ella - usa


[edited: font warna oren adalah info tmbhn drp geng2 blogger]

smlm ada smpi 2 bungkusan dari uk, mcm biasa brg ebay... tp tu kemudian la aku review... ni ada yg lg best nak potong line que. hari ni aku cuti mc sbb demam panas (dah jmpa doc kompom bkn selsema "ngot2" hehehe nasib baik, demam biasa je). pg2 lg boss aku (bkn pengarah, tp ketua seksyen... nama je boss tp sekepala ni, minat anime & manga) call aku ada bungkusan smpi utk aku, local punya... so lps balik dari klinik aku singgah kejap pi opis hntr "surat cinta doktor" dan utk ambil bungkusan ni

bungkusan apa? klu nak tau entry ni adalah kesinambungan drp entry esok lusa selamanya - ella brother "double-s" kita yg terkenal dgn blog hikayat nemut-nemut iaitu encik portdy. yup, as guessed isinya ialah cd ella - usa yg terang2 ada sticker price tag RM25.90 (beb, camna nak byr? bank-in? paypal?) usa? akronim utk "unik, syuga, asli" mentang2 la album ni dirakam sepenuhnya kat usa... apa maksud syuga eh? [info from portdy: syuga datang dari bahasa jepun yang bermaksud "the greatest beauty"] anyway encik portdy, tengkiu sbb carikan cd ni utk aku >:)

album ella ntah yg keberapa tp mmg album ella paling best slps 30110, no wonder bleh mencecah 350k jualan. album ni released thn 1994 (aku baru form 3). spt cd 30110 yg aku beli mggu lps, cd ni mmg muram xceria langsung dan bukannya 1st press, dah re-release atas nama album rock terunggul (p) 1994 emi (malaysia) sdn. bhd. (c) 2004 emi (malaysia) sdn. bhd. cd diterima dlm keadaan unsealed (hehehe) maybe encik portdy dah copy atau rip pi mp3 kot?

tracklist

  1. menanti (m. nasir & eric moon/ella & loloq)
  2. ppp (yusri kru/loloq) <- permata pemotong permata pun dlm album ni?
  3. gemilang (kyoji/ella) <- lagu berhantu
  4. mungkin (kyoji/ella) <- lagu ella gedik "hmmm... mungkin~"
  5. aku kau dia (kyoji/ella) <- sedihnya lagu ni
  6. risau (kyoji & ella/ella) <- muzik best, tp syg liriknya kurg menarik
  7. esok lusa selamanya (ogie & kyoji/ella) <- lagu kegemaran encik portdy, mcm ada unsur2 lagu country
  8. ala amerika (kyoji/ella)
  9. penawar (salman/loloq) <- lagu utk rumah org2 tua hahaha
  10. nuri (hamid & ella/loloq) <- eh? lagu nuri dlm album ni rupanya
  11. itulah saya (kyoji/ella)
  12. rindu (korie & kyoji/ella) <- lagu kegemaran encik berteromber
  13. menanti (instumental) <- sape eh yg main gitar dlm instrumental ni? kyoji yamamoto
  14. gemilang (instrumental) <- sape eh yg main gitar dlm instrumental ni? kyoji yamamoto

lagu febret? beb, semua lagu2 dlm album ni mmg kilar! semua best2 no wonder ada "unik" dan "asli" dlm slogan "unik, syuga, asli" sbb kebanyakkan lirik lagu2 ditulis oleh ella sendiri. tp yg sedihnya cd re-release ni xde mention sapa penerbit dan pemuzik2 yg terlibat dlm album ni. [info drp berteromber: penerbit ella dan kyoji yamamoto, susunan muzik kyoji yamamoto, pemuzik semua mat salleh kecuali kyoji. sapa kyoji yamamoto ni?] dulu2 aku pnh dgr slash ada main gitar dlm album ni, betul ke? [info drp berteromber: slash main gitar dlm lagu bayangan drp album el] nak kena cari pressing yg 1st jugakla ni

ekceli album ni ada nostalgic value... thn 1994 time album ni release, aku ada join ekspo kemahiran hidup peringkat kebangsaan (wakil sabah beb!) kat sekolah menengah teknik cheras. klu nak tau ni la 1st time aku pi s'jung, 1st time naik flight, 1st time menjejak kaki kat dunia yg aku rasa asing... menara kl belum siap lg tp dah nmpk clear smpi cheras. pengalaman naik bas bmw pink, pi dataran merdeka, dayabumi (time tu xde klcc lg), chow-kit, zoo negara... (cikgu kitorg la yg ajak jln2). kat corong2 radio, terutamanya radio 3 ibukota (skrg dah jd kl.fm) dan radio 2 (kemudiannya jd radio muzik skrg dah jd muzik.fm) slalu pasang lagu gemilang ni berulang2 kali, berkumandang hmpr setiap hari

dah rip mp3 utk main kat pc, cd simpan dlm imago utk bekalan semasa memandu. sbb tu bila dgr lagu gemilang ni ada rasa meremang bulu rhoma irama roma sket hehehe. next project, album kompilasi ella & the boys

_____
p/s: nak try cover lagu ppp dan nuri... mcm simple je basslinenya dan enjoy klu main

7 komen:

Portdy said...

syuga datang dari bahasa jepun yang bermaksud "the greatest beauty"

Takilala said...

Album Ella yg kick arse!! Semua lagu aku soookaaaa!!!

berteromber said...

sikit info pasal USA..

Slash tak main album ni..tu album El kalau tak salah..lagu Bayangan..

Album ni Ella dan Kyoji Yamamoto yang terbitkan...susunan muzik Kyoji yg buat..sapa Kyoji Yamamoto?..tu lu google "Vow Wow"..ni band Jepun seangkatan ngan Loudness dan Earthshaker..Kyoji ni gitarist dia...tu instrumental pun dia yg main (ni lagu album solo Kyoji sebenonya..1st press Ella USA x der..)

PPP dan Nuri mmg dari album ni..

pemuzik dia omputeh semua..gitar je mamat jepun tu..gua pernah terbaca Khalid Mobin,Zan (Rusty Blade) dan Yem Bai (BPR) tension je tak dpt ikut ke Usa utk album ni..padahal tu jam dorang backing Ella..gua sempat gak tgk line-up ni masa Ella buat konsert kat JB dulu...

err..apa lagi info lu nak tau...hehe..

lagu fav gua?...hmmm..zaman tu gua tgh dalam hati ada taman...feeling gila layan lagu "Rindu"...huhuhu..

Ijau D. Koceng said...

portdy:
perkataan syuga tu dah ada dlm kamus dewan ke? nnti aku check

takilala:
bah, apa lg? rasa2 ada kluar versi vinyl x?

berteromber:
tu dia info! patutnya aku refer kat hang dulu sblm aku post entry ni... hehehe, nak kena cari jugak 1st pressing cd (atau kaset) kot2 ada info2 mcm tu + lirik2. album el best x?

lagu rindu tu ada mcm bunyi2 lagu wizard uriah heep (blind guardian ada cover)

Portdy said...

aku rujuk kat sini
artikel dari jarum emas pasal isu loloq dan dbp

http://informasi.phpbb3now.com/viewtopic.php?f=137&t=923&start=10

Portdy said...

dan sini:

http://www.myspace.com/syugaband

berteromber said...

El aku tak tau..tu jam aku dah tak minat Ella...hehe

err..aku tau info tu semua pasal aku masih simpan kasetnya..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (83) 58 explorer (22) 7-string (10) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (26) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (81) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (131) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (15) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (291) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) borneo ugtv (2) boss (62) botb (20) bottlecapt (3) brado guitars (4) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (65) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (43) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (41) digitech (23) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (7) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (27) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (209) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (127) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (180) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (50) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (28) gibson (16) gig (101) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (203) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (32) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (11) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (302) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (21) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (51) lil (33) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (88) m-50fr (23) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (60) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (133) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (9) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (88) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (310) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (8) phones (12) pic of the day (58) pick (61) pickup swap (62) pickups (143) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (4) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (3) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (74) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (7) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (16) seymour duncan (35) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (52) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (59) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (35) stagg (12) star wars (15) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (127) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (11) trade (22) transformers (4) travel (125) tribute (43) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (316) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger