Elan


Dalam perancangan hari ni nak buat entri pasal album Shogun Trivium (first eBay CD for 2015), tapi kes terkena "kick" single terbaru Nightwish Elan di YouTube, terasa nak merapu sikit pasal klip video ni...



1) Abang Marco (always be my influence, both vocals and bass) dah mula selesa menggunakan Buzzard semenjak Showtime, Storytime, tak nampak lagi Infinity dan Vampyre.

2) Sentuhan seruling Celtic Troy Donockley yang kini sebagai ahli tetap (dan bukan lagi pemuzik jemputan), menaikan lagi "feel" muzik Nightwish.

3) Vokal Floor Jansen memang serasi dan "natural" dengan muzik Nightwish, dan jika ditanya antara Turunen, Olzon dan Jansen, aku pilih Jansen mungkin disebabkan faktor lagu-lagu era After Forever yang banyak memori.

Entri lama.
Bab TH, EV dan drummer gantian tak payahlah aku cerita... Hmmm, few Finns, one Brit and one hightower Dutch.

_____
Ada apa: Dah jumpa album live Made In Hong Kong daripada estock_deutschland.

4 komen:

deaf-angel said...

bassist dia ada satu pro-shot, Tarja gi toilet ke hapa ntah, rest ke, then dia nyanyi lagu Crazy Train. haha.

berteromber said...

Dah try...ntah kenapa susah pulak nak masuk Nightwish ni...mungkin pasal aku kurang sikit dengan genre gothic metal...

D'arsil said...

hebat alunan gitarnya, cuma tak masuk bab vokal tu.

Rafi said...

Ooo..aku lum penah dengar lagi vokal floor jansen mcm mana..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (73) 58 explorer (18) ac/dc (6) acoustic (15) adiwira (16) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (138) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (72) anthrax (1) arlo (2) art200 (3) artis tempatan (126) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (57) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (266) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (24) blades (5) blaze bayley (26) blind guardian (20) blogging blues (51) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (57) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (14) brr2013 (21) bruce dickinson (22) buku/majalah (53) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (59) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (1) console games (10) converse (3) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (33) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (4) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drums (18) dutch lady (2) dvd (71) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (86) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (22) emo (198) energy drinks (31) entwistle (6) environment (35) epiphone (108) erectus (5) ernie ball (20) esp/ltd (156) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (45) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (19) footwear (2) fotografi (30) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (11) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (13) gax010ltd (9) ghs (22) gibson (14) gig (79) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (8) guitar parts (56) guitar service (29) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (58) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (188) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (16) inverno (19) iron maiden (140) irt-pulse (4) isu semasa (238) j5 (13) jackson (32) jamming (130) jamtank (27) jepak (9) jim dunlop (57) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (9) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (269) kazanna (1) kempen (34) kerja (71) kerly (2) kesihatan (39) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (23) kkdn (6) koleksi (299) konsert (86) kopi (22) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (31) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (1) lawas (4) lazada (16) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (42) lil (31) limbang (5) limited edition (26) line 6 (42) linkin park (3) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (81) m-50fr (15) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (357) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (56) melaka (13) membakut (44) memori (316) mercyful fate (11) metallica (74) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (54) miri (18) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (53) mr diy (2) mrs (59) mug (2) mukah (20) mup (110) music bliss (8) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (31) new album (28) new gear (179) newsted (3) nightfall (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nonsense (74) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) nylon maiden (2) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (31) pc talk (14) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (301) pedaltrain (14) pemuzika (13) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) phones (12) pic of the day (53) pick (55) pickup swap (49) pickups (122) planet waves (9) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (3) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (69) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (9) restring therapy (57) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (11) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (25) shopee (5) sibu (6) sick puppies (6) signboard (13) silica gel (5) silvia (10) singapore (49) single/ep (5) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) snark (9) so-cal (54) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (5) sticker (6) strap (12) strings (102) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (93) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (37) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (32) tgs (1) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (9) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (16) top 5 (3) tour de brunei (44) trade (20) transformers (4) travel (122) tribute (40) trivium (9) tsb6 (7) tuner (31) tv (31) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (274) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger