Push-Pull So-Cal


Setelah projek memasang EMG SA/SA/SA sebelum ini menemui jalan buntu, So-Cal dipasangkan semula dengan pickguard dan set pikap asal (Evolution/Tone Zone). Tetapi dengan sedikit modifikasi, menggantikan CTS 500k pot asal dengan model push-pull (DPDT) yang diperolehi daripada StewMac untuk opsyen coil-split (aka single-coil sound).


Pernah dicuba modifikasi sebegini lima tahun lepas, tetapi ketika itu pot yang digunakan ialah DiMarzio EP1201PP. Selain bersaiz Alpha, ia juga jenis audio taper A500k yang (pada pendapat aku) lebih sesuai untuk TONE berbanding VOLUME.

DiMarzio EP1201PP.
Pot push-pull CTS StewMac ini agak berbeza dengan push-pull CTS lain ataupun Alpha, kerana kedudukan enam terminal DPDT yang agak radikal (rujuk di sini), tetapi sebenarnya ia lebih senang dipateri. Jika forex ringgit dah kukuh kelak, mungkin aku akan beli lagi pot sebegini daripada StewMac.


Untuk kali ini proses mengambil masa lebih lama berbanding biasa, walaupun pendawaiannya ringkas, tetapi pematerian dicuba sekemas dan sepremium yang mungkin termasuk menggunakan penebat tiub heat shrink.


Dibelanja dengan tali baru SIT Rock Light (9.5-44) dan ditala pada talaan E-standard yang lebih sesuai untuk gitar ini. Tali GHS PRDM yang dipasang dua bulan lepas masih bagus dan akan dikitar semula untuk gitar lain (mungkin Nightfall).


Mungkin juga akan direhatkan daripada "tugasan rasmi" seperti Goldie dalam entri semalam. Gitar utama sekarang ialah Nightfall dan Neon. Tetapi akan sentiasa dalam keadaan siap sedia (standby) jika mojo Charvel diperlukan.

_____
AADI: Bereksperimen dengan fungsi detune pada multi-effects.

EMG Goldie


Aku mengambil keputusan untuk menjadikan Goldie sebagai gitar perumah untuk set pikap EMG-HZ H4/H4A yang dikeluarkan daripada Nightfall minggu lepas. Ini merupakan kali yang ke-entah Goldie ini bertukar set pikap.


Dengan perolehan dua unit lagi pot 500k CTS All Parts, maka litar Les Paul (2V2T) yang terbengkalai sejak bulan April kini lengkap. Tak lupa juga dibelanja dua biji oren 47nF tajaan YusTech. Dipasang secara humbucker penuh, tiada opsyen push-pull seperti ketika berada pada Nightfall.


Gambar diambil sebelum wayar-wayar yang berterabur diikat kemas. Bukanlah projek pematerian yang kemas, kadang-kadang bengang bila besi pemateri dah bagus, timah pula yang buat hal. Tapi tak mengapa (parap-parap) asalkan tiada litar pintas dan berfungsi 100% sudah dikira berpuas hati.


Juga dipasang dengan tombol speed knobs hitam (Shopee) yang nampak lebih serasi dengan pikap EMG, menggantikan tombol asal amber top-hat yang dah pecah. Tidak dibelanja tali baru kerana tali GHS PRDM yang dipasang awal tahun masih bagus.


Walaupun Goldie ini bakal direhatkan, namun jika perlukan gitar untuk talaan yang pelik - DADF#AD, DADFAD atau BDDDDD, pasti ia akan beraksi semula.

_____
AADI: Nampak lebih moden.

Wordless Wednesday: 1.44MB FDD




_____
AADI: Bila kali terakhir anda menggunakannya?

Dilema Korina (Part 2)


Sebelum bulan puasa lepas, seorang rakan sekerja aku ingin mendapatkan sebuah gitar elektrik terpakai (selepas cemburu dengan perolehan Nightfall) dan bertanyakan jika aku ada gitar yang ingin dilepaskan.


Dalam banyak-banyak gitar yang aku ada, Korina ini sajalah yang sanggup dilepaskan dan rakan ini bersetuju. Aku dah siap-siap keluarkan set pikap DiMarzio kombo Satriani/Gilbert dan memasang semula pikap asal (supaya nilainya menjadi mampu milik), selain dibelanja dengan potentiometer baru berserta sebiji buah oren.

Sprague Orange Drop .22uF dan pot 500k Lazada.
Nak dijadikan cerita, pada saat-saat akhir, rakan ini tadi mengayam-keluar (chickening-out) dengan alasan dia tak dapat bonus raya, kah kah kah... Terasa macam sia-sia sahaja usaha pada perenggan kedua tadi. Geram punya pasal, aku jual kombo Satriani/Gilbert tadi untuk dana-dana GLTL lain.

Ini merupakan kali ketiga Korina ini gagal untuk bertukar tangan, nampaknya seperti sumpahan takdir ia akan terus melekat dengan aku. Mungkin sudah tiba masanya ia dijadikan gitar utama semasa jamming atau persembahan umum?


Terfikir untuk memasang set pikap EMG-HZ H4/H4A yang dikeluarkan daripada Nightfall dalam entri semalam supaya nampak lebih "metal". Tapi entahlah, mungkin disebabkan malas nak bertukang 2-3 kali, biar sajalah Korina ini dengan pikap asalnya...

_____
AADI: Selamat Hari Sarawak.

Duncanised Nightfall


Set pikap Seymour Duncan Sentient/Pegasus yang sebelum ini dipasang pada Goldie, dipindahkan ke dalam Nightfall. Kenapa? Sebab aku boleh (because I can), kah kah kah... Set pikap asal EMG-HZ H4/H4A mungkin akan dipasang pada gitar lain yang lebih sesuai - mungkin Goldie atau Korina.


Oleh sebab fizikalnya yang bertaraf B-stock, Nightfall ini akan dijadikan gitar harian dan belasahan (workhorse) menggantikan Mirage. Penggunaan Sentient/Pegasus akan menjadi lebih optimum jika berada dalam Nightfall berbanding Goldie yang bakal direhatkan daripada "tugasan rasmi".


Aku lebih suka respon Sentient/Pegasus pada gitar yang berat berbanding ringan. Ikut pengalaman, set ini pernah dipasang pada Neon. Selain itu, Nightfall ini juga memiliki sistem Floyd Rose yang memiliki jajaran yang lebih selari dengan kekutub trembucker Pegasus yang lebih lebar.

Pendawaian asal.
Pengaruh YusTech dikesan di situ.
Tiada sebarang modifikasi dilakukan pada pendawaian asal, masih mengekalkan opsyen push-pull, hanya diikat supaya kemas dan untuk kepuasan diri. Akan ditukar dengan elektronik premium (CTS, Sprague) jika elektronik asal ini bermasalah kelak.


Dalam kesempatan yang ada, action direndahkan, dan dibuat intonasi menggunakan The Key. Ketika ini ia menggunakan tali GHS PRDM (10-52) yang dikitar semula daripada Neon dan ditala pada talaan Eb-standard.

Kelak ia akan dipasang dengan tali bersaiz besar dan dikhaskan untuk talaan rendah D-standard (atau drop-C# jika perlu), sesuai dengan julat pikap Sentient/Pegasus ini dan temanya "all-black guitar" .

_____
AADI: Nightfall in Middle-Earth.

Wordless Wednesday: 56k Dial-Up



Motorola SM56 chipset.
_____
AADI: Cabaran berinternet dahulu kala.

Blaze Bayley - The Redemption Of William Black (Infinite Entanglement Part III)


Antara yang dah beberapa bulan diperolehi tetapi baru dibuatkan entri. Album studio kesembilan Blaze Bayley bertajuk The Redemption Of William Black, yang merupakan episod ketiga pengembaraan William Black dalam siri album konsep trilogi Infinite Entanglement.


Dalam trilogi William Black, setakat ini aku cuma ada episod pertama Infinite Entanglement (hanya ada format mp3) pada pendapat aku ia merupakan album terbaik Blaze Bayley selepas Promise And Terror.


Episod kedua Endure And Survive belum pernah didengar lagi materialnya dalam apa jua bentuk format. Manakala episod ketiga ini masih enjoy didengar walaupun tidak dapat menandingi susunan muzik dalam episod pertama. Episode pertama dan kedua bakal dirisik melalui Rock At Large.


Muzik yang lebih berat amat sesuai dengan julat vokal Blaze Bayley, jauh berbeza berbanding muzik era Iron Maiden mahupun Wolfsbane. Bangga kerana Blaze terus kekal dengan genre sebegini. Orangnya pun gentleman gitu~ Tak caya? Boleh singgah entri Dr. Bentara.



Untuk album ini, ada beberapa artis jemputan dalam senarai, yang menarik perhatian ialah Chris Jericho (WWE, Fozzy).


Album inipun kalau diikutkan masih lagi baru keluar ketuhar, rilisan 2/3/2018 yang lepas. Juga sedang sibuk tour sekitar Eropah, kadang-kadang berkolaborasi dengan Thomas Zwijsen untuk versi akustik.

Selebihnya, entahlah... Aku tak ada idea~ Up the Blaze! \m/

_____
AADI: Kalaulah dia buat tour sekitar Asia Tenggara, kan bagus.

Slinky Mirage (Part 2)


Setelah menemui jalan buntu dalam entri semalam, dua unit EMG SA dipasangkan semula pada Mirage. Dalam kesempatan yang ada, ia dibelanja dengan tali baru.

Ahli kelab pasang tali songsang.
Mirage ini lebih sesuai menggunakan saiz 9-42 pada talaan E-standard, tapi Ernie Ball Regular Slinky (10-46) memotong giliran dan dipasang sebelum ia berkarat dalam simpanan. Masih menggunakan talaan E-standard.


Pada setup sebelum ini, EMG 89 secara default adalah humbucker mode, dan single mode apabila pot ditarik (EMG TW push-pull pot).

Screenshot from PDF file.
Kali ini aku songsangkannya menjadi single mode secara default untuk bunyi klasik SSS Stratocaster. Dan jika diperlukan, akan menjadi humbucker mode apabila pot ditarik.

_____
AADI: Akan dikhususkan dengan saiz 9-42 selepas ini.

So-Cal SSS Project (Part 2)


Sambungan entri ini...

Setelah memikirkan beberapa faktor, aku mengambil keputusan memasang set EMG SA/SA/SA pada So-Cal untuk menjadikannya Stratocaster klasik dengan konfigurasi SSS berbanding hot-rodded HH sebelum ini.


Dua unit SA adalah daripada set EMG SA/SA/89 yang dikeluarkan daripada Mirage, dan seunit lagi merupakan unit yang diperolehi beberapa tahun lepas (entri ini) yang setelah sekian lama terperap dalam simpanan.


Dipasangkan pada pickguard SSS murahan yang diperolehi melalui Shopee. Kesemua 11 lubang memang selari dengan lubang asal, hanya perlu dimodifikasi sedikit pada area bridge supaya muat saiz Floyd Rose.


Sebelum wayar-wayar disambung (solderless system) ada baiknya dicuba dulu untuk keserasian pikap, pot dan suis dengan saiz kaviti. Mula-mula pot paling atas sangkut, kemudian dipindahkan ke lubang tengah.


Setelah dipindahkan, ada benda lain lagi sangkut, dah masalah ini lebih besar berbanding pot sangkut di atas, kerana ia melibatkan dimensi pikap.

Secara harfiahnya, kaviti So-Cal ini boleh menampung konfigurasi HSH (pernah dicuba dalam entri ini, tapi dibatalkan) atau HSS, tetapi bukan SSS. Kerana kaviti pikap bridge hanya muat saiz humbucker sahaja.


Jika saiz single coil pasti akan sangkut pada bucu yang ditandakan anak panah kuning, kecuali jika single coil dipasang tegak seperti posisi neck dan tengah, dan bukannya senget (slanted) standard Stratocaster klasik.

Secara otomatik, projek ini dibatalkan, aku tidak sanggup melakukan modifikasi yang akan menjejaskan fizikal (dan nilai) So-Cal ini - contohnya jika memotong bucu tadi. Dua unit EMG SA tadi akan dipasang semula pada Mirage. Kerugian yang ditanggung selepas pembatalan hanyalah sekeping pickguard Shopee (belasan ringgit) dan masa.

_____
AADI: Modifikasi lain menyusul.

Ada Apa Dengan Fontana? (Part 10)


Antara lebihan daripada entri bulan Ramadhan yang tidak sempat ditaip. Fontana untuk entri kali ini berperisa prun, anggur dan epal - hampir boleh menandingi perisa eksotik.


Walaupun campuran daripada tiga jenis buah, tetapi rasa epal paling menyerlah antara ketiga-tiganya. Seperti perisa-perisa lain, jus Fontana agak pekat dan jika tidak biasa meneguknya perlukan sedikit pencairan atau ditambah dengan ais yang banyak.

_____
AADI: Hampir dua tahun tak ada entri Fontana.

Sudden GAS: Epiphone Les Paul Green Burst


Semasa signature Les Paul Slash dengan kemasan Anaconda Burst dirilis awal tahun ini, aku berharap Epiphone akan mengeluarkan kemasan yang sama untuk produksi Les Paul biasa dan bukannya eksklusif untuk signature Slash sahaja.

Imej cilok Facebook Epiphone.
Guess what? Untuk Summer NAMM 2018, Epiphone mengeluarkan beberapa kemasan terbaru, termasuk Green Burst untuk produksi Les Paul Standard Plustop PRO mereka. Walaupun berbeza dengan Anaconda Burst, tetapi hijaunya sudah cukup membuatkan aku berkata "wow!".

Imej cilok.
Bernadi set pikap ProBucker seperti model-model PRO lain. Berpengalaman menggunakannya semasa ia dipasang pada Goldie beberapa tahun lepas, memang tidak dinafikan ia amat sesuai untuk gitar Les Paul.

Bawa bertenang...

_____
AADI: Atau LTD EC-256FM See-Thru Green?

Wordless Wednesday: Blade Of... ?




_____
AADI: Mata yang berjaya.

Ada Sesuatu Daripada Steward-MacDonald


Pembelian sulung melalui Steward-MacDonald (StewMac) ini mengambil masa hampir sebulan untuk tiba (snail mail), lebih kurang sama standard seperti barangan Strings By Mail.


Kotaknya kemas tetapi tidak berdaftar seperti bungkusan STM, agak berisiko untuk tidak sampai seperti kes pikap Entwistle dalam entri ini. StewMac merupakan pilihan terakhir untuk mendapatkan item atau alat ganti gitar yang tidak dapat diperolehi melalui eBay, Lazada atau Shopee.


Untuk permulaan ini hanya memesan tiga item - CTS push-pull 500k pot, switch tip (CRL Oak Grigsby size) dan The Key. Harap-harap nanti bila nilai forex ringgit dah stabil, mungkin akan cuba memesan beberapa item lain lagi.


The Key merupakan item utama untuk pembelian kali ini, sudah sekian lama ingin memilikinya. Disebabkan 80% daripada gitar elektrik yang aku ada memiliki sistem tremolo (Floyd Rose dan setaraf), maka alat ini perlu ada untuk membuat intonasi.


Walaupun ia dikhaskan untuk tremolo Floyd Rose (FRO, FR1k, FRS), tetapi ia juga serasi dengan tremolo Gotoh GE1996T seperti yang ada pada Mirage. Kalau tremolo Ibanez Edge III atau Edge Zero II aku rasa ia tidak serasi.

Juga akan digunakan untuk servis intonasi gitar bertremolo rakan-rakan di Bintulu.

_____
AADI: Item lain, tak payah ceritalah kan?

Bayi Menangis


Dunlop Cry Baby Wah GCB95 ini diperolehi daripada Music Bliss berbekalkan dana-dana hasil jualan koleksi Raja Rimba dalam entri ini. Sebelum dana-dananya dirampas, cepat-cepat laburkan untuk gajet kegitaran, serasi dengan tema "hobi lama menjana dan mendanakan hobi baru".


Pernah terGAS untuk memiliki Cry Baby Mini CMB95, tetapi harga versi mini lebih mahal berbanding versi "original" GCB95. Dan kebetulan harga pasaran GCB95 ini pula turun mendadak berbanding beberapa tahun lepas.


Aku tak pandai main wah, ini merupakan percubaan kali ketiga untuk bermain wah selepas tewas dengan Vox V845 dan Rocktron Tri-Wah. Kalau tewas juga, kena berusaha lagi.


Perbezaan yang ketara ialah suis kaki yang lebih mudah ditekan berbanding V845, tetapi dalam masa yang sama ia tidak akan tertekan secara sengaja semasa penggunaan, masalah utama yang dihadapai semasa menggunakan Tri-Wah. Bakal diintegrasikan bersama-sama pedal-pedal stompbox dan/atau multi-fx.

_____
AADI: Mrs. Ijau belum bersalin lagi, jadi belum ada bayi menangis di rumah.

Throwback Thursday: PC Niaga


Terjumpa PC pertama aku di dalam stor rumah kakak aku semasa cuti raya yang lepas. Paling nostalgia ialah logonya "PC Niaga".


*PC Niaga terletak di Jalan Sungai Dua (not to be confused with this or this), Gelugor, Penang, merupakan tempat mula-mula aku bekerja sambilan semasa menuntut tahun pertama di USM (circa 1997). Malangnya ia bankrupt pada tahun 1998 atas masalah-masalah dalaman.

Merupakan PC klon yang dipasang sendiri setelah diperolehi secara berperingkat (part by part) hasil gaji bulanan dan dana-dana biasiswa. Sambil bekerja di situ, sambil belajar servis dan pasang PC klon.

Sayangnya aku tak sempat snap gambar keseluruhan PC, tapi aku masih ingat spesifikasinya - AT system, Pentium MMX 166MHz, 32MB EDO RAM, 1.7GB Maxtor HDD, 24x LG CDROM, TsengLab ET6000 PCI - yang ketika itu sudah cukup hebat untuk memainkan tajuk-tajuk PC game yang "trending" ketika itu seperti Doom, Nuke Nukem, Warcraft, Diablo, Quake, Red Alert, Tomb Raider, dll.

_____
AADI: *Atas Lai Photostat (ketika itu).

Wordless Wednesday: Sel Otak Berhubung (Part 2)




_____
AADI: Serba salah, nak dilarang atau biarkan...

King Diamond - Abigail II: The Revenge


Bermula dengan House Of God dan kemudiannya album-album terdahulu King Diamond dan Mercyful Fate, awal 2000-an memang citarasa muzik aku agak menyetan sikit. Tapi bermula 2002, King Diamond seolah-olah tiada dalam radar aku menyebabkan aku terlepas layan album-album berikutnya. Mungkin ketika itu aku mula terpesong ke arah speed/power metal (Blind Guardian, HammerFall, Kamelot).


Walaupun album ini keluaran tahun 2002, tapi sehingga aku memperolehi album ini daripada Rock At Large beberapa bulan lepas, aku tak pernah mendengar satupun lagu daripada album ini, walaupun dalam bentuk digital (sedut).


Sekali putar, muziknya agak berbeza berbanding prekuelnya Abigail, bunyi lebih moden seperti House Of God. Tapi kerja gitar LaRocque dan Wead memang ohsem, dengan signature twin solo dan harmonies trade mark muzik King Diamond.


Walau bagaimanapun, ia tidak dapat dibandingkan dengan album-album yang lain seperti House Of God, Voodoo, The Eye yang sememangnya tahap album "soundtrack of my life" kerana faktor memori/nostalgia, jadi setakat ini belum ada lagu/melodi yang melekat, tapi layan tetap layan... King Diamond maa~

Ulasan yang agak komprehensif boleh singgah entri blog Berteromber.

_____
AADI: Selamat ber-Julai, paternity mood semakin hampir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (21) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (283) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (61) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (15) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (62) children of bodom (21) ck music (55) cog (8) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (40) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (207) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (121) erectus (6) ernie ball (22) esp/ltd (168) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (26) gibson (16) gig (93) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (197) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (6) isolated gig (4) isu semasa (243) j5 (13) jackson (39) jamming (139) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (61) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (6) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (293) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) king's studio (1) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (6) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (48) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (86) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (376) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (328) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (56) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (124) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (189) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (308) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (70) revamp (2) rex (1) rg331m (10) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (11) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (56) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (120) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (4) sv guitars (3) swee lee (5) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (305) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger