Hepi ;) Makeshift Studio Halted!


Beberapa hari lepas ada sebuah mesin HPLC dipasang di dalam bilik UV-Vis, bilik yang biasanya transformed into Hepi ;) makeshift studio di hujung minggu. Mula-mula aku ingatkan ia dipasang di bilik sebelah iaitu bilik AAS, rupa-rupanya ia dipasang di bilik UV-Vis.

Background looks familiar right?
Ya... Sebab di sinilah selalu kitorang jamming.

Model Alliance HPLC keluaran Waters Corp. Difahamkan mesin ni harganya ratus-ratus ribu, damn!~ Well, all scientific equipments especially those chromatography and spectrometry equipments really cost a fortune. Disebabkan mesin ni mahal, aku sempat bertanya kepada technician yang memasang mesin ni satu soalan cepumas:

Aku: "Kalau bunyi yang kuat, akan ada efek pada mesin ni tak?"
Technician: "Muuungkin~ ada kot? Kenapa you tanya?" [sambil tergamam mendengar soalanku]
Aku: "Kami hujung minggu selalu jamming dalam bilik ni..." [dengan selamba sambil menunjukkan amplifier, speakers dan drumset Bob Kandar]
Technician: "I pun tak berani nak buat confirmation, but as a precaution better you main di tempat lainlah sebab secara logiknya kalau selalu terdedah kepada vibrations daripada bunyi yang kuat, maybe akan ada long term effects pada mesin. After all this is a very delicate instrument..."

Dipendekkan cerita, nampaknya lepas ni aku dan geng-geng Hepi ;) terpaksa mencari tempat lain untuk jamming. Hey, the room was designated for scientific equipments in the first place, so why bother complaining right? Keperluan kerja patut diutamakan berbanding keperluan hobi, walaupun mesin ni bukan di bawah tanggungjawab aku atau boss aku (Ketua Seksyen).

Alternatif yang ada sekarang ialah kat bilik mesyuarat di sebelah, tempat asal kitorang jamming waktu mula-mula berkecimpung dulu, atau opened-air jamming kat foyer/garasi macam dalam entri debut Azroy Hammett ni.

_____

Satu perkara yang aku tak puas hati ialah kotak-kotak kosong dan plastik dibiarkan bertimbun dan ditinggalkan dalam bilik.

Semangat scavenger aku mula datang... Habis semua kotak aku selongkar sebelum ia dibuang, manalah tau aku terjumpa sesuatu yang berguna walaupun ia adalah "sampah" bagi orang lain.

Aku terlambat sebab tapak kayu logistik (logistic wood base support) ni rupanya dah ada orang booked awal-awal, siap ada nama lagi. Kalau tak memang aku dah plan nak buat homemade DIY pedal board.

Oke, sebenarnya "benda" ni lah yang akan aku cari setiap kali ada equipment atau kelengkapan elektrik/elektronik yang baru, aku sanggup menyelongkar kotak untuk mencari benda ni. Apa dia? Silica gel aka desiccant.

Biasanya aku akan dapat silica gel dalam paket bersaiz kecil, tapi kali ni wtf? Aku jumpa empat paket silica gel saiz jumbo (3" x 6") besar beb! Kat mana aku nak letak kalau saiz besar macam ni? Selalu paket yang kecil aku akan letak dalam gigbag, kotak pedal/efek dan equipment lain untuk mengelakkan daripada berlakunya proses pengoksidaan (karat).

Hari ni (Ahad 14/11/2010) kalau tadak arah melintang, mungkin akan ada sessi jamming. Jadi Adi Herman dan KORawk, kalau korang baca entri ni sebelum 12.00 tengahari, sila bagi feedback.

_____
Ada apa: Lama dah tak buat opened-air jamming...

0 comments

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Laptop Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC/PS4 games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (86) 58 explorer (23) 7-string (11) 724rocks (3) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (31) adrian smith (17) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (149) amplitude music (3) amplug (5) andy james (4) angker (2) anime (52) anniversary (92) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (133) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (6) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (68) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (18) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) bentley (1) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (300) bintulu buskers (5) black friday (9) black sabbath (1) blackstar (28) blades (5) blaze bayley (29) blind guardian (21) blogging blues (62) bmf2013 (8) bon jovi (7) borneo ugtv (2) boss (64) botb (21) bottlecapt (3) brado guitars (5) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (25) canon (2) caparison (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (69) children of bodom (22) ck music (56) cog (10) coke (5) coklat (7) cola (8) compilation (64) conception (2) console games (20) converse (3) cort (48) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (44) dalat (20) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (44) digitech (24) dimarzio (47) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (6) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-1000 (7) ec-256 (26) ec-257 (13) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (89) electro-harmonix (28) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (27) emo (221) energy drinks (35) engrish (3) entwistle (9) environment (36) epiphone (131) erectus (12) ernie ball (29) esp/ltd (191) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (15) fallout (15) family (56) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (18) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (22) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (16) fusion (3) g250fr (1) gamer mode activated (28) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (127) gator (16) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (29) gibson (16) gig (106) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (19) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (15) guitar collection (11) guitar parts (70) guitar service (36) guitar talk (64) hammerfall (17) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (30) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (62) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (16) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (208) icb200ex (15) iced earth (9) icon (27) imago (69) imitation (3) in flames (4) instagram (29) insulter (4) inverno (22) iron maiden (149) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (253) j5 (13) jackson (49) jamming (142) jamtank (35) jepak (9) jim dunlop (65) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (14) js music (4) js32 king v (13) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (23) karisma (4) kaset (34) kawan (311) kazanna (1) kempen (35) kerja (78) kerly (2) kesihatan (45) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (25) king's studio (3) kkdn (6) koleksi (300) konsert (93) kopi (38) korg (52) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (35) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (22) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (59) lil (35) limbang (7) limited edition (41) line 6 (43) linkin park (5) lipton (2) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (90) m-50fr (25) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (414) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (60) melaka (13) membakut (42) memori (346) mercyful fate (11) metallica (81) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (4) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (59) mr diy (2) mrs (63) muf (7) mug (2) mukah (20) mup (134) music bliss (11) music master (41) music nomad (1) muuv (58) muww (1) mxr (11) my music (8) nanasmania (27) naruto (1) nat-geo (4) nestle (44) new album (28) new gear (198) newsted (3) nightfall (11) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (95) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (28) nylon maiden (2) of string (23) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (39) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (12) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (50) pc stuff (36) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (315) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (39) pepatung (4) peristiwa (38) petaling jaya (14) pfg5 (11) phones (12) pic of the day (61) pick (61) pickup swap (64) pickups (147) pkp2020 (18) pl1 (2) planet waves (12) playstation (20) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (4) pod hd (1) pod hd300 (17) pod x3 (18) pokka (14) popcorn (7) popomania (6) post-apocalypse (16) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (5) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (6) rajinikanth (3) ramadhan special (79) ramli sarip (3) rammstein (6) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (80) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rg370ahmz (1) rhoma irama (3) ribena (4) richter (5) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (6) roxette (2) roy khan (12) roy z (7) rp360 (8) sabahan (19) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) sdx (6) search (16) seymour duncan (35) shopee (14) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (16) singapore (53) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (2) skull strings (4) slayer (3) slipgate (7) smr (3) snark (9) so-cal (62) sonata arctica (3) sony (26) soundcloud (9) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (39) stagg (12) star wars (18) stewmac (6) sticker (6) strap (22) street jam (2) strings (135) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (4) sungai (13) super album (96) superlux (3) susu (10) sv guitars (3) swee lee (7) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (49) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (3) tech21 (4) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (3) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) the shred sanctuary (1) thomas zwijsen (6) throwback thursday (20) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (11) tonelab ex (2) tong garden (4) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (12) trade (23) transformers (4) travel (125) tribute (45) trivium (15) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (4) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (8) vmntx (19) vox (73) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (29) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (337) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (114) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger