Wordless Wednesday: Mega Ticket Secured




_____
AADI: Tiket golongan marhaen.

HammerFall - Built To Last


Album studio ke-10 HammerFall, Built To Last merupakan rilisan penghujung 2016. Aku terlepas album sebelumnya (r)Evolution, yang selalu sold-out di kedai CD/DVD Dr. Bentara kita, Rock At Large. Cari di eBay pun mahal-mahal belaka (bukan "mahal kita").


Selain media sosial rasmi HammerFall (Facebook, Instagram), aku juga mengikuti media sosial dua tunggak utama HammerFall iaitu Joacim Cans dan Oscar Dronjak. Jadi, sebarang perkembangan semasa proses rakaman album ni memang sentiasa diikuti.


Masih mengekalkan formula power metal seperti album-album mereka sebelum ini - powerful vocal, epic guitar solo, all-male chants/choirs - ada lagu straight forward power metal (Bring It!), ada lagu anthem (Hammer High, Built To Last) dan diselitkan power ballad (Twilight Princess). Formula yang tidak akan mengecewakan peminat.

Ok, selain konsert Iron Maiden (sudah), Metallica (sudah), Megadeth (akan datang), Nightwish (melepas), menonton konsert HammerFall (selain Blind Guardian dan Kamelot) juga antara yang masuk dalam senarai baldi (bucket list) aku yang entah bilalah akan tercapai...

Lepas ni nak cari DVD Gates Of Dalhalla pula.

_____
AADI: Verse lagu Second To None macam ada iras Swords In The Wind.

Flashback Friday: Como Estais Amigo


Lagu Iron Maiden era Blaze Bayley yang paling aku suka...


Nukilan Janick Gers dan Blaze Bayley, lagu epik yang penuh emosi, berlatar belakangkan Perang Falkland.

_____
AADI: Harap nanti dapat di"projek"kan lagu ni sekali dengan Blood Brothers.

Sessi Jamming Kaki Busuk


Sessi jamming impromptu dikelolai oleh Bob Kandar berlangsung malam Ahad lepas di sebuah lokasi rahsia bersebelahan Warung Deli (rahsialah sangat). Kes nak lepas geram sebab persembahan hambar dua malam sebelumnya.

Multi-effects dan kaki busuk.
Ini merupakan idea *gila-gila Bob Kandar untuk menggabungkan dua shredder muda Azrol dan Azroy (AA?) bersama seorang bassist otai Bintulu, Bro Awie (bassist import dalam entri ni).


Aku? Aku hanya sekadar di pinggiran, grab-and-go bawa Goldie dan rig digital sendiri (RP360 dan IRT-X) sebab studio cuma ada dua amp gitar.


Vox ToneLab EX yang diiklankan dalam blog GKC kini telah dimiliki oleh Azroy. Harapnya dengan casis logam ToneLab EX ni ia akan tahan dipijak, tiada lagi kes suis multi-effects rosak seperti yang digunakannya sebelum ini (StompLab 1G, RP90).


Ada dua kemuncak, pertama bila Pak Din Keyboard (tak sempat digambar) join sekejap dan main lagu Highway Stars dengan solo keyboard berapi ala John Lord.

Kedua, bila Bro Awie mula memainkan bassline Blood Brothers. terkial-kial aku mencari lirik dalam Zenfon. Kedua-dua AA pula tak tau lagu ni tapi dapat improvise berdasarkan bassline (thumbs-up). Mungkin akan dijadikan lagu projek akan datang - challenge accepted.

_____
AADI: *Sebenarnya mereka sudahpun berkolaborasi dalam band Natas.

Wordless Wednesday: Six Years Ago...




____
AADI: Wanna revisit?

Megadeth Stadium Negara


Ok, taip panjang-panjang pun tak guna...


Beli tiket dulu, lain-lain (cuti, flight, lodging) akan difikirkan kemudian. Aku lupa yang aku pernah ada akaun Ticket Charge untuk beli tiket Metallica hampir empat tahun lepas.

Apa yang menarik kali ni, Ticket Charge memberi pilihan untuk mengepos tiket secara percuma, waktu Metallica dulu kalau tak silap kena cas RM10-15. Tak perlulah kelam kabut nak tuntut tiket pada hari kejadian macam dalam entri ni.

Ada lagi geng bloggers lain yang menyahut seruan?

______
AADI: Megadeth menang Grammys?

Masih Terserlah Teruknya Mainan Gitarku


Persembahan awam pertama 2017 untuk majlis makan malam tahunan kelab. Menggunakan entiti Hepi;) kerana hanya 3-piece - aku, Bob Kandar dan Azroy Hammett (seasonist, menggantikan Azrul yang bekerja malam) dan bermain secara akustika.


Disebabkan aku (dan Roy) tidak memiliki gitar akustik, kami menggunakan emulasi akustik pada multi-fx masing-masing dan disambung terus ke PA system. Bob pula menggunakan cajon pinjam. Kali ni aku hanya bermain gitar, vokal disumbangkan oleh ahli kelab lain.

Serius, permainanku memang teruk walaupun ada helaian chords di depan mata (kes tak hafal, bukan lagu playsafe) terutama open chords picking. Mungkin sebab dah biasa dengan muzik distorsi bingit, persembahan akustika sebegini sesuatu yang mencabar... Respeklah pada mereka yang selalu busking (seperti Roy dan geng Bintulu Buskers).

_____
AADI: Ah, alasan je semua tu... Siapa suruh belajar gitar cara shortcut.

Throwback Thursday: Balled Mouse


Ada satu PC di pejabat aku masih guna mouse (tetikus?) model lama ni...


Tiap kali aku guna mesti aku akan ter-scroll... Satu perasaan yang pelik bila tidak ada scroller wheel.


Lagi menarik, ia menggunakan teknologi bebola yang sudah pupus. Dulu-dulu kalau cursor mouse dah kurang sensitif, kena buka dan keluarkan bebolanya, lepas tu kikis daki-daki yang melekat pada paksi X dan Y. Kali terakhir aku ada mouse macam ni awal 2000an, lepas tu bermigrasi kepada teknologi optikal sebab dah murah.

Ok, ada satu teka-teki pasal mouse, macam mana nak tau mouse yang anda guna tu jantan atau betina?

_____
AADI: Cuba melarikan diri daripada tular Megadeth KL.

Nightwish - Endless Form Most Beautiful


Album studio kelapan Nightwish rilisan tahun 2015 Endless Form Most Beautiful akhirnya berjaya diperolehi. Sekian lama aku mencari album ni dalam pasaran tempatan, namun tidak ketemu, mencuba eBay tapi semua masih mahal. Terima kasih kepada Rock At Large kerana membawa masuk versi 2-CD digibook pada harga yang masih munasabah.


Album pertama Nightwish yang mengetengahkan Floor Jansen (After Forever, ReVamp) sebagai vokalis utama menggantikan Annette Olzon (ok, lupakan cerita Tarja Turunen yang dah lebih sedekad berlalu). Bab Jansen masuk Nightwish ni memang aku dah jangkakan sebelum album ni diriliskan (pasca Showtime, Storytime) lagi.


Oh ya, tak lupa juga Troy Donockley yang secara rasminya juga telah menjadi ahli keenam Nightwish, pada album-album sebelum ini beliau hanyalah sebagai pemuzik jemputan. Tiupan seruling Celtic-nya sekian lama menjadi trademark muzik Nightwish.

Sejak aku mengikuti Nightwish mulai dari album Once, rilisan mereka tidak pernah mengecewakan. Baik era Turunen, Olzon (Dark Passion Play, Imaginaerum), hinggalah era Jansen, semuanya tahap masterpiece. Respek kepada Tuomas Holopainen yang menjadi mastermind dan tunggak utama Nightwish.


Album kali ni berkonsepkan sains, kehidupan dan teori evolusi daripada Charles Darwin dan Richard Dawkins (spoken words pada permulaan album adalah suara beliau). Daripada album ni juga aku kenal siapa itu Sharbat Gula (hahaha baru tau siapa namanya, sebelum ini cuma kenal gambar), peminat Nat-Geo pasti kenal.

Dan seperti album-album Nightwish sebelum ini, elemen orkestra dan koir memang tepu, tapi tidak sampai menenggelamkan elemen metal.


CD kedua merupakan versi instrumental, lagu yang sama seperti CD pertama tapi tanpa vokal, sesuai untuk dipasang sebagai runut bunyi.

Menjawab komen Deaf dalam entri HammerWish mengenai line-up Nightwish:
  1. Line-up mereka yang paling mantap setakat ini dan lebih ke-Eropah-an sebab ada Englishman (Donockley) dan Dutch lady (Jansen) selain ahli Finnish yang asal. Cuma agak sedikit kecewa sebab tak berpeluang untuk menonton konsert mereka di Singapore tahun lepas.
  2. Aku tak ada masalah dengan vokal Floor Jansen, dah biasa dengar sejak zaman After Forever. Vokal Jansen ni lebih dinamik, boleh mendayu-dayu, boleh juga hampir tahap growl metal.
  3. Walaupun masih dikreditkan sebagai ahli, tapi Jukka Nevalainen tidak terlibat dalam pembikinan album ni kerana "cuti sakit", tugas tukang pukul digalas oleh Kai Hahto (Wintersun) berterusan sehingga tour.
  4. Kurang solo-solo gitar menyengat Emppu Vuorinen, mungkin dibayangi solo kibod Holopainen dan seruling Donockley.
  5. Ah, hampir lupa nak komen pasal idolaku Bang Marco (Hietala), kali ni vokalnya tak berapa menonjol. Hanya menjadi vokal runut, kecuali untuk lagu terakhir baru ada vokalnya yang jelas.
Jika anda nak layan metal, tapi pada masa yang sama tidak mahu menjengkelkan rakan serumah/sepejabat anda yang mainstream, muzik Nightwish merupakan jawapannya. Tapi kalau mat metal kental, rasanya tak dapat terima muzik Nightwish ni.

[Added 22/02/2017] Aku lupa aku pernah baca ulasan album ni dalam blog Dissecting The Euphony, silalah singgah.

_____
AADI: Lepas ni nak cari DVD Showtime, Storytime.

HammerWish


Album-album terkini daripada kumpulan metal (antara yang) terbaik dari Finland dan Sweden, diperolehi daripada Rock At Large, kedai CD/LP Dr. Bentara kita.


Album studio kelapan (2015) Nightwish Endless Form Most Beautiful dalam versi digibook 2CD yang mengetengahkan Floor Jansen (After Forever, ReVamp) sebagai vokalis baru mereka. Dan album studio ke-10 (2016) HammerFall Built To Last.

Ok, nanti aku buat entri berasingan...

_____
AADI: Terlompat satu album untuk HammerFall - (r)Evolution.

Metallica - Reload


CD audio eBay pertama untuk tahun 2017 pastinya daripada estock musicMagpie, berisi album Reload Metallica. Diperolehi dengan harga £2.63+1.50 (RM23.41), kira masih berbaloi kerana kondisinya nampak baru (new, but unsealed) belum ada sebarang kesan calar baik pada CD mahupun pada inlay.


Pernah memiliki CD album ni suatu ketika dahulu, tapi ia juga mengalami nasib yang sama dilelong untuk mendapatkan dana-dana segera pasca Projek Mega 2011, seperti album-album Metallica lain yang ada dalam koleksi ketika itu.


Ironinya, tahun ini Reload akan berusia 20 tahun, nilai nostalgik album ini memang ada terutama mengembalikan memori ketika tahun pertama di USM. Lagu-lagu seperti Fuel, The Suffer Memory Remains, Devil's Dance dan The Unforgiven II sudah menjadi tahap lagu klasik.

Apa yang lebih menarik, bila layan album Load dan Reload sekarang, makin jelas terasa kehebatan dua album kontroversi ni berbanding semasa ia diriliskan 20 tahun lepas. Pelik kan?

_____
AADI: Gimi fiu, gimi fai, gimi daba dabada...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (12) ac/dc (6) adiwira (13) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (125) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (64) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (1) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (4) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (247) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (19) blades (3) blaze bayley (22) blind guardian (20) blogging blues (44) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (18) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (50) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) charvel (50) children of bodom (19) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (60) console games (5) converse (2) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (18) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (31) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (63) earth hour (14) ebay (225) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (75) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (185) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (91) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (71) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (38) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (9) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (15) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (121) gator (9) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (72) gigrig (8) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar service (18) guitar talk (64) guitar/bass (624) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (55) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (25) ibanez (179) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (5) iron maiden (133) irt-pulse (1) isu semasa (227) j5 (5) jackson (31) jamming (122) jamtank (21) jim dunlop (50) joe satriani (11) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (6) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (280) konsert (82) kopi (19) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (18) lawas (3) lazada (11) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (37) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (39) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (324) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (12) membakut (42) memori (301) mercyful fate (10) metallica (71) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (9) motorhead (9) movie (48) mrs (57) mug (2) mukah (19) mup (101) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (52) mxr (8) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (18) new album (27) new gear (156) newsted (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (61) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) pdap (2) peavey (22) pedal/stompbox (271) pedaltrain (14) pemuzika (3) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (11) pic of the day (49) pick (50) pickups (96) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (18) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (38) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (91) ratm (1) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (43) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) rock at large (15) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (2) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (7) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (13) sr300 (24) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (84) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (16) sundrop (2) sungai (11) super album (89) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (34) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (7) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (17) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (68) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wonda (3) wordless wednesday (226) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (4) yNot (21) yogurt (6) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (102) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger