2017 Yang...


Hari terakhir 2017 ni biasanya sesuai buat entri sinopsis tahunan *AADI...

1) PS4 gamer - Selepas habis memainkan Fallout 4 (Institute and Minutemen path) sekitar bulan Februari, keghairahan bermain PS4 mulai surut dan dorman pada bulan berikutnya. Kekangan masa dan tanggungjawab kepada keluarga merupakan faktor utama kepada kedormanan tersebut.


Tajuk yang menunggu giliran untuk dimainkan ialah The Last Of Us yang diperolehi menerusi pertukaran (trade) dengan CD Queensryche/Samson daripada geng blogger Rafi Xyrus. Tomb Raider reboot pun belum habis main.

2) Jamming dan kugiran - Tahun ini MUP masih ada persembahan awam walaupun tidak serancak sebelumnya, dah tak laku kot... Hanya ada empat persembahan awam.

7/7/2017 - Gig Raya Warung Deli.
5-6/8/2017 - busking listrik @ booth Pemuzika.
28/10/2017 - "soundcheck" Gig Terjun Part III.
24/11/2017 - Glam Rock Nite.
Tapi apa yang menariknya, MUP kini sudah ada lagu sendiri dan bukan lagi "just another cover band". Lirik lagu Pentagram Di Atas Pusara diilhamkan daripada antologi cerpen tulisan Adi Herman dengan tajuk yang sama, manakala muziknya telah lama menjadi intro MUP sejak 2013 (working title Project Madness). 2-3 buah lagu lagi akan menyusul tahun depan untuk projek Demo 2018.



3) Kegitaran - Tiga buah gitar diperolehi tahun ini, mungkin membalas dendam sebab tahun lepas tak ada beli gitar, kah kah kah...

Squier J5 Telecaster terpakai (Johnny).
LTD M-50FR (Neon).
Ovation CC24S (Celeb).
Memang tidak dapat lari daripada pembelian pedal dan stompbox, antaranya - MS-50G #2, FP02M, Sparrow, Lancelot, Blademaster (dibeli Azrol), AT Drive dan SD-1. Manakala ST-2 dan M234 masing-masing diperolehi secara pertukaran (trade) dengan BC-2 dan Time Machine. Amp? Adalah seketul amp kecil Fly 3 Bass.


Oh ya, tak lupa juga Laney IRT-Pulse hadiah hari jadi daripada Bro Sub, the best birthday gift! Terima kasih sekali lagi.


4) Guitar Techie - Tahun ini mula didatangi oleh rakan-rakan dan rakan kepada rakan yang menghantar gitar mereka kepada aku untuk diservis tukar pikap, pendawaian semula, cuci dan tengok-tengok apa yang patut. Antaranya KIKOSP Azrol, gitar rakan-rakan NV Unity (Purple Strat, Poplar Tele replica, Harmonics Les Paul copy, Squier Standard Strat), EC-256 si Korawk, RG331M Nuing dan RR3 Larrong.


Untuk gitar peribadi, masih bermain-main dengan pikap - Mirage kini bernadi EMG SA/SA/89, manakala Neon tadi dipasangkan dengan set Seymour Duncan Sentient/Pegasus. Korina dan Johnny pula kembali menggunakan pikap asal.


5) CD/DVD - Hobi yang tak pernah rehat. Selain eBay dan Radin Music Centre, kini ada tambahan Rock At Large dan Inverno Music Station untuk pembelian atas talian pada harga yang berpatutan.

Album-album Judas Priest masih belum dibuka.
6) Megadeth KL - Iron Maiden dah tak pandang Singapore, Metallica pula tak singgah KL *haih~*. Tapi tak mengapa (parap-parap), hati yang lara dipujuk oleh Abang Mus dan Megadeth kerana KL merupakan satu daripada persinggahan tour Dystopia mereka di Asia Tenggara. Highlights, dapat jumpa geng bloggers - Bert (untuk kali kedua) dan Muspeed.



7) KucingHijau dwi-dekad - Tahun ini juga menandakan 20 tahun aku telah menggunakan moniker KucingHijau, tak ingat tarikh tepat, tapi sekitar Ogos 1997 di area Sungai Dua depan USM (macam mana aku boleh terlepas buat entri ni?).

Gambar hiasan (imej cilok).
Bermula sejak zaman Hotmail, kemudiannya menjadi nick mIRC. Bersambung dalam Friendster, MySpace, Blogspot (Blogger) dan seterusnya media sosial terkini Facebook, Twitter, Goggle+ dan Instagram. Gelaran Ijau mula diguna oleh rakan-rakan mIRC (ketika itu) terutamanya ketika gathering dan ia melekat sehingga kini.

*AADI merupakan blog perhobian, jadi yang tidak berkaitan dengan hobi amat jarang aku kongsikan dalam blog. Dan yang sedih-sedih tu biasanya aku tolak tepi... Terima kasih kepada rakan-rakan bloggers dan pembaca senyap yang masih setia mengikuti blog AADI. Moga 2018 menjadi tahun yang ohsem untuk perhobian kita semua.

_____
AADI: Selamat tahun baru 2018!

Pemacu Lampau Raya Boss


Masih mood jualan akhir tahun, Boss SD-1 Super Overdrive ini diperolehi daripada The Guitar Store Kepong (724Rocks) melalui platform Lazada, dan juga merupakan pedal terakhir untuk 2017.

Black box = new batch.
Mengambil peluang diskaun 19% bersempena 12.12 Lazada dan tambahan 11% lagi diskaun (voucher) daripada pihak bank membuatkan ia pedal termurah berbanding pedal overdrive lain dalam senarai sasaran (BD-2, MojoMojo, TS Mini, Crayon) yang tewas.

Less information = newer batch.
Pernah memiliki beberapa overdrive sebelum ini seperti Vintage Overdrive, East River Drive, Hot Tubes dan OD-3. Tapi kesemuanya telah dijual dengan alasan jarang diguna atau menjadi mangsa GLTL menjadi modal untuk gajet kegitaran lain. Yang ada sekarang hanyalah AT Drive, itupun mungkin akan di-GLTL-kan kerana SD-1 ini lebih jiwa.

Seperti biasa, pedal overdrive sebegini akan digunakan untuk memacu hadapan distortion channel amp supaya menjadi lebih tepu (saturate) dan begitu juga dengan respon picking yang menjadi lebih sensitif.


Amat lazat digunakan bersama-sama IRT-Pulse atau HT-5RH, jelas terasa perbezaannya berbanding jika dipacu oleh AT Drive. Juga sesuai digunakan sebelum pedal distortion (LT Dual, ST-2, Lancelot) dengan konsep yang sama.

_____
AADI: Tajuk entri adalah terjemahan terus nama pedal.

Foo Fighters - Concrete And Gold


Album studio kesembilan dan terkini Foo Fighters yang baru sahaja dirilis pada bulan September, diperolehi daripada batch ke-14 Radin Music Centre beberapa minggu lepas.


Aku perasan tiga album studio FF kebelakangan ini Wasting Light, Sonic Highways dan album ini semuanya menggunakan format slipgate yang pada pendapat aku agak leceh dan nampak murahan berbanding digipak dan jewel case. Patutnya kalau versi slipgate begini harga lagi murah sebab kurang kos.


Secara rasminya FF sudah ada enam orang ahli, Rami Jaffee yang sebelum ini menjadi keyboardist undangan kini sudahpun menjadi ahli tetap FF. Dan tak lupa beberapa artis dan ahli muzik jemputan termasuk nama-nama besar seperti Justin Timberlake, Dave Koz dan Paul McCartney.


Lagu-lagu dalam album ini (bagi aku) agak susah dihadam berbanding Sonic Highways, mungkin disebabkan vibe psychedelic rock yang agak ketara. Kecuali beberapa lagu seperti Run, The Sky Is A Neighborhood dan The Line yang mungkin disebabkan sudahpun dilayan sebelum album ini dirilis.

Dan sebuah lagu dengan vokal sepenuhnya oleh Taylor Hawkins iaitu Sunday Rain, yang mana kerja pukul-memukul digalas oleh Paul McCartney.



Album ini masih lagi panas, fresh from the oven. Jika diberi peluang mendengarnya beberapa kali lagi, mungkin boleh jiwa.

_____
AADI: Oh abang Pat.

Celebrity Ovation


Pancingan pertama jualan akhir tahun (YES) CK Music untuk tahun ini ialah sebuah gitar akustik-elektrik Ovation Celebrity Series CC24S. Sudahpun terGAS dengan jenama Ovation sejak tahun lepas, maka tahun ini ia ditunaikan sebagai ganjaran diri (self-reward) bersempena durian runtuh yang telah dijangkakan.

CC24S-HB - spruce solid top, honey burst.
Ini merupakan percubaan keempat aku untuk memiliki gitar akustik, tiga buah sebelum ini (Nandung, Ashdozen dan Taka) tidak bertahan lama dalam axology. Mrs. Ijau juga mencabar aku, nak tengok berapa lama gitar akustik ini boleh bertahan, kah kah kah...


Ovation yang termurah dalam katalog CK Music dengan diskaun 45% sempena YES, berbanding model-model lain yang berdiskaun 25%. Mungkin juga disebabkan penghabisan stok kerana model CC24S ini sudah discontinued digantikan dengan model CS24 (spesifikasi pun sama) dan hanya tinggal warna honey burst (tiada pilihan).


Apa yang menarik mengenai Ovation secara amnya berbanding gitar akustik jenama lain ialah bentuknya, selari dengan slogan Ovation "it's the shape". Belakang badan gitar ini berbentuk bowl (mangkuk?) daripada bahan komposit dinamakan Lyrachord. Bentuk ini juga agak ergonomik dan mesra boroi berbanding bentuk tradisional yang rata.

Kedua, neck profile, bindings dan fretboard radius seakan Les Paul, 21-fret, ditambah pula dengan skala 25.25" merupakan perantaraan skala Les Paul 24.75" dan Stratocaster 25.50". Sesuai untuk mereka yang sudah biasa main gitar elektrik.


Ketiga, tali gitar masuk melalui belakang bridge (ala Kapok) dan tidak menggunakan end pin seperti gitar akustik jenama lain. Kaedah ini sedikit sebanyak mengurangkan masalah semasa penenukaran tali dan tiada lagi insiden pin tercabut semasa menala gitar. Di bawah bridge ini juga terletaknya pikap piezo Ovation Slimline.


Preamp ringkas Ovation OP-4BT yang juga memiliki tuner dalaman jenis kromatik untuk talaan ekspress. Untuk talaan jitu lebih sesuai guna tuner klip Korg (PitchHawk atau Sledgehammer Pro).

Bernombor siri (bawah truss rod) C12070355, aku interpret sebagai unit ke-355 keluaran bulan Julai 2012. C mungkin merujuk kepada China, kerana siri Celebrity adalah buatan China.

Headstock ikonik Ovation.
Tiada cacat-cela dikesan pada pertukangan kayunya. Hanya sekadar fretboard rosewood yang nampak kusam mungkin kerana disimpan/digantung terlalu lama. Akan dirawat dengan minyak lemon semasa proses penukaran tali baru kelak.

Ovation machine heads.
Dari segi bunyi, entahlah, pada telinga aku yang amatur ini sama sahaja seperti bunyi gitar akustik lain. Tapi bila bunyi melalui amplifikasi, menggunakan channel MIC pada Micro Cube GX, ditambah sedikit efek chorus dan reverb, nah di sinilah magisnya pikap dan preamp Ovation. Akan dipandu-uji seoptimumnya semasa sessi jamming akan datang menggunakan PA system studio.


Gigbag disertakan dengan setiap pembelian gitar-gitar Ovation (atau hardcase untuk model-model premium), walaupun gigbag hanyalah jenis asas (thin padding), tapi sekurang-kurangnya tak perlu bersusah payah mencari gigbag lagi.


Sebungkus tali Martin merupakan hadiah percuma sempena YES (berdasarkan katalog), dan sebungkus lagi merupakan gantian untuk tali yang agak berkarat pada gitar. Berurusan melalui Mr. Hong, web admin yang sama seperti pembelian tahun lepas, jadi senaskah katalog fizikal YES CK Music disertakan untuk koleksi rujukan (as requested) bersama tiga keping pick CK Music sebagai pemberian mutual.


Video hiasan, kalaulah aku pandai main begini...

Ritual biasa bila ada gitar baru ialah menamakannya, akan digelar CELEB bersempena nama sirinya. Ia ditala pada talaan Eb-standard (kadang-kadang D), itupun masih terasa keras kerana jari-jariku sudah biasa dengan tegangan tali gitar elektrik. Opsyen lain, gunakan capo.

_____
AADI: Nombor VIII?

Ada Apa Dengan Nestle Bliss? (Part 5)


Seperti sudah menjadi kebiasaan minuman yogurt Nestle Bliss untuk mengeluarkan perisa edisi terhad setiap kali musim perayaan. Untuk Krismas tahun ini aku terjumpa perisa gingerbread (roti halia).


Imej dan latar belakang label kalau budak-budak tengok pun dah tahu ia bertemakan Krismas, ditambah pula tag di leher botol seperti kad ucapan. Aku tak tahu macam mana nak cerita perisa gingerbread ni, sebab akupun tak pernah makan gingerbread. Mungkin seperti perisa original ditambah dengan sedikit rasa seperti biskut (cookies).

Oh ya, selamat Hari Krismas kepada pembaca dan pengunjung AADI.

_____
AADI: Krismas 2016 perisa epal, markisa dan lemon. Krismas 2015 perisa epal pisang.

Andy Timmons Clone Drive


Pancingan jualan akhir tahun pertama daripada Gapnap, sebuah pedal Joyo JF-305 AT Drive dengan diskaun *58.33% (bersama-sama tali Ernie Ball dalam entri sebelum ini). Mungkin saki-baki daripada stok zaman Music Master Studio kot?


Didatangkan dengan dua jenis pad, velcro dan getah, terpulang kepada pengguna sama ada ingin menggunakan pedal ini pada pedalboard ataupun di atas lantai.

Daripada warna merah/oren ia mungkin klon Xotic BB Preamp, tapi kalau ikut nama pula ia mungkin klon JHS The AT Channel Drive (Andy Timmons signature). Apa-apapun memang Andy Timmons pernah/sedang menggunakan kedua-dua pedal tersebut.


Stapler sebagai perbandingan saiz, dan disebabkan saiznya yang kecil ini, tiada tempat untuk bateri seperti pedal-pedal mini jenama lain (Mooer, Hotone) penggunaan power supply adalah mandatori.

Apa yang menarik perhatian ialah suis pijak (stomp switch) dengan klik yang lembut, seperti suis pada pedal-pedal MXR (contoh M234). Hanya sedikit daya diperlukan untuk mengaktifkannya, tidak seperti pedal Dr. J, Joyo siri lama mahupun Electro-Harmonix yang agak keras.


Plastik penutup (Ironman's visor) yang lebih tebal dan tegap daripada jangkaan. Inovasi daripada Joyo supaya dapat melindungi empat tombol kecil HIGH, LOW, VOLUME, DRIVE yang nampak kurang tegap daripada rosak dipijak. Dan secara.tidak langsung dapat juga melindungi setting tombol-tombol itu tadi daripada terubah secara tidak sengaja.

Bunyinya agak unik, walaupun dikategorikan sebagai overdrive, tapi boleh mencecah bunyi seakan distortion. Tombol DRIVE memainkan peranan karekteristik pedal ini, jika dipulas lebih daripada separuh, bunyi overdrive seakan-akan termampat (compressed). Selebihnya nak cerita banyak pun nanti temberang saja lebih, kah kah kah...



Satu daripada tiga pedal berikut - AT Drive, Blademaster dan Lancelot - akan berpindah milik kepada Azrol dan digunakan sebagai pedal distortion/overdrive utamanya (masuk khemah stompbox). Tapi belum pasti yang mana satu akan dipilih kelak, petang nanti atau esok mungkin ada sessi shoot-out.

*Kalaulah semua pedal siri Ironman berharga sebegini, tentu pedalboard aku akan penuh dengannya...

_____
AADI: Dah tahu dari mana datangnya idea nama Ironman kan?

Kamelot - Haven


Selepas dua tahun menunggu, baru berjaya memiliki Haven, album studio ke-11 daripada Kamelot. Diperolehi menerusi Rock At Large, terima kasih Dr. Ben kerana bawa masuk album ini. Nak beli melalui eBay semuanya masih letak harga tidak berbaloi (walaupun mampu).


Lagu-lagunya sudahpun dilayan sejak tahun lepas menerusi format mp3 (sedut) sebelum memiliki album fizikal ini. Jadi tiada spoilers dan tidak janggal bila mendengarkannya semula. Muzik masih trademark Kamelot yang melodik, ditambah dengan elemen orkestra secukup rasa tanpa menenggelamkan asas metal.


Apa yang menarik dalam album ini, Tommy Karevik berjaya "mereplikasi" gaya vokal mendayu-dayu Roy Khan. Berbanding album sebelum ini Silverthorn yang menyaksikan Karevik seolah-olah bergelut untuk mendapatkan gaya vokal trademark bekas vokalis Kamelot tersebut.

Bagi mereka yang tidak mengikuti perkembangan Kamelot dan melangkau album Silverthorn, jika mendengarkan album ini pasti tidak akan perasan mereka sudahpun bertukar vokalis.


Sudah menjadi kebiasaan, ada beberapa artis jemputan seperti album-album Kamelot sebelum ini. Untuk Haven ada Alissa White-Gluz (Arch Enemy) lagi, Troy Donockley (Nightwish) and Charlotte Wessels (Delain).



Alissa yang terkenal dengan vokal growl dalam Arch Enemy juga memiliki vokal bersih (@3:24) setanding dengan vokalis wanita lain yang pernah diundang dalam album-album Kamelot terdahulu (Simone Simons, Elize Ryd, Amanda Somerville dan Mari Youngblood).

Sebagai peminat Kamelot yang suam-suam kuku, aku berpendapat Haven ini lebih mantap berbanding Silverthorn. Mungkin keserasian (chemistry?) antara ahli kumpulan kembali dimiliki. Sudah bersedia untuk album studio ke-12 Kamelot tahun depan?

_____
AADI: Jangan lupa layan juga EP Kazanna The Final Dimension.

Wordless Wednesday: Birthday Comes Early (Part 2)




_____
AADI: It's the shape.

The SIT Addict!


Semalam menerima sampul bersetem Pulau Temasek berisi empat paket tali gitar SIT Power Steel PS1046 bersaiz 10-46. Tak lain tak bukan daripada Bro Sub The Guitar Addict.

Master.
Sebagai seorang komentar tetap sejak 2009, Bro Sub untuk kesekian kalinya memberi "giveaway" beberapa paket tali gitar kepada aku dan tiga lagi rakan gitaris dalam proksi berdekatan.

Bulan lepas Bro Sub bertanyakan jenama tali gitar apa yang tidak ada atau sukar diperolehi di tempat aku? Jawapannya - SIT dan Dean Markley. Maka jenama SIT dipilih untuk giveaway tersebut.

Terima kasih kepada Bro Sub, tiga paket lagi akan diagih-agihkan dalam masa terdekat. Pastinya rakan-rakan MUP menjadi keutamaan.

_____
AADI: Pernah guna versi Power Wound S942 sebelum ini.

Gapnap, Joyo Dan Sumpahan Ernie Ball


Lagi pancingan jualan akhir tahun, kali ni daripada Gapnap. Sebuah pedal Joyo JF-305 AT Drive dengan diskaun ~58.33% dan dua bungkus tali gitar elektrik dan akustik jenama Ernie Ball sebagai pembelian sampingan.


Eh? EB lagi? Tak serik dengan sumpahan karat EB? Aku sebenarnya mencari tali gitar bersaiz 10-52, dan EB skinny top heavy bottom inilah sahaja tali (berjenama besar) 10-52 yang termurah selepas Martin/Darco (sold-out) untuk melengkapkan pembayaran. I'd give 'em a second chance selepas berpuas hati dengan versi stainless steel slinky. Tali akustik EB Earthwood pula untuk projek akan datang.


Selepas berdebar-debar membelek satu-persatu lima tali pertama (besar ke kecil), akhirnya tali keenam dan terkecil didapati ada sedikit tompokan karat, memang sumpahan EB? Padahal bungkusan ini merupakan batch terbaharu kerana ada iklan Paradigm di belakang helaian gambar St. Vincent tu.

Sebelum karatnya melarat dan menjadi-jadi, set ini akan diberi keutamaan untuk dipasang pada gitar (mungkin pada Neon) dalam masa terdekat. Oh ya, AT Drive tadi akan dibuat entri berasingan.

_____
AADI: Rust in peace EB.

Jedi Terakhir?


Berkesempatan melayan Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi di GSC Lite Miri malam semalam. Kebetulan bercuti bersama keluarga tiga hari dua malam di Miri sejak Khamis lepas, dan dua malam berturut-turut tersebut aku jadikan movie night (Bintulu dah tak ada pawagam, ok).

Khamis 14/12/2017 aku berpendapat akan ramai tengok filem Star Wars pada malam ini, filem masih hangat sehari selepas premier, jadi aku layan filem yang agak basi Justice League.


Jumaat 15/12/2017 barulah layan Star Wars tayangan 8.45 malam. Agak terkejut kerana pawagam hanya 1/3 penuh, mungkin disebabkan ada 10-12 tayangan sehari? Atau peminat tegar Star Wars sudahpun berabis pada hari premier Rabu 13/12/2017?

Serius, kali terakhir aku layan Star Wars di pawagam ketika zaman Episode III: Revenge Of The Sith (2005) di Mega Pavilion Kompleks Bukit Jambul, Penang. Episode VII - The Force Awakens tidak ditayangkan di pawagam Bintulu (ketika itu), manakala ketika Rogue One, The Star Wars Story tahun lepas, pawagam di Bintulu dah tutup, kah kah kah...

Maaf, tiada ulasan atau spoiler dalam entri ini, cuma persoalannya, siapakah ibu bapa Rey?

_____
AADI: Nampak comel pula Rey kali ni...

Ada Apa Dengan Aizuddin Madani?


Hari ni macam tak ada idea, tapi rasanya bolehlah buat entri promote YouTube channel Aizuddin Madani. Siapa itu Aizuddin Madani? Lawyer? Magistrate? AM ni antara Youtubers dari Sabah yang agak aktif memuatnaik video-video lagu cover, lagu sendiri, bermain gitar, review album, senang cerita vlog lah.



Apa kaitan aku dengan AM ni? Sebenarnya AM ni anak buah aku (anak kakak aku), sekarang umurnya awal 20an. Waktu dia kecil umur 2-3 tahun sempat jugalah aku jadi baby-sitter beberapa kali. Bila aku balik kampung cuti semester, dia juga selalu kacau aku main game, ikut aku pergi cyber-cafe berbanding ikut mak pergi shopping, dah besar sikit jadi geng layan Naruto, dan waktu aku kahwin dulu, dia jugalah jadi pengapit (groomsman) aku.


Pernah disebut (anonymously) beberapa kali dalam AADI antaranya "waris" kepada gitar Tanglewood TSB6 (Tobi) waktu dia baru habis SPM. Ya, dia juga bermain gitar, tapi lebih kepada gitar akustik berbanding elektrik, lebih hebat daripada aku kalau bab plucking, picking dan strumming, tatkala aku cuma mindless riffer/chorder...



AM ni kidal, bermain gitar pun kidal, aku kenal beberapa orang yang kidal tapi main gitar kanan - contohnya Jairo dan Bro Sub. Kalaulah dia main kanan, senang-senang saja aku bagi akses aset-aset yang aku ada.

I guess it runs in the family, cuma bezanya AM lebih minat kepada genre kurang keras dan aku pula seorang introvert.

_____
AADI: Tak ada idea, tapi entri jadi beberapa perenggan.

Wordless Wednesday: The Puppet Haven




_____
AADI: Rock At Large mari...

The Last Of Us, Remastered (PS4)


Pernah menjadi sasaran pembelian tahun ini, tapi disebabkan aku dah mula hiatus main PS4 sejak habis main Fallout 4 (sekitar bulan Februari), maka sasaran itu reda secara semula jadi.


Ok game The Last Of Us, Remasted ini diperolehi minggu lepas daripada Rafi Xyrus melalui proses pertukaran (trade) dengan CD Queensryche Promised Land yang sehingga entri ini ditaip, masih belum dipos, maaf.

Imej entri lama, belum ada watermark.
Sempat memainkannya dalam 30 minit pertama, tapi aku terpaksa berhenti sebelum semangat gaming aku bangkit semula. Nantilah bila dah selesai urusan hujung tahun, mungkin akan ada masa untuk semua ini. Serius, Tomb Raider DE pun belum habis main.


Untuk ulasan mengenai game ini, bolehlah singgah entri blog Rafi Xyrus.

_____
AADI: Selamat 12.12.17!

Trio Nescafe Tin


Ini sebenarnya entri diperuntukkan untuk Hari Kopi Antarabangsa, tapi terlepas... Tiga perisa baru (ketika ia dibeli) Nescafe tin. Tak sempat nak buat entri berasingan, kira satu entri sekaligus.


Cappuccino - Label kuning, edisi terhad, entah aku dah lupa rasanya, kah kah kah~

Black Ice - Bukan tajuk album AC/DC atau ex-ICB200EX aku, label putih/perak, sama seperti perisa Kopi O (label hitam) tapi dengan tambahan menthol(?), mengingatkan aku kepada Nescafe Ice tin biru 300ml.

Tarik Kaw - Label hijau, anggap sahaja seperti rasa perisa Tarik (label perang/coklat), tapi lebih kaw.

_____
AADI: Nescafe dah terlalu banyak pilihan.

Batch Ke-14


Pancingan terkini daripada Radin Music Centre.


Pancingan utama merupakan album terkini Foo Fighters Concrete And Gold, manakala May Dilema merupakan sampingan. Album Hakikat (reissued) yang diperolehi tahun lepas pun masih belum dibuka, masih berbungkus, sebab dah ada versi special edition.

Seperti biasa, Concrete And Gold akan dibuat entri berasingan kelak, Dilema? Entah, mungkin menerima nasib yang sama seperti Hakikat.

_____
AADI: Selalu tertaip Delima.

Wordless Wednesday: ...With Your Boots On (Part 2)




_____
AADI: Leather, AB Bundle, 50% sales, 8/10 conditions.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (72) 58 explorer (17) ac/dc (6) acoustic (15) adiwira (16) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (138) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (72) anthrax (1) art200 (3) artis tempatan (126) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (56) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (266) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (24) blades (5) blaze bayley (25) blind guardian (20) blogging blues (51) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (57) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (14) brr2013 (21) bruce dickinson (22) buku/majalah (53) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (58) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (1) console games (10) converse (3) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (33) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (4) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (20) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drums (18) dutch lady (2) dvd (71) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (86) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (18) emo (196) energy drinks (31) entwistle (6) environment (35) epiphone (105) erectus (5) ernie ball (20) esp/ltd (156) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (42) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (19) footwear (2) fotografi (30) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (11) gartb20 (11) gary moore (2) gas (123) gator (12) gax010ltd (9) ghs (22) gibson (14) gig (79) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (8) guitar parts (54) guitar service (28) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (58) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (188) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (15) inverno (19) iron maiden (140) irt-pulse (4) isu semasa (238) j5 (13) jackson (32) jamming (130) jamtank (25) jepak (9) jim dunlop (57) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (9) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (269) kazanna (1) kempen (34) kerja (71) kerly (2) kesihatan (38) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (23) kkdn (6) koleksi (298) konsert (86) kopi (22) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (31) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (1) lawas (4) lazada (16) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (42) lil (31) limbang (5) limited edition (26) line 6 (42) linkin park (3) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (81) m-50fr (15) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (356) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (56) melaka (13) membakut (43) memori (314) mercyful fate (11) metallica (73) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (54) miri (18) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (53) mr diy (2) mrs (58) mug (2) mukah (20) mup (110) music bliss (8) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (31) new album (28) new gear (178) newsted (3) nightfall (2) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nonsense (73) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) nylon maiden (2) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (29) pc talk (14) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (300) pedaltrain (14) pemuzika (13) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) phones (12) pic of the day (52) pick (55) pickup swap (47) pickups (117) planet waves (9) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (3) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (69) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (9) restring therapy (56) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (2) rock at large (32) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (11) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (24) shopee (5) sibu (6) sick puppies (6) signboard (13) silica gel (5) silvia (10) singapore (49) single/ep (5) sipitang (1) sit (6) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) snark (9) so-cal (53) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (4) sticker (6) strap (12) strings (100) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (93) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (37) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (32) tgs (1) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (9) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (16) top 5 (3) tour de brunei (44) trade (20) transformers (4) travel (122) tribute (40) trivium (9) tsb6 (7) tuner (31) tv (31) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (270) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger