let-go: crows, B1X


ni la pose terakhir bass crows dan zoom B1X aku (pic bwh) sblm kedua2nya berpisah untuk mencari tuan2 baru. yup, i'm letting go all my equipment (except behemoth dan micro-cube). aku skrg dlm fasa menaiktaraf (upgrading) equipment2 aku wlupun skill aku xbrapa nak upgrade... hahaha

mula2 aku bercadang nak simpan semua equipment2 ni as a personal collections bila dah ada *equipment baru kelak. tp aku risau bila dah ada equipment baru, yg lama langsung xpegang dan berperap dlm locker... jd, ada baiknya aku let go kpd mereka2 yg lbh memerlukannya

since selasa lps (24/11), aku mula iklankan equipment2 aku kat mudah. hehe wlupun aku letak harga yg agak premium (tp masih agak murah utk market borneo), xsmpi stgh hari dah byk emel tanya pasal equipment2 aku ni

  • khamis lps (26/11) ada sorg bdk kat bintulu ni (rookie level mcm aku) berminat kat mephisto, siap test power lg tu, maybe mggu dpn dia bg kata putus
  • set bass crows aku ada sorg polis kat mukah (org tenom, sabah) mlm smlm call runding2... bila dia tau aku pun sabahan dan keje gov, lps nego harga dia terus kompom beli dan suruh aku hntr guna courier service slps dia bank-in duit pg nnti (atas dasar sabahan mutual respect)
  • B1X aku plak awal disember nnti mungkin akan lari ke labuan kpd sorg bassist yg mcm desperate nak guna multi-effects zoom
  • G1X aku ramai jugak yg tanya, buat masa ni dah ada 3 org berminat tp blm ada lg yg commited...

sblm aku bersihkan dan bungkus equipment2 td utk shipment, aku layan main bass + effects versi 'hentam sajala' sorg2 sepuas hati (housemate aku dua2 blk kpg cuti raya) knows that this will be the last time i'm playing them. sedih la plak... yelakan, bass set ni yg memulakan segala2nya secara serius, dgn bass ni la aku blajar dari zero knowledge smpi bleh layan jamming (lagu2 simple) dgn member2. xlupa jugak bass aku ni pnh digunakan oleh band2 tersohor iaitu manggas dan mi scusi (hehehe tersohor ke? lupa minta autograf)

*equipment baru? yup, klu cerita pasal dean VMNTx maybe xblh nak rahsia2kan sbb jairo dah korek. equipment lain dun wuri, nnti bila semuanya dah slmt smpi pasti akan ada entry2nya tersendiri

_____
p/s: "only crows fly black..." - tarot

sekitar karnival keluarga petronas bintulu 2009 (part 2)


(sambungan drp entry yg lps) sabtu 21/11/2009 - bertolak dari rmh dlm pkl 2030hrs, kali ni aku ajak *ehem2* skali... hehehe, dia kata dia xpnh tgk konsert. aku pun ekceli xpnh jugak tgk konsert open (apatah lg yg free), slalu2 dulu tgk gig/konsert dlm dewan je (zmn pesta pulau pinang plak tgk dari jauh). spt waktu siang td, mmg susah nak cari parking... lbh2 lg mlm ni ada konsert yg main eventnya ialah amy search

smpi2 je mmg tgh ribut, angin kuat dan hujan yg xbrapa lebat... fyi, kelab kidurong ni mmg dkt dgn laut so no wonder la angin kuat. time aku dtg ni ramai yg take shelter kat khemah besar, yg bagusnya tiap2 khemah besar ni ada skrin projektor yg tgh tayangkan live apa yg berlaku atas pentas. yg tgh perform kat pentas tu persembahan 'yau-yau' oleh band hiphop local ntah apa nama... ada bbrp kerat manusia je yg snggp berhujan dpn pentas semata2 nak tgk 'yau-yau'

rasa lapar? xde masalah... gerai2 menjual makanan masih bukak smpi mlm. kali ni aku bedal kebab daging, french fries dan air tebu

waktu ni giliran artis AF7 local claudia dan aishah perform (tgk dari jauh nmpk comel plak claudia tu hehehe)... sama jugak sambutan yg dingin, atau adakah disebabkan hujan xramai penonton yg sggp mengerumuni pentas?

dlm 2200hrs, kumpulan sepah (raja lawak) mula naik pentas... penonton mula mengerumuni pentas utama wlupun hujan. disebabkan aku dtg dgn *ehem2* dan berpayung jd pergerakkan terbatas sket... plng2 pun dpt row ke-5 @ 6 kot, tu pun xdpt nak push fwd lg sbb kat dpn mmg dah penuh. tp nasib baik ada skrin besar di sblh kiri dan kanan stage. sepah mmg menghiburkan penonton dgn lawak yg kering bersahaja tp ttp lawak, ofkos dorg kan raja lawak~

bila mamat2 sepah mula provoke penonton supaya sebut "amy! amy!" makin ramai yg bersesak ke depan. aku mls nak berganjak dari tmpt td, yela kan... klu aku sorg je mmg aku push forward smpi pagar. start2 je lagu rozana penonton mula berteriak dan push even forward, aku still xberganjak dari tmpt td, xkan nak tgglkan *ehem2* semata2 nak tgk amy kan? hehehe... lain la klu dia jenis biasa tgk konsert bleh la push forward sama2. yup there he his... our rock legend, amy dgn selamba nyanyi lagu rozana tp suara ttp maintain

aku berterima kasih la pd pengurusan karnival ni sbb sediakan skrin besar ni di kiri dan kanan pentas termasuk kat setiap khemah besar... atleast klu xdpt tgk dkt2, tgk skrin besar pun jd la kan? tp sound system mlm tu mmg best, bunyi bass dan ketukan double-pedal mmg terasa kat dada

amy perform secara solo bbrp buah lagu (dgn muzik minus one) yg enjoynya crows sing-a-long lagu tiada lagi, aku pun ikut jugak sing-a-long tp bab chorus je hehehe... aku xbrapa tau lagu2 solo amy. dah abis persembahan solo... amy umumkan yg dia akan perform lg skali later dgn kristal

persembahan diteruskan dgn kumpulan kristal yg perform as a 3-piece band, bassist dorg injured so lan terpaksa main bass sambil nyanyi. yup, persembahan live kristal mmg mantap. perform bbrp lagu hits dan medley lagu2 60-an versi rock dorg

lps kristal abis perform... skali lg amy kluar dan perform bersama2 kristal dgn lagu pawana dan bbrp lagu lain yg aku pun dah lupa tajuk. crowds yg rata2nya budak2 remaja makin enjoy wlupun dibasahi hujan. yg veteran2 dan berkeluarga pun enjoy jugak tp terpaksa la layan kat area blkg sket... maklumla ada yg bawa isteri dan anak2 kecil, so xdptla nak headbanging kat dpn (termasukla aku, sabar sajala)

bila amy dah habis perform, maka ramai penonton yg mula beredar.. .wlupun sbnrnya sepah dan kristal buat persembahan encore... yup ofkos "sapa-tu-yg-suara-mcm-ramli-sarip-tu?" perform lagu kamelia dan teratai... time ni smpt la aku nak snap pic sdkt yg mungkin sbb ramai dah blah

klu ikutkan mmg lps amy perform aku nak blk, tp jln keluar (pintu blkg) kena blok sementara waktu sbb dorg nak pasang fireworks jd dorg xbg sapa2 lalu melintasi area tu. terpaksa tggu la smpi fireworks show habis. nak kluar ikut pintu dpn mmg jauh la nak menapak pi imago aku. time berhimpit2 nak kluar ni la baru aku terjumpa bob kandar & wife. in the end, 2 minutes to midnight (btl ni aku xtipu) baru dpt keluar... itu pun kaki abis kotor ngan lumpur

owh btw, klu nak tgk pic yg lg clear bleh check kat photo album facebook aishah AF7, pic kat bwh ni sampel pic yg aku link drp facebook minah tu

atleast dpt la tgk amy perform, hari tu nak pi tgk konsert search di awan biru kat miri & kk tp manjang je kensel last minute...

_____
p/s: sorila, xbyk coverage sbb karnival ni mggu lps, so byk benda aku dah lupa ;)

salam aidiladha


semenjak dah xterikat dgn terms & condition 1h1e1m abg ben @ krenmaut, bbrp hari ni aku mcm kurg mood nak buat entry... ekceli ada bbrp entry lg kat dlm draft balance utk marathon/cabaran 1h1e1m, tp malas nak olah ayat, edit dan post... apa2 pun aku ingin ucapkan salam aidiladha kpd pengunjung2 blog aku sama ada pengunjung ttp mahupun pengunjung bermusim

pic link drp website eizil.com

spt thn2 lps... aku merayakan aidiladha kat bintulu. tp thn ni agak berbeza sket sbb kedua2 housemate aku ambil cuti blk kpg (lonely soldierboy la aku bbrp hari ni). biasanya aku xblk kpg utk aidiladha ni sbb nnti ujung bln disember aku mmg blk kpg, kira alang2 la... lgpun klu nak tau aidiladha kat kpg aku xmeriah

ptg td pi la beraya kat open-house staf jbtn aku. esok seawal 0700hrs plak dah volunteer jd butcher sambilan kat perkarangan masjid assyakirin bintulu tolong kerat2 daging. parang dah diasah... mcm tu mai layan lagu klasik butcher pete ni, nyanyian roy brown (soundtrack game fallout 3)


he's hacking and whacking and smacking... hack! whack! smack!
(ganas gila lirik)

mini entry: mencuba nasib

tertarik dgn entry jairo mengenai LTD berdarahnya, dan menjawab soalan yg ditujukan khas utk aku mengenai dean... ekceli dean mmg aku dah order jai, order kat dead eye guitars. hari tu xde jodoh dgn dean VMNTx-UA, then aku try lg skali dgn model agak lama (2007) VMNTx black... tp tgk nasib la, klu bernasib baik (dan ada stok) sblm krismas nnti dptla something yg lbh kurg mcm pic kat bwh ni

pic link drp flickr.com, user Nasty 'n Sleaze

klu kali ni still xde jodoh... maknanya dean mmg ditakdirkan bkn utk aku

_____
p/s: ngantuk... zzz~

sun tzu - the art of war


yup mmg aku ngaku yg aku malas baca buku, i am 1 of malaysians who read 2 books per year (excluding magazines... i do read max-it, chip, pc gamer and used nat-geo magazine monthly, and yeah some guitar/bass mags too). ekceli dah lama aku cari buku ni kat kedai2 buku... pnh jumpa tp harga mmg mahal. but this time aku ada jumpa dgn harga yg berpatutan kat kedai buku syarikat syidah kat area departure hall KLIA waktu nak tggu flight blk bintulu 18/11 lps

buku apa? sun tzu - the art of war (apa kejadah aku beli buku ni? nak pi berperang ke? aku rasa ramai yg tau kenapa... klu xtau, pi baca buku ni) kat kedai buku ni ada 2 versi (pic bwh) yg merah belah kiri tu harganya RM89.95 yg belah kanan ada pic warrior tu RM39.95, so obviously i bought the cheaper version

sun tzu - the art of war. the essential translation of the classic book of life. edited, translated and with an introduction by john minford published by penguin classic deluxe edition (more info at bookxyz.com, biblio.com) klu ikutkan harga tulis kat blkg US$15.00 equals to RM57.00, so RM39.95 kira okela kan?

aku rasa xpyhla aku cerita apa itu the art of war dan siapa itu sun tzu... aku cuma nak cerita apa bestnya versi yg aku beli ni. dlm buku ni ada dua bab - bab pertama cerita spt apa yg ditulis oleh sun tzu bla bla bla (13 chapters) aku suka chapter 12 - attack by fire dan chapter 13 - espionage... bab kedua was the best part, kenapa? sbb ada komentari drp author john minford. penerangan secara detail utk setiap chapter bersama dgn maksud istilah2 bahasa cina yg digunakan supaya pembaca memahami dgn lebih mendalam maksud tersurat dan tersirat dlm buku ni

smlm aku ada terjumpa buku the art of war versi lg murah tp nipis kat popular bintulu (RM19.95), mula2 tekejut gak, rasa mcm nyesal beli kat KLIA aritu... tp bila dah selak2 isi kat dlm, buku ni just cerita the art of war spt yg ditulis oleh sun tzu shj... xde komentari, so phm2 sendiri jela

btw, sapa2 nak baca buku ni ada online version... bleh check kat link ni google books (atau try google ISBN 0140439196)

master sun said: ultimate excellence lies not in winning every battle, but in defeating the enemy without ever fighting

_____

nak tau betapa malasnya aku membaca? dulu tahun 2003 aku ada beli buku cerita ni the hobbit by jrr tolkien kat popular penang (prequel to the lord of the rings trilogy). smpi skrg aku baru baca dlm 65-70% hehehe... malas gila baca. maybe aku org sains xbrapa minat baca buku2 cerita mcm ni. tp klu magazine nat-geo aku rasa 4-5 kali aku baca artikel yg sama xjemu2 (yg best sbb byk gmbr)

mmg ramai di antara kita yg suka baca magazine kan? apa magazine yg korg suka baca? aku rasa local magazine yg aku plng menyampah ada 2 - mangga dan mastika, mangga yg suka letak gambar artis2 yg mendedahkan buah mangga dorg - what's the point? mastika plak dulu kira minat gak baca sbb kakak aku rajin beli tiap2 bulan, tp in 2000 bila dah kluar artikel mengenai black metal (yg ofkos semua mat metal xpuas hati dgn artikel ni) aku dah hilang respek kat mastika ni

moral of the story: tanamkan minat suka membaca... dgn bahan bacaan yg bersesuaian

_____
p/s: teringat koleksi komik aku kat kmpg - jejak wira, raja rimba, dewata raya, jengking merah, slam dunk, x-men (not marvel version). kesemuanya masih oke, cantik tersusun kat rak buku hehehe... library komik ;)

sekitar karnival keluarga petronas bintulu 2009


sabtu 21/11/2009 - lps je abis jamming, bob kandar ajak aku pi karnival keluarga petronas bintulu (20-22/11/2009) kat kelab kidurong... susah betul nak cari parking. aku pun mula2 xtau event ni, padahal banner iklan dah lama tegantung sekitar bintulu... yg ni pun dpt tau drp azroy sbb mula2 kitorg nak ajak dia jamming tp dia ada show kat karnival ni

tmpt duduk VVIP

mula2 aku smpi ni ada band tgh soundcheck kat pentas... aku ingatkan geng2 azroy, tp tgk dari jauh apsal semua rambut panjang2... muzik pun kira mantap tgh main lagu pawana, bleh tahan mcm pro! pasal aku tgk dari jauh so aku xambil kisah la (in the end baru aku tau yg tgh soundcheck tu band kristal! patutla muzik mantap - nyesal aku xpi dkt2 snap pic)

bab mkn... sapa2 penah pi hari terbuka konvokesyen usm (atau mana2 uni lain) lebih kurang mcm tu la keadaan kat sini... byk gerai2 especially gerai2 makanan yg menyediakan pelbagai juadah. kebetulan aku tgh lapar dari pagi smpi jamming blm mkn apa2 lg... so aku bantai nasi lemak rendang ayam @ RM3.00 + air tebu segelas @ RM1.00

mcm biasa kat bintulu ni klu gerai2 jual makanan (pasar malam, pasar ramadhan) mesti ada sayap manuk (kepak ayam), xkisah bbq ke goreng ke... xlupa jugak bebola ayam, sosej dan buntut (tongkeng) ayam

yg bungkus panjang2 tu roti john (i wonder why they called it roti john?) yg bungkus kecik2 tu kebab (K - kambing, A - ayam, D - daging). aku beli la roti john daging ni sebungkus utk mkn kat rmh nnti...

aik? KFC dan pizza hut pun bukak gerai?
waktu pesta layang2 hari tu pun dorg ada bukak gerai

durian pun ada jual... don't play2 (skrg borneo musim durian)

banner ni menarik perhatian aku, gmbr artis2 yg bakal menggegarkan pentas karnival ni mlm nnti... mata aku tertumpu kat mamat tgh2 tu... sapa? our rock legend! amy search!... pergh! mlm ni kena dtg...

antara artis lain yg ada dlm banner ni kumpulan sepah (raja lawak), kristal (yg tgh soundcheck td), band hiphop local (ntah aku pun xkenal), tu pic awek kiri kanan tu pun aku xkenal (nmpk mcm comel) maybe artis akedemi fantatsia yg rejek kot? belah kanan aishah, kiri claudia (AF7 kot klu aku xsilap, aku xtgk AF ni selain zmn lotter dulu)... hah! pastinya mlm ni aku xlepaskan peluang nak tgk amy perform (free!) sbb hari tu dah xdpt tgk konsert search di awan biru

waktu aku lalu dkt dgn main stage ni, kristal dah abis soundcheck, hai melepas... yg tgh ber"yau-yau" atas pentas tu aku xtau (dan xnak ambil tau) band hiphop local swk

rupa2nya grand jugak karnival keluarga petronas ni... aku ingatkan biasa2 je (alaaa... petronas nak jaga imej kan?). ni dah bleh kira mcm mini jom heboh tv3

dah bosan jln2 stgh jam, aku dan bob kandar pun balik... mmg kitorg plan mlm ni mesti dtg sbb nak tgk amy, kristal, sepah perform... bila masa lg ada peluang nak tgk free kan? tp bob kandar kata mlm nnti dia nak bawa wife... aiseh, mcm ni aku pun nak kena ajak *ehem2* jugak la hehehe ;)

to be continued...

_____
p/s: sehari sblm karnival ni bob kandar kata dia ada ternampak mamat2 sepah kat bintulu town

megadeth - risk


(entry #33? hehehe) dlm entry megadeth - risk (remixed & remastered) aku ada mentioned

p/s: "ooo... i'll be there~" nnti nak cari risk versi asal...

so, this is it... ekceli aku lbh suka versi asal, sbb versi r&r aku rasa janggal sket muziknya. maybe aku dah slalu dgr versi asal since 1999-2000 kot? so, dgn adanya bungkusan ni yg beralamat dan berstem (stem?) dari uk ni... aku kini memiliki kedua2 versi album risk

ebay purchase info

  • purchased from: rabidreaction
  • location: uk
  • condition: used
  • price paid: £2.23+2.00 (RM23.33) menang bid
  • ordered: 12/10/2009
  • received: 22/10/2009
  • label: (p)(c) 1999 capitol records inc.
  • made in: eu
  • distributed by: emi

cd diterima dlm keadaan yg agak memuaskan, inlay masih oke, cd 1-2 minor scratches dan jewel case ada cracked sket

cuba check pic2 kat atas (yg aku link drp wikipedia), cover art versi asal mmg jauh berbeza klu dibanding dgn versi r&r, xmcm album2 r&r megadeth yg lain (i wonder why...)

tracklist bleh check kat entry versi r&r (minus previously unreleased bonus tracks). disebabkan versi asal ni merupakan enchanced cd... so kat dlm ada multimedia contents, bbrp videoclip dan sket info (accessible only by pc)

cd artwork utk versi asal

aku xtau apsal seller ni bg sticker2 welt dan trackside poets ni (klu dia bg aku sticker megadeth kan bagus)... wtf was welt and trackside poets anyway? nama band?

spt biasa antara lagu febret aku dlm album ni ialah i'll be there (yg skrg aku tgh bertungkus lumus praktis nak cover bassline dan guitar riff). menurut sumber wikipedia...

Dave Mustaine has stated that "I'll Be There" was inspired by the devotion of Argentine fans. The song was played live only in Argentina and Chile. In the October 9, 2005 show in Buenos Aires, Mustaine said, « I'll Be There is a gift for you, because we will not play this song ever again. »

yup, blh check videoclip lagu i'll be there versi live kat dlm entry megadeth - that one night, live in buenos aires

_____
p/s: ekceli tema album versi asal ni simple je - mousetrap!

jamming session at zoso music


(entry #32? hehehe) sabtu 21/11/2009 - mula2 hari ni around 1000hrs plan nak jamming kat makeshift studio kitorg (kat opis la), aku dah siap2 bawa instrument & equipment aku (dah plan nak debut my behemoth utk sessi kali ni), semua dah sumbat masuk imago... tp disebabkan kali ni ada byk arah melintang yg rasanya xpyhla aku ceritakan. last2 bob kandar ajak jamming kat studio

dipendekkan cerita, kitorg book studio jamming kat zoso music utk 1 jam (1230-1330hrs) dgn sewa RM35/jam (+RM2 weekend surcharge). rasa2nya sblm ni aku xpnh main (gitar/bass) kat studio jamming... dulu2 klu jamming, aku layan vocal je

aku xpasti apa yg tersembunyi di dlm kotak warna hitam kiri skali tu (aku rasa adapter utk kedua2 pedal boss). pedal biru ialah boss CH-1 super chorus pedal dan yg hitam tu ialah boss MT-2 metal zone pedal yg kebilangan (terbilang)

line-up kali ni

bob kandar - drums
jo - guitar/bass/vocals
aku - guitar/bass/vocals
mrs. bob kandar - penonton
(hehehe... bob kandar bawa wife)

maybe sessi ni sessi jamming yg terakhir jo bersama2 kitorg, sbb next year jo akan transfer pi cawangan sabah. aku xpasti ibanez GIO model apa yg studio ni pakai... tp aku rasa siri GRX

kehidupan seorg (rookie) bassist yg terlampau. bass studio ni ibanez GIO model GSR180, sambung kat behringer ultra bass chorus BUC400 (baju biru kat tepi drums tu mrs. bob kandar)

bob kandar yg berkenan dgn set drum pearl, siap ketuk2 snare mcm kompang

amp marshall tp xpasti model apa tp aku rasa yg 100w. amp utk bass pula guna fender rumble... mmg bleh tahan kedua2 amp ni. ntah bila la aku dpt beli amp besar mcm ni. drp hasil 'pendengaran' aku yg xseberapa ni, (aku ada cuba2 main riff dialectic chaos) distortions boss MT-2 mmg power dan berat... tergerak hati aku nak beli, tp yela kan brand boss ni mahal. klu skali dgn ac adapter mau dkt RM500 jugak melayang. alternatif lain? aku nak target beta aivin heavy metal HM-100 (review krenmaut)

aku xtau, mcm ada something wrong je dgn sessi jamming kitorg ni... maybe sbb masa terhad cuma ada 1 jam, xmcm main kat tmpt sendiri (makeshift studio) bleh main berjam2 ikut suka hati selagi xbosan. lgpun muzik dan tempo kitorg very loose, xbrapa masyuk... atau maybe aku masih rookie, slalu buat silap... jd, hasilnya 'hentam sajalah!'

mula2 kitorg ada ajak azroy utk join kitorg, tp dia hari ni ada show kat kelab kidurong sempena karnival keluarga petronas bintulu.... hmm, ptg ni lps abis jamming aku dan bob kandar plan nak pi tgk karnival ni (dgr2 mlm nnti ada amy search perform) but that was another story...

harap maaf, kualiti pic kurg memuaskan... memandangkan suasana dlm studio yg suram2 low light condition dan pic diambil menggunakan (night mode) camera phone SE K618i yg low-tech

_____
p/s: nak cari bass mentor...

bruce dickinson - tyranny of souls


ya! the blog of ijau kembali lg! stlh berehat 2 hari tanpa entry (penat marathon 1h1e1m beb~ klu ikutkan entry ni yg ke #31 hehehe)... kali ni kita teruskan dgn entry yg berkaitan dgn ebay (atau egay spt yg diistilahkan oleh berteromber). ekceli bungkusan dari uk ni dah smpi sbln yg lps... album solo yg hebat drp abg bruce kita, bruce dickinson - tyranny of souls

ebay purchase info

  • purchased from: adam20000_uk
  • location: uk
  • condition: used
  • price paid: £1.20+4.50 (RM33.68) menang bid
  • ordered: 16/9/2009
  • received: 19/10/2009
  • label: (p)(c) 2005 duellist holdings ltd.
  • made in: uk
  • extra info: under exclusive licence to sanctuary records group ltd. mayan records is a label of sanctuary records group ltd.

cd diterima dlm keadaan yg kurg memuaskan, jewel case retak... but atleast inlay masih oke, dan cd cuma ada 1-2 minor scratches. sticker kuning hype tu tulis "bruce dickinson new album produced by roy z - 'the glorious sound of heavy metal master in full flight...' - kerrang!". mengikut sumber wikipedia, cover art album ni adalah lukisan pelukis zmn renaissance iaitu hans memling (klik sini utk pic asal). album solo pertama abg bruce slps kembali semula bersama iron maiden, stlh 6-7 thn xbuat album solo...

tracklist

  1. mars within (intro)
  2. abduction
  3. soul intruders
  4. kill devil hill
  5. navigate the seas of the sun
  6. river of no return
  7. power of the sun
  8. devil on a hog
  9. believil
  10. tyranny of souls

kecuali mars within (intro), semua lagu2 dlm album ni mmg best2... setiap satunya ada keistimewaannya tersendiri. drp lagu abduction yg agak keras muziknya, kepada balad navigate the seas of the sun yg menenangkan jiwa, kepada power of the sun yg rancak bertenaga (bacaan lanjut kat wikipedia)

waktu album ni mula2 released in mei-jun 2005 dulu, aku ada beli versi cap lanun (versi ori blm masuk pasaran m'sia lg). bleh kira album yg kerap aku dgr dlm thn 2005 (selain album epica drp kamelot) yg merupakan thn terakhir aku keje kat penang

bila dgr semula lagu2 dlm album ni mmg byk teringat memori2 'wasted years' aku kat penang... blk keje 1900-2000hrs, sggh nasik kandaq abu bungkus mkn kat rmh smbl layan anime initial D 4th stage, naruto, one piece, dan bbrp anime 'sedut' yg lain... mcm tu la life aku dulu tiap2 hari (xde perkembangan), alhamdullilah, skrg ni syukur dah dpt keje yg agak berkomitmen (berkhidmat utk negara)

abg bruce dan roy z... ironinya, dlm album ni roy z main semua part gitar dan bbrp part bass (lbh kurg mcm kes dave grohl buat album foo fighters dulu2). mula2 aku dgr guitar works dlm album ni, mati2 aku ingat adrian smith... sbb bunyinya (imho) mcm sama dgn style adrian smith. fyi, versi cap lanun xde info pasal album, producer, musicians etc... just lyrics

dgn adanya album ni, (selain drp tebus kesalahan beli cap lanun) maka koleksi album2 solo abg bruce aku tggl the chemical wedding shj lg + kompilasi the best of bruce dickinson (balls to picasso pun dah ada, tggu turn la). oke, jom layan lagu balad best ni...

_____
p/s: i believe, u will see, i believe, evil...

(#30) iron maiden - seventh son of a seventh son


[entry #30 utk cabaran 1 hari = 1 entry = 1 malaysia abg ben]
finally! wohooo!~

aku akhiri marathon or cabaran 1 hari = 1 entry = 1 malaysia aku dgn rasminya hari ni (wlupun due date masih lg jauh iaitu 25/11/2009). entry #30 dgn cd drp iron maiden album seventh son of a seventh son (ssoass @ 7soa7s) yg aku beli isnin lepas kat tower records lot 10 dgn harga RM37.90

album ni merupakan versi enhanced cd, digitally remastered (p) 1998 emi records ltd. (c) 1998 iron maiden holdings ltd. originally released in 1988, reissued in 1995 with bonus cd (yg ni aku rasa deaf_angel atau berteromber ada kot?) [edited: aku lupa yg skid pun ada]

tracklist? rasanya xpyhla aku nak listdown... aku rasa semua peminat2 tegar maiden pastinya ada album ni, xkisah sama ada versi kaset, cd, vinyl, mp3 or whatever... yg ironinya, album ni merupakan album ke-7 iron maiden... album yg agak lain sket drp album2 maiden sblmnya. elemen2 synth diperkenalkan dlm album ni, dan jugak album ni merupakan album konsep... means setiap lagu (bkn semua lagu la, atleast 5-6 lagu kot?) merupakan cerita dan ada kaitan dgn lagu berikutnya (awat la aku terangkan benda2 ni?... pi check wiki) dan album terakhir bersama2 adrian smith (alaaa... join blk dlm brave new world)

apa yg ironi dgn no. 7 dlm album ni? ntah... tu kena tanya abg ben, deaf_angel atau berteromber yg otai pasal maiden ni. nasib baik tracklist ada 8 lagu dan bkn 7 (album dulu2 mostly ada 8 lagu sbb nak muatkan dlm 8-track tape) lagu febret aku? pastinya lagu berhantu the evil that men do... xlupa jugak can i play with madness dan the clairvoyant (lps tgk dvd flight 666, aku mula minat lagu moonchild)

oke, album 7soa7s ni merupakan album maiden ke-2 yg aku dgr slps somewhere in time (dgr kat rmh takilala, abg2nya slalu pasang)... waktu tu aku kecik lg (darjah 3 @ 4 kot?), xreti apa nak minat2 rock mat salleh kecuali rock tempatan (lefthanded, wings, search, rusty blade, may, dll)... tp aku mula2 berjinak dgn iron maiden bila dgr album fear of the dark, dan mula serius lps dgr album a real live one

nak cerita lg gila? bleh baca entry sindrom collector krenmaut abg ben... yg ni baru dikatakan sindrom gila2... hahaha! (jgn marah abg ben) so, dgn adanya album 7soa7s ni, koleksi maiden aku cuma tggl lg 5 album, 2 live dan 1 kompilasi (singles aku xkumpul)

_____
p/s: the evil that men do lives on and on... ("kekejaman, manusia... ooo, kekejaman, manusia... tiada hentinya" - errr... ni lagu kumpulan apa eh? mcm sama je kan liriknya)

(#29) guitar collection at sunway pyramid


[entry #29 utk cabaran 1 hari = 1 entry = 1 malaysia abg ben]
1 more to go! wohooo!~

selasa 17/11/2009 - kursus aku habis hari ni, kali ni lps abis terus blah pi sunway pyramid (naik motor ngan member, dia blk klang). mula2 plan nak tgk muvi 2012 show 2000hrs tp terpaksa kensel last minute sbb member kena blk awal atas urusan keluarga

on the way parking area (jauh gila nak pusing), lalu kat dpn entrance sunway lagoon ni... teringat la plak memori daun pisang. aku pnh pi lagoon ni skali je in 2002... pi dgn, err... but that was another story...

yes! finally aku jumpa guitar collection! (LG2.58) sblm masuk kedai aku snap bbrp pic dari luar kot2 nnti kat dlm xdpt nak snap

semua LTD series ada (klu ESP xbyk dorg letak kat branch pyramid), even LTD graphic series metal mulisha, screaming skull dan LTD ALEXI-600-SCYTHE alexi laiho signature pun ada!... aduih biru mata hitamku! (ada satu LTD EC-series kirk hammett signature, tp aku xjumpa link kat internet)

LTD F-10 starter pack, antara idaman aku suatu ketika dulu
(sblm aku ada mephisto)

amp randall, kustom dan hughes & kettner, dorg xjual amp2 brand lain

masuk2 kat dlm, lps amoi kat dlm greets... dia tanya aku nak cari apa, dgn slamba aku jawap "i nak window shopping" hahaha dia senyum je. yup aku masuk dlm ni dah mcm pepatah mat salleh "boy in a candy shop" bkn stakat biru mata hitamku, dah bleh jd hijau mata hitamku! aku tanya amoi td bleh snap pic2 gitar x? dia kata "sorry boss, cannot la~" apadaa... org nak promote kedai dia kat dlm blog free of charge pun xnak ke? lantak ko la... kat luar td aku dah snap 2-3 keping

yg xbestnya masuk kat dlm ni, tiap2 row gitar ada notis "do not touch the guitars, please ask for assistant. once scratch consider sold" ekslusif sgt ke gitar2 tu smpi nak pgg pun xbleh?... aku sbg kastemer pun mcm nyampah je tgk notis ni. atleast kat zoso music (bintulu) dan yNot studio (penang) jgnkan pgg, siap bleh test power lg tu puas2! sbb tu aku suka beli kat kedai2 kecik or studio...

klu nak tgk senarai equipment yg dorg supply bleh check kat website guitar collection, sbb dorg ni supply equipment yg konsider rare yg supplier lain xde (mcm amp kustom, randall, hughes & kettner)

ni la hasil windows shopping aku kat guitar collections td, ada la sket2... klu ikutkan hati mcm2 aksesori aku nak beli, tp memandangkan peruntukan ekonomi xmengizinkan... phm2 jela. atleast ada la jugak nak dibawa blk. oke, next stop... mkn dulu sblm blk

on the way nak blk, smpt snap pic ice skating rink... kat pyramid ni aku pnh la jugak main 2-3 kali (memori daun pisang), last skali main in 2003 time tu yg aku ingat ada harith iskandar tgh main ngan anak2nya. dulu2 (1998-1999) waktu kompleks bkt jambul ada ice skating rink mmg slalu main tiap2 isnin (student night)

owh, btw... ni la dia brg yg aku beli kat guitar collection td. nothing special la just planet waves guitar strap, dunlop cleaner & prep dan 2 keping dunlop tortex fins .88mm picks (awat aku minat pick tortex .88mm ni? rasanya sbb kaler hijau kot?). yg ni pun dah dkt2 RM60 abis. yg ada gmbr shinigami tu just pamplet dan business card je...

in the end, wlupun niat aku nak pi mahogany, bentley atau ck music xkesampaian... atleast dpt masuk guitar collection pun kira okela, cuci2 mata tgk LTD... tergerak jugak hati bila tgk LTD F-50 (dan F-100QM) yg mcm aku review mggu lps. tp sabar~

*memori daun pisang = alaa... memori dating2 la

_____
p/s: sangway oh sangway...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (66) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (48) anniversary (61) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (2) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (3) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (241) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (17) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (24) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (29) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (60) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (72) electro-harmonix (22) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (88) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (37) fear factory (3) fender (13) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (8) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (13) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (118) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (614) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (33) hotel/resort (25) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (132) irt-pulse (1) isu semasa (221) j5 (2) jackson (30) jamming (121) jamtank (21) jim dunlop (49) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (276) konsert (81) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (317) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (9) mastodon (5) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (11) membakut (41) memori (294) mercyful fate (10) metallica (69) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (8) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (24) nat-geo (4) nestle (17) new album (27) new gear (156) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (266) pedaltrain (13) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (49) pickups (95) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (17) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (37) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (54) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (42) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (10) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (3) singapore (47) single/ep (5) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (10) sr300 (22) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (87) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (31) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (6) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (40) trade (17) transformers (4) travel (118) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (66) warwick (11) wasp (1) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wordless wednesday (215) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (3) yNot (21) yogurt (5) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger