2015 yang...


Hari terakhir 2015, sinopsis AADI sepanjang tahun ini...

1) Jamming dan kugiran - Pada mulanya aku beranggapan Metuk Ulau Project akan dorman lagi seperti tahun 2014. Penutupan 36 Studio pula seolah-olah menambah garam pada luka yang masih berdarah, kami seperti kehilangan arah tempat untuk jamming.

Studio lain memang ada, tapi peralatan yang disediakan tidak berbaloi dengan kadar sewa tinggi yang dikenakan. Ditambah lagi dengan hiatus beberapa bulan atas sebab-sebab 4) di bawah.


Sehinggalah boss memberi kebenaran untuk jamming di tempat kerja aku, itupun atas lesen Kelab Sukan dan Rekreasi Jabatan. Kami kembali aktif dengan entiti 3-piece Hepi;) pada mulanya, dan kemudian sebagai MUP (+Adi Herman) sebelum menyertai Battle Of The Band bersempena Festival Layang-Layang Antarabangsa Bintulu 2015. Tanpa disangka-sangka MUP berjaya mendapat tempat ketiga BOTB tersebut, pencapaian terbaru untuk MUP.


2) Kegitaran - Perolehan gajet-gajet kegitaran masih rancak terutama pedal stompbox. Beberapa ketul masuk; SC-2, Bass Squeeze, OD-3, Distortion+, Tri-Wah, Echohead, *LT-Dual dan TU-3. Manakala yang keluar (let-go, traded, GLTL); Hot Tubes, MS-70CDR, CC-1, ERD, Satchurator, Pod X3, Metal Muff, MS-50G, VXL, CS-3 dan DS-2.

Harapnya tahun depan dapat "berhenti" daripada membeli pedal-pedal jenis stompbox, walaupun dalam senarai GAS ada lagi 2-3 ketul belum terhajat.


Tak lupa dua buah sebuah gitar 1958 Explorer (EC-256 dah dibeli Korawk) dan beberapa buah amp iaitu HT-5RH, ID:Core 10 dan Vypyr 30 (SW35 dan PFB-10 dah jual). Kebanyakkannya hasil GLTL di atas tadi (pusing modal).


Bab modifikasi, M-103FM dinaiktaraf tahap maksimum tahun ini dengan Gotoh GE1996T dan EMG SA/81.

3) CD dan eBayholic - Faktor estock_deutschland dah "tutup" dan nilai ringgit yang jatuh pula menyebabkan hobi eBayholic terbantut, CD eBay yang terakhir ialah Infected. Tapi tak mengapa (parap-parap), ia telah diganti dengan pembelian album-album artis tempatan melalui Radin Music Centre.


Cuma hairan dan kadang-kadang bengang, ada juga yang tak faham konsep blog AADI lebih-lebih lagi bab entri CD audio. Tapi tak mengapa (parap-parap) lantak pi~

4) Peribadi - Seperti biasa, aku dah jarang cerita pasal perkara peribadi dalam AADI, tapi yang paling menggembirakan tahun 2015 ni ketika menyambut kelahiran puteraku pada 27/4/2015 (known only as Ijau Jr. in AADI). Masa untuk perhobian terpaksa dikurangkan sedikit untuk melayan karenah kedua-dua puteri dan putera.


Untuk 2016, memang dah ada perancangan (dan perubahan) untuk blog AADI, tapi itu semua cerita lain. Walaupun masih banyak entri dalam bentuk draft, tapi rasa nak rehat dulu beberapa hari sebelum kembali berblog...


_____
Ada apa: Till the end...

Wordless Wednesday: Headless Motor



Entri lama, CD ni dah bertukar tangan dua kali...
_____
Ada apa: Thanks for the music, Lemmy...

Tuning The Boss


Perolehan hujung tahun yang kelima, sebuah pedal tuner Boss TU-3 Chromatic Tuner terpakai (used) diperolehi daripada gitaris utama kumpulan Manggas yang juga merupakan rakan sekampung.


Walaupun berstatus terpakai, tapi fizikalnya masih nampak baru, cuma ada sedikit calar-calar manja. Diperolehi hampir 50% daripada harga pasaran, dananya pula hasil jualan pedal DS-2 (pusing modal, GLTL) yang lari ke Sandakan beberapa hari sebelumnya.


Selain tuner jenis clip-on (PitchHawk-G, NS Micro), perlu ada sebuah tuner jenis pedal untuk talaan yang lebih jitu. Sebelum ini pernah ada Pitchblack Poly, tapi dah ditukar. Harapnya ini merupakan pedal terakhir untuk 2015.

_____
Ada apa: Motor dah tak ada kepala... Sedih~

Ada Apa Dengan Nestle Bliss?


Semenjak rajin minum minuman yogurt Dutch Lady, aku mula mencuba minuman yogurt jenama lain, antaranya Nestle Bliss (bukan Music Bliss).


Kali ni tertarik untuk mencuba perisa terhad (limited) epal pisang, dengan corak label botol yang agak funky berbanding Bliss lain. Kenapa terhad? Mungkin ada kaitan dengan Krismas kot?

Rasanya? Rasa pisang lebih jelas terasa (tekak akulah) berbanding rasa epal yang hanya akan terasa apabila sudah ditelan. Sungguh luar biasa!

_____
Ada apa: Mahal daripada Dutch Lady, sedih...

Green Blackstar


Baru ada peluang menyelam dunia siber, cuti Maulid/Natal 3-4 hari balik kampung Mrs. Ijau memang agak terbatas masa (sebab itu tak ada entri). Harapkan telefon pintar setakat bermedia sosial (Facebook, Instagram, dll) bolehlah. Tapi keselesaan menyelam dunia siber menggunakan PC atau laptop memang tidak dapat ditandingi.


Ok, sambungan entri sebelum ini, sebuah pedal yang dihadiahkan oleh Bro Sub (theGUITARaddict) sebagai "rezeki seorang ayah yang telah bekerja keras menguruskan hal-ehwal keluarga tanpa mengorbankan minat pada muzik". Atau aku boleh anggap sebagai hadiah harijadi aku yang ke-(?) minggu depan, terima kasih sekali lagi Bro Sub.

Mojo warna hijau?
Beberapa bulan lepas aku pernah terGAS untuk mendapatkan pedal Blackstar LT-Dual ni setelah diprovok dengan harga promosi oleh Music Bliss. Tetapi akhirnya GAS tersebut telah reda seminggu kemudian dengan perolehan Hardwire SC-2 (traded with Pitchblack Poly) yang memuaskan hati kerana dapat mengemulasi bunyi distortion seakan-akan amp Blackstar HT-5RH.


Spesifikasi pedal ni rasanya tak perlulah aku jelaskan secara terperinci, boleh rujuk website rasmi atau video di bawah ni. Tapi secara amnya, ia merupakan dua pedal distortion dalam satu. Lebih kurang seperti konsep SC-2 atau Boss DS-2.



Dengan larasan pada tombol-tombol yang ada, terutamanya TONE dan ISF, LT-Dual ini mungkin juga dapat mengemulasi bunyi distortion HT-5RH (NWOBHM sound). Tapi dengan kekangan masa, aku belum berkesempatan membandingkannya secara side-by-side.


Jika dibandingkan dengan SC-2 dan LT-Dual pada setting EQ yang agak sama (all 12 o'clock), SC-2 lebih tinggi mid-range, manakala LT-Dual seakan-akan mampat (compressed) dan lebih low-range growl.

Eksperimen sebegini (SC-2 versus LT-Dual) akan dicuba sekali lagi dengan volume yang tinggi pada sessi jamming akan datang untuk memilih pedal mana yang bakal menjadi pedal distortion utama untuk gig (atau BOTB?) kelak.

Distortions 'R Us.
Membandingkan bunyi beberapa pedal distortion yang dimiliki; MD-2, DS-1, LT-Dual, SC-2 dan M104 (OD-3 tak masuk sebab overdrive) menggunakan modeling BLACK PANEL pada Micro Cube GX terus kepada monitor headphone HD-330. Kecuali M104 yang digunakan sebagai booster, setiap pedal distortion ada bunyi karekteristik tersendiri, tapi itu cerita untuk entri lain kot?

_____
Ada apa: Birthday comes early?

Wordless Wednesday: Perampas Dana (Part 11)




_____
Ada apa: Keluargamu yang utama...

theGUITARaddict! (Part 9)


Perolehan hujung tahun yang keempat, sebuah kotak kecil tapi berat beralamat dari Kota Singa, kiriman Bro Sub (The Guitar Addict). Diterima semalam setelah hampir sebulan belayar.

Berdasarkan entri Sale @ Davis, aku memesan sebuah pedal Marshall EH-1 Echohead melalui perantaraan Bro Sub.

Aku tertarik dengan pedal delay Echohead yang merupakan pedal termurah dalam senarai. Walaupun dengan nilai ringgit yang jatuh, tapi masih murah untuk sebuah pedal delay.


Buka saja kotak, memang terkejut bila ada "kotak lain" selain Echohead, kotak hijau berisi Blackstar LT-Dual. Ya, benda yang sama seperti dalam entri ni. Katanya hadiah bonus, mutual gift. Alhamdulillah terima kasih Bro Sub, aku anggap ia sebagai hadiah harijadi aku beberapa belas hari lagi (birthday comes early?).

Untuk entri ni aku cerita pasal Echohead sahaja, LT-Dual tu akan ada entri berasingan.


Aku dah ada pedal delay iaitu Boss DD-3, tapi apa salahnya memiliki sebuah lagi pedal delay kan? Seperti DD-3, Echohead ni juga merupakan sebuah pedal delay jenis digital. Fizikalnya sama seperti pedal JH-1 The Jackhammer yang pernah dimiliki sebelum ini, berat dan tegap.


Apa yang menarik mengenai Echohead ni, ia memiliki enam jenis mode delay - HIFI, ANALOGUE, TAPE ECHO, MULTI TAP, REVERSE, MOD FILTER. Lebih kurang macam delay yang biasa ada pada multi-effects. Nak terangkan setiap jenis, adalah lebih baik tengok video di bawah ni.


Dalam enam jenis delay ni, mungkin aku hanya gunakan mode HIFI dan ANALOGUE saja kot? Yang lainnya boleh dieksperimenkan lain kali.


Telah dicuba secara impromptu malam tadi bersama-sama LT-Dual. Prestasi penuh akan dicuba semasa sessi jamming Hepi;) mungkin selepas cuti Krismas nanti. Tunggu Sang Korawk balik Bintulu.

Terima kasih Bro Sub sekali lagi.

_____
Ada apa: Kalau masih ada stok, dana dan peluang, nak cuba pesan Eden WTDI pula.

XPDC - Brutal


Seperti yang aku ceritakan dalam entri Kita Peng-Yu beberapa minggu lepas, album Brutal ini juga terlayan secara tak sengaja (faktor persekitaran) sekitar tahun 1997-1998, tahun pertama aku di USM. Aku bukannya peminat tegar XPDC pun...


Pada pendapat aku, kemetalan album ini sama par dengan Kita Peng-Yu. Menyebabkan metal menjadi agak mainstream penghujung 90an sebelum dikotori oleh kes black metal awal 2000an. Tapi apa yang brutalnya?

Selain lagu-lagu metal, ada dua lagu balada epik dalam album ni yang pastinya mengimbaukan kembali kenangan silam zaman bercinta dengan awek USM iaitu Hentian Ini dan Aku Masih Di Sini, seepik lagu Nafisa dan Titian Perjalanan dalam album Kita Peng-Yu. Lagu santai Semangat Yang Hilang sesuai cover semasa busking (macamlah aku busking).


Lagu Hidup Bersama versi metal pula meletuskan fenomena metal lagu-lagu 60-70an ketika itu. Aku pernah baca entri geng blogger pasal album kompilasi metal 60-70an, aku lupa entri siapa. Nanti kalau aku jumpa, aku letak link di sini.

Lain cerita, agak sedih juga bila baca ulasan konsert XPDC Aku Masih Di Sini dan Live In Concert 2014, macam ada yang tak kena. Tapi kalau betul-betul entiti XPDC itu yang bermasalah, pasti mereka tak happening di Hard Rock Cafe Melaka ye tak?

Imej cilok blog Nemut-Nemut.
_____
Ada apa: Tak nak jadi sup cair, tak nak jadi sup cair.

Activated HS Mirage


Modifikasi pikap Mirage yang tak sudah-sudah. Sebelum ini ia pernah dipasang dengan beberapa jenis pikap iaitu Tesla (Plasma-1, VR-1, VR-Extreme, Plasma-7), Bill Lawrence (L500XL), DiMarzio (Super 3) dan Entwistle (XS 62N, X3).


Kali ni cuba diaktifkan dengan pikap EMG SA dan EMG 81 (dikeluarkan daripada Korina) dengan konfigurasi HS bersempena ulang tahunnya yang keempat bulan lepas (24/11/2015). Mungkin tamak, tak puas hati, or just simply because I can.

Tutup dengan polystyrene.
Selagi aku tak jumpa tona bunyi (subjektif) yang serasi dengan gitar ni, selagi itu akan ada entri-entri sebegini. Harapnya kombo EMG kali ni memiliki tona yang aku cari (apa yang kau cari?)... When in doubt, activate it!

Tampal dengan sticker carbon fiber.
Sewaktu berkonfigurasi HSS, aku tak guna pikap mid. Lagipun cara aku picking, pick akan selalu kena pikap mid, agak menjengkelkan. EMG SA jenis hum-cancelling, jadi tak perlukan pikap mid untuk "position-2" (pengguna strat pasti tahu).

Kaviti cukup luas untuk bateri.
Pendawaian seringkas mungkin, suis tiga arah dan sebiji pot 25k untuk volume terus ke output jack, kesemuanya dipateri. Solderless kit yang didatangkan bersama-sama EMG SA disimpan sebagai stok.

Setakat ini aku tidak perlu pot untuk tone, ada di situ hanya sebagai hiasan (dummy/prop). Nanti kalau ada rasa nak main tone, baru aku pasang sekali dengan Sprague Orange Drop cap.


Bersempena dengan ulang tahun keempat tadi, Mirage juga dibelanja dengan tali baru D'Addario NYXL (9-42). Mulanya diperntukan untuk Calypso, tapi adalah lebih afdal jika ia pasang pada gitar yang selalu diguna hari-hari untuk mengetahui prestasi dan ketahanan tali NYXL ni.


Buang tebiat pasang tali sebegini tanpa memotong hujung bebola (ball-end) D'Addario yang berwarna-warni.


Setakat ini hanya dipandu-uji dengan HD300 terus ke headphone. Esok mungkin akan ada sessi jamming Hepi;), akan dicuba seoptimumnya dengan amp ular kapak.

_____
Ada apa: Adakah EMG akan serasi dengan LTD?

Belantara - Belantara


Sejak terbaca entri blog Berteromber dan Takilala enam tahun lepas, rasa tergerak untuk mengetahui apa yang menarik sangat pasal kumpulan Belantara dengan tajuk album yang sama. Aku cuba mencari versi kaset di sekitar Bintulu kalau-kalau terjumpa, malangnya tidak ketemu...


Tapi bila album ni dirilis semula dalam bentuk CD audio baru-baru ini, ditambah pula dengan ulasan oleh Berteromber (sekali lagi) dan Rafi Xyrus, maka album ni termasuk dalam batch kelima daripada Radin Music Centre yang diterima minggu lepas. Ya, ia diperolehi secara "shot in the dark", sebab aku tak pernah langsung dengar lagu-lagu di dalamnya...

Versi kaset Takilala.
Bila dengar untuk putaran pertama... Hmmm~ Eh? Macam biasa-biasa saja. Apa yang menariknya? Almost below *my expectation. Vokal macam style Thana Metalian (malu-malu nak tarik), kualiti bunyi kurang fideliti seakan-akan kualiti bunyi lagu Helter Skelter Tiada Lagi Air Mata (kalau faham). Mungkin kekangan teknologi ketika rakaman atau sumber audionya memang sebegini.

*Tak bagus bagi aku, tak semestinya tak bagus juga bagi orang lain, vice versa (tiru ayat Berteromber).

Versi kaset Berteromber.
Tapi aku ada terbaca satu komen dalam entri lepas, katanya album ni kena dengar 2-3 kali baru boleh jiwa. Ya, jika anda boleh abaikan kualiti bunyi yang kurang fideliti dan mendengarnya untuk beberapa kali, ternyata ada beberapa lagu memang boleh masuk, memang boleh jiwa seperti Kepangkuan Ibunda dan Jentera Pemusnah.

Bila dengar betul-betul baru akan perasan ada kerja gitar yang bagus dalam album ni, antaranya solo duel gitar akustik/letrik dalam lagu Jebat. Manakala lagu Jiwa Perajurit mempunyai bassline seakan-akan lagu Alone Again (Dokken).


Satu perkara lagi aku tak suka ialah "fade-out" semasa solo outro untuk beberapa lagu. Sayanglah, kerja gitar bagus, dirakam, tapi akhirnya hampir separuh di"fade-out"kan sebelum kerja gitar tu habis (sama macam kes lagu Ekamatra).

Tapi tak mengapa (parap-parap), sekurang-kurangya ada 1-2 lagu boleh dijadikan lagu cover kalau-kalau ada BOTB lagi hehehe...

_____
Ada apa: Kalau Belantara rakam semula album ni dengan teknologi semasa, pasti lagi gempak kan?

Sessi Jamming Amp Baru


Bila ada perkakasan (equipment) baru, biasanya akan dipandu-uji seoptimumnya semasa sessi jamming Hepi;) makeshift studio. Sessi terkini diadakan pada petang Ahad beberapa minggu lepas (6/12/2015) adalah untuk memandu-uji dua buah amp yang baru diperolehi iaitu Peavey Vypyr 30 dan Ibanez Sound Wave SW35.


Peavey Vypyr 30

Kelebihan
  1. Bunyinya terlalu kuat untuk amp 30 Watt, boleh menyaingi amp Peavey Studio Pro 112 (60 Watt) kepunyaan si Korawk. Untuk sessi jamming Hepi;) master volume tak sampai separuh pun dah terlalu kuat. Agaknya di kilang Peavey mereka salah pasang power amp 75 Watt pada Vypyr 30 aku ni kot?
  2. Modeling untuk amp Peavey sendiri (6505, XXX, JSX, Classic) memang ohsem berbanding modeling amp jenama/model lain. Senang-senang saja dapat tona gitar lagu Strife (Trivium) guna modeling 6505.
Butang bank/presets yang kecil.
Kelemahan
  1. Bunyinya terlalu kuat tapi kurang headroom. Mungkin boleh bereksperimentasi mencari kombinasi optimum antara tombol EQ, post-gain dan master volume untuk mendapatkan bunyi yang kuat dan jelas (loud and clear).
  2. Butang bank/channel terlalu kecil, susah untuk menukar channel secara pantas. Perlukan footswitch Sanpera berasingan untuk fungsi sebegini.
Ibanez Sound Wave SW35

Kelebihan
  1. Tombol-tombol yang tegap, tidak seperti tombol-tombol pada Vypyr 30.
  2. Posisi condong (slanted, kickback) sesuai dijadikan sebagai monitor amp.
  3. Bunyi yang mantap.

Kelemahan
  1. Amp bass 35 Watt memang tidak mencukupi untuk sessi jamming Hepi;), sekurang-kurangnya 50 Watt seperti Orange CR50BXT yang pernah dimiliki suatu ketika dahulu. Kecuali disokong oleh FOH/PA system melalui LINE OUT untuk bunyi yang lebih mendebarkan dada.
  2. Walaupun memiliki efek dalaman (compressor, distortion, envelope filter), tapi semuanya ala kadar sahaja. Lebih sesuai menggunakan efek luaran (pedal/stompbox) jika ada.
  3. Berat, lebih berat daripada Vypyr 30.

[Selingan] Ibanez GRG270 biru kini telah menjadi milik Azrol. Antara Cort X-11 dan GRG270 aku tak pasti yang mana satu telah ditala pada talaan D-standard.

Konklusi?
  1. Daripada membelanjakan RM4xx untuk footswitch Sanpera I, adalah lebih ekonomik jika aku menggunakan efek luaran yang aku ada (stompboxes, Pod HD300) pada clean channel modeling Classic.
  2. Kalau ada orang nak Sound Wave 35 ni, aku jual... Hahahaha! GLTL untuk amp bass lebih besar atau class-D power amp.
Eksperimen sebagai kabinet 112 untuk HT-5RH masih belum dapat dijalankan kerana kekurangan alat ganti (untuk modifikasi).

_____
Ada apa: Hujung minggu ni mungkin ada lagi sessi jamming Hepi;)

Wordless Wednesday: LTD NYXL




_____
Ada apa: Sekali sekala pasang sebegini.

Sudirman - Asia's No. 1 Performer (Part 2)


Penantian untuk memiliki versi CD album ni sejak entri versi kaset tahun 2009 kini berakhir, terima kasih kepada Radin Music Centre.

Rupa-rupanya album ni tak pernah ada versi CD audio, yang ada hanya kaset dan piring hitam (album 1989 lah katakan). Menurut inlay, sumber audio untuk rilisan ini pun datangnya daripada piring hitam.


One of the best Sudirman's album, memiliki lagu dalam pelbagai genre - rock, jazz, pop, nusantara(?). Juga tertulis nama-nama besar seperti M. Nasir, Manan Ngah, Fauzi Marzuki, Habsah Hassan, Jenny Chin, Ramli MS, Michael Verappen (to name a few) dalam pembikinan album ini. Jadi tak hairanlah jika lagu, lirik dan muzik di dalamnya semua mantap-mantap belaka.

Untuk vokal, selain Anita Sarawak (lagu *Bercanda Di Pasiran Pantai), suara Liza Aziz juga boleh didengar merata-rata dalam album ini sebagai suara latar.


Cuma aku tak puas hati sebab lagu One Thousand Million Smiles dalam album ini merupakan versi piring hitam (versi single, durasi pendek, tiada solo dan ada beberapa lirik berubah) dan bukannya versi penuh seperti yang pernah ada dalam kaset. Kenapa? Ada masalah copyright?

Kan lagi bagus kalau versi asal dikekalkan manakala versi piring hitam (single) jadi nasi tambah sebagai lagu bonus.

Versi kaset.
Album ini bersama-sama album Fenomena berkongsi memori yang sama. Cerita merapu mengenai memori album ni boleh baca entri 2009 (dengan gaya penulisan yang agak berbeza ketika itu).

Cerita menang Asia's No. 1 Performer di Royal Albert Hall tu tak payahlah aku ulas di sini, boleh di-Wiki-kan, [edited 17/12/2015 0831] dan telah diceritakan dalam blog Rafi Xyrus.

_____
Ada apa: *Dari dulu aku tak suka outro lagu ni, terlalu gedik dan lucah.

Ada Apa Dengan 100 Plus? (Part 4)


Sambungan entri minggu lepas. Aku tak pasti tin edisi khas 100 Plus ni bersempena dengan *acara apa (malas nak cari rujukan).

Depan.
Tiada perbezaan ketara selain tin berwarna emas, gambar ikan koi dan kanji 福 (menurut pak Google maksudnya "blessings" atau "good fortune") yang diolah menjadi logo 100 Plus.

Belakang.
Bagi mereka yang jenis pengumpul (hoarder collector), tin sebegini sesuai untuk disimpan sebagai koleksi. Tapi kalau aku, tak lama nanti mungkin tin ni masuk dalam bakul kitar semula, sama nasib macam M7 Drive Aaron Aziz.

*Mungkin sebab dah nak dekat dengan CNY kot? Akupun tak pasti, kalau ada rakan-rakan bloggers atau pembaca boleh jelaskan, sila tulis di ruangan komen ya~

_____
Ada apa: Masih lagi rasa 100 Plus biasa.

Gelung Tunggal Aktif


Sebenarnya ini bukan pembelian akhir tahun sebab dah dipesan sejak bulan Oktober. Tapi atas sebab-sebab dananya selalu saja dirampas, maka ia tertangguh hingga hujung tahun.

Sebuah pikap aktif singlecoil jenama EMG, model SA yang diperolehi melalui Dead Eye Guitars (DEG), dituntut sendiri di Poslaju Bintulu semalam.

Atas sebab-sebab nilai ringgit yang teruk, harganya agak berbeza sedikit berbanding harga semasa dipesan beberapa bulan lepas. Tapi tak mengapa (parap-parap) sebahagian dananya telah dicover oleh hasil jualan pikap Entwistle XS 62N dan X3 (GLTL).


Seperti biasa, tak payah dibodek pun DEG pasti akan dapat hadiah percuma kecil-kecilan berupa empat keping pick Jim Dunlop Tortex Pitch Black dan Max-Grip Nylon Standard.


Apa yang bagus mengenai EMG ni tak kira apapun model pikap aktif yang dibeli (aftermarket), akan disertakan dengan set solderless kit yang terdiri daripada dua pot 25k (volume, tone), stereo output jack, battery bus, skru serta wayar-wayar sambungan.


Aku hanya ada sebuah gitar ber-singlecoil iaitu Mirage (M-103FM), sudah pasti ia akan dipasang pada gitar tersebut. Bersama-sama EMG 81 yang telah dikeluarkan daripada Korina (58 Explorer), aku akan jadikan Mirage berkonfigurasi HS aktif seperti yang pernah diGASkan sebelum ini.

_____
Ada apa: Living the dream, extra metal growl~

Wah Wah Wah


Perolehan hujung tahun yang ketiga, sebuah bungkusan kecil tapi berat dihantar oleh City-Link Khamis lepas, beralamat daripada Guitar Collection (GC).

Berisi sebuah pedal wah Rocktron Tri-Wah. Ya, pedal wah. Sebenarnya aku bukan berapa pandai main pedal wah. Sebelum ni aku pernah memiliki Vox V845 tapi telah dilepaskan kepada seorang rakan sepermuzikan Bintulu untuk dana-dana GLTL.

Terlintas untuk memiliki wah sekali lagi kerana ingin bereksperimentasi dengan solo-solo yang biasa dimainkan semasa jamming.

Agak berdebu-debu liar.
Menurut jurujual GC (aku lupa nama, mungkin Kevin, Stuart atau Bob), ini merupakan unit terakhir dalam stok mereka dan merupakan unit pameran (showcase), mungkin sebab itu kot ia nampak berdebu-debu liar walaupun masih baru.


Dengan kemahiran membodek (negotiating skill) yang kian meningkat, aku berjaya mendapatkan sebuah katalog ESP tahun 2011 (tapi aku dah ada) dan beberapa sticker ESP/GC sebagai hadiah percuma, oklah tu daripada tiada langsung.


Bentuknya lebih kurang macam pedal wah lain, tapi ia agak berat berbanding V845 yang pernah dimiliki. Kalau berat Cry Baby standard aku tak pasti.

Walaupun terGAS dengan Cry Baby Mini (seperti dalam entri yang lepas), aku memilih Tri-Wah sebab murah daripada Cry Baby (diskaun 40% penghabisan stok) dan memiliki tiga mode - NORMAL, CLASSIC, BASS - dengan kata lain, tiga wah dalam satu (hence, Tri-Wah). Satu kelebihan untuk aku yang juga bermain bass.


NORMAL katanya untuk bunyi moden, sesuai untuk distortion, CLASSIC katanya untuk bunyi-bunyian ala Hendrix, manakala BASS untuk julat frekuensi bass. Serius, sebelum ini aku pernah cuba V845 bersama-sama bass, memang hampir tidak ketara bunyi yang di"wah"kan. Dengan mode BASS, dah boleh buat intro bass ala-ala For Whom The Bell Tolls.


Kelebihan
  1. Tiga mode - NORMAL, CLASSIC, BASS.
  2. Memiliki LED, akan menyala apabila pedal diaktifkan.
  3. True bypass (aku tak berkira pun pasal ni).
  4. Ruangan bateri 9V yang senang diakses.

Kelemahan
  1. Berat, melebihi 1.5 kg.
  2. Jenama Rocktron itu sendiri - kurang dikenali dalam kalangan rakan-rakan, nilai jualan semula (resale value) mungkin terjejas, itupun kalau nak jual.
  3. Butang pijak terlalu lembut, ada kebarangkalian ter-OFF kalau terlajak laris me-wah-kan pedal sampai hujung.
Selebihnya... Ntah, tak ada idea hujung-hujung minggu ni. Lagipun ni entri ulasan temberang saja ni...

_____
Ada apa: Macam nak target Rocktron Hush.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (65) 58 explorer (9) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (47) anniversary (59) art200 (3) artis tempatan (115) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (2) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (52) bara studio (3) barbican (3) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (6) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (241) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (49) children of bodom (17) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (24) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (21) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (25) dean markley (3) def leppard (1) digipak (28) digitech (19) dimarzio (28) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (60) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (71) electro-harmonix (22) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (87) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (131) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (37) fear factory (3) fender (13) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (6) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (12) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (118) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (13) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (610) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (3) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (33) hotel/resort (24) ibanez (175) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (131) irt-pulse (1) isu semasa (221) jackson (30) jamming (121) jamtank (20) jim dunlop (49) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (253) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (6) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (276) konsert (78) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (25) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m-103fm (73) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (314) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (19) marigold (1) marshall (18) martial arts (2) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (9) mastodon (4) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (49) melaka (11) membakut (41) memori (290) mercyful fate (10) metallica (67) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (49) miri (15) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (8) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (24) nat-geo (4) nestle (17) new album (27) new gear (155) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (266) pedaltrain (13) penang (31) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (49) pickups (94) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (17) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (35) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (54) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (41) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (10) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (3) singapore (47) single/ep (5) sit (2) snark (9) so-cal (46) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (28) squier (8) sr300 (21) stagg (12) star wars (8) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (84) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (30) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (14) tech21 (1) telecaster (3) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (40) trade (17) transformers (4) travel (116) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (18) vox (66) warwick (11) wasp (1) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wordless wednesday (213) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (3) yNot (21) yogurt (5) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger