Wordless Wednesday: Koyok Bukan Kuyuk




_____
AADI: Backdated.

T-Shirt Tengkorak (Part 7)


T-shirt SMR bersempena gig Sarawak Metal Regime 2018 pada 5/8/2018 yang lepas di Black Box Borneo, Kuching. Kali ini versi emas, aku terlepas versi hijau gig sebelum ini.


Diperolehi menerusi perantaraan Azrul yang menyertai band Tahi Suci, satu daripada band yang membuat persembahan semasa gig tersebut. Ulasan gig ini kita tunggu entri blog Molotov Cocktailz Adi Herman yang juga merupakan frontman Tahi Suci.


Oleh kerana saiz gergasi sudah habis lebih awal, Azrul hanya berjaya mendapatkan saiz XL untuk aku yang cukup-cukup muat perut boroi aku bagai pembungkus nangka, kah kah kah...


Woven patch SMR, antara merch yang teringin untuk dimiliki, sebahagian daripada kombo pembelian Azrul. Aku tidak ada battle jacket, dan mungkin tidak akan memilikinya. Tetapi patch ini akan dilekat pada gigbag gitar.


Juga disertakan dengan dua flyer gig tersebut, satu daripadanya memiliki autograf daripada ahli kumpulan Impiety yang juga merupakan persembahan utama pada gig tersebut.

Rajin membeli t-shirt SMR sebegini kerana boleh dijadikan uniform semasa persembahan pentas MUP, contohnya di sini, di sini dan di sini. Hampir kesemua ahli MUP memiliki t-shirt SMR, dan sebagai tanda MUP merupakan wakil SMR untuk scene upper-ground (yes, upper) Bintulu.

_____
AADI: Kalau scene underground Bintulu, dah banyak band wakil SMR.

Activated Korina (Part 2)


Seperti yang dijangka, Korina merupakan gitar perumah kepada set pikap EMG 81/85 "Metal Works Gold" dalam entri minggu lepas. Sesuai dengan tema hardware dan pikap asal sebelum ini yang berwarna emas.


Pernah beberapa kali dipasang dengan set pikap aftermarket seperti DiMarzio PAF Master/Satchur8, PAF 36th/Super Distortion dan EMG 81/60 (hardwired version). Tapi kesemuanya dikeluarkan, sama ada pikap tersebut ingin dijual, atau sebab dipasang semula dengan pikap asal kerana gitar ini ingin dijual dalam keadaan dan konfigurasi asal.


Dengan sistem solderless EMG, pemasangan hanya mengambil masa 15-20 minit, itupun banyak masa terbuang semasa menyusun wayar-wayar, pickup bus dan bateri supaya cukup-cukup muat dalam kaviti Korina yang terhad.


Seperti yang diketahui umum pikap EMG memang sinonim dengan metal, tapi dalam masa yang sama kemasan emas memastikan penampilan masih klasik seperti asal. Pikap asal Epiphone akan disimpan dalam arkib dan belum bercadang untuk menjualnya.


Setelah beberapa kali gagal bertukar milik, kali ini biarlah gitar ini kekal dalam axology dan menjadi gitar utama aku selepas ini. Kepada mereka yang sebelum ini pernah memberikan harapan palsu untuk membelinya, kuhulurkan jari tengah kubilang fakyu! Selepas ini tiada lagi peluang untuk anda memilikinya, sesungguhnya anda lebih sesuai membeli gitar pasar raya.


The inspiration, of course...

_____
AADI: Otomatik GAS Les Paul Bjorn Gellote dapat diredakan.

Throwback Thursday: That 10 Albums Trending


"Day x of 10 days - 10 albums in no paricular order. Album that really made an impact and are still on your rotation list. Post the cover, no need to explain, and nominated a person each day."
Akupun terjebak dengan trend semasa ini, tapi daripada dibuat hari-hari dalam media sosial, ada baiknya aku buatkan sebagai satu entri sahaja untuk kesepuluh album berserta nominee (diletak bukan nama sebenar).
  1. Bruce Dickinson - Tyranny Of Souls, nominee: Pojie.
  2. Blind Guardian - The Forgotten Tales, nominee: Nordin.
  3. Avril Lavigne - Let Go, nominee: Fer Fergie.
  4. Hootie And The Blowfish - Cracked Rear View, nominee: Shidin.
  5. Iron Maiden - Somewhere In Time, nominee: Gaban.
Pernah dibuat entri tahun 2015.
6. Metallica - Metallica, nominee: Raem Jordison.


7. Megadeth - Risk (versi asal bukan R&R), nominee: Zulk Zam.


8. King Diamond - House Of God, nominee: Habsu #rosak.


9. Foo Fighters - The Colour And The Shape, nominee: Zana Iskandar.


10. Linkin Park - Meteora, nominee: Eric Ho.


Aku terhadkan satu album per artis/band, kalau tak memang payahlah Iron Maiden saja akan tapau separuh slot.

_____
AADI: Tak ada album tempatan?

Kembali Ke Zon Logam, Selamat... Thank You


Pembelian impulsif daripada Jamtank, pedal kontroversi yang juga tersenarai dalam GAS 2018 - Boss MT-2 Metal Zone. Dengan fizikal 9/10 pada harga lebih kurang separuh daripada harga unit baru, kenapa tidak? Ia boleh dikirakan perolehan yang berbaloi.


Pernah memilikinya lima tahun lepas, tapi telah dijual tahun berikutnya kerana (ketika itu) aku membuat keputusan untuk memilih haluan multi-fx sepenuhnya. Sekarang lebih fleksibel kedua-dua multi-fx dan pedal stompbox akan digunakan mengikut keperluan.


Kali ini ia akan digunakan dengan setting "sweet spot" yang berbeza berbanding 4-5 tahun yang lepas, untuk membuktikan MT-2 bukanlah pedal distortion yang teruk seperti yang dilabel umum.

Entri Mini: Selamat... Thank You, 2013


Cerita pasal metal, hari ini pada lima tahun lepas - konsert Metallica Stadium Merdeka.


Aku rasa dalam masa 2-3 tahun ini kalau ada apa-apa konsert band kegemaran aku di Malaysia, peluang menontonnya terpaksa dilepaskan kerana komitmen menjaga anak-anak.

Setakat The Iron Maidens hujung tahun nanti tak ada masalah sebab dah tak ada Nita Strauss (kah kah kah).

_____
AADI: Mungkin akan cuba melepaskan LT Metal.

EMG 81/85 Metal Works Gold Set


Set pikap terpakai EMG 81/85 "Metal Works Gold" ini merupakan pembelian impulsif yang diperolehi daripada Jamtank. Harga yang ditawarkan pun memang sukar ditepis, nasib baiklah ada dana-dana lebihan hasil jualan DiMarzio PAF Master dan Satchur8 (jual pikap beli pikap).


Menurut penjual, ia dikeluarkan daripada gitar Kirk Hammett Limited Edition (aku rasa LTD KH-DC). Tapi setahu aku, signature KH sebelum wujudnya set KH-BB semuanya menggunakan kombo 81/60 dan bukannya 81/85. Walaupun wayar yang diberi tidak cukup, tapi aksesori solderless system lain - 25k pots (2x volume, 2x tone), ring washers, stereo output jack, battery connector, pickup bus - masih nampak baru.


Ikut label, pikap ini adalah keluaran Februari 2015, manakala LTD KH-DC pula merupakan keluaran eksklusif tahun 2012. Mungkin set ini dikeluarkan daripada gitar lain, dan aku berpendapat ia dikeluarkan daripada Epiphone Björn Gellote Les Paul, kerana beberapa hari selepas mengiklankan pikap ini, penjual mengiklankan gitar tersebut dengan pikap yang berlainan.

Tapi tak kisahlah apapun gitar asalnya, yang penting aku dapat satu set dengan solderless system. Dan dengan kemasan warna emas, sudah pasti dapat diagak gitar mana yang bakal menjadi perumahnya. Ramai juga gitaris idola aku yang guna 81/85, antaranya Matt Heafy, Björn Gellote dan Thomas Youngblood (baru tau~).

Bersambung...

_____
AADI: GAS set EMG KH-BB terbatal secara otomatik.

Wordless Wednesday: ...And Jaundice For All




_____
AADI: Keluar masuk wad.

Wordless Wednesday: Here, And back Again (Part 2)



Kitar semula imej entri lama.
_____
AADI: Cuti berblog sekejap.

Digitech FS3X 3-Button Footswitch


Digitech FS3X ini merupakan perolehan impulsif daripada seorang rakan Facebook melalui perantaraan Jamtank.


Pastinya, ia akan dipadankan dengan Digitech RP360 sebagai suis tambahan - suis MODE akan mengakses segala fungsi looper (armed, record, dub, stop, clear), manakala suis DOWN/UP akan skrol atas/bawah bank yang ada pada RP360.

Juga boleh digunakan bersama-sama beberapa produk Digitech lain, dan juga serasi sebagai footswitch amp yang berkabel TRS, contohnya Boss Katana atau Marshall MG-series.

_____
AADI: Kebelakangan ini kurang sihat untuk berblog.

Sudden GAS: EMG KH-BB Set


EMG Kirk Hammett Bone Breaker, normal version (black cover, green wording), not the limited edition (black chrome with KH initials).

Imej cilok.
Kenapa ia tidak hype seperti Het Set? Pada pendapat aku, ia hanyalah EMG 81/60 yang dijenamakan semula... Ada juga yang kata karekternya macam EMG 57/66.

Yay or nay?

_____
AADI: Entri tak ada idea.

Wordless Wednesday: Your Shoulder




_____
AADI: Happy August.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (83) 58 explorer (22) 7-string (10) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (26) adrian smith (15) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (83) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (131) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (15) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (294) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (27) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) borneo ugtv (2) boss (62) botb (21) bottlecapt (3) brado guitars (5) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (66) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (12) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (43) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (42) digitech (23) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (8) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (27) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (210) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (127) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (182) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (50) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (16) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (21) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (28) gibson (16) gig (101) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (204) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (23) inverno (19) iron maiden (145) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (43) jamming (141) jamtank (32) jepak (9) jim dunlop (63) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (11) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (33) kawan (304) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (3) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (21) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (51) lil (34) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (89) m-50fr (24) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (384) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (333) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (56) mr diy (2) mrs (60) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (133) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (194) newsted (3) nightfall (9) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (92) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (27) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (310) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (38) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (8) phones (12) pic of the day (60) pick (61) pickup swap (62) pickups (143) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (3) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (7) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (4) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (3) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (74) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rg370ahmz (1) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (7) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) sdx (1) search (16) seymour duncan (35) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (52) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (60) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (35) stagg (12) star wars (15) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (127) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (4) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (11) trade (22) transformers (4) travel (125) tribute (43) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (4) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (321) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger