Ada Apa Dengan SG Men?


SG Men daripada Silky Girl (hence the acronym SG) berperisa berlabel "Rock" dengan pakej tin hitam yang agak menarik. Juga terdapat SG Men tin biru berlabel "Hip Hop" (yang aku rasa bukan citarasa aku).

Eau de toilette (EDT) berisipadu 75 ml dengan harga runcit RM32.90 tapi ia dijual dengan harga promosi "Hari Raya" RM19.90 di pasaraya M. Bau yang kimochi sedap, lembut dan tak berapa maskulin. Dan kononnya dijamin harum sehingga enam jam lamanya.

Bukan, aku bukan nak cerita pasal EDT ni. Tapi dah nak terbuat cerita pasal gitar yang dipegang oleh model silhouette pada label botol...

Bedasarkan headstock dan badan gitar yang agak archtop, pastinya ia merupakan gitar LTD model MH. Tapi dua buah gitar di belakang tu aku tak pasti, mungkin Fender modified Telecaster. Btw, Silky Girl "Rock" pula guna imej gitar Ibanez Xiphos.

Seperti tin vintage Kellogg's cornflake dalam entri yang lepas, tin SG Men ni pun agak "menarik" untuk dikumpul, hehehe...

_____
Ada apa: Aku membelinya bukan disebabkan faktor Faizal Tahir.

Ada Sesuatu Dari yNot Studio (Part 9)


Lagi bungkusan poslaju dari yNot Studio yang diterima semalam (Khamis 28/7/2011). Kali ni bungkusan yang kecil saja, dan ada kaitan dengan Pod X3 dan ME-70 yang diperolehi hari tu.

Engbok dan yNot Studio (MMO Music) memang tak pernah menghampakan dari segi servis yang cepat dan harga yang rendah - recommended! Thanks again Engbok!

Cerita pasal ME-70 tu, baru kejap tadi ia dituntut oleh tuan punya (kawan kepada Korawk). Yup, memang orang yang sama yang order Zoom G2Nu hari tu. Sambil berborak-borak beliau mengatakan hasrat nak order power amp pula lepas ni (or maybe it was guitar amp head?).

Roland/Boss PSA-230 compatible adapter, XLR male to 1/4" mono plug cable dan dua keping picks Stagg sebagai penggenap nilai.

Custom ordered Kadas cable (3 metres) with Neutrik XLR male and 1/4" mono plug, yang bakal digunakan untuk input kedua (XLR input) pada Pod X3. Dengan adanya kabel ni, dua gitar (atau gitar+bass) boleh disambung pada rig Pod X3. Sebelum ni tanpa kabel sebegini, input kedua hanya dapat digunakan untuk mikrofon saja (gitar+mic atau bass+mic).

Neutrik XLR male head.

Disebabkan ME-70 tidak disertakan dengan adapter, dan tauke Dead Eye Guitars (DEG) pun tak dapat nak cari adapter Boss dari pembekalnya (katanya kehabisan stok), jadi aku cuba mencarinya di yNot Studio (nasib baik ada). Walaupun ia adalah adapter Roland dan bukan Boss, tapi Roland dan Boss kan adik-beradik. Dan adapter ni bertulis "PSA-230 compatible".

Korawk, tak jeles ke?

_____
Ada apa: Tiba-tiba rindu AX3000G aku dulu.

Gold On Gold?


Tesla Plasma-2 pickups set (gold cover) with Epiphone Les Paul 1957 Goldtop (Goldie).

Gold on gold, not bad eh?

_____
Ada apa: Entah bilalah agaknya aku ada masa nak pasang Plasma-2 ni...

Ada Apa Dengan Bavaria?


Entri pasal minuman eksotik lagi? Sekali tengok botol ni macam botol bir (beer) kan? Isk isk isk... Mrs. Ijau pun dah bising dah tadi, dia ingat aku beli bir. Sebenarnya ia merupakan Bavaria regular malt non-alcoholic drink. Bavaria ni memang jenama bir (official website here). Bentuk botol yang agak menarik berlekuk-lekuk (scalloped), mengingatkan aku pada bentuk gitar-gitar DBZ.

Brewed and bottled by Bavaria NV, Holland. Imported by Taghzia Sdn. Bhd. Kajang, Selangor. Dibeli di parasaya F dengan harga RM2.90 sebotol (330ml), dua tiga kali aku baca isi kandungannya (mineral water, barley malt, hops, maltose) untuk memastikan tiada bahan yang memudaratkan.

Rasa? Lebih kurang macam rasa Hillsburg non-alcoholic malt beverage with honey, cuma agak tawar sedikit mungkin disebabkan ia merupakan perisa "regular". Pada mereka yang tak biasa minum Malta memang akan rasa loya dengan bau dan rasanya.

_____
Ada apa: Teringin nak minum Bundaberg root beer.

Antara Poslaju, Dead Eye Guitars Dan Korawk


Menerima bungkusan poslaju yang agak besar pagi semalam (tak habis-habis dapat bungkusan). Bungkusan kali ni dari Dead Eye Guitars (DEG).

Benda dalam bungkusan ni memang susah nak cari, dari Penang sampai JB (selain DEG, aku dah tanya yNot, Music Master, Satchman dan NoobAxe) hampir semua kata tak ada stok model spesifik ni. Dan ada yang bagitau pertengahan Ogos nanti baru masuk shipment baru. Nasib baik tauke DEG dapat tolong carikan model ni, walaupun dia sendiri pun dah pening mencari.

Enough with the crap-talk! What item? What model?

Boss ME-70 guitar multiple effects (multiple?).

Oke, sebenarnya bukan aku yang order ME-70 ni, sebab aku tak berapa minat multi-effects keluaran Boss sebab harganya yang tak berapa menarik (kalau stompbox lain cerita). Lagipun aku dah ada empat multi-effects untuk gitar.

Benda ni diorder oleh Korawk, yang katanya diorder oleh kawan - order atas order (aku tak pasti sama ada kawan yang sama order Zoom G2Nu tempoh hari atau kawan yang lain). Saja nak tolong kawan, kesian diorang ni dahlah tinggal di kawasan pedalaman (bukan pendalaman), kalau nak beli di benda ni di Bintulu (atau Miri/Sibu/Kuching), pastinya mereka dah kena "potong leher".

Pedal, warranty card, manual dan enam biji bateri AA.
(ME-70 tidak disertakan dengan AC adapter)

Disebabkan barang ni hanya akan dituntut oleh Korawk (dan kawannya) pada hari Khamis atau Jumaat nanti, jadi aku ada peluang beberapa malam nak buat sessi "pandu-uji" dulu, muahahaha! Nanti aku buat ulasan kecil-kecilan dalam entri yang lain.

Korawk, nak dirasmikan ME-70 ni kalau jadi sessi "Hepi ;)" hujung minggu nanti? Btw, ada apa lagi mau order?

_____
Ada apa: Baru lepas sessi "pandu-uji" ME-70 ni sebelum menaip entri ni...

Ada Sesuatu Dari Ashportal (Part 2)


Menerima bungkusan poslaju pagi tadi yang sepatutnya sampai hari Sabtu. Tapi disebabkan hari Sabtu pejabat aku tak buka (aku guna alamat pejabat) dan akupun malas nak ambil di kaunter poslaju (kes malas nak keluar rumah, sebab sibuk main game Fallout: New Vegas), baru pagi tadi brader posmen hantar.

Bila bungkusan dari Ashportal, tak lain tak bukan isinya mesti pikap (pickup) Tesla, awal tahun ni pun aku ada beli model AH-1 active set dari Ashportal. Pikap Tesla Ashportal ni boleh didapati dari forum Lowyat.net atau Mudah.my, tapi pada stok yang amat terhad, sebab Ashportal dah berhenti dari mengimport pikap-pikap Tesla ni (atas sebab-sebab bisnes dan peribadi), sebab tu aku cepat-cepat borong dua model ni. Model apa?

Two sets of high-output Tesla pickups - VR-Extreme bridge and Plasma-2 set.

Tesla Plasma-2 set (gold cover)... Merapu dalam entri ni. Eh? Gold?

Tesla VR-Extreme bridge.

Still sealed.

Ulasan mengenai kelebihan pikap-pikap Tesla ni sila lawat blog Bro Sub (tHe gUitaR aDDict!).

Ntah bila agaknya aku nak pasang pikap-pikap ni, sebab belum ada mood nak bermain pateri (solder), seperti yang aku katakan pada perenggan atas sekali - aku masih lagi dalam gamer mode, sibuk main Fallout: New Vegas tak ingat dunia (dijangka habis main dalam masa 1-2 minggu lagi). Mrs. Ijau pun dah bising-bising semalam...

[Entri Mini] 25k Hits!

Widget "AADI odometer" menunjukkan blog aku ni telah dikunjungi lebih daripada 25000 kali! Damn~ Untuk blog kerdil yang tak seberapa ni tapi menerima kunjungan sebegitu, aku rasa sungguh terharu. Terima kasih kepada penjengah (blogwalker), pengikut setia (active or silent-reader) dan geng-geng Bloggers terutamanya mereka yang tersenarai dalam widget "Pengomen Tegar AADI" di sebelah kiri.

Terima kasih juga pada yang meletakkan link AADI pada blog anda, sedikit sebanyak dapat menarik penjengah lain. Terima kasih! Sempena 25k hits ni, aku nak buat survey berkenaan AADI, sila rujuk widget survey di sebelah kiri (bawah jam One Piece).

_____
Ada apa: Ada rezeki aku sambar AH-3 pula lepas ni, hehehe...

Awie - Self-Titled Solo Debut Album


Album solo debut "Abang" Awie (selepas keluar dari Wings) self-titled, keluaran tahun 1994. Boleh dikatakan super album sebab hampir semua lagu-lagu dalam album ni best walaupun terlampau jiwang dan muziknya jauh berbeza dari zaman Wings.

Aku layan album ni waktu aku Tingkatan 4 (1995), sama ada kaset abang aku atau pinjam kaset member. Muzik yang lebih kepada Pop, Balada dan Kontemporari dengan lagu berhantu Tragedi Oktober dan Ukiran Jiwang. Alaaa, waktu tu aku taklah se"Metal" mana pun... Jiwang juga, hahaha!

Satu-satunya album solo Awie yang aku suka, album O-Tak dan seterusnya langsung aku tak layan, sehinggalah Awie kembali bersama-sama Wings.

Kaset aku ni pula dibeli di Bukit Jambul Shopping Complex (Penang) pada 25/10/1997, memang Tragedi Oktober tarikh ni. Kalau tak silap aku beli bersama-sama kaset Menace To Sobriety. Antara kaset yang selalu dipasang dalam Walkman aku waktu tahun pertama di USM.

Aku bukan nak buat ulasan pasal album ni, cuma nak tanya kalau-kalau geng Bloggers ada terjumpa album ni dalam versi CD. Kalau ada jangan lupa bagitau aku, memang aku tercari-cari album ni (versi CD) dari dulu, selain Ramli Sarip A-Live, Search Bikin Wilayah dan Wings Biru Mata Hitamku.

_____
Ada apa: Funky Monyet?

Guitar Talk: Korg Pandora Mini


Sabtu yang "Bersih" (9/7/2011) - Berkesempatan meluangkan masa untuk sessi jamming bersama geng Hepi ;), sessi jamming pertama selepas berubah status. Lepas ni kena jamming belah petang saja, dah tak dapat nak jamming sampai larut malam macam dulu.

Disebabkan bass Black Ice aku dah let-go, sessi jamming three-piece (bersama Bob Kandar dan Azrol) kali ni aku main gitar (Goldie) dengan setup yang paling ringkas:

Goldie -> Pandora Mini -> Oren (bass amp)

Sangkutkan pada mic-stand, senang nak monitor.

Entri kali ni bukan nak cerita pasal sessi jamming, tapi lebih kepada ulasan mengenai Pandora Mini aku ni. Dah beberapa bulan sejak ia dibeli dari CK Music penghujung April lepas, baru sekarang aku berpeluang nak buat ulasan (review) kecil-kecilan.

Secara amnya, efek yang ada dalam Pandora Mini ni (amp, cab, mod, pedal, reverb, delay, etc) hampir sama dengan efek yang ada pada AX3000G (Behemoth) aku dulu, Korg tetap Korg!

Aku jenis malas nak edit sound, jadi aku lebih suka guna presets yang ada tersedia dalam Pandora Mini ni. Lagipun nak edit sound sendiri agak susah dan leceh sebab butang dan tombol yang ada semuanya kecil-kecil belaka.

Antara presets yang aku suka setakat ni (mostly song presets):

  1. #002 WONDERWALL - nice clean
  2. #010 TROOPER - British hi-gain Metal sound, need to explain more?
  3. #013 7NATION - lower octave sound
  4. #014 AENIMA - heavy distortion
  5. #029 WHERE I - spooky sound
  6. #031 NTHEBOX - macam intro lagu Generator Foo Fighters
  7. #058 EVERLONG - Foo Fighters lagi?
  8. #063 STAIRWAY - (to heaven?) great acoustic clean
  9. #064 SYMPHONY - (of destruction?)
  10. #073 AS YOU ARE - intro from Nirvana's famous song
  11. #077 UPRISING - cool synth
  12. #087 CRAZYTRAIN - I'm going off the rail on this
  13. #092 SANDMAN - bunyi distortion berpasir
  14. Coming soon...

Info-info bab teknikal tu boleh layari website rasmi Korg, tak reti aku nak cerita. Aku cuma buat ulasan mengenai kelebihan dan kelemahan Pandora Mini dari pendapat peribadi aku.

Kelebihan

  1. Kecil, saiznya lebih kurang sebesar saiz MyKad. Macam tak percaya pula semua efek seperti dalam AX3000G boleh dimuatkan dalam Pandora Mini ni.
  2. Disebabkan ia kecil, jadi ia amat mudah alih (mobile) dan sesuai untuk travelling musician.
  3. Lebih murah daripada Pandora PX5D (discontinued) yang terdahulu.
  4. Skrin LCD yang berlampu (backlit) dan jelas walaupun kecil. Boleh dipadamkan (disabled) untuk menjimatkan bateri.
  5. Boleh disambung terus pada PC menggunakan USB dan edit sound guna perisian Pandora Mini Sound Editor.
  6. Cuma menggunakan sebiji bateri AA sahaja yang boleh bertahan agak lama (dengan syarat, keluarkan bateri sekiranya tidak digunakan dalam masa yang lama). Atau guna power dari USB bus.
  7. Dua jenis output - normal 1/4" mono phone jack untuk disambung pada amp, dan mini 1/8" stereo phone jack untuk headphone. Bila dah sambung dengan headphone, anggap saja ia seperti Walkman atau iPod untuk gitar.
  8. Pitch pada AUX input yang boleh diubah kepada up/down one octave.
  9. Boleh digunakan untuk gitar dan juga bass!
  10. Oh ya, comes with built-in rhythm patterns, metronome and tuner too...

Perbandingan saiz dengan GA-1 tuner, K618i klasik dan Master Yoda.

Kelemahan

  1. Kecil, mudah hilang, kebarangkalian salah letak (misplaced) adalah tinggi.
  2. Tidak berapa sesuai digunakan untuk live performance atau jamming sebab ambil masa untuk memulas tombol bila menukar presets/patches yang lain (kecuali empat favourite patches yang boleh diset pada empat butang one-touch recall ABCD).
  3. Tidak mempunyai penyangkut tali pinggang (macam pager), yang ada cuma lubang kecil untuk diikat pada landyard. Penyelesaian, belikan pouch handphone :)
  4. Butang dan tombol yang kecil, agak susah untuk pengguna bertangan besar untuk edit sound. Penyelesaian? Edit guna perisian Pandora Mini Sound Editor.
  5. It's Plastic!

Did you know? Pandora Mini juga boleh digunakan untuk bass, terdapat banyak presets yang tersedia untuk bass (macam AX3000B?). Nanti kalau dah ada bass (baru), aku buat ulasan (mini) tambahan khas untuk bass.

Di rumah aku selalu guna Pandora Mini ni bersama-sama headphone Sony MDR-XD100 ataupun sambung dengan Oren Kecik pada clean channel untuk setup yang mini.

_____
Ada apa: Aku baru perasan AADI Odometer hampir mencecah 25k hits!

Guitar Talk: ESP Summer/Fall 2011 Eclipses


Lagi entri pasal gitar ESP/LTD, hehehe...

Info dari The Official ESP Guitars Blog!, walaupun ada banyak model untuk Summer/Fall 2011, tapi aku cuma tertarik dengan dua model Eclipse (EC) versi LTD.

1) EC-401 VB - dengan kemasan (finish) baru iaitu Vintage Black ala ESP Eclipse-II VB dan LTD EC-1000 VB, sesuai bagi mereka yang sukakan kemasan klasik seperti Gibson Les Paul Custom tetapi jiwa lebih kepada muzik Metal.

Imej link dari blog Dead Eye Guitars.

Kalau nak merasa penangan "racun" EC-401 versi biasa boleh singgah di entri Dead Eye Guitars (DEG) ni. Tapi disebabkan harga LTD EC-401 yang biasa pun lebih mahal daripada Goldie aku, jadi memang ia dilarang daripada masuk dalam wishlist, hehehe...

2) EC-256P - menggunakan pickup jenis soapbar (P90) dan dengan kemasan berkilat (glossy) berbanding kemasan "distressed" pada EC-256 yang biasa. Nothing special, except that goldtop version similar to Epiphone Les Paul 1956 Goldtop.

Tapi walau apapun, aku lebih suka LTD EC-256 seperti dalam entri LTD Wishlist semalam, sebab ia masih lagi dalam kategori "gitar mampu milik" (sub RM2k guitar).

Imej LTD EC-401 VB dan EC-256P link dari The Official ESP Guitars Blog!

_____
Ada apa: Lagi sekali, tak salah nak berangan-angan kan? >:)

Guitar Talk: LTD Wishlist


Mari berangan seketika...

1) LTD M-103FM - 24-fret, maple fretboard, HSS, flamed maple top, reversed headstock.

2) LTD ST-203FR - strat-shaped with FR (Maiden look), 22-fret, maple fretboard, HSS, distressed finished.

3) LTD EC-256 singlecut ala Les Paul, distressed goldtop finished (Apa? Goldtop?).

All images linked from DV247.com

Tak salah kalau nak berangan-angan kan?

_____
Ada apa: Atau adakah ia akan dibelot oleh Jackson JS32 series?

Ada Apa Dengan Taufufah?


Taufufah (soya bean curd in thick syrup) antara makanan "pembasuh mulut" (dessert) kegemaranku. Waktu aku di Penang dulu taufufah ni memang senang nak cari, pi saja mana-mana pasar malam pasti akan ada yang menjualnya. Ia mudah didapati dengan harga yang murah RM1.00-1.50 semangkuk.

Tapi berbeza keadaannya di Bintulu... Memang susah nak cari taufufah (yang halal) di Bintulu, terutamanya di pasar malam, pasar tani, tamu hujung minggu, kedai runcit (versi komersil) mahupun bazaar Ramadhan.

Nasib baik ia ada dijual di Membakut, jadi bila aku balik kampung sekurang-kurangnya tau di mana nak cari. Kebiasaannya taufufah yang dijual akan diisi dalam bekas berbentuk mangkuk, tapi di tamu mingguan Pekan Membakut, ia diisi dalam bekas berbentuk gelas dengan harga RM1.50 segelas.

Ada apa dengan taufufah hijau?

Cuma sirap yang digunakan agak cair dan tidak semanis seperti yang dijual di Penang. Ikut pengalaman aku, taufufah yang paling "kimochi" ialah taufufah yang dituang dengan gula pekat, sebaik-baiknya gula merah, gula nipah (gula pong) atau gula Melaka.

_____
Ada apa: Roti jala - Satu lagi makanan yang agak "rare" dan susah nak cari di Bintulu (except by special order/request).

Ada Sesuatu Dari yNot Studio (Part 8)


Bungkusan yang sesat lari pi Tawau minggu lepas sudah selamat sampai ke pejabat aku pagi semalam. Walaupun ia merupakan bungkusan parcel post (poslambat) tapi ia dihantar oleh brader poslaju (kes tak nak langgar piagam kot?).

Dan yang pastinya pengirim tak salah tulis poskod Bintulu dan alamat aku terang-terang bertulis BINTULU, SARAWAK bukannya TAWAU, SABAH.

Bungkusan agak besar diterima dari yNot Studio (MMO Music), credits to Engbok for wrapping it securely with extra protection. Dari Penang sesat pi Tawau kemudian patah balik pi Bintulu pula, kesian... Benda apa pula kali ni?

Sneak peek dulu...

Dah lama aku order benda ni dari Engbok, rasanya pertengahan April lepas, selepas dapat tahu benda ni dah "out of stock + discontinued" di CK Music (as told by Bro Amizan). Disebabkan beberapa bulan lepas aku sibuk dengan Projek Mega 2011, jadi urusan benda ni terbengkalai sehingga awal bulan ni.

To be continued...

_____
Ada apa: Lepas ni memang aku akan pikir dua kali kalau nak guna poslambat.

Ada Apa Dengan Kellogg's?


Selamat pagi warga Blogger, dah sarapan? Dah kebetulan cerita pasal sarapan, entri kali ni aku nak merapu pasal emping jagung (cornflakes) Kellogg's. Aku bukan nak buat ulasan pasal rasanya, sebab memang tak sedap pun, hahaha...

Oke, aku tak tahulah sama ada benda ni baru atau dah lama berada di pasaran, sebab aku jarang beli cornflakes (tak kisah jenama Kellogg's atau Nestle), kecuali dah dekat bulan puasa ni, kebiasaannya akan dijadikan juadah bersahur kelak (macam zaman bujang).

So, what's so special about it? When you flipped it around...

Sebenarnya ia merupakan pek berkembar "twin pack" (RM12.50 untuk 2 kotak 275 gram = RM6.25 sekotak, kira murah dah tu) tapi dengan sedikit kelainan - pek kedua diisi dalam bekas tin dengan rekabentuk dan label yang vintage, hence the label "free vintage tin".

Waktu aku beli semalam, tin ni terdapat dalam dua jenis rekabentuk (aku tak tau ada berapa jenis rekabentuk semuanya), satu rekabentuk yang vintage macam imej di atas, dan satu lagi rekabentuk yang agak baru (80's-90's design).

Aku sememangnya suka kumpul benda-benda "vintage", "reissued" dan "rare" macam ni. Dah memang dasar "collector" (dan "hoarder") kan? Pantang tengok benda yang jenis "collectible" mesti nak beli juga.

Lain cerita, aku masih lagi simpan naskah New Straits Times keluaran 31/8/1957 versi "50th anniversary reissued".

_____
Ada apa: 1957 reissued? Bunyi macam Goldie aku je...

Bass Talk: MXR M87 Bass Compressor


MXR M87 Bass Compressor - new from NAMM 2011 last January?

Image linked from Jim Dunlop website.

"Take your favorite studio compressor to the stage with the MXR M87 Bass Compressor. A complete array of controls — Attack, Release, Ratio, Input, and Output — makes it easy to fine-tune your sound, from subtle peak limiting to hard squashed compression effects. Its CHT™ Constant Headroom Technology gives you plenty of headroom and clear performance. This totally transparent compressor allows your full dynamic range to shine through until your signal reaches the compression threshold, which is indicated by the ten, highly visible gain-reduction status LEDs. It’s all packed into a durable, lightweight aluminum-housing pedal that’s the size of a Phase 90."

2:04 ada iras-iras bunyi Master Of Puppets.

Bila tengok videoclip tu aku rasa fungsinya tak jauh beza dengan pedal Behringer BLE100 bass limiter/enhancer (klon Boss LMB-3). Tapi adakah fungsi compressor dan limiter/enhancer adalah sama? Yang ni kena tanya pada yang pakar...

My plasticy Behringer BLE100.

Cuma satu perkara saja yang aku tak suka pasal pedal/stompbox MXR ni - harganya mahal! Adakah disebabkan statusnya "made in USA" (seperti Electro-Harmonix @ EHX) membuatkan harganya mahal?

Nak masukkan dalam "wishlist"? Mungkin tidak! Lagi berbaloi kalau aku beli ketuhar gelombang mikro (microwave oven @ mike)...

_____
Ada apa: Guna mike untuk panaskan juadah bersahur? Idea yang bagus...

New Vegas Mode


Sejak semalam aku dah mula mengaktifkan "gamer mode" aku, kali terakhir aku mengaktifkannya waktu main Crysis 2 dan Doom 3 beberapa bulan lepas. Baru ada peluang nak main game ni setelah menunggu hampir setengah tahun - credits to Mr. KORawk.

Imej link dari Wikipedia.

Fallout: New Vegas - yang tiada kena mengena dengan game Fallout 3 sebelum ni. Walaupun ia menggunakan game engine yang sama, tapi jalan cerita dan objektif adalah berlainan. Jadi boleh dikirakan game baru, hence the title Fallout: New Vegas and not Fallout 4.

Yes, it's Marcus... The super mutant Sheriff of Broken Hills from Fallout 2.
(Image linked from Bethesda Fallout website)

Aku tak tahu macam mana nanti reaksi Mrs. Ijau bila dia tengok aku dah aktifkan "gamer mode" aku. Waktu aku buat entri ni pun sebenarnya aku dah mula aktif ber"Fallout" sejak pukul 9.00 malam tadi, berhenti sekejap nak check emel, Facebook dan Blogger sambil buat entri ni. Tapi yang pastinya aku tak akan dapat nak aktifkan 100% seperti waktu bujang dulu, terpaksalah kurangkan kepada 50-75%.

Dan kalau AADI tadak entri harian tu, paham-paham sajalah hehehe...

_____
Ada apa: Oriaj, amacam?

Ada Apa Dengan Livita?


[Nanasmania] Siapa sangka minuman tenaga Livita pun ada yang berperisa nanas? Livita EX perisa nenas (nanas <- ejaan betul).

Rasanya hampir sama dengan Livita Honey, manis tapi rasa nanas tak terasa sangat. Tapi kalau kategori minuman tenaga ni aku lebih suka "air cap kuda" Booster Blitz yang menang dari segi harga, isipadu dan rasa yang amat "kimochi~".

_____
Ada apa: Krating Daeng?

T-Shirt Tengkorak


[Filler entry] Jarang aku beli t-shirt warna lain selain hijau, tapi kadang-kadang tu terbeli juga t-shirt warna hitam... Contohnya t-shirt Manggas, t-shirt rasmi North Borneo Trooper (NBT) dan t-shirt The Number Of The Beast. Kali ni terbeli lagi sehelai t-shirt warna hitam dengan imej yang agak kurang enak dipandang masyarakat...

Imej yang "ngeri" banyak tengkorak (tengkoRAWK?).

Depan.

Belakang.

T-shirt ni bukanlah t-shirt mana-mana kugiran Rock/Metal, tapi merupakan t-shirt "Head Hunter, Sarawak, Borneo" yang aku beli di sebuah kedai cenderamata di Bintang Plaza Mall, Miri dengan harga RM35.

Sedikit sebanyak aku telah membantu mempromosikan sektor pelancongan di Sarawak.

Sebenarnya aku cemburu tengok ahli keluarga aku (rombongan Projek Mega 2011) semua pakat ramai-ramai beli t-shirt Sarawak (yang berimej kenyalang dan kucing) di premis tersebut. Aku pula beli yang berimej tengkorak, hahaha!

_____
Ada apa: Boleh jadi t-shirt rasmi Metuk Ulau Underground Voices (MUUV) ni.

Bass Talk: Warwick RockBass Arrival!


Minggu lepas, JS Music mengumumkan ketibaan stok baru Warwick RockBass di laman Facebook mereka. RockBass merupakan bass Warwick versi ekonomi buatan China pada harga yang lebih ekonomi (RM1.5k-2.5k) berbanding Warwick buatan Jerman dan Warwick Pro buatan Korea (yang harganya lebih mahal daripada belanja kahwin aku). More info on Warwick.de website.

RockBass Streamer, Corvette.

Walaupun ia versi RockBass, tapi terpampang logo "W" Warwick,
jadi Warwick tetap Warwick :)

RockBass Corvette.

RockBass Streamer.
(Imej Rockbass link dari Facebook JS Music).

Tapi sayangnya cuma ada model varian Corvette dan Streamer sahaja. RockBass Fortress dan Vampyre tak masuk...

Cerita pasal Warwick ni, dari dulu aku minat bass Warwick, semuanya gara-gara pengaruh Marco Hietala (Nightwish, Tarot) yang bergaya dengan Warwick Infinity NT (dan kadang-kadang Vampyre NT). Antara sebab aku memilih untuk belajar bass (berbanding gitar) pada mulanya...

Warwick Infinity NT (harga sebuah Perodua Kancil).

Kalaulah model Infinity ni ada dalam versi RockBass kan bagus, macam model Vampyre. "F" holes tu yang buat ia nampak klasik dan mengiurkan.

Warwick Vampyre NT.

Warwick RockBass Vampyre.

Imej Infinity NT, Vampyre NT dan RockBass Vampyre link dari website Warwick.de

Kalau-kalau ada rezeki lebih, pastinya RockBass ni (Corvette) bakal masuk dalam "senarai tahun depan" hehehe, itupun kalau Mrs. Ijau tak bising-bising...

_____
Ada apa: Sekarang ni aku cuma mampu beli Airwick sahaja...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (66) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (48) anniversary (61) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (2) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (3) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (241) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (17) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (24) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (29) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (60) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (72) electro-harmonix (22) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (88) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (37) fear factory (3) fender (13) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (8) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (13) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (118) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (614) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (33) hotel/resort (25) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (132) irt-pulse (1) isu semasa (221) j5 (2) jackson (30) jamming (121) jamtank (21) jim dunlop (49) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (276) konsert (81) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (317) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (9) mastodon (5) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (11) membakut (41) memori (294) mercyful fate (10) metallica (69) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (8) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (24) nat-geo (4) nestle (17) new album (27) new gear (156) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (266) pedaltrain (13) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (49) pickups (95) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (17) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (37) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (54) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (42) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (10) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (3) singapore (47) single/ep (5) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (10) sr300 (22) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (87) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (31) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (6) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (40) trade (17) transformers (4) travel (118) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (66) warwick (11) wasp (1) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wordless wednesday (215) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (3) yNot (21) yogurt (5) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger