penang, the wasted years...


part 1 - nasik kandaq!
sebahagian drp kandungan blog ni pernah aku publish dlm blog aku dulu2 (yg aku dah delete)

td cimca (kazen aku) sms aku pasal rancangan kat astro prima 'warung kita' episod kali ni cerita pasal warung2 kat penang. aku tgk kejap then aku cpt2 tukar channel... xsanggup aku nak tgk! bkn apa, nnti aku takut aku rindu mknn2 kat penang nun... thing that i'll miss about penang (other than *ehem* my x-awek2 usm) are the foods!

kat penang ni ofkos ada byk pilihan mknn yg murah2 & sedap... tp skop aku kali ni pasal nasik kandaq! penang mmg terkenal dgn nasik kandaq (kandar, sebut kandaq lg best) lain org lain selera... tapi bg aku, meh aku list my top 5 best nasik kandaq in penang (island)


pic cilok drp web onestopmalaysia.com

1. abu nasi kandar, bali-bali cafe, sg. dua (dpn usm) - dulu2 gerai dia bukak kat dpn makro, kat area pasar mlm (sabtu) sg. dua... atas sbb2 birokrasi, 2004 pindah ke cafe mandarin bali-bali cafe. aku start mkn kt sini since aku menyewa kat desa permai indah (hamna) somewhere in 1998. buka setiap hari (kecuali jumaat) around pkl 6 ptg smpi 10-11 mlm bergantung kpd lauk & kastemer. menu utama aku klu mkn kat sini - nasi putih (klu tadak nasi tomato/minyak), kari daging, ayam goreng (panas2 baru kluar dari kuali), ayam madu (this one premium sket, klu nak mkn kena dtg before 7-8 pm sbb slalu sold-out!), kentang kari kambing dan seperti biasa kuah campoq! (trademark nasi kandaq) price range utk menu aku rm3.50-5.00! berbaloi dah murah kdg2 tolak lg discount for loyal customer. 1998-2005 klu dikirakan, aku plng byk mkn kat gerai ni (atau tapau) berbanding aku mkn kat tmpt2 lain kat penang... last skali aku mkn kat sini ogos 2007, brother abu ni still kenai aku lg... "alo adik, lama tara nampak?"... "ooo... skrg sdh kerja kat swk ka? jauh noo~"

Abu Nasi Kandar, Jalan Sg Dua, opposite Makro. A favourite with undergraduates from nearby Universiti Sains Malaysia, this stall cooks a unbeatable chicken liver curry and the long lines of people queuing before the stall opens at 6pm will attest to the fact that Abu's curries are to die for

- artikel cilok dari website MayaKirana

2. restoran pandan hijau, opposite bkt jambul shopping complex - aku slalu sggh restoran ni slalu time ujung2 mggu lps tgk wayang @ shopping2 cd/dvd kat bkt. jambul. yg ni plak yg menu utama aku nasi putih/tomato, kari daging cincang, kuah ayam kicap, karot, teloq mata kerbau, kuah banjir... rm4.00-6.00

3. shariff nasi kandar, gelugor (glugoq) - bukak setiap hari kecuali jumaat slps pkl 6 ptg... kdg2 belum bukak lg kastemer dah sanggup berbaris! aku kalau mkn kat sini jrg order lebih2 sbb kdg2 nak cpt. menu aku nasi putih, kari daging, teloq dadar/mata kerbau, kuah campoq... rm2.50-4.00

Shariff Nasi Kandar, Gelugor (in front of Gelugor 7-11) Now this is definitely an institution! For all you know, the curries are flavoured with dust from the nearby road but who cares when the curries are this good? Shariff Nasi Kandar has been around for as long as anyone can remember, and rumour has it that this guy sells some 1000 plates of nasi kandar a night! Just pick out the long lines of people and you're at the right place. Service is really fast, so make up your mind what you want on top of your rice instead of riling the others behind you. Opens around 6pm

- artikel cilok dari website MayaKirana

4. restoran line clear, penang road (opposite odeon cinema) - this one was truly a legend (kat tv ada byk rancangan mknn yg review tmpt ni) 1st time aku mkn 1997... last time aku mkn 2007... tp tmptnya xprnh berubah. masih dgn cliche 'gerai celah2 lorong tepi jalan'... aku rasa yg ni la mmbuatkan kastemer dorg still maintain, berbaris panjang! (termasuklah aku) menu standard nasik putih, daging 2 ketui, karot, teloq rebus... rm3.50-5.00 review kat onestopmalaysia.com

5. restoran nasi kandar pelita, sg. dua, opposite mcdonald's - aku ekceli jrg mkn nasik kandaq kat restoran ni, slalu2 aku mkn nasi putih + sup daging/ayam atau order tandoori set + cheese nan... slalu lepak belah mlm terutama bila mlm selasa layan wrestling kat plasma tv besaq restoran ni (aku dulu tadak astro, so layan kat restoran pelita) ataupun mlm ujung mggu layan tgk bola dgn mmbr2... disbbkan nak cerita pasal nasik kandaq, kat sini slalu menu aku standard nasik putih, 2 ketui daging (atau seketui ayam madu) + kuah campoq... price range rm3.00-4.50 mamat2 waiter shift siang xbrapa kenai aku, tp klu yg shift mlm mmg ramai yg kenai, siap bleh tau aku punya menu... "aloo macha, ini mlm mau nasi putih sup daging?" cashier shift mlm pun (yg muka mcm osama bin laden) mmg kenai aku, klu aku dtg mlm selasa dlm kol 10, cpt2 dia tukaq channel pi channel astro supersports


pic cilok drp web nasi kandar pelita

bknnya nasik kandaq tmpt lain xsedap... cuma disebabkan aku slalu pi gerai2/restoran2 yg aku mentioned kat atas ni, jadila favourite. aku perancangan tahun ni nak pi penang, last skali aku pi tahun 2007 sbb ada kursus induksi kat sg. petani, kedah then after that konvensyen kat langkawi plak, so sggh la kat penang... abu nasik kandaq, aunty db music... i'll be back!

to be continued...

_____
p/s: bintulu pun ada nasik kandaq, tapi xsehebat/semurah kat penang

6 komen:

Mayamia said...

Saja nak bg air liuh meleleh..huwaaaaaaaaaaaaaa..nak balik penang!

Mayamia said...

Nway, i like this post..good job!

Ijau D. Koceng said...

sluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuurpp!~

speedrider said...

bolehla aku try kat Abu nanti. tak pernah rasa lagi

MFTAQIYUDDIN said...

Salam. Selalu saya SR aja,tapi tengok post tentang nasi kandar ni tak tahan la. Kongsi sikit list tempat saya pi makan nasi kandar dulu di Penang (2006-2010).

1-Nasi Kandar Pelita-tak berapa suka, lauk rasa manis sangat.

2-Restoran Khalel-ketagih,pasal dekat sangat dengan RST. Port lepak favorit.Macha-macha situ pun dah kenal saya.

3-Restoran Subaidah(yang kat luar, bukan dalam USM)-sedap dan mahal(tapi nasi kandar mana ada murah).

4-Restoran Deen,Jelutong-setaraf Line Clear pada saya.

5-Line Clear-legend,sedap,mahal dan dekat dengan Chowrasta(cari jeruk dengan buku bundle).

Ada lagi restoran lain,tapi jenis-jenis francais ni tak sesedap kedai tradisional. Saya pun sama macam Bro, kalau-kalau nampak/lihat tentang nasi kandar kat TV atau majalah,mesti tak mau tengok. Rasa rindu dan ketagih. Mana nak cari ditempat saya sini(Pontian,Johor). Hmmm.

BTW Saya course HBP Project Mgmt. Junior la.

Korawk said...

tgk gambar pun dah meleleh air liur..adoohhhhhhh

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Laptop Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC/PS4 games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (86) 58 explorer (23) 7-string (11) 724rocks (3) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (31) adrian smith (17) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (149) amplitude music (3) amplug (5) andy james (4) angker (2) anime (52) anniversary (92) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (133) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (6) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (68) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (18) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) bentley (1) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (300) bintulu buskers (5) black friday (9) black sabbath (1) blackstar (28) blades (5) blaze bayley (29) blind guardian (21) blogging blues (62) bmf2013 (8) bon jovi (7) borneo ugtv (2) boss (64) botb (21) bottlecapt (3) brado guitars (5) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (25) canon (2) caparison (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (69) children of bodom (22) ck music (56) cog (10) coke (5) coklat (7) cola (8) compilation (64) conception (2) console games (20) converse (3) cort (48) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (44) dalat (20) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (44) digitech (24) dimarzio (47) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (6) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-1000 (7) ec-256 (26) ec-257 (13) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (89) electro-harmonix (28) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (27) emo (221) energy drinks (35) engrish (3) entwistle (9) environment (36) epiphone (131) erectus (12) ernie ball (29) esp/ltd (191) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (15) fallout (15) family (56) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (18) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (22) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (16) fusion (3) g250fr (1) gamer mode activated (28) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (127) gator (16) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (29) gibson (16) gig (106) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (19) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (15) guitar collection (11) guitar parts (70) guitar service (36) guitar talk (64) hammerfall (17) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (30) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (62) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (16) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (208) icb200ex (15) iced earth (9) icon (27) imago (69) imitation (3) in flames (4) instagram (29) insulter (4) inverno (22) iron maiden (149) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (253) j5 (13) jackson (49) jamming (142) jamtank (35) jepak (9) jim dunlop (65) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (14) js music (4) js32 king v (13) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (23) karisma (4) kaset (34) kawan (311) kazanna (1) kempen (35) kerja (78) kerly (2) kesihatan (45) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (25) king's studio (3) kkdn (6) koleksi (300) konsert (93) kopi (38) korg (52) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (35) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (22) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (59) lil (35) limbang (7) limited edition (41) line 6 (43) linkin park (5) lipton (2) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (90) m-50fr (25) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (414) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (60) melaka (13) membakut (42) memori (346) mercyful fate (11) metallica (81) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (4) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (59) mr diy (2) mrs (63) muf (7) mug (2) mukah (20) mup (134) music bliss (11) music master (41) music nomad (1) muuv (58) muww (1) mxr (11) my music (8) nanasmania (27) naruto (1) nat-geo (4) nestle (44) new album (28) new gear (198) newsted (3) nightfall (11) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (95) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (28) nylon maiden (2) of string (23) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (39) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (12) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (50) pc stuff (36) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (315) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (39) pepatung (4) peristiwa (38) petaling jaya (14) pfg5 (11) phones (12) pic of the day (61) pick (61) pickup swap (64) pickups (147) pkp2020 (18) pl1 (2) planet waves (12) playstation (20) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (4) pod hd (1) pod hd300 (17) pod x3 (18) pokka (14) popcorn (7) popomania (6) post-apocalypse (16) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (5) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (6) rajinikanth (3) ramadhan special (79) ramli sarip (3) rammstein (6) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (80) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rg370ahmz (1) rhoma irama (3) ribena (4) richter (5) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (6) roxette (2) roy khan (12) roy z (7) rp360 (8) sabahan (19) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) sdx (6) search (16) seymour duncan (35) shopee (14) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (16) singapore (53) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (2) skull strings (4) slayer (3) slipgate (7) smr (3) snark (9) so-cal (62) sonata arctica (3) sony (26) soundcloud (9) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (39) stagg (12) star wars (18) stewmac (6) sticker (6) strap (22) street jam (2) strings (135) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (4) sungai (13) super album (96) superlux (3) susu (10) sv guitars (3) swee lee (7) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (49) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (3) tech21 (4) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (3) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) the shred sanctuary (1) thomas zwijsen (6) throwback thursday (20) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (11) tonelab ex (2) tong garden (4) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (12) trade (23) transformers (4) travel (125) tribute (45) trivium (15) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (4) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (8) vmntx (19) vox (73) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (29) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (337) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (114) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger