asas bermain guitar ija medicine


mggu lps waktu aku tgh tggu order mee kolok kat food court sing kwong, aku smpt belek2 cd/vcd yg jual kat area dpn... aku belek2 area ori je, yg pirate aku dah xberminat dah... belek punya belek aku terjumpa 1 vcd ni, tajuknya asas bermain guitar ija medicine - jam gitar dalam bentuk karaoke (salah ejaan ni, kejap guitar kejap gitar, tp dah mmg mcm tulis kat cover), dlm hati aku best jugak vcd ni kalau aku beli utk blajar main gitar (gitar yg bakal dibeli)... so ptg td dlm pkl 7+ lps abis main futsal, aku sggh sing kwong... lps shopping brg mingguan aku beli la vcd (ori) ni dgn harga RM19.90

sblm bacaan lanjut, ada sdkt nota - kpd pembaca yg dah kira masuk taraf guitar hero, shredder, ada kugiran sendiri, ada lagu2 sendiri, album, singles @ ep... disarankan skip entry blog ni, xsesuai utk anda. tp kalau nak terus membaca jugak @ nak baca review aku terpulangla... sokongan anda amat dihargai... tp, paham2 ajela "saya budak baru belajar.. kalau salah jgn jolokkan"

terbitan & edaran NSR (P) & (C) 2008 new southern records sdn. bhd. (kira baru dlm pasaran lg la vcd ni) kepada yg xkenal ija, beliau merupakan gitaris utk kumpulan rock medicine (bekas gitaris? medicine dah disbanded ke blm?) yg popular suatu ketika dahulu dgn lagu2 seperti tika dan saat ini, rimba cintaku, kerana cinta, cinta mistik, titian... time lagu2 ni top klu xsilap dlm thn 1988-1989 kot time tu aku baru darjah 3. beliau jugak pnh mendpt gelaran pemain gitar terbaik dlm pertandingan juara2 rock pd thn 1986. isi kat dlm 1 cd je, lbh kurg 1 jam kuliah gitar. berikut bbrp snapshop drp vcd ni:

intro splash page vcd

gitar gibson les paul

lagu2 selingan jamming dgn kawan2

berikut adalah antara kandungan vcd ni (mata pelajaran)
01 ulasan vcd dan pembelajaran
02 jam "ija and friends" - lagu i
03 tuning
04 teknik posisi tangan kanan dan tangan kiri
05 kod-kod asas
- major
- minor
- kod-kod principal dan family
- cara-cara menggabung kod
06 skaling-skaling asas
- major
- minor
- pentatonic
- cara-cara menggunakan skaling di dalam kod
07 kod dan skaling "tika dan saat ini"
08 jam lagu "tika dan saat ini"
09 latihan-latihan asas
- latihan chromatic
- latihan petikan (picking)
- cara menggunakan "metronome"
10 penutup
11 jam "ija and friends" - lagu ii

sdkt ulasan kt blakang cd ni "vcd ni adalah pembuka jalan dan buah tangan saya kepada peminat gitar yg ingin belajar bermain gitar dan insya-allah akan diteruskan hingga ke peringkat yg seterusnya... [truncated] ...kerjasama anda amat saya hargai. akhir kata kpd peminat belilah yg original"

ulasan aku? vcd ni amat sesuai kpd mereka2 yg ingin blajar main gitar dr tahap asas (start from scratch... abc, doremi) tp xde mentor (mcm kes aku la)... cara penyampaian ija yg slamba kira mcm borak dgn mmbr2... klu tlps satu bab @ cara ija ajar laju sgt, apa susah rewind blk la... so, slamat blajar & slamat maju jaya, yakin boleh!

_____
p/s: kat city point plak aku ada jumpa dvd guitar techniques of metallica, dvd ori hrga RM20+ nnti kalau aku dah beli aku review

6 komen:

cimca said...

iaj dulu zaman medicine mmg aku suka sound gitarnya, sentuhannya antara yg aku minat...

Ijau D. Koceng said...

iaj tu siapa cim? hahaha...

JAIRO said...

aku masa belajar gitar dulu... si wis yang jadi guruku belajar sama ilak... di rumah pakadir kuat

Ijau D. Koceng said...

aku blm ada lagi mentor yg bnr2 ngajar ni...

cimca said...

aku pernah jamming ngan c wis dulu,tempo ku ke papar ia ke kuala penyu, ia main lit mmg terrer la, tapi tempo out...ada jua la ku belajar dari ia tu, tapi yg paling byk ngajar aku ymi la...thanks to ymi, biar pun masa tu ia muda lakat..

Ijau D. Koceng said...

bah cim bila lagi mau jd ahli ksatria bergitar?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (12) ac/dc (6) adiwira (13) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (125) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (65) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (1) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (4) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (247) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (19) blades (3) blaze bayley (22) blind guardian (20) blogging blues (44) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (18) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (50) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) charvel (50) children of bodom (19) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (60) console games (5) converse (2) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (26) dalat (18) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (31) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (63) earth hour (14) ebay (225) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (76) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (14) emo (185) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (91) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (133) estock (71) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (38) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (9) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (15) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (121) gator (9) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (72) gigrig (8) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (15) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar service (18) guitar talk (64) guitar/bass (625) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (55) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (25) ibanez (179) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (5) iron maiden (133) irt-pulse (1) isu semasa (227) j5 (5) jackson (31) jamming (122) jamtank (22) jim dunlop (50) joe satriani (11) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (6) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (280) konsert (83) kopi (19) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (29) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (18) lawas (3) lazada (11) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (37) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (40) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (75) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (325) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (54) melaka (12) membakut (42) memori (301) mercyful fate (10) metallica (72) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (51) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (9) motorhead (9) movie (48) mrs (57) mug (2) mukah (19) mup (101) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (52) mxr (8) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (18) new album (27) new gear (156) newsted (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (61) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) pdap (2) peavey (22) pedal/stompbox (271) pedaltrain (14) pemuzika (3) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (11) pic of the day (49) pick (50) pickups (98) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (18) pod hd300 (13) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (38) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (91) ratm (1) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (44) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) rock at large (15) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (2) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (7) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (13) sr300 (24) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (85) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (16) sundrop (2) sungai (11) super album (89) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (34) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (7) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (17) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (68) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wonda (3) wordless wednesday (226) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (5) yNot (21) yogurt (6) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (102) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger