Sepetang Di Rumah Jairo (Versi Raya)


Rabu (31/8/2011) - Hari Raya kedua merangkap Ulangtahun Kemerdekaan Malaysia yang ke-54 (Hari Kebangsaan, Hari Merdeka). Hari ni aku bersama-sama Mrs. Ijau menghadiri majlis rumah terbuka Hari Raya keluarga Jairo (rakan sekampung), bertempat di Kampung Pimping, Membakut, seperti kebiasaan tahun-tahun sebelumnya.

Aku bukan nak cerita lebih lanjut pasal acara rumah terbuka dalam entri ni, tapi lebih menjurus kepada cerita pasal makan (food critic)... Dan lebih spesifik pasal nasi briyani power (self-proclaimed) seperti yang diiklankan dalam entri ni.

Nasi briyani power kali ni merupakan versi Hari Raya bukannya versi Bazaar Ramadhan DIY, jadi mungkin ada sedikit perbezaan rasa. Dihidangkan bersama beberapa jenis lauk-pauk dan sayur-sayuran, tapi disebabkan aku penggemar daging (meat lover, carnivore?) jadi juadah kari ayam dan rendang daging merupakan pilihan utama yang sesuai dan serasi dengan nasi briyani ni.

Fizikalnya ada nampak sedikit seperti nasi hujan panas (sebab ada yang berwarna merah, biru, hijau), tapi rasanya seakan-akan nasi minyak. Menurut info daripada Jairo, nasi briyani kali ni tak berapa sama seperti versi Bazaar Ramadhan DIY disebabkan kekurangan beberapa bahan.

Walau apapun ia tetap menyelerakan, lebih-lebih lagi dengan kari ayam dan rendang daging yang memang sedap (tapi kurang pedas). Kalau dijual dengan harga RM6.00-7.00 (harga standard nasi briyani) pun aku sanggup beli.

[Entri Mini] Selamat Ulangtahun Kemerdekaan Malaysia Ke-54

Walau apapun namanya; Ulangtahun Kemerdekaan, Hari Merdeka, Hari Kebangsaan, National Day, Independence Day (public holiday)...

Diucapkan kepada semua geng-geng bloggers, pengikut setia (followers) sama ada yang aktif mahupun pembaca senyap (silent reader) blog AADI. Dengan ucapan "pelajari dan kajilah dulu fakta-fakta sejarah negara sebelum membuat sebarang kenyataan..."

_____
Ada apa: Sambil melaras ketinggian "action" bass BC Rich Warlock untuk beraksi bersama-sama Manggas/Deathrobe esok...

Raya Versi Oren D. Koceng


Isnin (29/8/2011) - Hari terakhir Ramadhan, di kampung aku agak kurang thrill, sebab lepas maghrib Imam di Masjid Assa'adah dah mula bertakbir (leaked info?) walaupun pengumuman tarikh hari raya oleh Penyimpan Mohor Besar belum lagi disiarkan di TV atau radio.

Oh ya, bagi aku raya tahun ni agak berbeza berbanding raya tahun-tahun yang lepas. Selain daripada status yang berbeza (raya sebagai seorang suami), raya tahun ni juga bertemakan warna jingga atau OREN.

Mrs. Ijau nak kelainan untuk raya "tahun pertama" ni. Dari awal Ramadhan lagi dah bagitau aku dia teringin nak berbaju raya sedondon warna lain selain warna HIJAU. Daripada warna-warna yang dicadangkan oleh Mrs. Ijau (kecuali hijau, hitam, putih, silver, gold dan kuning), aku lebih rela memakai warna oren berbanding warna lain (especially pink and purple). Kalau diikutkan, inilah baju raya pertama aku yang bukan berwarna HIJAU semenjak 1996!

Tapi kalau dibandingkan dengan warna Oren Kecik aku, ia taklah berapa oren jingga, nampak lebih kepada smooth peachy. Okela, untuk 1 Syawal 1432H ni kira raya yang agak limited edition, raya versi "Oren D. Koceng"...

[Entri Mini] Selamat Hari Raya Aidilfitri, 1 Syawal 1432H

Sempena lebaran ini, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada geng-geng bloggers, pengikut setia (followers) yang aktif mahupun pembaca senyap (silent reader) blog AADI. Sekiranya ada terkasar bahasa, tersalah taip, menyinggung mana-mana pihak... Kira biasalah tu dalam dunia blog ni kan?

[Diari Ramadhan 1432H entri #20]

_____
Ada apa: Sebenarnya aku ada beberapa lagi entri Diari Ramadhan dalam bentuk draft, mungkin aku akan sambung lepas raya nak cukupkan sampai entri #29 kalau sempat.

Ada Apa Dengan Hosen Pineapple?


[Nanasmania] Lagi entri pasal nanas dalam tin, kali ni berjenama Hosen, antara jenama terkemuka dari Thailand. Dijumpai di pasaraya NWM yang memang terkenal dengan barangan import.

Made by Hosen Group Ltd. Thailand, imported by Hock Seng Food Pte. Ltd, Singapore. Distributed by Hock Seng Food (M) Sdn. Bhd. Kepong. Dengan harga RM3.20 untuk tin seberat 565 gram, masih lagi pada harga standard untuk nanas dalam tin walaupun ia merupakan produk import, pada lingkungan harga RM3.00-3.50 untuk tin besar 565 gram.

Dinikmati sama seperti nanas dalam tin jenama yang lain (especially Rex Pineapple). Kepingan nanasnya juga pejal, manis dan kimochi~ Tapi pada pendapat peribadi, nanas keluaran Lee Pineapple masih lagi nombor satu dalam senarai.

[Entri Mini] Mee Goreng Kuah

Yang ni juadah berbuka puasa masakan Mrs. Ijau hari Ahad minggu lepas, waktu kami masih lagi di Bintulu (sekarang dah ada di Membakut). Juga antara resepi diperbaiki (improvised recipe) hasil dari gabungan mee oreng basah dan mee kuah.

Rasanya macam mee goreng basah, tapi disebabkan kuahnya banyak tahap banjir, jadi namanya otomatik jadi mee goreng kuah. Cukup pedas, cukup manis, cukup masin, sedikit masam, ada peluang jadi makanan kegemaran aku ni lepas ni...

[Diari Ramadhan 1432H entri #21]

_____
Ada apa: Sambil mendengar lagu Sepasang Kurung Biru (Khairil Johari Johar?), lagu raya kegemaranku yang penuh nostalgia...

Sepetang Di Lawas


Sabtu (27/8/2011) - Meneruskan perjalanan trans-Borneo untuk balik kampung bercuti raya seawal 6.00 pagi dari bandaraya Miri. Klik label tour de Brunei untuk entri-entri berkaitan trans-Borneo yang lain.

Sebelum ni aku tak pernah dan tak berpeluang untuk singgah di Bandar Lawas (bandar yang terletak paling utara Sarawak, tak jauh dari sempadan Sabah). Disebabkan laluan trans-Borneo tidak melalui Bandar Lawas, cuma melepasi simpang menuju ke arah Bandar Lawas sebelum melalui bangunan Majlis Daerah Lawas.

Banyak arca kerbau di Bandar Lawas ni.

Memandangkan masih awal (dalam pukul 1.00 petang) kami mengambil keputusan untuk singgah sekejap di Bandar Lawas, saja nak ronda-ronda manalah tau dapat snap gambar dan idea nak buat entri blog (yang sedang anda baca ni).

Seperti kebanyakkan bandar-bandar lain di Sarawak, Lawas juga mempunyai waterfront tersendiri mengadap Sungai Lawas.

Berhenti sekejap di depan Hotel Seri Malaysia Lawas (yang baru dirasmikan Februari lepas), betul-betul berhadapan dengan Lawas Waterfront. Juga terdapat arca kerbau di depan hotel.

Senibina yang agak moden untuk tandas awam di Lawas Waterfront ni, tapi malangnya ia tidak dapat digunakan sebab berkunci.

Pemandangan menuju ke hulu Sungai Lawas.

Pemandangan menuju ke hilir Sungai Lawas.

Harap maaf aku tak sempat snap gambar-gambar yang lebih terperinci. Mungkin dalam cameraphone Mrs. Ijau ada gambar-gambar yang lebih menarik. Kalau ada, aku akan letak dalam entri ni kemudian atau buat entri lain.

Disebabkan tiada apa-apa yang menarik, kami hanya singgah di Bandar Lawas ni dalam 15 minit sahaja. Kami meneruskan semula perjalanan trans-Borneo menuju ke Merapok (Sempadan Sabah/Sarawak).

[Diari Ramadhan 1432H entri #20]

_____
Ada apa: Sebenarnya aku nak mencari durian di Lawas...

Sepetang Di Bintang Mall


Jumaat (26/8/2011) - Hari ni aku dan Mrs. Ijau dah mula bercuti raya, dalam pukul 1.30 petang kami bertolak dari Bintulu untuk menuju ke Miri. Setelah berbincang sejak beberapa hari lepas, kami mengambil keputusan untuk bermalam di bandaraya Miri sebelum meneruskan perjalanan trans-Borneo balik kampung keesokan harinya.

Aku rasa hampir separuh pengunjung merupakan "dangsanak kitani".

Selepas check-in di hotel M, dalam pukul 5.00 petang kami menuju Bintang Mall untuk sessi membeli-belah (shopping raya le~) dan mengambil kesempatan berbuka puasa di McDonald's. Tapi memang teruk sebab terpaksa berbaris panjang hampir setengah jam di depan kaunter untuk mendapatkan pesanan.

Kalau bukan disebabkan teringin nak makan burger GCB, shaker fries dan bubur ayam McD jangan harap kami nak berbaris lama-lama (btw, di Bintulu tiada McDonald's).

[Diari Ramadhan 1432H entri #19]

_____
Ada apa: Terhibur menonton saluran Trans TV (Indonesia) terutamanya rancangan Tabligh Akbar - Syiar Ramadhan, Saatnya Kita Sahur dan iklan-iklan Indon.

Doubled Acoustic Mood!


Dah beberapa hari aku tabahkan diri supaya tak teracun dengan stuff dari NoobAxe (yang ini dan yang ini). Tapi selepas sessi lawatan TERlawat ke My Music minggu lepas, akhirnya aku tewas bila benda berada di depan mata.

Harta rampasan perang dari My Music, berbekalkan dana-dana jualan Zoom G1u beberapa minggu lepas dan dengan sedikit tambahan daripada "bonus", akhirnya aku TERbeli juga... Sebenarnya dah lama aku target benda ni, sejak lawatan terakhirku ke My Music pada bulan Mei lepas, kebetulan waktu tu ada Gawai Sale (dalam entri ni).

Setelah berbincang dengan Mr. Hii, aku masih dapat membelinya dengan harga Gawai Sale dan "smooth-talk" untuk mendapatkan sebungkus Martin/Darco strings secara percuma.

Ashton DM25/12 12-String Acoustic Guitar

"If you’re stepping up to a 12-string from a standard 6-string acoustic, you’ll find the transition to the DM25/12 a breeze. Its smooth playing action, fast neck and exotic sound will make you wonder why you waited so long!"

- Hype dari website Ashton.

Meet the 12-stringer (spesifikasi)

  • Brand: Ashton
  • Model: DM25/12 NTM 12-string dreadnought-shape acoustic
  • Made in: China (of course)
  • Serial no: N/A
  • Construction: Set neck
  • Body: Spruce top, mahogany sides and back
  • Neck: Mahogany, dove-tail neck joint
  • Fingerboard: Rosewood, with dot inlays (with plastic nut)
  • Pickups: N/A
  • Colour: Natural
  • Hardware: Chrome die-cast tuner
  • Scale: ?
  • Fret: 20 medium
  • Bridge: Rosewood acoustic bridge with plastic saddle
  • Special feature: Built-in Ashton chromatic tuner

Pearloid Ashton logo, die-cast chrome tuners, plastic nut.

Oh ya, pada sesiapa yang tak pernah main 12-string sebelum ni, ia sebenarnya sama sahaja seperti main 6-string dari segi chords, cuma ada tambahan tali octave pada empat tali terbawah (eE-aA-dD-gG) dan tali berkembar pada dua tali atas (BB-EE), hence twice the sound of normal guitar. Dengan kata lain, bila memainkan chords tertentu, kita menekan dua tali berbanding satu. Senang je kan? Walaupun pada mulanya terkial-kial jari...

Rosewood bridge with plastic saddle.

Daripada petua-petua 12-string yang aku baca di Internet, untuk mengurangkan tegangan pada tali dan bebanan pada neck dan bridge, gitar ni aku set pada D-tuning standard (drop scale) dD-gG-cC-fF-AA-DD, walaupun neck gitar ni mempunyai truss rod yang pelarasnya terletak di bahagian bawah neck (area lubang akustik). Kalau nak main standard tuning eE-aA-dD-gG-BB-EE, aku guna capo kepit pada fret kedua.

Truss rod adjustment bolt placement.

Capo on 2nd fret for standard tuning.

Kelebihan:

  1. 12-string, twice the sound, with natural chorus effect.
  2. Harga yang murah berbanding 12-string jenama lain.
  3. Craftsmanship yang agak halus walaupun pada harga yang murah.
  4. Built-in chromatic tuner, senang nak tune tanpa perlu guna external tuner.
  5. Neck yang agak nipis lebih kurang sama dengan neck gitar akustik biasa (6-string).

Mahogany sides and back, with binding (plastic?).

Kelemahan:

  1. Tuning akan cepat lari, biasanya aku akan tune sehari sekali.
  2. Plastic nut and saddle, agaknya pada harga RM4xx mungkin material plastik dah cukup kot? Dan aku belum terpikir lagi nak upgrade kepada material graphite atau bone (tulang?).
  3. Saiz badan yang agak besar, aku dah biasa main gitar elektrik, tiba-tiba main akustik memang terasa janggal.
  4. Begitu juga dengan neck yang agak lebar (untuk menampung lebih banyak tali), dan tali-tali yang agak keras, besar dan kasar.

Satu perkara yang terasa "bagus" bila main gitar akustik ni ialah hujung jari-jemari akan rasa lebih "kebal" disebabkan talinya agak keras, besar dan kasar berbanding tali gitar elektrik (walaupun dengan gauge 10). Bila dah sehari suntuk main gitar akustik, lepas tu cuba main gitar elektrik, pastinya anda akan merasa satu pengalaman yang "agak menarik".

Built-in Ashton chromatic tuner,
powered by a pair of AA batteries.

Dengan gitar ni, aku kembali belajar asas bermain gitar... Selama ni (sejak dua tahun lepas) aku dah lompat banyak step. Daripada zero-knowledge terus main bass, kemudian lompat terus kepada powerchords gitar elektrik dan effects tanpa belajar asas gitar dengan sempurna (chords & scaling).

Biasanya ia aku mainkan secara strumming, kalau nak main secara picking agak susah sedikit (kecuali kalau anda seorang "precision picker"). Lepas ni nak kena buka balik buku asas belajar gitar hehehe...

Oh ya, nickname... ASHDOZEN, don't ask why. Tiba-tiba aku teringat gitar Nandung aku suatu ketika dulu.

_____
Ada apa: Dan kalau bukan pasal "bonus", jangan harap nak dapat benda ni waktu dekat-dekat nak raya (lagipun Mrs. Ijau bagi "lampu kuning").

Main Masak-Masak


Migrain semalam membataskan interaksi aku dengan komputer atau apa-apa benda yang mengeluarkan cahaya, jadi aku tak mampu menaip blog untuk entri hari Rabu (nak main game pun tak dapat). Aku undurkan entri ni "backdated" untuk hari Rabu (entri ni ditaip pada hari Khamis 25/8/2011).

Sejak hari Sabtu lepas, Mrs. Ijau dah mula sibuk membuat kek lapis untuk juadah raya nanti (lepas mencari bahan mentah di Emiwon Khamis lepas). Disebabkan proses yang agak kompleks dan leceh, kek lapis ni memakan masa yang agak lama untuk disiapkan, dari membancuh, sehinggalah memasaknya.

Biasanya Mrs. Ijau memulakan proses dalam pukul 8.00 malam dan akan siap dalam lingkungan pukul 1.00 pagi, kadang-kadang berlarutan sampai 3.00 pagi! Takpa, aku temankan dia berjaga sampai pagi, tapi aku berjaga sebab main game *Fallout: New Vegas, hehehe... Kadang-kadang memang aku main game dari tengah malam sampai sahur - ni perangai bujang yang susah aku nak kikis, nasib baiklah ia jenis perangai yang bermusim (applicable on gaming sessions only).

Tahun ni, Mrs. Ijau membataskan untuk membuat hanya tiga biji kek sahaja, dua kek lapis keju (yum yum) dan satu kek lapis coklat. Dan malam tadi merupakan kek yang ketiga dan terakhir, lepas ni dah boleh kemas-kemas barang untuk balik kampung hari Sabtu nanti.

[Diari Ramadhan 1432H entri #18]

_____
Ada apa: *Dah masuk minggu kelima, masih tak habis-habis lagi main game ni...

Ada Apa Dengan Pengembaraan Satu Lagenda?


Aku dah lupa bila aku dapat terima sampul pos ekspress berisi booklet ni, rasanya awal bulan Julai kot?

Hairan juga sebab sampul ni diterima dari *Inspirasi Management, bunyinya macam nama kompeni jual insurans je, ni mesti prospektus insurans ni. Aku dah menyampah dengan kompeni insurans (sub-kontrak) yang guna telemarketing untuk cari pelanggan, menyibuk satu hal, bila orang taknak beli insurans, boleh pula dia tanya kenapa taknak beli?

Bila dah buka, aiseh rupa-rupanya berisi booklet Wings - Pengembaraan Satu Lagenda. Booklet ni sebenarnya dihadiahkan oleh saudara Muspeed (Musyrif Speedrider) sebagai hadiah Projek Mega 2011 aku tempoh hari, disebabkan tarikh projek mega kami hampir dekat (beza seminggu kot?) kami dah berpakat bertukar-tukar hadiah (amboi).

Rasanya tak payahlah aku buat ulasan lebih lanjut pasal booklet ni, sebab isi kandungannya sama seperti yang terdapat dalam Wings Official Website Sayap2Wings dengan banyak kesalahan ejaan dan tatabahasa, cerita pasal kumpulan Wings - sejarah penubuhan, ahli kumpulan, discography yang juga diselitkan dengan gambar berwarna-warni kumpulan Wings.

[Edited @ 25/8/2011 5.20 am] Cerita lebih lanjut dan gambar-gambar tambahan boleh lawati blog Bila Awan Bertukar Hitam.

Mana Syakila?

Bab gambar-gambar lama ni yang best...

Kebanyakkan gambar-gambar ni aku pernah tengok suatu ketika dulu dalam majalah Media Hiburan keluaran penghujung 80an atau awal 90an. Abang aku dulu rajin beli malajah ni, jadi aku tumpang baca. Dan gambar-gambar zaman Bazooka Penaka aku rasa antara gambar yang paling gampang hampeh dalam koleksi ni hahaha!

Okela, terima kasih sekali lagi pada saudara Muspeed... Hang dah ada "rezeki", aku belum ada lagi~

_____
Ada apa: *Nampaknya aku bukanlah peminat tr00 Wings, sebab kompeni ni pun aku tak tau, hehehe...

Sepetang Di Emiwon


Khamis (18/8/2011) - Waktu rehat tengahari, pukul 1.00 petang (lunch hour?) Mrs. Ijau ajak pi Emiwon Bakery Ingredients, premis yang agak terkenal di kalangan pengusaha-pengusaha kek dan mereka-mereka yang suka memasak masakan jenis pastry di Bintulu ni.

Terletak di area Parkcity Commercial Square (sama blok dengan Kuan Jing Enterprise Sdn. Bhd.), ia merupakan premis yang menjual apa-apa yang berkaitan dengan bakery/pastry - dari peralatan elektrik, perkakasan, bahan mentah sehinggalah bahan hiasan. Hence the name "Emiwon Bakery Ingredients".

Di sini Mrs. Ijau mencari perkakasan dan bahan mentah untuk projek membuat kek lapis untuk Hari Raya (kegunaan personal, bukan komersial) seperti acuan kek, mentega (mencari alternatif untuk Golden Churn) dan keju. Semenjak tahun lepas, Mrs. Ijau dah mula belajar memasak kek lapis (kek lapis Sarawak?) untuk juadah Hari Raya, yang prosesnya agak kompleks berbanding kek biasa.

Ada banyak bahan mentah yang memang susah nak cari di kedai-kedai runcit mahupun pasaraya tapi boleh didapati di sini, contohnya caramel, thick syrup, gelatin, shortening cream? Pada sesiapa yang hobinya memasak (terutamanya memasak masakan pastry), premis ni memang "syurga" untuk anda, memang rambang mata dibuatnya (bayangkan aku masuk kedai gitar).

Mrs. Ijau mencari acuan yang sesuai.

Hampir 15 minit ronda-ronda di sini mengingatkan aku kepada manga/anime Yakitate!! Ja-pan. Alaa~ anime yang cerita pasal buat kek tu... Bagi aku ia merupakan anime yang unik, lain daripada lain. Sebab kebanyakkan anime Jepun adalah berasaskan pergaduhan fizikal, tapi anime ni pula "bergaduh" dengan cara membuat kek! Dalam masa yang sama kita masih lagi terhibur dengan info-info kek dan lawak tawar anime ni.

Imej link dari Wikipedia.

Itulah kelebihan manga/anime Jepun, "mangaka"nya memang mengkaji habis-habisan sesuatu perkara yang berkaitan dengan manga/anime yang bakal dihasilkan - Yakitate!! Ja-Pan (bakery/pastry), One Piece (pirates, languages, ancient civilasations), Initial D (cars, drifting, street racing culture).

Tidak seperti pengarah-pengarah filem dan drama tempatan yang tak buat kajian mendalam, hanya mampu cedok, tangkap muat dan meneliti dari luaran sahaja, contohnya gaya hidup seorang mamat Black Metal (yang nampak macam mamat Indie), mat rempit atau awek bohsia, mahupun kehidupan harian gangster dan kongsi gelap di KL yang memang langsung tidak sama dengan gaya hidup dan kejadian yang sebenar (gangster Melayu bikin tapak di Petaling Street?).

[Diari Ramadhan 1432H entri #17]

_____
Ada apa: Dari kek terus lari topik pi anime dan filem, hahaha...

Ada Apa Dengan Headstock? (Part 6)


Pada mulanya dalam *dilema, akhirnya semalam TERbeli juga benda ni...

7-string? 8-string? Hamekaw 12-string terus!
Terkial-kial juga jari dibuatnya...

Kalau bukan disebabkan peristiwa Isnin lepas (dan dana-dana let-go G1u), entah bila agaknya aku nak dapat benda ni. Lagipun aku rasa lain macam je bila beli gitar akustik walaupun harganya cuma beberapa ratus berbanding gitar elektrik harga ribu-ribu.

Nanti ada masa baru buat entri ulasan ringkas.

_____
Ada apa: *Dilema takut Mrs. Ijau bising-bising nanti...

Sepetang Di My Music (Part 2)


Bukannya petang pun, tapi dah malam pukul 8.00 lebih, temankan Mrs. Ijau ke pasaraya F beli barang-barang untuk membuat kuih raya, disebabkan petang semalam lepas balik kerja tak sempat nak singgah sebab kesuntukkan masa (nak memasak juadah berbuka lagi).

Tapi sebelum tu aku TERsinggah di premis My Music, disambut oleh Mr. Hii (tauke kedai) dengan senyuman yang lebar. Hasilnya? Hahaha kerja gila!

[Diari Ramadhan 1432H entri #15]

_____
Ada apa: Mixed reactions on Mrs. Ijau's face, but she said 50/50, go ahead.

Ada Apa Dengan Golden Churn Creamery Butter?


Awal Ramadhan dulu, heboh satu Sarawak pasal benda ni, terutama di kalangan pengusaha kek lapis Sarawak. Semalam pula heboh satu Malaysia bila beritanya disahkan JAKIM dan disiarkan dalam media massa.

Nah, the real thing! Eksklusif untuk blog AADI.

Info lebih lanjut sila baca kenyataan media dari Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di laman web Halal Malaysia. Blog Geng Kereta Sapu pun ada buat entri pasal benda ni.

Lepas ni labelnya patut ditukar jadi "Golden Churn Creamery Lard".

[Diari Ramadhan 1432H entri #14]

_____
Ada apa: Stok Mrs. Ijau, lebihan buat kek raya tahun lepas...

Indahnya Hidup Bersyariat


Pagi-pagi Ramadhan ni kalau cerita sedikit pasal buku agama bagus juga kan? Indahnya Hidup Bersyariat - Panduan Fardu Ain Yang Lengkap Bergambar (ISBN 967510230-6), oleh Al-Ustaz Dato' Hj. Ismail Kamus dan Mohd. Azrul Azlen Abd. Hamid. Terbitan Telaga Biru Sdn. Bhd. Dicetak oleh Digitpress Sdn. Bhd. Cetakan 2009. Dengan hype "Modul fardu ain diri, keluarga dan masyarakat sepanjang hayat" memang bagus buku ni...

Sinopsis seperti yang terdapat di belakang buku;

Isi buku Indahnya Hidup Bersyariat ini merupakan panduan untuk diri sendiri (fardu ain), seisi keluarga, masyarakat dan umat sejagat (fardu kifayah). Ia merangkumi syariat ketika kelahiran, fardu ain kanak-kanak, penekanan pendidikan remaja, hukum-hakam muamalat (jual beli), munakahat (nikah kahwin dan rumah tangga) serta amalan zikir, doa dan adab. Semua ilmu bersumberkan al-Quran dan hadis sahih.

Teknik penyampaian buku ini ringkas dan tepat dalam bentuk carta, jadual dan rajah. Semua doa, bacaan dan zikir boleh dibaca dan dihafal dengan mudah. Langkah amalan disampaikan mengikut turutan "step-by-step". Media fotografi warna penuh digunakan untuk menunjukkan perkara yang realistik.

Buku ini seharusnya menjadi kewajipan untuk dimiliki oleh setiap rumah, pusat sumber, sekolah dan individu.

Juga boleh didapati di kedai buku MPH dan MPHOnline.com
(atau kedai-kedai buku yang lain) dengan harga RM55.00 senaskah.

Tidak seperti buku-buku agama lain yang membosankan, buku ni menggunakan ayat yang mudah difahami dan dalam bentuk point-by-point bukannya secara esei/karangan. Ia juga dipenuhi dengan imej, gambar dan rajah yang berwarna yang lebih mudah difahami (boleh buat buku teks sekolah ni). Disebabkan isi kandungan buku ni (termasuk imej, gambar dan rajah di dalamnya) merupakan hakcipta terpelihara, jadi aku tak letak gambar menunjukkan isi kandungannya.

Aku suka bab Pengurusan Jenazah, sebab susah nak cari buku agama yang bercerita pasal pengurusan jenazah yang beserta dengan gambar yang lengkap (terutama bab memandikan jenazah dan teknik kafan).

Sebenarnya buku ni dihadiahkan oleh bekas Pengarah Jabatan (yang telah berpindah semula ke Ibu Pejabat, Petaling Jaya, awal Januari lepas) sebagai hadiah Projek Mega 2011 yang lepas, ia amat sesuai memandangkan Mrs. Ijau yang baru dua tahun berstatus "saudara baru" (Mrs. Ijau suka baca majalah dan buku-buku agama). Tapi sebenarnya ia ditujukan khas kepada aku kerana beliau tahu aku ni jenis yang agak jahil dalam bab-bab agama ni, wallahu'alam...

[Diari Ramadhan 1432H entri #13]

_____
Ada apa: Lepas ni nak cari buku Ensiklopedia Solat.

Ada Apa Dengan Tomb Raider?


Tomb Raider (2012) merupakan siri kesembilan dan game ke-10 dalam franchise siri-siri PC game Tomb Raider (Tomb Raider Classic, Starring Lara Croft, Adventures Of Lara Croft, The Last Revelation, Chronicles, The Angel Of Darkness, Legend, Anniversary, Underworld) yang dijadualkan akan berada di pasaran tahun depan (autumn 2012). More info please visit Tomb Raider official website or Wikipedia.

Ia bukanlah add-on, sequel atau prequel daripada siri-siri Tomb Raider sebelumnya, tapi merupakan sebuah siri reboot dengan jalan cerita dan latar belakang yang berbeza, sebab tu tajuknya cuma "Tomb Raider". Dan dikatakan ia merupakan siri pertama daripada tiga siri, maknanya akan ada dua sequel selepas game ni.

Developed by Crystal Dynamics (Legend, Anniversary, Underworld) and published by Square Enix, compared to Eidos Interactive from the other nine previous games. Dengan logo baru yang ringkas (ala-ala logo majalah PC Gamer) berbanding logo lama yang agak catchy.

Logo lama, atas 1996-2002, bawah 2003-2010.

Logo baru 2012.
(All images linked from Wikipedia)

Official trailer.

Nampaknya bakal bertambah lagi koleksi game Tomb Raider aku, dua tahun lepas beli secara borong (used but original) dari eBay (bundle, Underworld), hehehe...

Btw, aku masih lagi dalam mood Fallout: New Vegas, dah masuk minggu ketiga main (purata 3-5 jam sehari) masih belum habis lagi. Memang puas hati kalau main game yang jenis lama nak habis, tak menyesal kalau beli ori. Nanti nak minta "sampel" PC games terbaru dari Gamer Yang Sayur dulu hehehe...

Nak kena upgrade PC aku la nampaknya lepas ni.

_____
Ada apa: Tomb Raider, bukan Tom Rider...

Pertukangan Yang Geragai


Pagi tadi tiba-tiba terasa rajin nak kemaskan barang-barang dalam bilik stor rumah (sewa) aku, yang tak pernah dikemas hampir dua bulan sejak berpindah (selepas jadi raja), dipenuhi dengan kotak-kotak kosong dan barangan yang jarang dipakai.

Memang aku ni jenis hoarder sebab sayang nak buang kotak-kotak barangan yang aku beli (terutamanya barangan elektrik, komputer dan kegitaran), dengan alasan nanti kalau berpindah rumah (lagi) agak senang dari segi logistik.

Entah gatal tangan buat para-para (bench) daripada kayu-kayu dan papan lapis terpakai di depan rumah, senang nak susun kotak-kotak kosong di bahagian atas untuk menjimatkan ruang. Lepas susun cantik-cantik baru aku perasan kebanyakkan kotak-kotak kosong yang ada merupakan kotak barangan kegitaran (kotak gitar, efek, amp).

Tapi aku memang tak ada bakat dalam pertukarangan kayu ni (walaupun ayah aku seorang tukang kayu), my carpenter skill sucks big time! Berapa banyak paku yang aku ketuk bengkok-bengkok. Dan hasilnya, para-para yang aku buat memang *geragai, lagi teruk dari reban ayam. Walaupun geragai, tapi menjadi juga...

Tak terasa pula tiga jam berlalu, badan penat-penat (alangkah bagusnya kalau dapat minum 100 Plus ataupun minuman nanas, cobaan~ sesungguhnya aku berpuasa), lepas tu tertidur depan tv tak sempat mandi pun hehehe...

[Diari Ramadhan entri #12]

_____
Ada apa: *Geragai (Bruneian, street language?) = cincai, teruk, buruk.

Ada Apa Dengan RM6.20?


Kaunter pembayaran zakat fitrah mula dibuka di sekitar bandar Bintulu bermula awal minggu ini. Jika tahun lepas aku "belajar" membayarnya di Masjid Daerah Bintulu, tahun ini secara rasminya aku membayar zakat fitrah untuk diri sendiri dan tanggungan (isteri) di perkarangan Surau At-Taqwa, RPR Sibiew (my neighbourhood).

Kadar zakat fitrah di Bintulu (dan seluruh Sarawak) tahun ini ialah RM6.20, berbanding tahun lepas iaitu RM5.20 (harga beras naik kot?). Berapa pula kadar zakat fitrah di tempat geng-geng Bloggers yang lain?

[Diari Ramadhan 1432H entri #11]

_____
Ada apa: No pineapple for today...

Ada Apa Dengan Malay Gold?


[Nanasmania] Pencarian makanan/minuman berasaskan nanas diketemukan sekali lagi dengan nanas dalam tin berjenama Malay Gold - choice quality pineapple mixed cubes in syrup.

Dibuat oleh Lee Pineapple Co. Pte. Ltd, Skudai, Johor. Ya, syarikat yang sama membuat minuman nanas dalam entri ni. Diedarkan oleh Syarikat Ta Kiong Sdn. Bhd. Sibu, Sarawak. Dibeli di pasaraya NK dengan harga RM3.00 per tin 454 gram.

Dinikmati sama seperti nanas Ayam Brand, sebagai minuman ketika berbuka puasa (aku sorang je yang minum, paham-paham sajalah). Cuma bezanya, nanas Lee Pineapple ni lebih kuning (hence the name Malay Gold), manis dan pejal berbanding nanas Ayam Brand, suatu perasaan yang kimochi~ ketika mengunyahnya...

[Entri Mini] Mee Goreng Kuah

Semalam, Mrs. Ijau kembali memasak juadah berbuka puasa setelah dua hari "cuti memasak". Kali ni dengan juadah mee goreng kuah.

Sebenarnya ia merupakan resepi diperbaiki (improvised recipe) berasaskan mee kuah dan mee goreng (dan bukannya mee goreng basah), setelah secara tidak sengaja menuang kuah dalam mee goreng suatu ketika dahulu.

Rasanya? Memanglah sedap, cukup lemak, cukup masin, kuahnya lebih kurang macam rasa kuah nasi goreng Hokkien dalam entri ni. Seperti biasa, Mrs. Ijau masak tak pedas, terpaksa aku menambah serbuk lada hitam (pepper) secara manual secukup rasa.

[Diari Ramadhan 1432H entri #10]

_____
Ada apa: Bak kata Oriaj - "30 hari mencari nasi briyani nanas"

Bazaar Ramadhan - Medan Raya (Part 5)


Kebelakangan ni Mrs. Ijau dah selalu minta "cuti rehat" memasak juadah berbuka puasa. Semalam (Rabu 10/8/2011) lepas balik kerja, Mrs. Ijau ajak singgah bazaar Ramadhan Medan Raya (lagi sekali), katanya teringin nak makan char koey teow. Kebetulan minggu lepas dia ada terbaca entri pasal char koey teow "rage" dalam blog Geng Kereta Sapu.

Dalam perjalanan ke bazaar Ramadhan, aku terjumpa restoran ni. Oh di sini rupanya restoran D'Manis, nampak gempak juga hiasan dalaman dan papan tanda restoran ni. Nanti ada masa aku nak cuma makan di restoran ni, kalau best boleh masuk dalam entri AADI nanti. Tiba-tiba terlintas di hati nak "siasat" nasi briyani D'Manis seperti dalam entri yang lepas.

Jadi, gerai pertama yang dikunjungi tak lain tak bukan gerai nasi briyani D'Manis, beli nasi briyani berlaukkan ayam madu. Secara peribadi, ayam madunya biasa-biasa saja, dalam skala 10 (ayam madu Abu Nasi Kandar sebagai penanda aras berskala 10/10), ayam madu D'Manis ni aku bagi skala 7/10. Nasi briyaninya kurang sedap berbanding nasi Briyani Raja, tapi ia hanyalah pendapat peribadi aku.

Mizel Cafe & Catering, ni gerai makcik yang jual di kantin Jabatan Perhutanan seberang pejabat aku. Memang selalu sangat makan nasi ayamnya, jadi tak terliur nak makan nasi ayam petang ni. Tapi cendol yang dijual nampak best, walaupun dah standard harga Bintulu sebungkus kecil tu RM2.00 mau tak mau beli juga, Mrs. Ijau pula beli rojak buah.

Tebu bandung? Kali pertama aku nampak, tapi tak pula teringin nak beli.

Ya ini dia gerai yang dicari-cari! Tapi aku rasa tak payah letak perkataan "Penang" tu lagi bagus... Eh? Ada nasi baryani gam? Akan "disiasat" kemudian (apa beza briyani dan baryani?). Deliciou$?

Walaupun aku dah warning pasal kuantiti char koey teow per harga di gerai ni yang tak munasabah, tapi Mrs. Ijau masih berkeras nak beli, "kalau sedap berbaloilah RM4.oo walaupun sedikit" katanya... Lagipun aku rasa cuma gerai ni saja yang menjual char koey teow di bazaar ni.

Sebagai tradisi char koey teow "Penang", ia hanya akan dimasak bila dipesan oleh pelanggan. Aku perhatikan cara ia dimasak, okelah boleh dikira ala "Penang" jugalah walaupun dapur gas yang digunakan bukan jenis dapur gas "api jet", jadi koey teow yang dimasak tak berapa hangus (hence the word char) seperti yang dijual di tepi-tepi longkang di Penang - char koey teow longkang, melekat dah nama ni, betul tak Muspeed?

Korawk dan Rizal X86, sekurang-kurangnya char koey teow ni ada udang.

Ya, memang benar kuantitinya sejemput saja seperti yang dilaporkan dalam entri blog Geng Kereta Sapu. Dengan harga RM4.00 aku rasa tak berbaloi (sedap atau tidak itu belakang kira), bagi aku kalau RM3.00 masih boleh diterima, tapi memandangkan bumi yang aku pijak ni bernama Bintulu, memang tak hairan kalau harga barang-barang mahal, termasuk harga makanan. Alasannya, orang-orang Bintulu kaya-raya sebab kerja minyak dan gas...

Oh ya, rasa? Aku bagi skala 6/10 walaupun Mrs. Ijau bagi skala 8/10, mungkin disebabkan dia belum pernah makan char koey teow longkang Penang lagi. Aku malas nak sebut pasal "Penang" depan Mrs. Ijau, sebab mesti dia akan tuntut janji aku dulu (sebelum kahwin) nak bawa berbulan madu ke Penang, hehehe. Well, that was another story...

[Diari Ramadhan 1432H entri #9]

_____
Ada apa: Dengar-dengar Oriaj ada bisnes nasi briyani di kampung, betul ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (66) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (48) anniversary (61) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (2) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (3) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (241) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (17) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (24) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (29) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (60) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (72) electro-harmonix (22) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (88) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (37) fear factory (3) fender (13) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (8) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (13) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (118) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (614) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (33) hotel/resort (25) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (132) irt-pulse (1) isu semasa (221) j5 (2) jackson (30) jamming (121) jamtank (21) jim dunlop (49) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (276) konsert (81) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (317) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (9) mastodon (5) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (11) membakut (41) memori (294) mercyful fate (10) metallica (69) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (8) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (24) nat-geo (4) nestle (17) new album (27) new gear (156) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (266) pedaltrain (13) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (49) pickups (95) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (17) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (37) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (54) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (42) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (10) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (3) singapore (47) single/ep (5) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (10) sr300 (22) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (87) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (31) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (6) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (40) trade (17) transformers (4) travel (118) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (66) warwick (11) wasp (1) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wordless wednesday (215) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (3) yNot (21) yogurt (5) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger