Antara DiMarzio Dan LTD


Baru ada peluang untuk memulakan projek memasang DiMarzio PAF 7 dan Fusion Edge yang diperolehi dalam entri lepas pada Eclipse (EC-257) aku.


Seperti kebiasaan, gitar-gitar aku akan digantikan dengan pikap aftermarket jika tidak berpuas hati dengan pikap asal. Kenapa? Sebab aku boleh (because I can).


Seperti yang dijangka, pikap stok ESP Designed LH-150 yang digunakan adalah G&B Pickups seperti gitar-gitar LTD aku sebelum ini. Kaviti routing pikap pun boleh dikira kemas, trademark gitar-gitar buatan Indonesia.


Tapi kedua-dua pikap ini tiada bertanda yang mana satu khusus untuk neck atau bridge, spacing hujung ke hujung kutub (poles) pun sama ~62 mm.


Dan yang paling sedih, satu daripadanya tidak dibalut dengan sellotape fabrik. Terlupa? Atau adakah ia (dengan nada menyindir) penanda untuk pikap posisi bridge?


Berbalik pula kepada pikap DiMarzio, semasa semasang PAF 7 pada ring aku mula perasan sesuatu yang tak kena. Jarak lubang skru pikap DiMarzio lebih lebar berbanding jarak pada ring offset sekitar ~2 mm, nampak sangat skru agak terkangkang.


Ya, di situlah masalahnya, kavitinya tidak cukup lebar untuk dimensi pikap DiMarzio jenis 7-string. Nampak sangat rekabentuk DiMarzio sebegini khas untuk gitar yang pikapnya dipasang secara terus pada badan (direct mount) dan tidak mesra pickup ring.


Ada dua penyelesaian yang aku boleh fikirkan, tetapi kedua-duanya ada kelemahan atau halangan;
  1. Kikis sedikit "telinga" pikap sehingga boleh muat - disebabkan jarak lubang "telinga" hanya beberapa mm dengan hujung, kebarangkalian ia akan rosak/patah amatlah tinggi. Ia juga mungkin akan mengurangkan nilai (devalued) pikap ini.
  2. Lebarkan sedikit routing kaviti pikap - aku tiada perkakasan yang sesuai (Dremel?). Tukul dan pahat? Aku tidak yakin...

Dengan rasa sedikit kecewa, projek ini terpaksa dibatalkan ditangguhkan. Malas nak pasang semula pikap asal, nanti dua kali kerja pula. Dibiarkan lopong tanpa pikap dan direhatkan dalam hardcase sementara menunggu penyelesaian yang optimum. Bro YusTech ada apa-apa cadangan?

Bersambung...

Entri-Mini: Hari Gitar Sedunia 2019


Sumber.
_____
AADI: Lompat khemah lain?

Ada Sesuatu Dari Brado Guitars (Part 2)


Selepas perolehan Eclipse beberapa minggu lepas, dihubungi semula oleh Brado Guitars (Mr. Jon) yang ingin mempromosikan tali gitar jenama Skull Strings. Aku memberitahu yang aku mempunyai pengalaman menghampakan sebelum ini (rujuk entri ini dan ini).

Tidak lagi berkotak (yang satu tu sticker je).
Selepas membaca entri tersebut, pihak Brado menghantar seunit set DD 10-52 sebagai gantian untuk set berkarat tersebut atas rasa tanggung jawab, mutual respect dan promosi, walaupun telah dua tahun berlalu. Katanya "nobody deserved a bad experience with Skull Strings", kebetulan batch dalam entri tersebut merupakan produk edaran Brado Guitars - pengedar rasmi di Malaysia. Terima kasih diucapkan.

Oh ya, pihak Brado juga ada terbaca entri YusTech berkaitan jenama ini. Katanya untuk pengguna Floyd Rose, adalah *mandatori untuk Skull Strings dipasang secara normal (potong ball-end) dan bukannya songsang, berdasarkan beberapa insiden yang pernah dilaporkan kepada mereka (dan telah digantikan).

_____
AADI: *Sepatutnya didokumentasikan dengan jelas pada label produk.

Wordless Wednesday: DGR2019 Bintulu Gig





_____
AADI: RIP Jessi Combs.

DiMarzio PAFusion 7


Memperolehi sepasang pikap DiMarzio terpakai iaitu PAF 7 dan Fusion Edge 7 melalui transaksi *pertukaran (trade) dengan set EMG SA/SA/SA yang diiklankan dalam blog sebelah (DiMarzio + cash = EMG).


Kedua-dua bukanlah versi runcit (aftermarket) kerana memiliki logo DiMarzio pada bobbin, kotak yang diberi pun adalah kotak model lain. Aku pasti model Fusion Edge 7 dikeluarkan daripada Ibanez Iron Label kerana model ini hanya eksklusif untuk Ibanez. Daripada forum, model ini katanya memiliki karekteristik seperti model Titan 7.


Kedua-dua plet belakang pikap ini adalah jenis sintetik/PCB berbeza dengan versi enam tali yang menggunakan plet logam. Mungkinkah kesemua pikap DiMarzio bertali tujuh menggunakan plet sebegini? Fuzion Edge 7 agak moden kerana menggunakan sambungan wayar ala EMG-HZ.


Wayar PAF 7 pula agak pendek, mungkin sebelum ini ia berada pada posisi bridge (Ibanez SIR27F?). Ia juga telah dimodifikasi oleh pengguna sebelum ini dengan menukar screw-pole asal dengan hex-pole.

*Dengan pertukaran ini, terselamatlah poket aku daripada TERbeli set DiMarzio yang baru (D-Activator 7 + Air Norton 7) atau jenama lain (set Dark Star 7). Ya, set ini akan dipasang pada Eclipse, cuma belum ada kelapangan untuk memulakan projek...

_____
AADI: DiMarzio lagi.

So-Cal Tujuh Tahun


Mark III aku, Charvel So-Cal Style 1 HH menyambut ulangtahun ketujuh dalam axology aku hari ini. Kira sebaya dengan anak sulung aku si Lil'Ijau.


Kalau perasan sudah lama aku tidak menggelarnya dengan nickname Calypso dalam AADI, nama tersebut sudah tidak lagi sesuai atas sebab-sebab tertentu. Selepas ini aku hanya akan menggelarnya Mark III atau So-Cal sahaja sehingga mendapat nama gelaran yang sesuai.

_____
AADI: Direhatkan daripada menjadi gitar utama gig.

Antara Dunlop Dan Ernie Ball


Dunlop Straplok SLS1033BK, antara produk yang sudah lama dalam cart, baru sekarang tertarik picu untuk mendapatkannya.


Diperolehi daripada website Swee Lee Malaysia ditambah dengan pembelian sampingan sebungkus *Ernie Ball 2621 7-string Regular Slinky (10-56). Pernah beberapa kali kecewa dengan Ernie Ball sebelum ini, tetapi masih tergerak hati untuk mencuba batch baru ini (dengan bungkusan yang sedikit berbeza).

Setakat ini, harga kedua-dua produk ini ditawarkan paling murah oleh Swee Lee berbanding premis-premis online lain. Dan ditambah dengan pengeposan percuma (via CityLink Express) ia amat berbaloi-baloi.

_____
AADI: *Sayangnya, sudah tiada lagi D'Addario di website Swee Lee.

Medicine - Medicine


Dah lama aku beli CD ni daripada Radin Music, baru terjumpa semula setelah tersorok dalam laci cubicle tempat kerja aku, terperap sejak Januari tahun lepas. Juga dijumpai CD Iced Earth Plagues Of Babylon.


Album yang dikatakan self-titled, tapi lebih dikenali sebagai album Ubat (macam kes Black Album Metallica kot?).


Tiada lagu-lagu yang menggamet kenangan (peribadi) dalam album ini kecuali lagu Mungkinkah yang otomatik mengingatkan aku ketika berada di tingkatan 1 tahun 1992, tahun album ini dirilis. Kualiti bunyi lagu-lagu dalam album ini agak ala kadar seperti album-album risilan semula yang lain keluaran Sony Music.


Bagi aku, kualiti bunyi album kompilasi Memori Hits (rilisan NSR) jauh lebih unggul. "Eh? Mana boleh bandingkan dengan kompilasi tu, sebab digital remastered". Ya, tapi dari segi harga hanya beza beberapa ringgit sahaja. Antara faktor yang membantutkan aku untuk membeli album-album rilisan semula. Mungkin ada yang akan pertikai dan/atau pertahankan dengan pelbagai alasan, lantak kau lah~

Dan kebetulan beberapa minggu ini aku mendengarkan kembali lagu-lagu dalam album kompilasi tersebut, terutama lagu Derita Seorang Filosuf yang bakal dijadikan lagu projek MUP akan datang.

_____
AADI: Dah makan ubat?

Gerhana Dalam Buaya


Sebagai sebuah singlecut, Eclipse juga muat dalam hardcase Gator GC-LPS.


Dan dengan sudut neck/body sekitar 3-4°, neck Eclipse ini betul-betul berada di atas foam dan tidak terjungkit seperti Nightfall yang memiliki sudut neck/body yang agak rata (kerana ada sistem Floyd Rose).


Ruang yang cukup untuk melindungi headstock. Berbaloi dan tidak menyesal memiliki peti buaya ini. Thumbs up untuk LTD kerana mengekalkan ciri-ciri asal EC-series walaupun skala model ini lebih panjang (25.5") berbanding EC-series lain (24.75").

_____
AADI: Agak-agak muat EC-258 dengan skala 26.5" baritone?

Gerhana 2019


Mengambil peluang bersempena Jualan Merdeka gitar-gitar LTD untuk memperolehi gitar ini - Eclipse EC-257. Diperolehi daripada Brado Guitars melalui platform Lazada, Brado menyediakan pengeposan percuma ditambah lagi dengan kupon diskaun RM10 (berbanding pengedar asal).


Ya, EC-257 merupakan gitar bertali tujuh varian daripada model *EC-256, dengan kemasan satin black, spesifikasi penuh di sini. Inilah gitar bertali tujuh pertama aku sejak terGAS tahun lepas, itupun berani menarik picu berbekalkan dana-dana hasil jualan ex-Korina bulan lepas (GLTL).


Dokumentasi, hex-wrench (Allen keys) dan dua keping pick signature Godoy (Massacre Conspiracy) sebagai hadiah percuma daripada Brado. Saiz, tebal dan feel pick ini lebih kurang seperti pick custom Nonuz The Ego yang pernah digunakan beberapa tahun lepas.


Headstock pun satin black, kedudukan machine head 4+3 untuk headstock sebegini nampak agak janggal pada mulanya. Nama model kini pada penutup truss rod, dan bukan lagi pada fret ke-12 seperti LTD pra-2017.


Daripada interpretasi nombor siri IS18110882 ia dibuat pada bulan November 2018 dan merupakan produk yang ke-882. Kod kilang agak berbeza IS berbanding LTD Indonesia aku sebelum ini (Neon dan ex-Mirage) iaitu IW.


Fretboard jatoba yang agak rata dengan radius 400 mm berbanding 350 mm standard LTD lain dan 304.8 mm (12") pada Les Paul. Aku tak kisah, sebab sudah biasa dan selesa dengan radius fretboard 12" dan ke atas.


Pilihan yang bijak untuk LTD menggunakan skala yang lebih panjang iaitu 25.5" (Fender scale) untuk model ini berbanding 24.75" pada versi enam tali (typical Les Paul scale). Lebih panjang skala, lebih mudah untuk mengintonasi tali ketujuh (low-B).


Hardware hitam, suis toggle 3-arah, tombol BRIDGE VOLUME, NECK VOLUME dan TONE dengan opsyen push-pull coil tap (coil split sebenarnya). Pikap berkembar ESP designed LH-150 humbucker, yang aku pasti merupakan pikap G&B yang dijenama semula (akan diintai kelak).

Pilihan yang bijak sekali lagi untuk LTD kerana menggunakan pikap jenis passive mount, lebih banyak pilihan pikap aftermarket berbanding active mount (soapbar).


Antara trademark bentuk EC (Eclipse) singlecut yang berciri moden dengan cutaway untuk lebih ergonomik. Lebih nipis dan ringan 3.7 kg berbanding Les Paul (Goldie 4.0 kg, Nightfall 4.2 kg).


Katanya "inspected in the USA", kalau betul maknanya gitar ini mengelilingi dunia dua kali. Dibuat di Indonesia, dihantar ke ESP USA (inspections) dan kemudian ke Malaysia untuk dipasarkan, duh~


Seperti jangkaan, ruang kaviti gitar-gitar buatan Indonesia memiliki routing yang kemas, juga pematerian dan wayar yang boleh dikira kemas.

Rasanya gitar ini akan menjadi platform pembelajaran dan bukanlah untuk kegunaan jamming mahupun gig (kecuali jika diperlukan). Ada beberapa cabaran semasa transisi daripada gitar bertali enam kepada tujuh, mungkin akan dibicarakan dalam entri lain kelak. Sebagai permulaan, ia ditala pada talaan drop-A (AEADGBE).

Nickname? Malas nak fikir pasal nickname, biarlah ia digelar TOTAL ECLIPSE OF MY HEART sahaja (might change later).

_____
AADI: Model-model lain yang tewas MH-17, MH-207 dan SC-207.

Wordless Wednesday: Another Indonesian LTD




_____
AADI: GLTL lah, apa lagi~

Throwback Thursday: Guitar Techniques Of... Revisited


Seperti yang aku pernah katakan dalam entri ini sepuluh tahun lepas (sila abaikan gaya penulisan, ejaan dan ayat ketika itu):
"secara amnya, dvd ni mmg sesuai utk mereka2 yg ingin mengasah dan menajamkan teknik bermain gitar ala2 metallica (teknik abg ku hamit) dan bknnya utk beginner mcm aku, i think i should stick with ija medicine vcd 1st. tp xpe sebagai koleksi aku akan simpan dvd ni dan suatu hari nnti bila aku dah bleh kira thp berpengalaman aku akan pasang balik dvd ni dan blajar teknik ala2 abg ku hamit"
Terlupa pula VCD Ija Medicine.
Minggu ini aku keluarkan semula semua DVD Guitar Techniques Of... (Lick Library) yang aku ada - Metallica, Nirvana, Iron Maiden, Megadeth (eh, tak ada entri?) dan kombo Metal Riff. Walaupun masih mencabar, tetapi ternyata kali ini lebih yakin dan terasa mudah untuk mengikutinya berbanding 10 tahun lepas.

Terima kasih sekali lagi kepada mentor-mentor maya dalam DVD ini - James Humphries, Danny Gill dan Andy James.

_____
AADI: Cuba fokus satu dulu...

Wordless Wednesday: ...With Your Boots On (Part 3)




_____
AADI: Sejak 2006, masih berjasa.

Ada Apa Dengan NS Kurma Milk?


Mungkin lebihan batch bulan puasa kerana ketika dibeli, ia dijual separuh harga untuk menghabiskan stok kerana menghampiri tarikh luput.


Rasanya? Oklah jelas terasa rasa susu dan kurmanya jika dibandingkan dengan susu kurma Marigold HL, mungkin boleh aku samakan dengan rasa susu kurma Origina.

_____
AADI: Dah habis musim?

Wordless Wednesday: Selamat... Thank You! Six Years Ago



Berapa kali kitar semula gambar ni...
_____
AADI: 2013 anak satu, sekarang dah tiga...

Ada Apa Dengan Entri AADI Paling Popular?


Aku perasan sejak beberapa bulan lepas, hanya entri-entri ini yang menjadi top-5 dalam ruangan "Entri AADI Paling Popular Bulan Ini" di bawah (web version only). Ya entri berkaitan makanan... Paling popular pasal Bundaberg.


Agak segan dengan entri kedua tertinggi iaitu minyak zaitun Naturel, sebab ada masak-masak siap resipi pula tu, kah kah kah...

_____
AADI: "Filler entry" semata-mata.

Ada Apa Dengan Nescafe Rose Latte?


Terjumpa perisa edisi terhad Nescafe rose latte ini di Kedai Mesra Petronas.


Hampir tiada beza dengan perisa cold brew latte atau latte biasa (label crème), cuma ditambah dengan perisa dan aroma bunga ros... Ala-ala kopi bandung gitu~

_____
AADI: Kopi perisa cendol bila nak buat?

Ada Apa Dengan Goodday Green Tea Milk?


Ini antara entri yang sepatutnya disiarkan waktu bulan puasa, tertangguh dalam draft. Antara sajian untuk sungkei (iftar) dan/atau sahur ialah susu. Amat jarang beli susu berperisa selain strawberi dan coklat. Teringin untuk mencuba susu berperisa teh hijau berjenama Goodday.


Seperti Justea matcha latte, gabungan teh hijau dan susu bukanlah gabungan yang ideal (pendapat peribadi). Agak susah diterima tekak aku walaupun aku penggemar teh hijau dan susu. Dinikmati secara sejuk (berais) supaya senang diterima tekak yang dahaga.

_____
AADI: Pertama dan terakhir.

Wordless Wednesday: 1999 15" LCD Monitor




_____
AADI: Sumber majalah PC World Malaysia Mac 1999.


NYXL Goldie


Abang long Goldie yang sekian lama kurang mendapat kasih sayang dibelanja dengan set tali gitar baru D'Addario NYXL1046. Walaupun hampir tiga tahun dalam simpanan, tali-talinya masih baru bersinar dan tiada tompok karat dikesan, antara sebab utama aku menyukai D'Addario.


Planet Waves auto-trim tuning machine PWAT-331L sebelum ini dibuka dan dipasangkan kembali tuning machine Grover asal. Kenapa? Dengan menggunakan Grover pun talaan masih stabil, PWAT-331L tadi mungkin akan dipasang pada gitar yang lebih memerlukan.

Buka pickguard.
Dan untuk menunjukkan rasa kasih sayang (show some love gitu~), ia bakal diguna sebagai gitar utama untuk sessi jamming (dan gig?) akan datang. Antara sebab utama ia dipasangkan dengan saiz 10-46 berbanding 11-49 sebelum ini yang agak tinggi rintangannya untuk kulit jari-jariku yang baru saja sembuh daripada mengelupas.

_____
AADI: Salam Aidiladha 1440H.

Peti Lembut V


Dah lama aku intai softcase SKB SC58 Flying V ni di Zoso Music (Bintulu), rasanya sejak bulan April lagi, selepas mendapat info daripada seorang rakan yang rajin ke sana.


Agak berdebu, mungkin stok lama yang terperap (NOS) dan harga yang ditawarkan pun agak berbaloi. Untuk kepastian, aku membawa King V aku (Sarge) ke premis Zoso untuk dicuba muat dengan softcase ini.


Aku perlukan sebuah softcase yang ergonomik untuk mengusung Sarge ke studio jamming dan lokasi gig. Hardcase amat leceh dari segi logistik (berat dan tiada strap bahu), gigbag yang ada sekarang (generic GC-EX atau Gator GBE-EXTREME-1) cukup syarat dan hanya memberi perlindungan yang minimum.


Daripada gambar stok website SKB, ruangan dalaman softcase ini nampak lebih khusus untuk Dean V-series berbanding Flying V (Gibson/Epiphone) berdasarkan ruang yang cukup besar untuk headstock bercabang ikonik Dean.


Bentuk King V agak kecil berbanding Flying V, jadi agak longgar pada bahagian dalamannya. Masalah ini boleh diatasi dengan menyendat tuala kecil atau span tambahan. Lagi bagus longgar daripada tak muat langsung kan?


Dan ruang headstock yang besar tadi juga sebenarnya muat untuk kecondongan headstock ikonik Jackson sama ada standard atau reversed.


Memiliki dua ruang penyimpanan sampingan, satu di bahagian atas yang aku rasa sesuai untuk menyimpan kabel atau strap. Dan bahagian bawah yang memiliki poket kecil-kecilan untuk buku nota, pen, pick, tuner, tools kecil-kecilan dan tali gitar ekstra.


Dengan strap bahu yang selesa dan berpad, mobilitinya terasa seperti menggalas gigbag. Manakala material EPS yang tegap tetapi ringan memastikan gitar di dalamnya terasa terjamin tanpa ragu. Untuk masuk ruangan kargo pesawat pula, itu aku tidak jamin.


Bahagian bawah juga mempunyai alas tambahan sekiranya peti ini diletakkan secara menegak (horizantal).

Dengan adanya softcase ini, menggalas Sarge sambil mencilok-cilok sekitar gig tempatan menjadi lebih mudah. Dan jenama SKB itu sendiri terbukti berkualiti sama par dengan jenama Gator.

_____
AADI: Agak-agak boleh muat bentuk Rhoads tak?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 7-string (3) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (81) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (130) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (287) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (3) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (65) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (1) digipak (41) digitech (22) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (3) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (209) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (174) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (98) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (31) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (20) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (130) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (62) pickups (141) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (59) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (125) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (21) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (313) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger