iron maiden - bayley's era


jumaat 3/7/2009... ptg dlm pkl 1545 lps kluar dari bilik mesyuarat (sbb ada taklimat bulanan) on my way to my cubicle en. nelson pggl aku sbb ada bungkusan yg baru dia ambil dari pjbt pos. aik? brader posmen xhntr smpi opis mcm kes kamelot pg td ke? agaknye bungkusan ni kecik muat kat peti surat. oke jugak arini, pg dpt bungkusan ptg pun dpt lg bungkusan, yg ni dtg dari uk dan aku bleh agak isi kandungannya

isinya 2 cd iron maiden dari era blaze bayley (wiki) iaitu the x factor dan virtual xi yg aku beli (bkn bid) drp ebay user electrictrousers89, yup seller yg sama tmpt aku beli album brave new world dan dance of death dulu. dgn hrga standard £4.95x2+3.25 (RM39.44 per cd, time ni pound sterling dah mahal). kedua2 album yg kurg mendpt sambutan di kalangan peminat2 maiden (kena boikot) berbanding album2 yg lain

dgn adanya 2 cd ni, maka keempat2 cd maiden yg dah xjual kat m'sia (the x factor, virtual xi, brave new world, dance of death) dgn rasminya dlm ada koleksi cd2ku... cd album2 maiden yg lain dari iron maiden smpi a real live/dead one ofkos ada jual kat kedai2 muzik seluruh m'sia (versi remastered enhanced cd) so no need to order online

kronologi - order kat ebay 23/6/2009 cop pelepasan kastam 29/6/2009 cop pjbt pos bintulu (unknown) slmt diterima 3/7/2009. sama mcm kes the black halo sblh pg, cpt plak smpi... xmcm slalu2 bekulat 1 bln kat depot kastam. mesti yg jaga depot kastam ni ada baca rintihan aku kat blog ni, hahaha...

kedua2 album ni ofkos aku dah ada versi kaset yg skrg berada kat rmh parents aku kat kmpg bersama2 koleksi kaset2 aku yg lain (pic kt atas aku snap waktu aku blk kmpg bln lps). kedua2 album ni bg aku amat unik, byk memori (nostalgic value ni) sbb kedua2nya aku beli thn 1998 waktu aku 2nd year kat usm. virtual xi beli 1st sem, the x factor 2nd sem (terbalik)

the x factor

album studio ke-10 iron maiden, sbb tu la kot dorg guna x melambangkan no. 10, sama mcm kes album seventh son yg ironinya merupakan album studio ke-7, dan album virtual xi album studio ke-11

cd diterima dlm keadaan perfect new but unsealed. cd kat dlm scratchless, inlay perfect. (p)(c) iron maiden holdings ltd. under licensed to emi records ltd. printed in holland... ha~ kali ni holland press wlupun under emi united kingdom

cover art yg wlupun best tp kurg enak dipandang, terlalu byk elemen2 mengerikan

klu tgk cover art album ni mmg berbeza dgn cover art versi kaset m'sia, versi kaset eddie duduk kat electric chair mcm pic kat blkg cd. agaknya cover art tu ngeri sgt kot xsesuai utk pasaran m'sia so terpaksa ubah. ekceli inlay kat dlm tu klu diterbalikkan ada alternate cover art yg sama mcm versi kaset m'sia

lagu febret dlm album ni? sign of the cross (bila abg bruce nyanyi lagu ni kat rock in rio mcm lg best berbanding versi blaze), lord of the flies (mengingatkan aku kpd filem dgn tajuk yg sama), man on the edge (falling down, falling down), the edge of darkness dan 2am (teringat lepak sorg2 kat rmh)... lagu2 lain bg aku mcm tangkap muat je wlupun ada bbrp intro tune atau solo gitar mmg best

klu inlay tu diterbalikkan (pic atas) ada alternate cover art eddie duduk kat electric chair

cerita nostalgia di sebalik album ni... kaset album ni aku beli somewhere in sept-nov 1998 kat sunshine square, penang. aku beli time cuti semester, semua housemate rmh sewa blk kmpg tggl aku je sorg2 kt rmh... lyn lagu2 dlm album ni time kesunyian smbl menghabiskan masa cuti semester dgn bermain game carmageddon, tomb raider ii dan half-life... keje part-time plak belah malam

virtual xi

album studio ke-11 iron maiden (hence the word xi). (c)(p) 1998 iron maiden holdings ltd. under exclusive license to emi records ltd. printed in eu. utk review lebih lanjut bleh cek kat blog krenmaut abg ben, pnjg lebar dia review. album maiden yg plng byk meninggalkan kesan dlm hati sanubariku (chewah~)

cd diterima sama mcm the x factor, new but unsealed... inlay perfect, cd scratchless, cuma jewel case retak sket kat area engsel, cpt2 aku selotape sblm patah. virtual xi ni album studio maiden yg pertama aku beli (kaset) somewhere in may-june 1998 kat berjaya video (skrg dah tutup) sungai dua, penang. sblm tu aku cuma ada kaset a real live one. album2 lain semua versi mp3... sblm2 tu aku pnjm kaset2 koleksi joad takilala & bros atau member2 aku time skolah

aku suka cover art album ni, eddie dah lain sket nmpk lebih gloomy

tracklist bleh baca sndr kat pic atas. hmpr semua lagu2 dlm album ni febret aku kecuali the angel and the gambler. muzik maiden dlm album ni unik sesuai dgn vocal bayley yg mmg jauh berbeza dgn abg bruce. cuma aku xsuka byk bab2 lirik yg diulang2 dlm album ni (sama mcm the x factor). ternyata lagu the clansman (freedom! freedom! style mel gibson dlm filem braveheart) dan como estais amigo mmg berhantu (hantu askar argentina kat falklands kot?)

nak dijadikan cerita, album ni byk membantu aku menjawab soalan2 tutorial dan exam waktu aku 2nd year kat usm, lbh2 lg soalan paper elektrik dan kemagnetan dan statistik. sbb apa? time tgh study aku pasang kaset album ni kat walkman smbg dgn speaker pc, pasang ulang2 smpi bateri abis. jd bila tgh jawap soalan exam... ingat blk tune atau solo lagu2 dlm album ni (humming) sure dpt recall rumus2 atau fakta2 waktu tgh study... hehehe, camni la style aku study waktu spm dulu smbl dgr album black metallica, mmg berkesan. sbb tu smpi skrg smbl buat keje analisis pun aku xbleh dlm keadaan sunyi, mesti tune-in to rock selamba muzik fm... oke jugak tu!~

cuma ada tggl bbrp lg studio album maiden yg belum ada dlm koleksi cd aku. tp yg sedihnya kat bintulu ni xde jual cd2 ori iron maiden mahupun band2 lain, klu ada pun versi cap lanun atau vcd/dvd konsert... klu aku nak beli kena pi speedy video miri (bintang plaza) atau bila blk sabah cari kat goblinz, helloween (kkplaza) atau speedy video (plaza wawasan atau 1borneo). klu ada peluang pi kursus kat pj slalu aku borong kat victoria music centre, amcorp mall (ada less 10% utk pemegang kad uob vox)

_____
p/s: bg aku, iron maiden is steve harris... xkisah siapa pun vocalist (di'anno, dickinson, bayley) gallop bass harris yg bertanggungjawab membuatkan sesuatu lagu tu iconic unique to iron maiden only

8 komen:

Takilala said...

itu Virtual XI masih ada jual di Speedy la. Cek speedy puna web.

Abang Ben said...

Virtual XI versi Malaysia CD dia lain design. Tu best simpan kalau collector la. Aku pun ada Malaysian version je. Nanti ada duit lebih beli Australian/European pressing.

Portdy said...

betul2, virtual xi boleh jumpa lagi kat muor ni...

x-factor tu, wa jeles la bro huhuhuhuhuhuhuhu

Ijau D. Koceng said...

takilala:
kat web speedy
724349391529 IRON MAIDEN VIRTUAL 4 CD RM44.90 (virtual 4?)

RM44.90? yg aku beli ni + shipment baru RM39.44 tp yg pasti speedy miri, speedy 1borneo atau speedy wawasan plaza xde dah jual

abg ben:
xpe2 klu aku 1 versi sdh memadai xkisah apa pressing asalkan ori. versi cd m'sia lain design? camna tu? kena censored eh? kaset aku sama je design (1st pressing ni)

portdy:
kat muar ada jual tp kat bintulu, miri, kk xde dah... tu yg pi ebay tu

aku tgh mencari cd album best of the beast dan single virus... sapa2 ada jumpa jual kat m'sia bgtau aku, tengkiu

berteromber said...

aku dah check aku punya...X factor printed in UK...tapi Virtual XI printed in Malaysia..

tak sure kalau abang ben cakap design dia lain...aku tengok sama je macam gambor yg ko letak..tak tau la kalau2 gambo kat dalam inlay lain..

Dulu masa belikan takilala langit dab bumi kat kotaraya jb, aku ada nampak best of the beast...tak tau la sekarang ada lagi tak

deaf_angel said...

best of the beast ada dua version, double disc dalam buku hardcover, dan single disc.

apa aku tahu, bila Edward The Great keluar, Best Of The Beast dah obsolete, so mungkin kat kedai kena tarik kot? aku agak je la.

apa pun,
makin hari, makin aku sayang kat Blaze, walaupun dulu aku kutuk dia rabak2 bila aku dengar bootlegs live cammana dia lupa liriks lagu dan suara ntahapahapa live haha.

Apapun, Blaze selamatkan Maiden time kesusahan dulu.

deaf_angel said...

VXI bila keluar kat kedai dulu mula2 sekali ialah versi ada cover 3d tambahan. Macam postkad gitu kat atas booklet cd

Ijau D. Koceng said...

berteromber:
kasi kompom masih ada lg x cd best of the beast tu kat kotaraya jb dan brapa hrga. aku kompom nak beli ni

deaf_angel:
aku ada tgk versi cover art 3d tu kat ebay, dorg jual mahal gila mcm japan press... RM100+ utk used cd, gila!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (12) ac/dc (6) adiwira (13) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (125) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (64) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (1) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (4) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (247) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (19) blades (3) blaze bayley (22) blind guardian (20) blogging blues (44) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (18) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (50) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) charvel (50) children of bodom (19) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (60) console games (5) converse (2) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (18) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (31) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (63) earth hour (14) ebay (225) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (75) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (185) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (91) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (71) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (38) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (9) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (15) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (121) gator (9) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (72) gigrig (8) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar service (18) guitar talk (64) guitar/bass (624) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (55) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (25) ibanez (179) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (5) iron maiden (133) irt-pulse (1) isu semasa (227) j5 (5) jackson (31) jamming (122) jamtank (21) jim dunlop (50) joe satriani (11) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (6) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (280) konsert (82) kopi (19) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (18) lawas (3) lazada (11) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (37) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (39) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (324) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (12) membakut (42) memori (301) mercyful fate (10) metallica (71) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (9) motorhead (9) movie (48) mrs (57) mug (2) mukah (19) mup (101) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (52) mxr (8) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (18) new album (27) new gear (156) newsted (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (61) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) pdap (2) peavey (22) pedal/stompbox (271) pedaltrain (14) pemuzika (3) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (11) pic of the day (49) pick (50) pickups (96) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (18) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (38) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (91) ratm (1) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (43) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) rock at large (15) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (2) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (7) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (13) sr300 (24) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (84) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (16) sundrop (2) sungai (11) super album (89) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (34) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (7) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (17) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (68) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wonda (3) wordless wednesday (226) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (4) yNot (21) yogurt (6) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (102) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger