Rocktober Fest Gig Terjun Part III


MUP bakal turut serta dalam Gig's Terjun Part III hujung minggu depan di Kampung Jepak, Bintulu. Setelah sekian lama tidak beraksi di atas pentas gig (busking listrik tidak dikira gig).

Imej cilok daripada Facebook.
Dengan sedikit kelainan line-up, seorang pemain bass import. Adi Herman tidak turut serta kerana menggalas tugas lebih mega bersama-sama Larrong di seberang laut pada tarikh tersebut. Manakala Nas Korawk pula entahlah, kira dah hilang daripada radar.

Insya-Allah, bakal menpersembahkan dua lagu sendiri selain lagu cover play-safe.

_____
AADI: Ejaan "gig's" lagi?

Flashback Friday: Oktoberfest 2012


Kitar semula ayat entri tahun lepas...

Tak terasa dah lima tahun (20/10/2012) peristiwa ni berlalu, Oktoberfest 2012 - La Bistro Cafe, Kemena Hotel Bintulu.


Nak rasa trobek throwback, boleh baca entri penuh di sini dan entri bias di sini. Entri versi Molotov Cocktailz pun ada di sini.

Hujung bulan ni (28-29/10/2017) MUP khabarnya akan turut serta dalam Gig Terjun Rocktoberfest yang bakal berlangsung di Dewan Balairaya Kampung Jepak. Kalau sempat mungkin boleh debut lagu kedua dengan tajuk (working title) Mengkarung Biru.

_____
Ada apa: Ice cream for me Jepak!

Jackson RR3 LaRRong


Bersangkut paut dengan entri Rocktoberfest 2017 blog Molotov Cocktailz semalam. Aku dimaklumkan oleh Azrol yang gitar Tazudin (gitaris Larrong) ada masalah output semasa sessi praktis mereka di Bintulu petang Khamis (5/10/2017). Mungkin akan dihantar ke tempat aku untuk "ditengok-tengokkan" petang Ahad disebabkan aku tiada di Bintulu hujung minggu tersebut kerana balik ke kampung Mrs. Ijau.


Dihantar oleh Adi Herman pada malam Isnin (9/10/2017), sebuah gitar Jackson Rhoads, aku tak pasti model apa tapi berkemungkinan model RR3 berdasarkan karekteristiknya. Ini merupakan gitar utama Tazudin, ditinggalkan di Bintulu untuk servis, manakala *gitar kedua (backup) BC Rich Mockingbird digunakan semasa persembahan mereka di Miri - berdasarkan gambar-gambar Facebook Adi Herman.


Headstock Jackson sememangnya seksi. Dah lama teringin untuk mendapatkan sebuah Jackson dalam axology, kali terakhir ber-Jackson tujuh tahun lepas dengan Kelly Kelly (JS32T Kelly). Tapi mungkin jodohku bukan dengan jenama Jackson, sebab baru-baru ini pun terlepas peluang untuk memiliki sebuah Jackson, mungkin akan dirapu dalam entri lain.


Buatan Jepun dengan plet nombor siri 9767588. Maple neck, ebony(?) fretboard with the infamous Jackson's sharktooth sharkfin inlays. Bernadi Seymour Duncan, tak pasti model apa, berkemungkinan besar hot rodded set (JB/Jazz). Dengan sistem tremolo Jackson, design seperti Schaller. 2x volume, 1x tone, 3-way toggle switch.


Difahamkan gitar ini bermasalah dengan output, sama ada output kurang ataupun langsung tiada output. Biasanya masalah macam ni sama ada volume pot bermasalah ataupun output jack. Tapi yang peliknya, bila aku cuma pandu-uji untuk pertama kali, semuanya normal, tiada masalah.


Menjenguk isi perut, masih lagi pendawaian asal dari kilang Jepun, belum ada apa-apa modifikasi. Tiada apa-apa wayar pintas (short-circuited) dikesan.


Output jack pun dah guna Switchcraft yang tahan pukul, juga tiada masalah dikesan. Dipandu-uji berkali-kali menggunakan amPlug2, Micro Cube dan HT-5RH, ketiga-tiganya tiada masalah, ada output, dan output maksima bisa mendapatkan bunyi distortion yang tepu.

2-3 hari kemudian, dicuba lagi, masih tiada masalah. Jadi kesimpulannya, gitar ini tiada masalah, berkemungkinan besar masalah pada kabel yang digunakan.


Ok lain cerita, gitar ini dihantar bersama-sama hardcase Gator GW-Extreme. Hardcase yang lebih berat (8.0+ kg) berbanding gitar (3.0+ kg), teringat Jairo ada hardcase sebegini untuk Ironbird-nya. Mana Jairo?


Hardcase ini mempunyai foam pelbagai bentuk yang boleh dipadankan dengan gitar berbentuk ekstrim - Jackson (Rhoads, King V, Kelly, Warrior), Gibson (Explorer, Flying V, Firebird), BC Rich (Warlock). Sempat jugalah mencuba Korina masuk dalam hardcase ni, memang muat untuk Explorer, kah kah kah...

*Moral of the story - sentiasa bawa gitar backup kalau ada persembahan awam atau gig di luar kawasan. Shit do happens...

_____
AADI: Jackson oh Jackson, lari ke LTD.

Wordless Wednesday: Graveyard Of Kings



Pancingan Rock At Large
_____
AADI: Selamat Deepavali, kami kerja...

Kamikaze - Kontroversi


Perolehan batch ke-13 daripada Radin Music Centre dua minggu lepas, peneman album Tragedi Oktober.

Dulu aku tak pandang pun Kamikaze, just another new rock band, kalau tak silap naik sezaman dengan Amuk kan? Beberapa tahun kemudian, tanggapan aku pada Kamikaze mula berbeza, cuma agak menyesal kerana tidak layan album-album mereka ketika itu.


Ok, album ini diperolehi atas nilai-nilai nostalgik, terutama kerana dua lagu yang berhantu Tawa Dalam Tangisan dan Luhur, antara lagu yang kadang-kadang menjadi pilihan untuk karaoke awal 2000an dulu selain lagu-lagu XPDC. Rilisan semula NSR memang berbaloi, jewel case tegap, kertas inlay pun jenis tebal berkilat (shiny).


Pendapat aku vokal T-Rex paling menang untuk lagu-lagu ballad berbanding lagu-lagu keras. Dan ah~ kerja gitar album ini memang ampuh! Banyak riff-riff yang kuat "berbau" Metallica terutama solo-solo yang menggunakan pedal wah. Tak sia-sia Sham Kamikaze ada signature Fender sendiri (versi Squier).


Walaupun rata-rata bergenrekan hard rock dan heavy metal (selain lagu ballad), lagu Dentuman agak berat riff-riffnya ala nu-metal, tapi bila dengar sampai habis macam lenggok power metal Kamelot pula, hahaha... Oh ya, juga ada lagu cover Sentuhan Kecundang (Ekamatra).

Selebihnya, koranglah komen...

_____
AADI: Apa dah jadi dengan Kamikaze sekarang ye?

Mono, Betty Dan Cerita Strap


Dah lama teringin terGAS dengan strap jenama Mono model The Betty ini, rasanya sejak jualan akhir tahun CK Music 2011 kot? Tapi ketika itu tiada keperluan untuk memiliki strap premium sebegini, jadi ia disingkirkan daripada senarai.


Selepas pengalaman menggalas gitar berat (Johnny @ 4.7 kg) 2+ jam semasa sessi jamming KKB bulan lepas, sudah ada keperluan untuk memiliki strap sebegini. Strap yang lebar dan berlapik tebal (heavily padded) sesuai untuk mengurangkan lenguh menggalas gitar yang berat dalam jangka masa yang lama.

Pick pocket, get it?
Diperolehi daripada Music Bliss melalui perantaraan Lazada, berbekalkan dana-dana hasil servis beberapa gitar. Harganya agak premium berbanding strap lain, kenapa? Kerana material dan rekabentuknya, spesifikasi boleh rujuk website rasmi.

Scott Ian sebagai penyeri.
Cerita pasal strap, aku ada empat lagi strap. Dua Dunlop; Flambe dan Camo, dua Planet Waves; JS Skull n' Bones dan Barbed Wire versi Planet Lock. Kedua-dua jenama ini ada kelebihan dan kelemahan.


PW material lembut dan selesa, tapi tak berapa panjang sesuai untuk gitar-gitar superstrat (Mirage, Calypso). Dunlop pula walaupun materialnya kasar (nylon), tapi ia memang panjang, sesuai digunakan untuk bass atau gitar yang disangkut jenis londeh (Goldie, Korina).

*Dan kesemua strap aku ada sistem kunci (strap-lock) - Flambe guna Dunlop Lok Strap, Camo guna Hennessey, JS guna Dunlop StrapLok, manakala Barbed sememangnya ada mekanisma kunci tersendiri (Planet Lock). Betty di atas tadi mungkin akan menggunakan Hennessey.

Chelsea?
Flambe ini merupakan strap aku paling senior, digunakan sejak zaman aku guna bass ex-Black Ice lagi. Sekarang ia merupakan platform untuk sistem wireless Takstar WGV-601, biasanya digunakan bersama-sama bass Tommy. Ironinya sistem wireless ini lebih optimum digunakan bersama-sama bass, berbanding gitar. Mungkin boleh buat entri berasingan nanti.

Strap yang selesa dan teguh (berkunci) sedikit-sebanyak menaikkan mood dan semangat semasa jamming atau gig.

_____
AADI: *Tak mahu tragedi Kelly Kelly berulang lagi...

Alat Ganti Elektronik Gitar Gaya Lazada (Part 2)


Lagi alat ganti elektronik kegitaran daripada Lazada, China mari...


Dua unit potentiometer Alpha jenis push-pull A500k dan B500k untuk stok, sesuai untuk tone dan volume masing-masing. Dua unit suis jenis toggle, satu dipesan untuk menggantikan suis pada ex-EC-256 si Korawk, satu untuk stok simpanan.


Dan multi-spanner OEM yang mengikut spesifikasi jenama ESP. Dah lama mencari alat ni, nak beli yang original ESP memang mencecah RM50 (StewMac) sebelum masuk kos penghantaran.



Cuma tinggal alat yang dipanggil "The Key" saja lagi belum kesampaian, kalau ada memang senang nak buat intonasi gitar ber-Floyd Rose.

_____
AADI: Remeh tapi berguna.

Rewiring Nuing's RG331M


RG331M ini sebenarnya masuk servis bersama-sama EC-256 si Korawk beberapa minggu lepas. Walaupun tidak seteruk EC-256, tapi gitar ini juga seperti kurang kasih sayang, penuh dengan residu manusia pada badan dan fretboard. Ok, tak sampai hati letak gambar luaran sebelum diservis...

Dah bersih cantik berkilat.
Selain dibersihkan dan dipasang dengan set tali gitar baru D'Addario EXL110, servis utama adalah untuk tukar wiring baru. Tuan punya mengadu ada arus bocor, kadang-kadang akan terasa renjatan elektrik kecil bila menggunakan gitar ini, selain humming yang tidak tertoleransi oleh telinga.

Alat ganti Lazada.
Tiada renjatan elektrik aku hadapi semasa proses trial-and-error (adakah aku dah immune?). Mungkin masalah pada rig yang digunakan oleh tuan punya? Amp? Pedal power adapter? Tapi tak mengapa (parap-parap), diteruskan juga dengan wiring baru.

Bab yang ini aku patut berterima kasih kepada Yustech, daripada blognya aku belajar cara untuk meringkaskan wiring berbanding wiring sebelumnya yang berserabut seperti di bawah.


Ini bukan wiring asal dari kilang Ibanez, sebelum dipasang semula dengan set pikap INF, gitar ini pernah dipasang dengan set Seymour Duncan Hot Rodded. Aku pernah terbaca resit servis, memang kena cas gila-gila - install pikap lain cas, wiring lain cas, darab dua pikap, cas pro-setup lagi fuh! Memang untung atas angin.

Aku berpegang pada prinsip "jangan cas harga pro, kalau servis kita tak sampai tahap pro".

_____
AADI: Cas aku? Dapat cover beli pateri baru dan tools lain, jadilah~

Wordless Wednesday: Mouse Pad?




_____
AADI: Bila kali terakhir anda menggunakannya?

Bintulu Giant Bubbles BIKF 2017


Cerita yang agak basi dua minggu lepas...

Jumaat (29/09/2017), sempat membawa anak-anak bermain buih kelolaan Bintulu Giant Bubbles di kawasan awam Festival Layang-Layang Antarabangsa Borneo (BIKF 2017).


Bintulu Giant Bubbles ini diusahakan oleh Nasuki Malim dan rakan-rakan yang biasanya memeriahkan suasana petang hujung minggu di Esplanade, Promenade dan Pantai Tanjung Batu bersama-sama persembahan Bintulu Buskers dan/atau Buku Jalanan Bintulu.


Petang itu, kawasan awam penuh dengan buih-buih berterbangan pelbagai saiz. Orang awam boleh menyewa "tongkat sakti" pelbagai saiz dengan bayaran RM5.00 beserta semangkuk cecair sabun yang kuat berbau Joy biru.


Si kakak kusyuk menghayun "tongkat sakti", nun di sana pula Mrs. Ijau penat mengejar si adik (topi biru) yang terlalu teruja mengejar buih-buih berterbangan.


Demonstrasi buih gergasi oleh Rashid Malim (abang kepada Nasuki) yang juga merupakan drummer COG dan co-founder Metuk Ulau Projekt (ejaan ketika itu).


Rahsianya, lagi likat (viscous) cecair sabun, lagi lama buih akan bertahan. Kalau agak cair, memang tak sempat terbentuk dah pecah.


Ok, tak ada yang menarik untuk BIKF tahun ini, tiada BOTB, busking listrik ada, tapi MUP tidak dijemput turut serta.

_____
AADI: Burst your bubbles.

Awie - Tragedi Oktober


Ulang kembali ayat entri versi kaset enam tahun lepas:
***Album solo debut "Abang" Dato' Awie (selepas keluar dari Wings) self-titled, keluaran tahun 1994. Boleh dikatakan super album sebab hampir semua lagu-lagu dalam album ni best walaupun terlampau jiwang dan muziknya jauh berbeza dari zaman Wings.
Aku layan album ni waktu aku Tingkatan 4 (1995), sama ada kaset abang aku atau pinjam kaset member. Muzik yang lebih kepada pop, balada dan kontemporari dengan lagu berhantu Tragedi Oktober dan Ukiran Jiwang. Alaaa, waktu tu aku taklah se"metal" mana pun... Jiwang juga, hahaha!
Satu-satunya album solo Awie yang aku suka, album O-Tak dan seterusnya langsung aku tak layan, sehinggalah Awie kembali bersama-sama Wings.***

Dengan adanya versi CD album ni, maka lengkaplah kelima-lima CD album rock Melayu dalam senarai buruanku - Bikin Wilayah, Biru Mata Hitamku, A-Live, dan Medley Rugged - tak kisahlah walaupun hanya versi rilisan semula.


Versi kaset dibeli pada 25/10/1997, versi CD pula dibeli 20 tahun kemudian, ironinya juga dalam bulan Oktober! Memang betul-betul TERjadi Oktoberlah album ni.

_____
AADI: Funky monyet~

Wrapping Frets, Fretting Wraps


Sekian lama memendam rasa untuk tidak membeli produk ini, akhirnya dibeli juga, bukan TERbeli ye, kah kah kah...

Beli satu je, bukan tiga.
Diperolehi daripada Kakis Store melalui perantaraan Jamtank Facebook, yang juga merupakan penjual pikap Seymour Duncan yang diperolehi dalam entri-entri lepas.


Yang pasti anda tahu kenapa warna hijau dipilih berbanding warna lain. Ada apa dengan hijau?


Lebih kepada visual daripada fungsi, sebab kalau nak fungsi sahaja guna getah ikat rambut pun boleh kan? (Rujuk entri ini). Tapi sekali-sekala nak juga trending, nak juga hipster.


_____
AADI: Teringat vibration damper Tesla.

DiMarzio Duncan Johnny


Dengan perolehan DiMarzio Evolution DP158FW beberapa minggu lepas, akhirnya Seymour Duncan Pegasus yang lebih setahun terperap dalam simpanan kini sudah memiliki pasangan yang sesuai.


Walaupun berlainan jenama, tapi aku rasa inilah kombo yang sesuai untuk dieksperimentasikan pada Johnny (Squier J5 Telecaster) selepas set DiMarzio classic rock yang dikeluarkan sebelum ini. Warna bobbin kontras putih-hitam agak sesuai dengan penampilan gitar ini berbanding jika dipasang pada gitar lain.

Evolution neck.
Pengalaman beberapa tahun menggunakan Calypso (Charvel So-Cal) membuktikan Evolution pada gitar berkayu alder merupakan kombinasi yang mantap. Karekternya terserlah semasa solo, setiap not yang dimainkan akan dapat mencilok (cut-thru mix) walaupun riff-riff pemain rhythm lebih padat dan tepu.

Pegasus bridge.
Secara mitosnya, pikap dengan output medium seperti Pegasus ini lebih cemerlang pada gitar yang berat (Johnny @ 4.7 kg). Juga bunyi low-end yang dihasilkan oleh Pegasus ini dapat mengimbangi bunyi nyaring (bright) yang sinonim dengan gitar Telecaster.

Abaikan pendawaian yang buruk, asalkan berfungsi 100%.
Masih mengekalkan konfigurasi tombol kegemaran; 1 volume + 1 tone, push-pull pot untuk variasi split coil dan kapasitor Mallory 22 nF. Gitar yang jenis nyaring seperti Telecaster perlu ada tombol tone.

Ya, Telecaster purely for metal, with the best of both camps! Ia akan menjadi gitar utama (or backup) untuk persembahan awam atau gig akan datang. Tinggal satu saja lagi kelemahan gitar ini, iaitu beratnya...

_____
AADI: Hari ini Hari Gitar Sedunia 2017?

Batch Ke-13


Dah agak lama tidak memancing di Radin Music Centre, kali terakhir bulan Mei lepas. Bila dapat tahu dua album berikut dirilis semula, maka dengan pantas Pak Radin dihubungi.


Album solo pertama Awie bertajuk sendiri (self-titled) sudah sekian lama dicari, CD rilisan pertama mungkin dijual pada harga kapitalis. Juga album pertama kumpulan Kamikaze Kontroversi memang menarik perhatian, kerana ada nilai-nilai nostalgik pada beberapa lagu dalam album ni.

Seperti biasa, akan dibuat entri berasingan kelak.

_____
AADI: TERjadi Oktober.

Wordless Wednesday: Solder Of Fortune (Part 2)




_____
AADI: Don't trust cheap soldering iron, those below RM10 type.

Ada Apa Dengan Maggi Royale Korean Spicy Braised Beef


Baru berpeluang (teringat) nak buat entri pasal mee Maggi Royale berperisa Korean spicy braised beef, padahal gambar ini terperap sejak bulan puasa lepas.


Ada orang kata pedas gila, tapi pendapat aku ia kurang pedas jika dibandingkan dengan Maggi letup kari cili padi. Sebab aku dapat menghabiskannya tanpa ada "masa rehat" untuk meredakan kepedasan. Mungkin sebab toleransi kepedasan aku agak tinggi kot?

Tapi kalau anda dapat melepasi rasa pedasnya, rasa mee ni sebenarnya seakan-akan rasa mee sapi (mee kolok dengan daging dan sup lembu) yang biasa dijumpai di Sarawak. Taklah Korea sangat pun, hahaha...

_____
AADI: Nak cuba perisa Penang seafood curry pula.

Fallout Dwi-Dekad


Sabtu lepas 30/9/2017, siri game Fallout menyambut ulang tahun ke-20. Bagi mereka yang dah lama mengikuti AADI, pastinya tahu tuan tanah merupakan peminat siri Fallout dan genre post-apocalypse secara umumnya.

Pertama kali jumpa BOS - imej cilok.
Pengalaman Fallout aku bermula dengan siri kedua Fallout 2 (duh~), sekitar awal 1999 (zaman USM) setelah kagum dengan rakan sebilik bersengkang mata main Fallout 2, mampu menandingi aku yang bermain game jenis action/adventure dan FPS (ketika itu main Tomb Raider III).



Kemudian, pertengahan 1999 barulah berkesempatan bermain siri pertama. Ketika itu aku dan rakan sebilik tadi bermain secara side-by-side (bukan co-op ye) dengan karekter, pendekatan dan kaedah yang berbeza, nak tengok siapa yang dapat habiskan dulu.

Spin-off Fallout Tactics: Brotherhood Of Steel aku ingat-ingat lupa, rasanya dilayan penghujung 2001 kot?

Siri ketiga Fallout 3 (duh~), dimain sekitar penghujung 2008 berjaya memecahkan rekod peribadi bermain game paling lama iaitu 15 jam, yang sebelum itu dipegang oleh Half-Life 13 jam (1999).

Cerita pasal Fallout: New Vegas pula boleh rujuk entri 2011.


Dan tak berapa terkini, Fallout 4 yang diperolehi setahun yang lepas. Game yang memaksa aku menjadi console gamer (PS4) selepas berbelas-belas tahun duduk dalam khemah master race PC gamer.

Daripada siri Fallout ini aku mengenali beberapa lagu klasik yang menjadi lagu intro dan lagu runut. Antaranya Maybe, I Don't Want To Set The World On Fire (The Ink Spots), A Kiss To Build A Dream On (Louis Armstrong), Way Back Home (Bob Crosby), The End Of The World (Skeeter Davis), The Wanderer (Dion DiMucci) dan beberapa lagi lagu klasik yang rasanya aku sanggup beli CD kalau ada rilisan rasmi.


_____
AADI: Bulan Oktober, bulan kembali gaming? Game on!

Ada Apa Dengan Nescafe Smoovlatte Mocha?


Bersempena dengan Hari Kopi Antarabangsa hari ini, pastinya AADI tampil dengan entri berkaitan kopi. Nah~ Nescafe Smoovlatte perisa mocha.


Harganya sedikit premium berbanding Nescafe tin. Tapi jika dibandingkan dengan Nescafe tin perisa mocha (label ungu), rasa coklat dalam Smoovlatte ini lebih kuat berbanding rasa kopi latte. Pendapat aku, ia lebih sesuai jika digelar minuman coklat berperisa kopi.

_____
AADI: Peminat setia Nescafe tin creamy roast (label merah).

Chorusing The Analog Way


MXR M234 Analog Chorus, pedal yang diperolehi hasil pertukaran (swap/trade) dengan pedal Vox Time Machine melalui perantaraan Jamtank Facebook. Pedal masih berkeadaan baru (9/10) tanpa calar, cuma sayang tanpa kotak asal dan manual. Warna biru metaliknya juga agak mengasyikkan.


Selain tiga tombol LEVEL, RATE, DEPTH yang biasa ada pada pedal chorus lain (contohnya Boss CH-1), pedal ini juga memiliki tombol tambahan LOW dan HIGH untuk melaras bunyi chorus sama ada lebih/kurang bassy atau trebly. Fungsi bonus yang membuatkannya juga sesuai digunakan bersama-sama gitar bass.


Disebabkan ia jenis analog, ia juga sesuai digunakan bersama-sama distortion, di hadapan amp atau melalui effects-loop untuk bunyi distortion rock klasik 80an (imagine Somewhere In Time sound).

Pertukaran yang berbaloi.

_____
AADI: Masuk khemah MXR lagi.

Nestle Bliss Mania (Part 2)


Minuman yogurt Nestle Bliss ini dijual secara lelong kerana sudah hampir tempoh luput, empat botol pada harga RM11.00, kalau harga biasa sekitar RM5.00-6.00 sebotol 1 liter. Aku memilih perisa buah campuran berbanding perisa buah tunggal.

  1. Buah-buahan tropika campuran - terdiri daripada nanas, markisa (passion fruit), pisang, biabas guava dan epal, rasa nanas lebih kuat berbanding rasa buah lain.
  2. Epal pisang - pernah menjadi perisa "edisi terhad" beberapa tahun lepas seperti dalam entri ini.
  3. Epal kiwi - rasa yang agak lucu (funny taste?) kelat-kelat dan masam kiwi digabungkan dengan rasa manis epal.
  4. Pic mangga - ok, ini perisa kegemaran dalam keempat-empat botol yang dibeli, rasa eksotik gabungan pic (peach) dan mangga paling menanglah!
_____
AADI: Tapi perisa kurma gula Melaka lagi epik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (14) ac/dc (6) adiwira (13) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (125) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (67) anthrax (1) art200 (3) artis tempatan (121) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (54) bara studio (3) barbican (4) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (253) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (19) blades (3) blaze bayley (23) blind guardian (20) blogging blues (44) blu-ray (3) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (47) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (50) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (24) canon (2) ccr (1) charvel (51) children of bodom (19) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (61) console games (6) converse (2) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (28) dalat (18) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) denner/shermann (1) digipak (35) digitech (19) dimarzio (32) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (2) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (65) earth hour (14) ebay (225) ec-256 (25) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (80) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (14) emo (186) energy drinks (29) entwistle (6) environment (38) epiphone (93) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (135) estock (71) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (13) family (39) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (10) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (16) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gapnap (1) gartb20 (11) gary moore (2) gas (121) gator (10) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (74) gigrig (8) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (15) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (51) guitar service (23) guitar talk (64) guitar/bass (635) hammerfall (13) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (56) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (180) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (7) iron maiden (134) irt-pulse (1) isu semasa (230) j5 (8) jackson (32) jamming (123) jamtank (23) jepak (8) jim dunlop (54) joe satriani (12) jotb (13) joyo (17) jr (6) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kakis store (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (32) kawan (261) kazanna (1) kempen (35) kerja (73) kerly (2) kesihatan (37) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (6) king diamond (18) kkdn (6) koleksi (284) konsert (84) kopi (20) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (29) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (18) larrong (1) lawas (3) lazada (14) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (38) lil (31) limbang (5) limited edition (14) line 6 (40) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (75) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (331) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (54) melaka (12) membakut (42) memori (305) mercyful fate (10) metallica (73) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (51) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (1) moody monday (10) motorhead (9) movie (48) mrs (57) mug (2) mukah (19) mup (104) music bliss (7) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (22) new album (27) new gear (160) newsted (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (62) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) of string (17) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (48) pc stuff (28) pc talk (13) pdap (2) peavey (22) pedal/stompbox (274) pedaltrain (14) pemuzika (3) penang (33) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (12) pic of the day (51) pick (53) pickups (102) planet waves (8) playstation (8) pm2011 (18) pod hd300 (13) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (13) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (41) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (93) ratm (2) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (47) revamp (2) rex (1) rg331m (3) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) rock at large (19) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (2) search (15) seymour duncan (20) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (7) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (2) skull strings (2) snark (9) so-cal (48) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (17) sr300 (24) stagg (12) star wars (10) stewmac (3) sticker (6) strap (11) strings (87) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (11) super album (90) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (34) takamine (5) takstar (3) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (10) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (4) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (9) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (19) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (6) tuner (30) tv (31) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (69) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (3) wonda (3) wordless wednesday (235) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (5) yNot (21) yogurt (7) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (102) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger