Antara HT-5RH Dan Music Bliss


Setelah teracun dengan tawaran gila-gila Blackstar daripada Music Bliss beberapa minggu lepas, dan kebetulan pula aku perlukan sebuah amp (non-modelling) yang sesuai untuk kegunaan di rumah dan juga cukup kuat untuk studio/jamming, akhirnya berjaya memperolehi HT-5RH.

Pada mulanya ingin mendapatkan Laney Ironheart IRT15H, walaupun ia menang dari segi watt, tetapi ia hanya memiliki satu channel berbanding dua pada HT-5RH.


Suatu ketika dahulu, aku pernah terGAS model HT-1R. Percaya atau tidak dengan tawaran gila-gila tadi, harga HT-5RH ini lebih kurang sama dengan harga runcit HT-1R, lebih kurang 40-45% diskaun tu! Itupun berbekalkan dana-dana hasil jualan gali-lobang-tutup-lobang LTD EC-256 (Dark Moon).

Kabinet? Sekarang aku gunakan Vox V110NT (16 ohm, 30 watt), mungkin kalau ada dana-dana tambahan gali-lobang-tutup-lobang lagi, aku akan cuba dapatkan kabinet Blackstar HT-112 yang juga ditawarkan pada harga gila-gila.


Selain ada EFFECTS LOOP, satu lagi ciri utama yang berguna ialah EMULATED OUTPUT & HEADPHONES. Dengan simulasi kabinet 1x12 dan 4x12, ia sesuai digunakan bersama-sama headphone untuk praktis tengah malam pada STANDBY mode (headphone on, cabinet off). Selain itu output ini juga boleh disambung terus kepada mixer/PA system (or recorder) tanpa perlu menggunakan DI box.


Aku tak pernah guna amp Marshall selain Valvestate dan MG series, tetapi bunyi HT-5RH ni lebih kurang sama macam bunyi modelling MS Drive pada MS-50G dan Brit J-800 pada Pod HD300, dengan kata lain Marshall-ique British sound.

Akan dicuba pada kapasiti optimum semasa jamming Hepi;) nanti, kalau rajin aku rakam la...

_____
Ada apa: Masuk kem Blackstar.

Ada Sesuatu Dari Brado Guitars


Menerima bungkusan Poslaju beralamat daripada Brado Guitars. Ini merupakan kali pertama aku berursan dengan Brado Guitars, melalui perantaran Facebook Jamtank.


Berisi dua unit kabel speaker (DIY) dengan panjang 1 meter. Biasanya kabel speaker lebih mahal berbanding kabel instrument, tetapi kabel jenis DIY sebegini harganya boleh dikatakan murah berbanding jenis yang dah siap (berjenama).


Kabel yang digunakan adalah jenis gauge tebal berdiameter lebih kurang 1 cm, begitu juga dengan input jack juga jenis besar, memang terasa tegap. Sebelum ada kabel speaker, aku hanya menggunakan kabel patch untuk menyambungkan Micro Terror dengan kabinet V110NT (ya, aku tau, kabel patch memang tidak sesuai).

Brado Guitars merupakan pengedar tunggal jenama-jenama berikut; Matrix Amplifications, Weehbo, Tone City Audio, Mosky Audio, Rick Hanes Guitars, Tartarus Guitars dan Skull Strings. Kecuali Matrix, yang lainnya tak berminat...

_____
Ada apa: Boleh masuk dalam senarai premis "dalam lingkungan".

Antara AMOLAD Dan One Shot One Die


Terserempak dengan sebuah kereta Kancil dengan logo Eddie AMOLAD... Secara otomatik tangan aku mengeluarkan telefon pintar (ke?) untuk ambil gambar, kebetulan di persimpangan lampu isyarat.


Ada slogan di bawah logo ni "ONE SHOT ONE DIE" *sigh* ... Lebih kurang sama seperti kes logo AMOLAD pada MyVi beberapa tahun lepas. Bak kata Berteromber, jangan-jangan tuan punya pun tak tahu itu sticker Iron Maiden. Sebenarnya aku cemburu dengan sticker tu, akupun nak (minus the slogan) hehehe... Agaknya di mana dia dapat eh?

_____
Ada apa: AMOLAD? A Matter Of Life And Death.

Wordless Wednesday: Otek-P



Otek-P, untuk mereka yang selalu kena Otitis.
_____
Ada apa: Backdated, semalam sibuk.

Sepetang Di REG Studio


Gara-gara tiada tempat untuk jamming (makeshift studio kekurangan kelengkapan) akhirnya kami memilih REG Studio sebagai tempat melepas gian.

Tukang pukul.
Atas sebab-sebab tertentu, dah lama kami tak jamming di REG Studio ni, kali terakhir dua tahun lepas.

Tukang gentel.
Tiada apa-apa perubahan pada studio ni, yang berubah hanyalah posisi kelengkapan serta perjalanan menuju studio ini lebih mudah berbanding dahulu.

Tukang hiris.
Serius, bila dah lama tak main secara 3-piece, bunyi-bunyian yang dihasilkan kedengaran agak "longgar". Akupun dah lama tak main bass, terasa macam ada yang tak kena...

_____
Ada apa: Vokal pun dah teruk, mungkin faktor usia...

Wayar Keras Distorsi Injap


Walaupun sedang berpuasa menahan diri daripada membeli pedal/stompbox, tetapi TERtambah juga sebuah lagi... Digitech HardWire SC-2 Valve Distortion terpakai (used) ini diperolehi daripada seorang ahli Facebook Jamtank dari Ipoh.


Sebenarnya ia tidak dibeli, sebaliknya diperolehi melalui proses pertukaran (trade) dengan Pitchblack Poly aku, satu pertukaran yang amat berbaloi. Walaupun terpakai tapi masih nampak baru (9/10) dan seperti tidak pernah dipijak (dengan kasut). Pemilik sebelum ini ingin melepaskannya kerana tidak berkenan dengan bunyinya.


Bentuknya seakan-akan sama dengan siri Digitech biasa (contohnya Death Metal), tetapi ia lebih besar, berat dan tegap, sesuai dengan taraf "boutique" pedal ini. Tombol-tombolnya pun tegap, terasa seperti memulas tombol-tombol mesin hi-fi 80an.


Apa yang menarik mengenai pedal ini, ia memiliki dua mode; CRUNCH dan SATURATED. Dalam mode CRUNCH bunyinya lebih kepada ciri-ciri overdrive, manakala dalam mode SATURATED pula bunyi distortion agak classic seakan-akan Boss DS-1 (mojo warna oren?) dengan mid yang agak scooped.


Pedal ini mengingatkan aku kepada pedal Marshall JH-1 The Jackhammer yang pernah dimiliki suatu ketika dahulu yang juga memiliki dua mode.


Cara mengakses ruangan bateri pun sama seperti Death Metal, buka kunci spring dari tepi (Behringer style, or is it the other way?). Tapi, mana bateri? Ciput la hang tak bagi bateri... Aksesori tambahan seperti stomplock, velcro pad dan glow-in-dark sticker rasanya tak perlulah diceritakan.


Demo cilok Soundcloud Hardwire Pedals, aku tak reti buat demo, temberang je lebih...

Sebenarnya aku sudahpun ada pedal distortion yang dalam julat bunyi hard rock sebegini iaitu Boss DS-1 dan Vox Satchurator, mungkin juga aku TERtarik dengan status "boutique" pedal ni. Tapi tak mengapa (parap-parap) aku tak rugi apa-apa sebab ia antara pedal yang berbaloi. Kalau ikutkan nilai, SC-2 ni dua kali ganda lebih mahal daripada Pitchblack Poly.

Kelebihan distortion sebegini akan terserlah pada bunyi/volume yang tinggi. Akan dipandu-uji semasa sessi jamming hujung minggu nanti, jika cemerlang mungkin ia akan menggantikan DS-1 sebagai pedal distortion utama aku. Paling cikai pun boleh dijadikan front-end booster guna mode CRUNCH menggantikan East River Drive (yang dah dijual).

_____
Ada apa: Reda sedikit GAS Blackstar LT Dual.

Flashback Friday: Selamat... Thank You! Dua Tahun Lepas


Dah dua tahun dah ye? Nak baca entri lama, boleh klik Part 1, Part 2, Part 3.

Juga boleh baca pengalaman konsert yang sama versi bloggers berikut - Dead Eye Guitars, Metal Brain Asylum, Shafid Prime, Dark Shah dan D'arsil.

Akupun lupa di mana aku cilok gambar ni...
Lain cerita, dengar-dengar Megadeth akan buat tour ke Australia Oktober nanti. Adakah mereka akan singgah ke Asia Tenggara? Kalau tengok jadual memang dah ketat selepas Jepun dan sebelum India. Bagaimana pula dengan kes "hutang" Manila dan Jakarta tahun lepas?

_____
Ada apa: Mataluka...

Aku, CD Dan eBay (Part 10)


Setakat hari ini, belum ada tanda-tanda penurunan...




Oleh yang demikian, segala aktiviti per-eBay-an dan lain-lain pembelian barangan dari luar negara terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu.

Imej/graf forex screenshot daripada Google.

_____
Ada apa: Euro nampak ok sikit...

Wordless Wednesday: Crunch Versus Saturated




_____
Ada apa: Rangup dan tepu...

Wireless 3G Sharing (Part 2)


Setelah lebih setahun digunakan, TL-MR3020 aku dah mula menunjukkan tanda-tanda bermasalah sejak cuti raya lepas.

HW550-3G
TERjumpa Aztech HE550-3G dijual hampir separuh harga di Lazada (stock clearance?), lebih murah daripada harga TL-MR3020 dulu. Cuma kelemahannya, ia hanya sesuai digunakan di rumah (atau pejabat), tidak mudah alih (mobile), tapi tak mengapa (parap-parap)...

_____
Ada apa: TERcilok dana-dana perhobian, sedih™

Sudden GAS: Blackstar LT Dual


Tiba-tiba terasa GAS untuk memiliki pedal distortion Blackstar LT Dual. Selain memiliki dua channel drive yang berasingan, mojo warna hijau juga sedikit sebanyak menjadi faktor...

Imej cilok.
Tapi biasalah, bila perasaan GAS mendadak (sudden GAS) sebegini menyerang, ada baiknya bersabar dan bermuhasabah diri, fikirkan adakah ia keperluan atau kemahuan. Bila bawa bersabar pasti ia akan reda sendirinya.

_____
Ada apa: Puasa menahan diri supaya tidak terGAS atau membeli pedal jenis stompbox...

Don't Troll On Me


Nak troll orang pun biar berpada-pada...

Image source.
_____
Ada apa: Ketawa terbahak-bahak!

Wordless Wednesday: Cheerful And Healthy Family




_____
Ada apa: Iklan, tak ada idea buat WW.

Multi-Effects Versus Stompbox (Part 3)


Satu kelemahan kalau dah masuk khemah stompbox, pastinya akan terGAS untuk mendapatkan sebuah lagi stompbox lain, lepas sebuah, sebuah lagi, serius! Lama-lama tanpa disedari, ia beranak-pinak...

Tabalurut!
Mahu atau tidak, aku mesti melepaskan beberapa buah stompbox yang jarang atau tidak digunakan (trimming the herd). Hanya perlu tinggalkan stompbox yang asas sahaja untuk kegunaan masa-masa "kecemasan", kemudian kembali kepada khemah multi-effects.

_____
Ada apa: Gali lobang tutup lobang...

Ada Apa Dengan 100 Plus? (Part 2)


Bila minum 100 Plus berperisa selain perisa asli biasanya akan mendatangkan situasi suka/benci (love/hate situation). Kadang-kadang rasanya sedap, kadang-kadang susah nak teguk. Contoh bila minum perisa lemon limau, bau limaunya kadang-kadang macam bau cecair pencuci pinggan (those Sunlight, Glo stuff).


Begitu juga dengan bentuk tin, jika diberi pilihan antara tin tradisional dan tin tirus, aku lebih suka tin tradisional. Bentuk tin tradisional dah terbukti lebih stabil (susah tumpah) lebih-lebih lagi jika diletak dalam pemegang cawan (cup holder) dalam Imago aku.

Tapi aku suka 100 Plus perisa *kranberi (label merah) yang pernah dipasarkan awal 2000an dulu. Aku berharap F&N dapat keluarkan semula perisa ni.

_____
Ada apa: *Rasa yang nostalgia...

Wordless Wednesday: Barangkali Solo



Pahlawan seruling.
_____
Ada apa: Busking solo di bazaar Ramadhan.

Wrigley's 100th Years


Gula-gula getah Wrigley's dalam pakej tin dengan rekabentuk retro sempena menyambut ulang tahunnya yang ke-100.

Figurin kura-kura Carrie Junior sebagai hiasan sahaja.
Dengan harga RM3.10 setin, aku terus rembat kedua-dua rekabentuk (hitam dan hijau). Aku suka benda-benda tin retro sebegini, macam tin Nescafe dan Kellogg's dulu.


Dalam tin berisi tiga paket gula-gula getah Wrigley's jenis strip, dah lama tak makan jenis strip ni, selalu beli yang jenis tablet. Tinnya nanti boleh dijadikan tempat menyimpan pick gitar, macam tin Jim Dunlop Papahet, Hammett atau Awe-In-One.

_____
Ada apa: Kalau tin biskut Copenhagen lagi kvlt.

Belajar Untuk Terbang


Selamat berbulan Ogos, dah bulan Ogos dah, masa memang cemburu pada kita...

Terpanggil untuk buat entri berkaitan dengan isu semasa. Bukan, bukan pasal "drama gusti" tu, tapi pasal video Learn To Fly Rockin 1000 yang menjadi viral di laman-laman sosial sejak beberapa hari ni (tarikh video 30/7/2015).


Pada mulanya aku ingatkan mereka buat sebagai tribute untuk Foo Fighters bersempena ulang tahun ke-20 FF atau sokongan moral kepada Dave Grohl yang patah kaki baru-baru ini. Tapi rupa-rupanya nak pujuk FF buat konsert di tempat mereka, hahaha... Bijak, bijak, sudah pasti FF setuju seperti mana yang dijawab oleh Grohl.

Tak cukup syarat untuk gila format.
Learn To Fly merupakan lagu daripada album ketiga There Is Nothing Left To Lose. Bukanlah album FF kegemaranku (personal fav to date is The Colour And The Shape), tetapi disebabkan nilai *nostalgia album ni, aku (ter)beli beberapa versi; versi jewel case (EU pressing), versi digipak (USA pressing) dan kaset KLMJ (Malaysian pressing).

171299.
Tak sangka album ni dah mencecah 16 tahun, dah boleh kira album klasik. *Bila dengar lagu Learn To Fly ni otomatik akan teringat kenangan tahun ketiga di USM (circa 1999-2000). Tahun yang agak "kejam" dari segi percintaan perhubungan dan pelajaran.

_____
Ada apa: Nak cuba "tiru" pada skala kecil, 15-20 orang, hehehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (49) anniversary (63) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (4) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (245) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) charvel (50) children of bodom (18) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (30) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (62) earth hour (14) ebay (225) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (75) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (183) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (89) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (71) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (38) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (8) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (14) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (120) gator (9) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (71) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (64) guitar/bass (620) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (25) ibanez (178) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (133) irt-pulse (1) isu semasa (227) j5 (2) jackson (31) jamming (121) jamtank (21) jim dunlop (50) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (279) konsert (82) kopi (17) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (322) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (10) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (11) membakut (42) memori (298) mercyful fate (10) metallica (70) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (9) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (100) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (52) mxr (8) my music (8) nanasmania (25) nat-geo (4) nestle (18) new album (27) new gear (156) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (61) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) pdap (2) peavey (21) pedal/stompbox (268) pedaltrain (13) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (11) pic of the day (48) pick (50) pickups (95) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (18) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (38) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (89) ratm (1) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (43) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) rock at large (12) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (2) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (6) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (10) sr300 (24) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (84) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (89) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (33) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (7) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (17) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (66) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wonda (2) wordless wednesday (222) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (4) yNot (21) yogurt (6) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (99) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger