EXL Sarge


Sarge (JS32 King V) dipasangkan dengan set tali baru D'Addario EXL110 (10-46) dan ditala Eb-standard, talaan rasmi MUP persediaan untuk gig hujung bulan ini.


Dan ini merupakan unit EXL110 terakhir dalam set tin 4-EXL110 yang diperolehi daripada Pusat Muzik Reco hampir tiga tahun lepas. Hanya tinggal seunit NYXL1046 yang percuma dengan set tin 4-EXL110 ini. Ya, tak karat dalam simpanan yang lama, itu antara kelebihan D'Addario.

_____
AADI: Perlu memborong stok 10-46 lagi.

Tali Gitar Gaya Pos (Part 7)


Empat set tali gitar berjenama GHS ini diperolehi daripada Guitar Collection melalui platform Shopee, clearance hampir 50% daripada harga asal. Terdiri daripada dua unit Big Core Santana BCM (11.5-56) dan dua unit Infinity Steel ISM (11-50).


Mungkin menghabiskan stok GHS mereka, kerana bukan lagi pengedar rasmi GHS di Malaysia, yang kini telah dipegang oleh CK Music.


Walaupun semuanya (mungkin) stok lama, tapi semuanya masih dalam keadaan yang memuaskan. Tiada tompok karat dikesan, mungkin disebabkan ia dibungkus dengan plastik tambahan beserta gel silika.


Big Core Santana tak perlulah aku ceritakan lagi, sudah pernah dicuba beberapa kali (sini, sini dan sini). Tapi siri Infinity Steel (discontinued?) ini agak menarik, terdiri daripada tali tinggi GBE Sub-Zero Boomers (CR-series) dan tali bawah EAD Infinity Steel (IS-series) yang memiliki saduran berwarna hitam. Pasti sepadan dengan tema all-black Nightfall.

_____
AADI: Mungkin juga akan didagangkan semula.

Ada Apa Dengan Marigold HL Kurma?


Mungkin agak ketinggalan kapal, tatkala jenama lain berlumba-lumba memasarkan produk susu kurma sebelum/semasa bulan Ramadhan, tetapi untuk Marigold HL ni aku baru perasan ada dalam pasaran selepas musim raya (perasan, sebab aku selalu beli HL perisa biasa).


Rasa? Entahlah, rasanya agak pelik berbanding jenama susu kurma lain yang pernah dicuba sebelum ini (ini dan ini). Seakan-akan bukan rasa kurma, ataupun mungkinkah disebabkan rasa susunya yang kurang lemak (it's an HL after all). Apa-apapun, aku lebih suka HL asli berbanding HL yang berperisa (strawberi, coklat dan kurma).

_____
AADI: Minat HL sejak penghujung 90an.

Wordless Wednesday: Bila Bassist Ponteng






_____
AADI: Persediaan untuk gig akan datang.

Perampas Dana (Part 14)


Menghantar Imago aku untuk servis rutin dan tambahan Sabtu lepas, dah dua minggu Imago aku tersadai di rumah atas sebab-sebab berikut...


Masalah pertama ialah ekzos bocor, sama seperti tujuh tahun lepas, bocor disebabkan berkarat teruk pada bahagian tertentu. Nampaknya masalah ini rutin setiap 6-7 tahun, mungkin tahun 2025-2026 kelak aku harus bersedia...

Imej kitar semula.
Juga imej kitar semula.
Masalah kedua yang lebih kritikal ialah ketika membrek, kadang-kadang pendek/keras (normal) dan tiba-tiba panjang/lembut (abnormal). Jika anda seorang pemandu, pasti akan faham apa yang aku maksudkan.


Puncanya, pam utama cecair brek (brake master pump) yang bermasalah. Bila dipukalkan semua kos alat ganti dan servis, terpaksalah mengorbankan dana-dana perhobian. Lebih-lebih lagi hasil jualan Mirage dan SD-1 baru-baru ini, untuk menambah dana-dana khas yang telah diasingkan untuk servis.

Gambar hiasan, entri lama.
Tapi tak mengapa (parap-parap), asalkan Imago aku dapat beraksi semula setelah dua minggu tersadai, semua itu berbaloi... Aku sayang Imago aku, walaupun kategori kereta tua (bukan buruk ye) berusia 13 tahun, tetapi masih lagi comel.

_____
AADI: Nasib baik ada Silvia.

Pimp Your M-103FM


Antara tindakan utama Azrul selepas memiliki ex-Mirage aku (LTD M-103FM) ialah untuk menjadikannya sebuah gitar berprestasi tinggi. Azrul membekalkan aku dengan set bridge Gotoh GE1996T dan locking nut FGR-2-C untuk dipasang pada gitar ini.


Seymour Duncan Invader yang sebelum ini dipasang pada Cort X-11, juga dipindahkan ke gitar ini. Serasi dengan tugasnya sebagai gitar utama menggantikan X-11 tadi, katanya Azrul suka dengan respon unik pikap ini.


Daripada konfigurasi HSS kini menjadi H tunggal, sama seperti projek DiMarzio X2N sebelum ini. Lubang kaviti SS ditutup dengan sticker ESP/GC (diperolehi dalam entri ini), untuk nilai estatika dan tema jenama ESP (walaupun cuma LTD).


Stud-bolt, spring dan claw Floyd Rose Special (FRS) asal digunakan. Jika ditukar menggunakan barangan Gotoh, akan mengambil masa selain kekangan perkakasan khas. Selagi boleh pakai, teruskan...

Lupa snap gambar, kitar-semula gambar entri lama.
Mengekalkan templet sebelum ini, menggunakan suis tiga arah untuk mendapatkan tiga konfigurasi berbeza untuk sebuah pikap yang memiliki 4-wayar konduktor - parallel/split/series.


Dengan konfigurasi begini, sekiranya output series agak melampau (it's the Invader after all), opsyen parallel ataupun split (singlecoil sound) sudah tersedia. Kapasitor Sprague Orange Drop 22pF juga dikekalkan.


Sama seperti material GE1996T, locking nut FGR-2-C juga telah terbukti tahan pukul pulas berbanding locking nut FRS R3. Lebih yakin untuk menguncinya dengan ketat. Dan untuk melengkapkan pakej, dipasangkan dengan set tali SIT Stings S1046 pada talaan Eb-standard.


Kini ia menjadi gitar utama Azrul dan digunakan bersama-sama *Larrong untuk dua gig di Miri Sabtu ini (semalam) iaitu Tareng Fest dan Miri Bike Week. Seperti harapanku sebelum ini, semoga gitar ini akan pergi lebih jauh bersama Azrul, berbanding hanya terperap di rumah (bedroom guitar) dan gitar sandaran (backup) jika masih bersama aku.


_____
AADI: Akan cuba men-GE1996T-kan Nightfall atau Neon selepas ini.

Audit Gigrig 2019


Audit pedal dan multi-effects (MFX) yang diasing-asingkan mengikut kategori gigrig - rig yang digunakan semasa gig atau persembahan awam, untuk jamming lain ceritanya.


1) One pedal mobile gigrig - bila gig yang hanya memerlukan dua jenis patch (rhythm, solo) biasanya aku akan bawa MS-50G (berbateri) sahaja. Jika gig yang memerlukan lebih daripada dua jenis patch tapi masih ringkas (clean, rhythm, solo), aku akan bawa GT-1 (berbateri, adapter PSA sebagai backup).

2) Wireless RP360 gigrig - gabungan antara Digitech RP360 bersama-sama Takstar WGV-601 wireless system di dalam pedal case Stagg UPC-424. Gigrig ini biasanya untuk gig/persembahan yang agak lama (>30 minit) di atas pentas yang luas, contohnya semasa Bintulu Bike Week tahun lepas.

3) Real-men-use-three-pedals (RMU3P) gigrig - yang terdiri daripada tiga pedal stompbox Boss iaitu SD-1, ST-2 dan CH-1 di dalam pedal board BCB-30. Ini sahaja stompbox Boss aku yang masih tinggal. Dan ketika entri ini disiarkan, SD-1 sudahpun berpindah milik kepada seorang rakan dari Kuching beberapa hari lepas.


4) Dan yang paling terkini, gigrig berpedal yang baru aku eksperimentasikan untuk 2019 terdiri daripada IRT-Pulse (thanks Bro Sub) bersama-sama Silencer, Spark Booster dan MS-70CDR. Rig ini agak versatile boleh digunakan bersama-sama amp (front or loop) dan terus ke mixer atau PA system kerana IRT-Pulse memiliki opsyen cab simulation.


Tetapi sebenarnya aku paling selesa menggunakan MFX, kerana sebagai frontman aku kena fokus dua benda sekaligus - gitar dan vokal. Biasanya aku jadikan bab gitar seringkas boleh (sebab ada gitaris utama) supaya boleh fokus lebih kepada vokal. Aku akan gabra bila terpaksa tap-dance (memijak beberapa stompbox) untuk pertukaran bunyi-bunyian gitar.

Inilah masalahnya bila masuk kedua-dua khemah stompbox dan MFX. Kena muhasabah diri untuk melepaskan mana-mana pedal yang tidak digunakan langsung, kecuali yang bertaraf pemberian/hadiah contohnya LT-Dual (terima kasih Bro Sub sekali lagi).

_____
AADI: Jual pedal beli amp?

Wordless Wednesday: White Rabbit Dan Bento




_____
AADI: Memori?

Let-Go: Mirage


Memulakan Julai dengan mengucapkan selamat tinggal kepada Mirage (LTD M-103FM) yang merupakan gitar kedua senior dalam axology aku, dimiliki sejak 24/11/2011. Setelah hampir lapan tahun dalam axology dan beberapa kali percubaan untuk dilepaskan, akhirnya ia bertukar tangan jua, tapi ia tak lari ke mana...


Kini ia dimiliki oleh Azrul (MUP, Tahi Suci, Larrong, Erectus) yang sudah sekian lama serasi dengan gitar ini. Pernah digunakan beberapa kali oleh Azrul semasa persembahan MUP untuk Opening Season Gig 2012, Oktoberfest 2012, Bintulu Bike Week 2013, dan BOTB Sebauh 2016, tatkala belum ada gitar "proper" atau ketika gitar utamanya (Cort X-11 ketika itu) bermasalah.

Oktoberfest 2012, masih muda lagi.
Ia dilepaskan dalam keadaan asal kecuali tanpa pikap (pikap asal dah jual) dan segala modifikasi sebelum ini (pikap, bridge dan locking nut) telahpun dikeluarkan. Aku yakin gitar ini akan pergi jauh bersama-sama Azrul berbanding terperap di rumah. Lagipun aku dah ada Neon (M-50FR) yang lebih "serasi".


Dan untuk meneruskan legasinya sebagai gitar platform modifikasi, Azrul membekalkan set bridge dan locking nut Gotoh GE1996T dan Gotoh FGR-2-C bersama-sama pikap Seymour Duncan Invader (dikeluarkan daripada X-11 sebelum ini) untuk dipasang dan menjadikan M-103FM ini gitar berprestasi tinggi. Dan set SIT Strings S1046 untuk talaan Eb-standard sebagai pelengkap.

_____
AADI: Proses modifikasi akan dibuat entri berasingan kelak.

EXL Korina


Antara projek sebelum balik bercuti raya, Korina (1958 Explorer), dibelanja dengan set tali baru D'Addario EXL110 (10-46) dan ditala pada talaan E-standard. Set tali sebelum ini masih "bagus" tetapi agak tebal (11.5-56) untuk talaan E-standard, akan dikitar semula pada gitar lain kelak (mungkin Nightfall).


Sebelum itu ia juga dipasangkan semula pikap asal setelah set EMG 81/85 Metal Works gold dirobek oleh Sarge. Dipasangkan juga dengan potentiometer 500k (Lazada) baru, pot asal sudah tidak dapat digunakan lagi. Dan untuk rujukan peribadi, pot dipasang dengan konfigurasi "songsang" ala LTD EC-series iaitu BRIDGE VOL/NECK VOL/MASTER TONE berbanding konfigurasi asal Epiphone NECK VOL/BRIDGE VOL/MASTER TONE.

_____
AADI: Backdated.

Wordless Wednesday: Isolated Gig Vol. 2




_____
AADI: Gig kedua MUP untuk 2019.

Sekitar Metal United World Wide Bintulu


Sabtu (15/06/2019) - Metal United World Wide yang serentak di seluruh dunia, di Malaysia untuk 2019 hanya Bintulu dan Ipoh sahaja yang mengambil bahagian. Di Bintulu, ia di bawah kelolaan Sarawak Metal Regime.


Lokasi kejadian sama seperti gig Metuk Ulau Fest beberapa bulan lepas iaitu Teresang Bong Bi Bi. Seperti biasa hanya entri malas kosong, tiada apa-apa ulasan menarik. Mungkin blog Molotov Cocktailz bakal ada ulasan penuh.

Nogas.
Aku datang sekitar pukul 4.00 petang, acara bermula setengah jam kemudian dengan persembahan daripada Nogas dan Tahi Suci. Banyak merchandise yang menarik, tapi pasca-raya ni faham-faham sajalah.

Tahi Suci.
Selepas itu, giliran Curse Of God (COG), dah lama tak tengok persembahan COG semenjak gitaris/vokalis Donny yang agak kurang sihat sebelum ini.


Rashid Malim, tukang pukul COG merangkap "abang kawasan" (yang nampak semakin berisi) sedang memasang Pearl M1440 piccolo snare, pernah ada dalam entri AADI tujuh tahun lepas.

Curse Of God.
Selain piccolo snare tadi, ketiga-tiga axes yang digunakan COG juga memiliki cerita tersendiri dalam blog AADI. Pertama, bass Ibanez GSR200EX suatu ketika merupakan bass aku (ex-Clover). Kedua, superstrat Warnell putih pernah masuk untuk servis dan tukar pikap. Ketiga, Cort VX-2V Donny juga ada sejarahnya dalam AADI.


Juga menggamet memori ialah Boss DD-3 yang digunakan Donny, dilepaskan tahun lepas untuk dana-dana segera ketika anak ketiga aku beberapa kali keluar-masuk wad sebab G6PD dan jaundis. Habis persembahan COG, aku balik untuk mengejar curfew aku pukul 6.00 petang.

Larrong featuring Amunk.
Sebelah malam dapat keluar sekitar 8.30 malam, kali ini sempat menyaksikan persembahan Larrong. Tapi atas sebab-sebab tertentu, tidak disertai oleh vokalis dan bassist menyebabkan setlist mereka menjadi pendek. Dengan vokalis jemputan Amunk (Koersive Forse) untuk lagu cover Slayer, Angel of Death kalau tak silap.

As-Sahar.
Ok, aku tak follow As-Sahar, cuma penghujung 90an atau awal 2000an dulu pernahlah juga dengar kompilasi As-Sahar bersama-sama beberapa band underground Malaysia lain (apa nama kompilasi tu?). Lagi satu aku ingat, waktu itu Takilala suka guna "Tinggam" sebagai nickname online, kah kah kah...


Seperti biasa, lepas habis persembahan utama akan ada sessi fotografi camaraderie metal Sarawakian gitu. Bak kata vokalis As-Sahar "korang tak ramai, tapi korang united". Carilah yang berjaket quantum realm Avengers dalam tu...

_____
AADI: Agi idup agi metal! Ai lemened anang kurang...

Penggalak Percikan


TC Electronic Spark Booster ini diperolehi daripada website Swee Lee berbekalkan dana-dana hasil jualan koleksi Dewata Raya. Sebelum dana-dananya dirampas, cepat-cepat dilaburkan untuk gajet kegitaran, serasi dengan tema "hobi lama mendana dan menjanakan hobi baru", sama seperti The Silencer dan Cry Baby sebelum ini.


Ini merupakan pedal jenama TC Electronic pertama aku, itupun disebabkan harga pasarannya yang telah turun mendadak (hampir 1/3 daripada harga lama), kalau tidak memang aku tidak terliur pun untuk mendapatkannya. Overdrive Mojomojo merupakan pilihan pertama (juga harga turun mendadak), malangnya kehabisan stok, maka Spark Booster menjadi pilihan kedua.

One screw easy access.
Spark Booster ini boleh digunakan sama ada sebelum atau selepas distortion/preamp. Jika sebelum distortion/preamp akan menambah gain, jika selepas pula akan menambah volume, dengan tiga mode berbeza - FAT/CLEAN/MID - yang ini tak perlulah aku cerita.


Circuitry cover, good call.
Diintegrasikan dalam gigrig IRT-Pulse sebagai booster (MID mode) menggantikan AT Drive. Dipandu-uji semasa sessi jamming petang semalam, disambung melalui effects loop return amp studio (Peavey lama).

So-Cal keluar keranda.
Gigrig eksperimentasi untuk *gig yang akan datang (penghujung Julai), cuba memberanikan diri dengan setup stompbox sebegini. Tapi jika setlist banyak perubahan patches (ada clean/chorus atau acoustic simulation), mungkin akan kembali menggunakan multi-effects.

_____
AADI: *Isolated Gig Volume 2.

Ada Apa Dengan Bundaberg? (Part 8)


Setahun tanpa entri Bundaberg, harga pasarannya antara faktor lama dah tak beli minuman santai ala Ostrolia ni. Kalau 10 tahun lepas boleh dapat sekitar RM3.40-4.20 sebotol 375 ml, sekarang paling murah pun RM5.00 sebotol.


Perisa kali ini pineapple & coconut dibeli waktu bulan puasa lepas, itupun sebab faktor nanas (nanasmania?). Terdapat sedimen-sedimen halus di dasar botol, sama seperti perisa LLB dan ginger beer sebelum ini.

Rasa? Ok untuk lidah aku, rasa masam manis nanas mula-mula dirasai, kemudian barulah rasa lemak yang *lucu dan aroma kelapa menyusul. Dua kombinasi yang eksotik.

_____
AADI: *Funny taste?

Wordless Wednesday: The Quintupleness Of Long Distant Driver



3 Syawal 1440H, CIQS Pandaruan, Limbang.
_____
AADI: Quintet.

Sepetang Di Limbang (Part 3)


Sedikit travelog balik raya - Amat jarang-jarang aku singgah berhenti di Limbang dalam pemanduan trans-Borneo balik kampung dari Bintulu ke Membakut (aka tour de Brunei). Zaman bujang dan berdua dulu bolehlah redah sehari suntuk memandu (10-12 jam). Sekarang dah berlima, mahu tidak mahu kena rehat, lebih-lebih lagi bila ada sikecil. Ini kali pertama bermalam di Limbang, selalunya bermalam di Miri.

Pemandangan dari Hotel Purnama.
Satu perkara yang biasa aku lupa bila berada di Limbang ialah bahasanya... Kadang-kadang tersasul guna bahasa Melayu Sarawak, padahal slang Brunei di sini inda jauh beza sama slang Brunei kami di Membakut - pekat, kasar, karau - jadinya bakulut tah lidah atu bebalik liau~

_____
AADI: Janpadul.

Perginya Dewata Raya


Meneruskan urusniaga jualan semula komik manhua oleh pembeli yang sama, yang sempat diselongkar daripada arkib semasa balik kampung cuti raya minggu lepas.


Batch kali ini ialah koleksi Dewata Raya musim pertama (#1-100) yang aku hanya terlepas satu isu #96 sahaja.


Alhamdulillah kesemuanya masih elok selepas 20+ tahun dalam simpanan, tiada yang berlubang dimakan anai-anai.


Musim kedua #101-151 akan dibeli secara berperingkat, musim ketiga aku cuma ada #152 dan #153 sahaja, selepas itu berhenti sebab cerita dah semakin mengarut.

Mana Gong Gong? Mana Zeus?
Berjaya dilepaskan dengan harga 85% daripada harga asal, not bad. Sekali lagi, hobi lama menjana dan mendanakan hobi baru, dengan dana-dana yang diperolehi, mungkin akan mendapatkan sebuah pedal booster atau overdrive.

_____
AADI: Juara-juara Elit?

Ada Apa Dengan Dubai Cola?


Baru ada masa untuk berblog setelah terikat dengan jadual Ramadhan yang ketat dan cuti raya balik kampung. Ini antara entri yang sepatutnya untuk bulan Ramadhan, terperap dalam draft.

+1 untuk label yang ringkas tapi menarik.
Dubai Cola dengan perisa kurma dan madu, merupakan pemberian seorang kenalan untuk dicuba. Nama saja ada "Dubai", tetapi ia merupakan produk buatan Eropah dengan logo halal Jerman. Untuk rantau Asia Tenggara, hanya Brunei sahaja ada dalam senarai pengedar, selebihnya Belanda, Amerika Utara, Afrika Selatan, Morocco, Romania dan Bulgaria.

Imej website.
Rasa kolanya lebih kurang rasa kola murahan generik (My Cola, Gardenia, 2More, Cap Itik) tetapi "diselamatkan" oleh rasa madu dan kurma yang membuatkannya agak eksotik. Bagi aku untuk kola, hanya Coca Cola dan Pepsi sahaja yang memiliki rasa kola tersendiri yang unik.

Aku rasa kalau ada dijual di Malaysia, mungkin harganya semahal Red Bull biru sebab barang import dari Eropah.

_____
AADI: Pandan Cola.

Wordless Wednesday: Baju Raya 2019




_____
AADI: Backdated.

Wordless Wednesday: Raya




_____
AADI: Scheduled entry...

Third Eye On The Road


Dash cam - aksesori yang berguna semasa pemanduan terutama ketika *perjalanan jauh. Tahun lepas aku ada beli versi cap ayam murahan Lazada yang katanya HD1080, tapi kualiti rakaman amat tidak memuaskan hati.


Awal bulan ini aku menggantikannya dengan 70Mai (versi global English) yang lebih praktikal, mudah dan gambar berkualiti tinggi per harga (sub RM150). Calon lain yang tewas ialah Blaupunkt BP 2.0/2.1. Tak perlulah aku nak ulas panjang-panjang, tengok video di bawah sudah cukup.


Dalam kesempatan ini AADI ingin mengucapkan Tadau Tagazo Do Kaamatan (30-31hb Mei) dan Gayu Guru Gerai Nyamai (1-2hb Jun) kepada rakan-rakan Borneo yang menyambutnya. Aku? Mungkin ketika entri ini disiarkan (scheduled entry) aku sedang dalam perjalanan balik kampung untuk beraya...

*Berguna juga jika ingin buat vlog tempat-tempat menarik sepanjang perjalanan.

_____
AADI: Gawai Raya.

Wordless Wednesday: Kotak




_____
AADI: Sarkastik?

Ada Apa Dengan RM7.00? (Part 6)


Untuk tahun keenam berturut-turut (2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Sarawak masih lagi mengekalkan nilai RM7.00 untuk zakat fitrah.


Alhamdulillah untuk tahun ini kuponnya bertambah menjadi lima. Soalan tahunan, berapa pula nilai zakat fitrah di tempat anda?

_____
AADI: Tutup kilang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (21) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (283) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (61) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (15) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (62) children of bodom (21) ck music (55) cog (8) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (40) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (207) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (121) erectus (6) ernie ball (22) esp/ltd (168) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (26) gibson (16) gig (93) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (197) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (6) isolated gig (4) isu semasa (243) j5 (13) jackson (39) jamming (139) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (61) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (6) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (293) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) king's studio (1) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (6) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (48) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (86) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (376) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (328) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (56) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (124) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (189) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (308) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (70) revamp (2) rex (1) rg331m (10) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (11) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (56) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (120) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (4) sv guitars (3) swee lee (5) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (305) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger