00+7.00 (RM46.61)

kronologi - order 24/7/2009, cop deutsche post 24/7/2009, cop pelepasan kastam (missing?), cop pjbt pos bintulu 31/7/2009. btw, mamat german ni hantar bungkusan ni tanpa custom declaration, tp apsal xde pun kesan2 pemeriksaan? xmcm kes kkdn a night at the opera dari france dan kes mea culpa dari mexico dulu

(p)+(c) 2006 nuclear blast gmbh. manufactured in germany. a twist in the myth merupakan album ke-11 (latest) blind guardian released in 2006. pakej diterima dlm keadaan yg memuaskan (pic kat bwh)... digipak yg nmpk agak seasoned, disc 1 yg ada 2-3 major circular scratches but doesn't effect playability, disc 2 dlm keadaan perfect scratchless. inlay with lyrics, nuclear blast promotion dan sekeping maybe sticker or cardboard ala2 backstage pass yg masih dlm keadaan like new. apa2 pun cd art mmg cantik

tracklist
-cd 1-

  1. this will never end
  2. otherland
  3. turn the page
  4. fly
  5. carry the blessed home
  6. another stranger me
  7. straight through the mirror
  8. lionheart
  9. skalds and shadows
  10. the edge
  11. the new order
  12. dead sound of misery
-cd 2-
  1. interview (german)
  2. interview (english)
  3. videoclip another stranger me + the making + interview
  4. blind guardian media player

lagu febret? ntah... dah berkali2 aku dgr, masih blm ada lg lagu yg bleh dikatakan febret

aku dah donlod mp3 album ni waktu mula2 release dulu in 2006 then burn to cd audio format pasang kat imago. secara peribadi, aku rasa album ni mcm kurg menyengat (peminat2 blind guardian kata album ni xde lagu yg berkaitan dgn dunia tolkien sbb tu kurg menyengat)... dulu lps donlod mp3, berkali2 aku dgr lagu2 dlm album ni tp xde satu lagu pun yg aku rasa melekat dari segi catchy tunes or solos, sbb tu aku beli yg used je sbg pelengkap koleksi (mcm album a night at the opera). anyway dgr2 blind guardian nak release album baru lg... tp ntah bila, apa2 info terkini bleh check kat website rasmi blind guardian

_____
p/s: tgh tggu cd the forgotten tales, my most favourite blind guardian's album

borneo international kite festival 2009 (part 2)


malas nak cerita byk... enjoy the pic

_____
p/s: nnti aku rajin aku edit la tmbh ayat apa yg patut

bruce dickinson - accident of birth


dah lama aku smpn entry ni dlm draft, ekceli bungkusan ni smpi serentak dgn bungkusan dismal euphony - python zero khamis mggu lps 30/7/2009 tp pasal seminggu ni aku mcm xde mood nak memblogkan diri sbb baru lps demam, batuk lagi ditambah dgn jerebu tebal kat bintulu ni. baru hari ni aku rasa nak edit dan post entry ni

bungkusan dari uk ni berisi cd bruce dickinson - accident of birth new and sealed yg aku menang bid kat ebay drp user cammm96 dgn hrga £2.19+2.99 (RM31.09)

kronologi - order 17/7/2009, cop royal mail 17/7/2009, cop pelepasan kastam 23/7/2009, diterima 30/7/2009... dkt2 2 mggu jugak la

cd diterima dlm keadaan masih sealed dlm format boxset, dlm box ada jewel case dan free poster. isi kandungan semua perfect kecuali tmpt lekat cd jewel case dah patah. (p)(c) 1997 duellist enterprises ltd under exclusive license to castle communications plc. made in england

poster yg xbest pun hahaha... cuba letak pic abg bruce kan bagus

tracklist

  1. freak
  2. toltec 7 arrival
  3. starchildren
  4. taking the queen
  5. darkside of aquarius <- lagu yg enjoy didgr
  6. road to hell
  7. man of sorrows <- ballad berhantu
  8. accident of birth
  9. the magician
  10. welcome to the pit
  11. omega
  12. arc of space

lagu febret? darkside of aquarius, road to hell, ballad man of sorrows, accident of birth dan omega. ekceli album ni merupakan album solo bruce dickinson febret aku selain album tyranny of soul, sbb dlm album ni byk lagu2 best iaitu 5 lagu yg aku senaraikan tadi

bila dgr lagu2 dlm album ni... mesti akan prasan guitar works yg agak familiar. yup, frekuensi dan amplitud petikan gitar adrian frederik smith mmg senang nak cam (apsal mamat 2 org ni susah nak pisah?)

heh... apsal pemuzik2 lain xde gmbr dlm album ni? bias sungguh

vocal abg bruce xpyhla nak komen... muzik pun mmg dasyat wlupun amat berbeza dgn muzik iron maiden (sbb xde triple-gallop bass attack abg stephen percy harris) anyway, album solo yg mmg meletop thp pecah perut (mcm cover art dan poster album ni). next project - skunkworks dan tyranny of soul

edited - encik berteromber, adakah cover yg dimaksudkan spt pic kat bwh ni? (pic link drp website rasmi bruce dickinson)


_____
p/s: nak dijadikan cerita, hari aku buka bungkusan ni dan python zero... ptgnya aku batuk2 dan sakit tekak, esoknya aku demam (huh! palis2)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (66) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (47) anniversary (59) art200 (3) artis tempatan (115) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (2) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (52) bara studio (3) barbican (3) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (6) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (241) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (17) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (24) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (21) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (25) dean markley (3) def leppard (1) digipak (28) digitech (19) dimarzio (28) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (60) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (71) electro-harmonix (22) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (88) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (37) fear factory (3) fender (13) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (6) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (12) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (118) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (611) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (33) hotel/resort (24) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (131) irt-pulse (1) isu semasa (221) jackson (30) jamming (121) jamtank (20) jim dunlop (49) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (253) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (6) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (276) konsert (78) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (25) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (315) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (19) marigold (1) marshall (18) martial arts (2) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (9) mastodon (4) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (49) melaka (11) membakut (41) memori (290) mercyful fate (10) metallica (67) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (49) miri (15) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (8) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (24) nat-geo (4) nestle (17) new album (27) new gear (155) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (266) pedaltrain (13) penang (31) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (49) pickups (94) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (17) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (35) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (54) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (41) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (10) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (3) singapore (47) single/ep (5) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (28) squier (8) sr300 (22) stagg (12) star wars (8) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (84) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (30) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (14) tech21 (1) telecaster (3) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (40) trade (17) transformers (4) travel (116) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (18) vox (66) warwick (11) wasp (1) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wordless wednesday (213) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (3) yNot (21) yogurt (5) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger