Wordless Wednesday: Tukar Baju



Imej cilok.
_____
Ada apa: Curi-curi masa buat entri WW.

Ada Apa Dengan V-Soy?


Jika perut anda tidak dapat menerima makanan pepejal (macam kes aku beberapa minggu lepas), atau anda seorang *vegan/vegetarian yang perlukan makanan tambahan untuk membuatkan anda rasa kenyang, maka susu kacang soya V-Soy multi-grain adalah jawapannya.


Khasiat soya dengan tambahan beras perang, bijan hitam, ekstrak malt dan barli. Soya V-Soy ni memiliki pepejal terampai (suspended solids) pada kadar yang tinggi berbanding soya biasa. Inilah yang membuatkan perut cepat merasa kenyang.

Berbanding V-Soy perisa asli yang sememangnya soya premium, perisa multi-grain ini mempunyai rasa yang lebih kimochi lucu (funny taste?), membuatkan ia dua kali ganda lebih premium. Harganya juga agak premium RM4.50-4.80 untuk pek UHT 1 liter.

*Vegan - strict vegetarian, tak makan daging dan apa-apa produk daripada binatang termasuklah telur, lemak dan produk tenusu (susu, mentega, keju, dll).

_____
Ada apa: Juga sesuai untuk minuman semasa pemanduan jarak jauh.

theGUITARaddict! (Part 7)


Kesinambungan daripada entri kuiz blog theGUITARaddict (yang ini dan yang ini), petang semalam menerima bungkusan bersetem Kota Singa.


Hadiah kuiz tersebut merupakan tiga keping pick Jim Dunlop (Jazz I, Jazz III, Jazz III XL) tajaan Davis Guitar. Manakala dua set tali gitar Pyramid (9-42, 9-46) pula merupakan pemberian mutual kerana menjadi pengikut setia blog tersebut sejak 2009.


Ikut pengalaman menggunakan tali gitar Pyramid ni, ia tahan disimpan lama. Set yang diterima sebelum ini tahan hampir tiga tahun dalam simpanan tanpa tanda-tanda berkarat. Tegang dan nyaring merupakan karekteristik tali Pymanid ni, jadi ia sesuai dipasang pada gitar tanpa tremolo (fixed bridge).

_____
Ada apa: Terima kasih Bro Sub.

Wordless Wednesday: Ijau D. Komodo?



You're a komodo dragon! You have an appetite for life
as well as the ability to swallow an entire goat (Google)
_____
Ada apa: Selamat Hari Bumi 2015.

Kamelot - The Fourth Legacy


Berjaya memperolehi satu lagi album Kamelot daripada The Fourth Legacy yang merupakan album studio Kamelot yang keempat (hence, the Fourth).


Diperolehi dengan harga tersenyum sedikit €6.31 (RM25.76) setelah disenaraikan secara tiba-tiba dalam katalog estock_deutschland.

Jika aku tidak pernah memiliki album live The Expedition, pastinya beberapa lagu dalam album ni agak asing seperti lagu-lagu Kamelot pra album Karma (bukan Hukum Karma).

Datazz!
Tapi tak mengapa (parap-parap), lagu-lagu dengan vokal Roy Khan memang senang untuk aku hadam berbanding vokal Mark Vanderbilt dalam album Eternity.


Lagu-lagu seperti New Allegiance/The Fourth Legacy, The Shadow Of Uther, A Sailorman's Hymn dan Until Kingdom Come telah diperkenalkan melalui versi live dalam album The Expedition. Manakala lagu Desert Reign/Nights Of Arabia pula melalui DVD One Cold Winter's Night.


Cuma satu perkara sahaja yang kurang enak, inlay kehilangan beberapa lembaran, yang tinggal hanya dua lembar pertama. Tapi tak mengapa (parap-parap) asalkan cover art depan tidak terjejas, setakat lirik boleh cari di Internet.

Sekarang hanya tinggal album kedua (Dominion) dan ketiga (Siege Perilous) sahaja masih belum dimiliki sebelum koleksi diskografi Kamelot aku menjadi lengkap.

_____
Ada apa: Haven pula akan diriliskan pada bulan Mei nanti.

Sepetang Di ARJ Corner


Dijemput oleh tauke ARJ Corner (yang juga merupakan tauke Bara Studio) untuk menghadiri sessi soundcheck yang diadakan pada petang tadi. Disebabkan aku masih berkomitmen untuk hiatus, maka aku (dan Azrol) datang hanya sebagai penonton.


ARJ Corner ni merupakan premis restoran yang menghidangkan makanan secara buffet, steamboat dan barbeku. Lokasinya berdekatan dengan bulatan pasar ikan RPR Sibiew tak jauh daripada tapak Bintulu Paragon.


Jika rakan-rakan MUUV bersetuju, ia mungkin boleh dijadikan lokasi untuk sessi "mystical meeting" yang akan datang, menggantikan premis Ayam Asia sebelum ini.


Sessi soundcheck dikelolai oleh ahli Bintulu Rockers Re-Union (BRRU) yang diketuai oleh Pak Yep dan Din Glamour dengan memainkan instrumental progressive blues, slow rock dan beberapa lagu rock 80-90an.

Sessi ini sebenarnya adalah untuk mencuba kesesuaian persembahan jenis kugiran "live band" sebegini untuk suasana premis. Sebelum ini mereka hanya pernah mengadakan persembahan jenis akustik ala busking sebagai hiburan para pengunjung premis.

_____
Ada apa: Dah lama tak buat persembahan atas pentas, tunggu habis hiatus.

Gitar Pasar Raya


Gitar yang dijual di sebuah premis pasar raya (supermarket, mart) di Bintulu...


Fuh! Pasar raya pun ada jual gitar elektrik? Dengan harga sekitar RM300-600 seunit berjenama "susah-nak-sebut", aku rasa lebih berbaloi beli gitar "entry level" jenama yang dikenali di premis menjual alat muzik.

Walau bagaimanapun, di premis ni juga ada menjual tali gitar jenama Alice, bagus!

_____
Ada apa: Adi Herman pastinya tau premis ni.

Wordless Wednesday: Top Shot



Top Shot tiga tahun berturut-turut, tapi tahun ni kalah...
_____
Ada apa: Backdated...

Ada Apa Dengan Pokka Premium Cappuccino?


Berbeza sedikit rasanya daripada versi Premium Milk Coffee dalam entri yang lepas. Premium Cappuccino ni rasanya agak lemak berkrim tetapi kurang manis. Dan dengan isipadu setengah liter, memang akan puas minum.


Kebelakangan ni deria rasa aku untuk minuman jenis kopi terasa sedikit penurunan. Semenjak kena vertigo penghujung bulan Januari lepas, aku dah jarang minum kopi sama ada yang bancuh, 3-in-1 ataupun tin.

Sekarang minuman kasual harian aku digantikan dengan jus ataupun minuman berasaskan teh (Oishi entries coming soon!).

_____
Ada apa: Ada beberapa entri kopi Pokka tin sangkut dalam bentuk draft.

Pots, Locks And Knucks


Menerima beberapa alat ganti kegitaran yang dipesan daripada Music Master Studio untuk projek akan datang.


Dua unit DiMarzio custom taper 500k potentiometer (EP1201) dan strap locks Hennessey gold (sebelum ini dah ada versi chrome dan hitam). Manakala coaster Bare Knuckle Pickup pula merupakan pemberian mutual.

_____
Ada apa: Thanks Gapster...

Murah Dan Bagus


Bila tali gitar berjenama gah mula mengecewakan, biasanya aku akan beralih kepada jenama Alice (atau adik-beradiknya, Good Strings) untuk melepas geram.

Siri A506 dengan label yang kult!
Jangan pandang rendah pada kualiti tali gitar jenama Alice ni (kerana ia buatan China?), ketahanan dan kekenyalannya bisa menyaingi GHS Boomers.

Apa yang menarik mengenai Alice ni, selain murah ia juga mudah didapati (saiz 9-42) di pasaraya biasa dengan harga lebih murah berbanding di premis alatan muzik. Ia juga boleh didapati dalam bentuk satu-persatu (loose/single string), amat berguna sebagai backup.

_____
Ada apa: Masih ada lagi beberapa bungkus tali berjenama dalam stok peribadi.

Makan Bakteria


Kesinambungan daripada sakit-sakit minggu lepas, ia berpunca daripada sistem pencernaan (perut, usus) yang terganggu.

Disebabkan kesannya berlarutan hingga minggu ini, Doktor Y mempreskribkan aku B-Crobes Hexbio, sejenis makanan tambahan berbentuk granul (serbuk kasar) yang pada asasnya merupakan bakteria hidup.


Mengandungi bakteria jenis Lactobacillus (acidophilus, lactis, casei) dan jenis Bifidobacterium (longum, bifidum, infantis). Lebih banyak daripada yang terdapat dalam minuman susu kultur seperti Vitagen, Yakult, Solivite, dll. Rasanya? Seperti memakan serbuk krimer (Coffee-Mate) tetapi ada sedikit rasa oren.

Seminggu yang stress, mana nak mengejar dateline kerja yang tertangguh akibat cuti sakit, badan pula masih sakit-sakit. Nasib baiklah Mrs. Ijau dah dibenarkan keluar wad semalam akibat "false alarm", bolehlah menarik nafas lega untuk beberapa hari lagi.

_____
Ada apa: Shirota Strain dalam Yakult lagi kult!

Wordless Wednesday: Here, And Back Again...



Kitar semula imej entri lama.
_____
Ada apa: Baru nak "check-in" je, belum bersalin lagi...

April Foul


Sakit-sakit sejak petang Isnin minggu lepas berlarutan hingga hari Khamis. Dapat MC tiga hari disambung pula dengan cuti Good Friday.

Imej entri lama.
Komputer, TV dan gitar hampir tak tersentuh dalam beberapa hari ni (alasan tak ada entri blog). Hanya mampu online menggunakan telefon tak berapa pintar untuk ber"sosial" dan emel (lebih kepada membaca komen bloggers).

Aku ni jenis yang jarang sakit (syukur), tapi kalau dah sakit kadang-kadang jadi ekstrim dan berpakej. Tapi yang paling tak tahan bila disindir oleh rakan-rakan "sakit bapa nak beranak" pfft!~

_____
Ada apa: Adeh!~

Aku, CD Dan eBay (Part 9)


Akhirnya berjaya memperolehi sebuah almari (rak kasut?) yang sesuai untuk penyimpanan koleksi CD/DVD aku, yang selama ini disimpan tak tentu arah dalam kotak dan kontena.


Rasanya 60-70% daripada koleksi diperolehi menerusi eBay sejak 2009. Walaupun ada yang telah dilelong pasca Projek Mega 2011, tetapi dengan adanya katalog estock_deutschland, proses pembelian/pengumpulan semula menjadi lebih mudah dan ekonomik.

Koleksi aku taklah seberapa (tak boleh lawan koleksi-wi Dr. Ben, Berteromber ataupun Takilala), sebab aku hanya kumpul diskografi beberapa artis/kugiran tertentu sahaja. Selebihnya hanya kompilasi ataupun album yang dibeli atas dasar nostalgia.

_____
Ada apa: Paypal ada kena GST tak?

Wordless Wednesday: Pre Pentium



50 MHz je...
_____
Ada apa: Sempat merasa zaman 80486DX2 ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (48) anniversary (63) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (4) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (243) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (18) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (24) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (30) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (61) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (74) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (89) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (38) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (8) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (13) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (119) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (617) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (25) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (132) irt-pulse (1) isu semasa (225) j5 (2) jackson (30) jamming (121) jamtank (21) jim dunlop (50) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (277) konsert (81) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (321) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (10) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (11) membakut (41) memori (297) mercyful fate (10) metallica (71) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (9) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (25) nat-geo (4) nestle (18) new album (27) new gear (156) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (267) pedaltrain (13) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (50) pickups (95) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (18) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (38) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (60) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (42) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (11) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (5) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (10) sr300 (22) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (87) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (31) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (7) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (17) transformers (4) travel (119) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (66) warwick (11) wasp (2) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wonda (2) wordless wednesday (219) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (4) yNot (21) yogurt (6) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger