Ada Apa Dengan Dutch Lady Purefarm Ros Bandung?


Entri yang dah dalam draft lebih daripada seminggu, kesinambungan daripada entri perisa kurma beberapa minggu lepas. Untuk kali ini, giliran perisa ros bandung.


Sama seperti perisa kurma, ia merupakan susu rendah lemak ditambah dengan ekstrak ros. Rasanya? Tak jauh beza dengan rasa gula-gula jenama Bento perisa ros.

_____
AADI: Backdated.

Wordless Wednesday: Please Take Cash




_____
AADI: Mana?

Sekitar Metuk Ulau Fest


Sabtu (20/04/2019) - Dikatakan sebagai gantian untuk dua gig yang (terpaksa) dibatalkan iaitu Sarawak Metal Regime, Miri (20/04/2019) dan Rock In Sibu (21/04/2019). Band highlights - Suaka, Vociferation Eternity, Larrong - sepatutnya beraksi semasa SMR/RIS ada beraksi dalam gig ini. Dan jika tidak melibatkan masalah birokrasi, mungkin band Defiled juga dapat beraksi.

Tahi Suci.
Di Bintulu, pengurusan diserahkan kepada Metuk Ulau Underground Voices (MUUV) dan Teresang Bong Bi Bi Club menjadi lokasi kejadian. Untuk entri ini, aku tidak mengulas, hanya entri malas kosong. Nantikan ulasan penuh dalam blog Geng Kereta Sapu atau Molotov Cocktailz.

Koersive Forse.
Pintu dibuka sekitar 2.30-3.00 petang, aku tiba sekitar 3.30 sempatlah mencari muka-muka yang dikenali untuk menempel. Persembahan bermula sekitar 4.00 petang oleh band penganjur *Tahi Suci sebagai pembuka gelanggang.

Nogas.
Kemudian diikuti oleh Koersive Forse dan Nogas, satu merupakan nama baru yang mula menunjukkan taring dan satu lagi merupakan taring besar dalam scene bawah tanah Bintulu mutakhir ini.

Nimang Ensera.
Sebelum habis persembahan Nimang Ensera, aku balik sekitar pukul 6.30 petang (terlepas curfew pukul 6.00) untuk menguruskan anak-anak dan hal rumah tangga.

Sebelah malam sempat menyempat untuk keluar, sampai sekitar 8.30 malam, terlepas pula persembahan Larrong.

Suaka.
Atas sebab-sebab tertentu, dikatakan equipment Suaka masih di Miri. Maka mereka membuat persembahan dengan equipment pinjaman.


Antaranya bass Warlock PFG5 (ex-Francesco) milik Herman Akmal dan RG7321 milik Edan (Tahi Suci).

Vociferation Eternity.
Dan persembahan Vociferation Eternity menjadi penamat. Kali ini line-up tidak disertai oleh Dr. Bentara dan Deadzid seperti gig mereka di Sibu beberapa tahun lepas.


Sempatlah juga masuk dalam family photo. Satu-satunya gesture "peace" dalam puluhan (ratusan?) gesture "cornas/maloik". Dan senyap-senyap meloloskan diri sekitar pukul 10.00 malam selepas mendapat talian hayat. Tamat.

*Kenapa bukan MUP? Metuk Ulau Fest tanpa Metuk Ulau Project? How ironic. MUP hanyalah cover band tanpa material sendiri selain PDAP, masih belum layak untuk beraksi dalam liga sebesar ini.

_____
AADI: Tak tahan asap rokok berkepul-kepul.

Teslarised Neon


Setelah berpuas hati dengan prestasi set Entwistle Dark Star, kali ini Neon cuba dipasangkan pula dengan set Tesla Plasma-X1 chrome. Ini merupakan kali keempat Neon menjadi platform eksperimentasi pikap. Selain Dark Star, ia juga pernah dipasang dengan DiMarzio Evolution/D-Activator dan Seymour Duncan Sentient/Pegasus.


Pada mulanya set Plasma-X1 ini dipasang atas dasar penampilan dan nilai estatika - sama tema chrome dengan hardware lain (bridge, knobs, locking nut, tuning machine).


Tetapi ironinya walaupun beroutput medium, aku agak suka respon sonik set Plasma-X1 pada Neon ini, berbanding semasa dipasang pada Goldie tahun lepas. *Menyangkal pendapat peribadi bahawa gitar superstrat berkayu ringan tidak sesuai dipasangkan dengan pikap beroutput medium.


Dan dengan sistem Seymour Duncan Liberator yang tidak melibatkan sebarang pematerian, proses menukar pikap hanya mengambil masa bawah 15 minit. Seperti litar sebelum ini, tone pot tidak digunakan (bypassed), yang ada hanyalah dummy pot.

Tunggu ada sessi jamming lagi untuk dipandu-uji seoptimumnya. Kemudian barulah keputusan muktamad dipilih sama ada mengekalkan set Tesla ini, atau kembali memasang set Entwistle atau DiMarzio seperti perenggan pertama tadi (Seymour Duncan dah jual).

_____
AADI: *Trial and error.

Wordless Wednesday: Fest, Without Project



Cilok dari Facebook MUUV.
_____
AADI: Backdated.

Sessi Jamming Sekorok


Sabtu 13/04/2019 - Sessi jamming suka-suki boleh dikira sebagai post-mortem untuk Isolated Gig Vol. 1 beberapa minggu lepas. Sessi kali ini juga disertai oleh Bro Jawank secara impromptu yang sempat menjadi tukang pukul sementara menunggu Bob Kandar sampai.


Oh ya, sessi ini juga sebagai platform untuk aku memandu-uji prestasi Sarge yang baru sahaja dimodifikasi minggu lepas.


Sekorok (Nas Korawk) yang menyerah kalah untuk bervokal sessi kali ini. Paling best bila Korawk cuba untuk Facebook live tapi lupa untuk tekan butang "record" sehinggalah tamat sessi jamming baru perasan, duh~


Bro Jawank sempat memandu uji Sarge aku, disebabkan (katanya) terlalu best dari segi playability (kecuali bentuk V yang agak janggal), respon pikap dan feedback amp (setting guna GT-1 terus ke IRT-X), maka terjamminglah beberapa lagu yang tidak pernah dimainkan sebelum ini, antaranya Mechanix The Four Horsemen dan Hallowed Be Thy Name, selain lagu-lagu playsafe yang lain.


Nuing seperti biasa dengan RG331M, kali ini tidak membawa Katana 50, hanya MS-50G terus ke amp studio yang kecil. Gandingan Bro Jawank dan Nuing agak menarik, cuma dengan jadual kerja Bro Jawank yang ketat, agak susah untuk menggandingkan mereka ini semasa jamming mahupun gig.

_____
AADI: Sekorok, dua korok.

Golden Sarge


Setelah dipandu uji semasa Isolated Gig Vol. 1 hujung bulan Mac lepas, ternyata Sarge merupakan gitar yang tegap dan sesuai menjadi platform untuk modifikasi.


Tapi hardware dan elektronik asal tidak berapa memuaskan hati (it's a lower tier Jackson after all) dan harus ditukar untuk menjadikannya gitar berprestasi tinggi. Enter, gold upgrades.

Sebelum modifikasi, untuk perbandingan.
Hardware dan elektronik yang ingin digunakan telahpun dirancang lebih awal, pada asalnya merupakan projek untuk Nightfall. Kebanyakkannya pernah dipasang pada gitar lain.
    • Tuning machines - Planet Waves PWAT-6R3.
    • Locking nut - Gotoh GHL-2-G (formerly installed in Mirage).
    • Pickup set - EMG 81/85 Metal Works (formerly installed in Korina).
    • Bridge - Gotoh GE1996T (formerly installed in Mirage).
    • Strap buttons, knobs, 3-way toggle switch - generic Lazada/Shopee.

    Tiada apa-apa masalah dihadapi semasa pemasangan tuning machine dan locking nut. PWAT-6R3 memang retrofit 100% dengan lubang tuning machine asal tanpa perlu sebarang modifikasi. Dan mungkin kali ini teknik aku betul, tali high-E dan B dapat dikepit dengan kuat tidak sepeti kes PWAT-331L dalam entri semalam.

    Hanya locking nut perlu dilaras ketinggiannya secukup rasa dengan shim logam yang dibekalkan Gotoh dan tambahan beberapa cebisan kertas.


    Begitu juga dengan bridge GE1996T yang retrofit dengan ruang kaviti tremolo asal berbanding sangkut semasa cuba dipasang pada Neon. Set pikap EMG 81/85 Metal Works emas melengkapkan pakej emas dan juga tugasnya sebagai gitar metal.

    Perlu diikat dengan cable tie supaya nampak kemas.
    Litar solderless EMG memang memudahkan kerja, ruang kaviti pun cukup luas berbanding pada Korina sebelum ini. Hanya wayar output sahaja perlu dimodifikasi sedikit (dipanjangkan) kerana jarak output jack (upper wing) dengan ruang kaviti (lower wing) agak jauh, dan kabel solderless asal agak pendek.

    Span di belakang spring sebagai peredam.
    Ini masalah yang sama dihadapi semasa memasang GE1996T pada Mirage beberapa tahun lepas. Kerana blok brass 40 mm agak panjang, ruang kaviti spring tidak dapat ditutup. Penyelesaian mudah, biarkan terbuka, tak ada masalah...


    Kini, dengan hardware yang lebih berkualiti terutama barangan Gotoh yang mengunci tali pada kedua-dua hujung, lebih yakin untuk menggunakan whammy bar. Prestasi kombo EMG 81/85 akan dipandu-uji semasa sessi jamming petang nanti.

    _____
    AADI: Akan cuba mendapatkan strap lock emas jenama Loxx.

    Planet Waves-ed Goldie


    Modifikasi pada Goldie, kali ini dipasangkan dengan Planet Waves auto-trim tuning machine PWAT-331L yang diperolehi beberapa minggu lepas.


    Saiznya agak kecil berbanding saiz tuning machine asal Grover, tetapi retrofit dengan lubang-lubang asal dengan off-set sekitar 0.1% sahaja.


    Selain menjimatkan masa memasang tali, hujung tali akan dipotong secara automatik dan tersembunyi di bahagian dalam. Tiada lagi kebarangkalian hujung tali yang tajam mencederakan kulit atau mengoyakkan gigbag


    Satu-satunya kelemahan dan cabaran yang dihadapi ialah locking mechanism tidak dapat *mengepit tali halus (B dan high-E) dengan ketat, selalu terlepas. Penyelesaian mudah, ia dililit sekali dua (1-2 wraps) seperti tuning machine konvensional.

    _____
    AADI: *Atau mungkin teknik aku salah?

    Throwback Thursday: Windows 3.11


    Satu daripada mesin analisis di tempat kerja aku masih lagi menggunakan sistem operasi Microsoft Windows 3.11. Maknanya mesin tersebut dan komputernya sudah berusia lebih 20 tahun.


    Syukurlah aku sempat belajar guna Win 3.11 dan MS-DOS 6.22 pertengahan 90an dulu, sebelum platform diambil alih oleh Windows 95 yang lebih mesra pengguna. Juga sempat belajar perisian DOS-based lain seperti WordStar dan dBase.


    Bilakah kali terakhir anda menggunakan OS ini? Atau soalannya, sempatkah anda menggunakannya? Hahaha... Aku yakin Berteromber antara yang sempat guna.

    Command.com, autoexec.bat, config.sys, mscdex.exe - ini semua setting nostalgia.

    _____
    AADI: Juga sempat guna disket 5.25".

    Wordless Wednesday: Thomas & Friends Hardcase




    _____
    AADI: Hardcase kegemaran Ijau Jr.

    Ada Apa Dengan Dutch Lady Purefarm Kurma?


    Selalu beli susu UHT Dutch Lady Purefarm 1L full cream dan strawberry, semalam terjumpa dua perisa baru di pasar raya F - perisa kurma dan rose bandung yang katanya merupakan edisi Ramadhan. Fuh baru masuk bulan Sya'aban dah ada produk untuk bulan Ramadhan.


    Aku memilih perisa kurma untuk dicuba permulaan ini, katanya ia merupakan susu rendah lemak ditambah dengan ekstrak kurma. Boleh tahan sedap, lebih sedap diminum sejuk.

    Harganya RM5.90 sekotak 1L, masih lingkungan harga yang sama dengan Purefarm perisa lain. Lebih berbaloi berbanding susu kurma lain di pasaran, pendapat aku.

    _____
    AADI: Boleh dijadikan hidangan tambahan sungkei (iftar) dan sahur kelak.

    IDK Sig Mark VI?


    Serius, dah lama teringin sebuah gitar Jackson, kali terakhir ber-Jackson sembilan tahun lepas dengan ex-Kelly Kelly (JS32T Kelly) yang hanya bertahan beberapa bulan. Sejak itu, beberapa kali terGAS untuk mendapatkan sebuah Jackson dan hampir-hampir memiliki sebuah SLXT kawasabi dua tahun lepas (cerita di sini).


    Jackson JS32 King V ini diperolehi sebagai ganjaran sendiri (self-reward) bersempena ulangtahun ke-10 #10yearschallenge dan GLTL setelah berjaya menyingkirkan haluan bass (ex-Francesco dan ex-Tommy). Ini merupakan model 2017, masih menggunakan kayu rosewood untuk fretboard berbanding amaranth untuk model terkini, spesifikasi lain masih sama.

    Kotak dalam kotak.
    Diperolehi daripada Music Bliss, atas sebab-sebab keteradaan stok, kira kali pertama aku beli gitar daripada Music Bliss. Ditambah dengan penghantaran percuma menggunakan Freight Mark yang mengambil masa 5-6 hari, sempat untuk dibawa gig. Sayangnya, batch JS32 terkini tidak didatangkan dengan gigbag seperti batch 2010.


    Diterima dalam keadaan yang memuaskan, tiada kecacatan fizikal dikesan, maklumlah bentuk ekstrim sebegini agak cerewet semasa dalam transit, berdasarkan beberapa pengalaman sebelum ini. Tapi macam mana pula tali high-E boleh putus sekitar fret ke-15? Duh~


    Dokumentasi, disertakan dengan beberapa hex-wrench (Allen keys), tremolo bar (of course) dan tiga keping pick cap ayam sebagai hadiah percuma. Come on Music Bliss~ mati-mati aku ingatkan pick Jim Dunlop Riffs/Gels.


    Untuk menggantikan set tali asal yang nampak berkarat dan putus high-E pada perenggan keempat tadi, set tali baru D'Addario EXL120 (9-42) dipasang dan ditala pada E-standard. Nampaknya aku masih ada dua set EXL120 ni dalam stok, aku ingatkan dah habis...


    Pikap berkembar Jackson yang aku jangka merupakan pikap G&B yang dijenamakan semula, suis toggle 3-arah, tombol VOLUME dan TONE. Kemasan berwarna hijau "matte army drab" yang seakan-akan warna hijau "green shadow flat" pada ex-Dinoscar (Mark I) dan ex-Clover (Mark II).


    Locking bridge in-house Jackson by Floyd Rose, harap kualitinya sepadan dengan bridge LTD by Floyd Rose pada Neon yang masih bertahan hampir dua tahun tanpa masalah, berbanding Floyd Rose Special (FRS) pada Nightfall yang mula menunjukkan tanda-tanda bermasalah.


    Ruang kaviti pikap dengan routing yang kemas, dan hah! Nampaknya jangkaan aku salah, set pikap yang digunakan merupakan jenama Belcat dan bukannya G&B. Tapi selepas pengalaman menggunakannya semasa Isolated Gig Vol. 1 minggu lepas, aku agak kurang berkenan dengan prestasinya (overtones, harmonics), prestasi pikap G&B yang ada pada LTD lebih memuaskan hati.


    Mulanya aku ingatkan batch JS32 kali ini buatan Indonesia berdasarkan seni pertukangannya, rupa-rupanya ia buatan China (Weibo Musical Instrument Co. Ltd.).


    Walaupun JS32-series ini siri bawahan untuk jenama Jackson (setaraf Ibanez Gio atau LTD 200-series ke bawah?) tapi pertukangan kayu yang halus terutama bahagian neck dan fretboard, ruang kaviti pikap, tombol, FR dan spring juga routing yang kemas, amat berbaloi per harga. Cuma ruang kaviti untuk sustain block agak terlalu luas.


    Pematerian dan wayar yang juga kemas walaupun menggunakan suis dan pot murahan. Seperti pikap, bab ini aku tak kisah, ia akan diganti dengan barangan elektronik berkualiti kelak.

    Jackson = metal! \m/
    Headstock berwarna hitam matte/satin yang sepadan dengan tema. Headstock Jackson yang seksi antara satu daripada faktor kenapa aku ingin memiliki sebuah Jackson, selain ciri-ciri trademark standard Jackson lain - *slim neck, sharkfin inlays, compound radius (radii).


    Kelebihan:
    1. Warna hijau "matte army drab". *Kenapa hijau? Itu tak perlu aku jawab.
    2. Pertukangan kayu yang mantap walaupun kategori gitar murah.
    3. *Bentuk King V itu sendiri, stabil dan seimbang jika dimainkan secara berdiri.
    4. *Stage presence, mojo ketika berada di atas pentas.
    Kelemahan:
    1. Set pikap Belcat yang walaupun jenis high output, tapi personal sound preferences (overtones, harmonics) tidak memuaskan hati.
    2. Tuning machine yang tidak stabil, kadang-kadang keras kadang-kadang loose.
    3. Setup action, intonation asal yang ala kadar - ini aku boleh buat sendiri.
    Kesemua kelemahan-kelemahan tadi sebenarnya sudahpun dijangkakan untuk gitar begini, dan sudahpun ada perancangan modifikasi untuk menjadikan gitar ini lebih tahan pukul.

    *Harapnya, ini dapat menjawab soalan Bro Yustech dalam ruangan komen entri yang lepas. Nickname? Disebabkan warna hijau askarnya dan berbentuk V, aku gelar SARGE, aka self-proclaim IDK Sig Mark VI.

    _____
    AADI: Teringat gitar V aku dulu, ex-Abominations.

    Sekitar Isolated Gig Vol. 1


    Isolated Gig Vol. 1 yang pada mulanya dijadualkan berlangsung di Masterjamm Studio terpaksa diubah lokasi atas masalah dalaman studio, dan penganjur NorthSouth Punkster berjaya mendapatkan lokasi alternatif (yang aku rasa jauh lebih bagus) iaitu di The Gold Mines Gastropub Bintulu.

    Hari pertama - Sabtu 30/3/2019.


    Disebabkan ada beberapa band terpaksa menarik diri (miscommunications) kebanyakkannya band dari Brunei, acara hari pertama yang dijadualkan bermula pukul 1.00 petang terpaksa dianjakkan sehingga pukul 3.00 petang untuk mengimbangi slot persembahan. Dan MUP menjadi band pertama yang membuat persembahan hari pertama (sepatutnya band ketiga).

    Yang ini serius sikit berbanding entri sebelum ini.
    Line-up MUP: Nuing (1st guitar), Bob Kandar (drums), Aku (2nd guitar), Herman Akmal (bass), Nas Korawk (vokal/bass) - Korawk hanya main bass untuk lagu Kabus sahaja, lagu lain bass dimainkan oleh Herman Akmal. Dan gig ini juga merupakan gig pertama bagi Nuing.


    Sempat membuat sessi soundcheck hampir dua lagu full. Seperti dalam entri lepas, GT-10 dan Helix atas pentas milik band Alexandria, aku dan Nuing hanya menggunakan MS-50G.


    Setlist: Kabus (Metalian), Pentagram Di Atas Pusara (lagu ori MUP), Warriors Ride On The Chariots (Metalucifer). Gig pertama MUP tanpa cover lagu Iron Maiden...


    Ironinya, kesemua axes yang digunakan MUP (PFG5, SR300, RG331M) suatu ketika pernah menjadi axes aku. Ya ya, King V atas tu gitar baru aku, akan dibuat entri berasingan kelak.


    Oops~ Terkucil @0:31 onwards.

    Untuk sessi soundcheck dan persembahan, kebanyakkan gambar aku ambil daripada WhatsApp dan Facebook rakan-rakan.


    Rasanya ini kali ketiga Korawk menjadi frontman (pertama, kedua), memberinya peluang dan pendedahan bagaimana tekanan menjadi seorang frontman. Dan seperti biasa, helaian lirik dibawa sebagai "rujukan".






    Wounded Flame.
    Untuk hari pertama, hanya empat band beraksi (rujuk perenggan kedua). Aku sempat layan persembahan dua band iaitu Wounded Flame (Miri heavy hardcore) dan Alexandria (Brunei metalcore). Band keempat aku lupa sebab aku balik sekitar pukul 5.30 petang untuk mengejar waktu curfew hujung minggu aku (pukul 6.00 petang, balik rumah, uruskan anak-anak).

    Alexandria.
    Gear nerds pastinya perasan yang Alexandria menggunakan equipment yang premium, ESP E-II, EBMM Majesty, GT-10, Mustang Floor, Helix, Headrush FRFR, Tech 21 Power Engine. Bassist pun guna Zoom G5. Muzik yang dimainkan agak dinamik, memang berbaloilah mengusung peralatan begini.


    Hari kedua - Ahad 31/3/2019.

    Tidakpun merancang untuk datang pada hari kedua, tetapi ada pula kesempatan sekitar pukul 5.00 petang untuk datang. Daripada cara berpakaian, rata-rata yang datang hari ini ialah peminat punk, skin head dan grunge berbanding semalam yang lebih kepada metalheads.

    Generations Of Oi.
    Sempat menyaksikan persembahan dua band hari kedua iaitu Ruin Mind (Bintulu grunge) dan Generations Of Oi (Bintulu punk oi) sebelum menyelinap keluar sekitar 6.00 petang.

    Ruin Mind.
    Ruin Mind memainkan cover lagu-lagu klasik Nirvana; Dive, Love Buzz, Floyd The Barber dan Territorial Pissing. Aku mula layan Nirvana ketika umur 14-15 tahun (zaman teenage angst), sekarang hampir mencecah 40, memang tak terasa masa itu berlalu...

    Post-mortem:
    1. Lokasi gig yang strategik - senang parking, senang diakses, luas, berhawa dingin, eksklusif dan paling penting tidak dibenarkan merokok di dalam (good call).
    2. Pentas yang kecil, pergerakan agak terhad.
    3. Frontman perlu lebih bersedia, berkeyakinan tinggi dan hafal lirik.
    4. Setlist yang pendek.
    Menurut penganjur, jika ada maklum balas yang positif daripada pengunjung dan pengurusan pihak The Gold Mines, mungkin akan dianjurkan sekali lagi gig sebelum masuk bulan puasa.

    *More pic coming soon...

    _____
    AADI: Perlukah aku jadi frontman semula?
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

    Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

    Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

    Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

    Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

    -IDK-

    Indeks Awan Label

    12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (21) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (284) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (58) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (61) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (15) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (62) children of bodom (21) ck music (55) cog (9) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (40) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (208) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (121) erectus (7) ernie ball (22) esp/ltd (169) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (94) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (197) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (21) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (6) isolated gig (5) isu semasa (243) j5 (13) jackson (39) jamming (139) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (61) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (6) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (293) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) king's studio (1) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (6) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (48) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (86) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (377) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (328) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (56) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (125) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (190) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (85) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (308) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (71) revamp (2) rex (1) rg331m (10) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (56) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (121) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (4) sv guitars (3) swee lee (5) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (307) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (9)
     
    |  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger