children of bodom - blooddrunk


bungkusan dari hong kong yg diterima serentak dgn bungkusan metallica - reload & nirvana - in utero jumaat lepas 26/6/2009

cd children of bodom - blooddrunk ni aku menang bid drp user ebay mapx2009 (dah unregistered kat ebay), user yg sama aku beli cd ac/dc - black ice dgn harga US$3.50+2.99 (RM20.82) bila dah keluarkan drp bungkusan, aku ada rasa mcm sesuatu yg xbest pasal cd ni, or maybe perasaan aku je kot? oke it's new and still sealed, tp jewel case nya nmpk biasa... aku prnh tgk cd ni kat goblinz kk plaza jewel case nya lain sket rounded edge mcm style jewel case blu-ray. ah~ maybe yg tu m'sia press, yg ni hong kong press lain kot?

kronologi - order from ebay 27/5/2009 tarikh pos/custom declaration hong kong (unknown) cop pelepasan kastam 1/6/2009 cop pjbt pos bintulu 24/6/2009 sangkut 20+ hari lalala...

yup, patutla aku rasa mcm xbest, sbb bila aku dah bukak plastik seal... ada something wrong dgn cd ni, inlay dan blkg oke cuma tulisan mcm blur sket, mcm reprint semula. plng obviuos bila tgk grafik kat surface cd (pic bwh)... feel's cheap. sah! cd ni imitation bkn ori (aka cetak rompak) cantik mcm cd versi asialink. tp dgn hrga RM20.82 aku xrasa nyesal sbb cd asialink pun RM19.90 dkt2 hrga la tu. wlu apa pun, ni la 1st time aku beli cd imitation/pirated kat ebay. patutla user tu status dah unregistered kat ebay, maybe kena suspended kot sbb jual cd imitation

cd ni original release by spinefarm records, klu kat m'sia maybe imported and distributed by universal music sdn. bhd. tp cd ni imitation aku pun malas nak taip mcm biasa part (c) dan (p) tu. nnti klu jmpa cd ni m'sia press, maybe aku beli lg kot? :) hehehe... siap2 RM40+

sket info, aku mula2 dgr lagu children of bodom ni bila dorg cover lagu iron maiden aces high dlm album a tribute to the beast (kes sama mcm sonata arctica) mmg best versi dorg cover, selain drp guitar solo yg masyuk, dorg juga ada keyboard solo yg kilar! (killer) bab ni yg membuatkan aku minat dorg ni

ekceli, skrg ni aku dah xbrapa layan lagu2 death/black metal or apa2 genre yg guna suara growl, dulu awal 2000an aku ada jugak minat dgr lagu2 cradle of filth, dimmu borgir, in flames... tp skrg ni mcm dah xberminat dah dgr lagu2 mcm tu, rasa mcm serabut akal dan jiwa bila dgr (maybe i'm getting old) tp berbeza dgn children of bodom ni, aku masih lg bleh digest muzik dorg. maybe growl alexi halus manis kot? aku blm pnh ada cd2 album children of bodom ni kecuali cd bootleg live in seoul (ori versi RM9.90) so kira ni la album dorg yg pertama dlm koleksi aku. klu mp3 almost semua album aku ada. next project - are you dead yet?

hmmm... lagu febret? ntahla, trademark muzik children of bodom ni rasa2 semua lagu mcm sama je, susah nak beza2kan. tggu la maybe 1-2 mggu lps hari2 dgr dlm imago time drive pi keja rasa2nya adala tu nnti lagu febret... tp mmg btl, lagu2 mcm ni best dgr pagi2 time nak pi keja. awal2 lg dah ada mood sbb dgr lagu2 heavy (klu blk keja lain cerita maybe dgr lagu chris cuevas kot? hahaha!) more info at children of bodom hate crew official website

baru aku ingat plng lawak dorg cover lagu britney spears oops i did it again (lagu bonus japan edition) dlm album are you dead yet? klu xsilap rock selamba pnh pasang lagu ni, aku pun karaoke skali. staf2 yg lain semua tegelak dgr aku nyanyi lagu britney spears ni, tp versi bodom la hahaha...

_____
p/s: dorg punya totem/maskot tu mamat the reaper tu, tiap2 cover art album mesti ada bawak scythe

sonata arctica - don't say a word (ep)


bungkusan dari australia yg diterima serentak dgn bungkusan metallica - reload & nirvana - in utero jumaat lepas 26/6/2009. setelah menunggu lbh kurg sbln akhirnya bungkusan ni smpi

isi kat dlm cd sonata arctica - don't say a word (ep) yg aku menang bid drp ebay user mid_life_madness dgn harga AU$1.25+7.00 (RM22.74) ekceli aku terbeli cd ni, bila dah bid baru prasan postage cost mahal drp biasa, std pos dari australia ke m'sia dlm AU$3.50-5.00 seller ni mark-up kat postage. rasa nyesal plak bid sbb cd ni ep, klu full album xpe gak. dahtu xde pulak org lain nak potong bid aku, so in the end cd ni aku yg punya la...

kronologi - order 17/5/2009 cop pos australia 20/5/2009 cop pelepasan kastam 25/5/2009 cop pjbt pos bintulu 25/6/2009 yup mmg sangkut sbln... wtf? aku dah jd lali dah dgn kes sangkut lama kat depot kastam ni

cd diterima dlm keadaan masih lg sealed, cd kat dlm perfect scratchless... cd ni ep (extended play) bkn single mahupun full album, sbb ia ada 4 buah lagu shj (p)+(c) 2004 nuclear blast gmbh manufactured in germany (german press, tp jauh lari pi australia) kat jewel case masih ada price tag $14.99 (harga asal) aku xtau apa currency, dollar australia kot?

tracklist

  1. don't say a word (edit)
  2. ain't your fairytale
  3. world in my eyes - cover depeche mode
  4. two minds, one soul - cover vanishing point

sonata arctica, yet another finnish power metal band. spt band2 metal dari finland yg lain (atau sweden, norway dan netherland) trademark muzik dorg mesti ada unsur2 keyboard yg mengharmonikan muzik metal yg keras, i like it... mcm nightwish, tarot, children of bodom. tp aku xbrapa follow band ni, wlupun next projek aku mencari album unia dorg. info lbh lanjut kat website rasmi sonata arctica atau wikipedia

sket info, aku mula2 dgr lagu sonata arctica ni bila dorg cover lagu iron maiden die with your boots on dlm album a tribute to the beast. mmg best versi dorg cover, lg enjoy drp yg versi maiden. tgh mencari cd a tribute to the beast ni (vol. 1 je, vol. 2 xbest)

imej link drp wikipedia

_____
p/s: sonata artik, bukan sonata musim salju...

metallica - reload & nirvana - in utero


jumaat lepas, 26/6/2009 skali lg bbrp item (cd) yg aku order kat ebay dtg serentak, kali ni brader posmen hntr smpi opis mcm cd chris cuevas smlm. bagusla, xpyh aku susah2 pi pjbt pos... nmpknya mggu ni mggu ebay aku la. mcm joad takilala mention dlm satu entry blognya, klu terima item mail-order ni kira mcm dpt hadiah, rasa hepi smcm je bila dpt bungkusan tu... staf2 aku yg lain ada jugak yg jeles, siap tanya brapa aku blanja utk cd2 ni. tp dorg xsggp tiru hobi aku ni, lgpun dorg bkn minat pun dgr lagu2 metal apatah lagi nak beli cd ori, semua jenis donlod/copy mp3 atau beli cd cap lanun. ada yg minat gila kat faizal tahir, aizat, yuna band dll tapi xnak support beli cd ori dorg

kali ni ada 4 bungkusan. dari us metallica - reload dan nirvana - in utero, dari uk kamelot - epica, dari australia sonata arctica - don't say a word ep dan dari hong kong children of bodom - blooddrunk. entry ni aku cuma cover metallica dan nirvana shj, yg lain akan ada entry masing2

kedua2 cd ni used, aku menang bid 1 cent cd drp user ebay rivercnk dgn harga US$3.18 utk reload dan US$2.50 utk in utero, shipping cost utk kedua2nya US$5.98 bila dah dikalkuluskan RM22.45 utk reload dan RM19.95 utk in utero, not bad for a used cd. utk menjimatkan kos penghantaran, aku pilih option "send without jewel case" lgpun cd2 ni used, jewel case aku bleh cari kat mana2 baru 50sen je

kronologi - order kat ebay 13/5/3009 cop pelepasan kastam 25/5/2009 cop pjbt pos bintulu 25/6/2009. spt biasa sangkut kat depot kastam almost a month. tp xpe, skrg aku dh phm murah atau mahal shipping cost, arrival time ttp sama (bkn salah seller tp salah kastam simpan lama2 kat depot dorg, nak kena buat aduan kat biro pengaduan awam ni). from us US$5.00-6.00 adalah berpatutan, from uk 2.50-3.50, klu ada yg lbh drp nilai ni maknanya seller tu mark-up kat postage. kecuali klu guna registered mail ada cepat sket smpi, mcm cd tarot crows fly black aku order from russia, 2 mggu je dah smpi

metallica - reload

far more better from what i've expected from a used cd... inlay dan artwork near mint, cd ada minor scratches but plays perfectly, so bleh dikirakan cd ni near mint. utk album2 metallica yg kurang menyengat spt load, reload dan st. anger aku beli used cd pun kira okela utk koleksi, kecuali utk album2 killer dorg spt master of puppets, and justice for all, black, s&m... maybe yg ni aku sggp beli yg baru. cd ni manufactured and distributed by elektra entertainment group (p)(c) 1997 e/m ventures printed in usa (us press) klu kat m'sia rasa2nya distributed by universal records

album reload, release thn 1997 (aku still 1st year kat usm) kesinambungan drp album load. time tu aku xbeli pun kaset album ni, roommate aku ada beli kaset reload ni so kongsi2 dgr jela. dia pinjam kaset2 nirvana dan manowar aku... aku pinjam kaset metallica dia. dlm album ni aku cuma minat 3 buah lagu iaitu fuel (yg pastinya menaikkan adrenalin ketika memandu), memory remains dan the unforgiven ii (wlupun xsehebat the unforgiven)... suara "lalala" dlm lagu memory remains tu mcm suara sudirman hahaha! lagu the unforgiven ii mengingatkan aku kepada coursemate aku yg bernama raihan (awek cun ni) hehehe~

utk metallica, aku cuma ada bbrp kaset (garage inc, st. anger) dan cd (s&m, death magnetic) shj. so, skrg kira nak kira nak bg complete koleksi metallica. mencari cd2 used kat ebay kecuali album2 killer yg aku mention kat atas td, rasa2 nak beli yg m'sia press je kot

nirvana - in utero

sapa xminat nirvana? jgn nak tipu! at one time kita semua minat nirvana, kan? lbh2 lg zmn2 skolah, remaja 90an yg jiwanya suka memberontak... itu dulu, budak2 skrg ni layan emo. kebanyakkan mamat2 metal m'sia dan guitarist/bassist metal amatur yg sezmn dgn aku pastinya akan bermula dgn lagu2 nirvana, btl x? (mcm aku... hehehe)

album in utero maybe album studio terakhir nirvana sblm kes tragis kurt cobain. lirik pertama yg kita akan dgr dlm album ni ialah "teenage angst has paid off well... now i'm bored and old" yup, mmg betul2 la kata2 cobain ni. dulu aku xphm apa maksud tersirat ayat ni, skrg ni bila dah seasoned sket (chewah) baru aku phm... korg pkr2 la sndr

(c)(p) 1993 geffen records, made in usa (us press lagi) inlay mmg seasoned bucu kertas dah mcm dimkn usia sket, cd pun moderate scratches but doesn't effect playability. dlm usaha aku nak upgrade kaset2 nirvana aku kpd cd format aku xkisah beli used cd ni asalkan ori, koleksi beb. klu nak beli baru kat m'sia pun ada jual tp mcm biasala RM40+ per unit, buat apa nak beli baru kan? lagu2 mmg kita dah hafal lirik dan muziknya

kaset utk album in utero ni aku beli time aku 1st year kat usm (1997) heh~ mmg time tu cobain mmg idola aku, dressing dan style rambut aku pun more towards grunge. pi kuliah pakai t-shirt, sluar jeans lusuh, kasut converse, rambut pnjg serabai xnmpk telinga ada earphone walkman dgr lagu nirvana (prnh gaduh dgn lecturer pasal kes nirvana ni tau). hmpr semua lagu2 dlm album ni lagu febret aku, lagu heart-shaped box aku pnh nyanyi secara unplugged version (aku vokal je, member main gitar) kat dinner persatuan teknologi makmal usm, ni la 1st time aku perform live dpn org ramai >:) gugup smpi lupa lirik, verse yg sama je ulang2

ni la koleksi kaset nirvana aku yg xseberapa, kekurangan album incesticide dan unplugged (abaikan kaset kiri skali tu, album unofficial compilation) cd album unplugged dah order tp blm smpi lg. mcm mana plak dgn koleksi nirvana korg?

_____
p/s: thanks to kurt cobain, klu bkn pasal muzik nirvana ni, pastinya aku xkan jd rockers with attitude mcm skrg

chris cuevas - somehow, someway


*spoiler: non-metal* aku hairan plak, hari ni posmen hantar bungkusan ni smpi opis, xmcm smlm aku kena ambik sendiri kat pjbt pos (sbrg jln) bungkusan ni bukannya registered pun... ah xpe xpyh aku susah2 pi pjbt pos. bungkusan dari us, mesti cd (ofkos) tp aku dah lupa aku order cd apa, sbb smlm dah byk smpi. mula2 aku ingat cd kamelot, tp kamelot aku order from uk not us

bila dah buka bungkusan, rupa2nya cd used chris cuevas album somehow, someway yg aku menang bid from ebay user hear_my_music dgn harga US$0.99+7.50 (RM30.71) cd ni ofkos murah, tp user ni mark-up kat postage. slalu2 aku order cd from us postage cost dlm US$4.50-6.00 je

kronologi - order 12/5/2009 cop usps & custom declaration 13/5/2009 cop pelepasan kastam 16/5/2009 cop pjbt pos bintulu 24/6/2009 mau sbln sangkut, mmg slalu mcm tu

jewel case ada sket cracked kat blkg, tp masih oke wlupun dah seasoned. inlay like new, cd kat dlm minor scratch. mesti ramai yg xkenal chris cuevas ni, jgn tanya aku... aku pun xkenal dia dan xnak tau, pi la google ke wiki ke. aku beli cd ni pun bkn pasal aku minat chris cuevas ni, aku just minat bbrp lagu dlm album ni sbb ada nostalgic value

album ni (p)(c) 1991 atlantic recording corporation printed in the usa (us press la ni). cd masih lg old-school style xde grafik2 sama mcm cd dokken beast from the east. aku 1st dgr album ni thn 1992 kot, time tu aku baru form 1. ekceli dulu abg aku ada kaset album ni, dia slalu pasang dlm kereta jd bila dah slalu dgr bleh minat... bila dia dah bosan dgr, aku plak yg pinjam. yela time tu aku masih lg naive blm ada pengaruh apa2 (belum jd rockers lg ni) so layan la lagu2 chris cuevas ni yg mendayu2 smbl dilamun cinta monyet zmn skolah dulu2

tracklist

  1. i need you
  2. give our love a chance
  3. somehow, someway
  4. another way
  5. hip hop
  6. someday
  7. don't break up with me
  8. one time
  9. dance party
  10. positive motion
  11. about you
  12. you are the one

lagu febret? i need you, somehow, someway, someday, another way dan you are the one. hehehe... lirik2 lagu ni dulu aku siap tulis tmpl kat dinding ala2 sajak gitu (style org dilamun cinta monyet). kdg2 bila ingat balik zmn dulu2 nak tegelak jugak rasanya, mmg aku naive dan skema time tu. klu skrg lagu2 camni cuma band-boy je yg nyanyi. tp zmn band-boy mcm dah nak pupus. mamat ni pun aku xtau apa cerita skrg...

the nostalgic part, bila dah masuk form 2 (1993) tiap2 thn ada pertandingan koir bahasa inggeris anjuran kelab bahasa inggeris, so aku cadangkan kelas kitorg nyanyi lagu another way... sbb lagu ni liriknya mengenai penderitaan kanak2 kebuluran (lagu2 lain dlm album ni semua lirik2 jiwang dan lagu parti) semua stuju, kitorg alter sket lagu ni jdkan mcm koir ala2 gospel style gitu. kelas kitorg satu2nya kelas yg nyanyi lagu pop utk pertandingan koir ni, kelas2 lain semua nyanyi lagu ala2 lagu budak2 tadika, lagu2 pengakap... in the end cikgu2 bahasa inggeris kat skolah kitorg (juri) minat plak lagu ni, dan ofkos mmg no. 1 la kitorg, mcm juara lagu la plak hehehe~

_____
p/s: see the hunger in their eyes, wipe the tears when they cry

maikel jeksen


pg td waktu aku tgh dgr radio malaysia klasik nasional (stesen febret ni) time berita pkl 7 pg aku dikejutkan dgn berita kematian 2 org seniman bertaraf dunia, michael jackson (the king of pop) dan farah fawcett (pelakon siri charlie's angels 70an)

sapa2 yg membesar dlm thn 80an ofkos at one point tentunya meminati lagu2 maikel jeksen ni (dan menonton siri charlie's angels). aku minat maikel jeksen versi itam waktu femes dgn album thriller... aku minat lagu beat-it, billy jean dan thriller. versi putih aku xminat sgt

sbg tribute utk maikel jeksen, aku dedikasikan video ni utk semua peminat maikel jeksen (tegar atau tidak) parody video clip lagu thriller

_____
p/s: aku pnh dgr maikel jeksen ni masuk islam 2 kali, mula2 awal 90an dulu, latest plak aku lupa tapi zmn millenium ni la (2003 @ 2004 kot?) apa2 pun... klu beliau sorg muslim, al-fatihah~

blind guardian - a night at the opera


bungkusan yg diterima serentak bersama2 bungkusan lain yg aku cerita kat entry ozzy & motorhead. setelah lbh 40+ hari menuggu akhirnya smpi jugak cd blind guardian album a night at the opera. cd ni mmg ada 2 kes yg menarik...

kes 1 - aku beli cd ni drp user sosoadrien lokasi france, user biasa (mcm aku) bkn power seller atau ebay store. maybe dia xtau prosedur hantar bungkusan ke luar negara kot? so dia pos bungkusan ni tanpa custom declaration. slalu klu bungkusan yg ada custom declaration akan lari pi depot kastam utk saringan cukai dll. bungkusan ni lari ke mana? pi kementerian keselamatan dalam negeri! (kkdn) apa lg, ofkos la bungkusan ni kena buka utk pemeriksaan (kot2 dakyah dari luar masuk m'sia) then dorg resealed blk guna tape kkdn (pic bwh). kat cop pelepasan kkdn ada mention

"akta mesin cetak dan penerbitan 1984, keputusan: dilepaskan/dikembalikan ke negara asal/ditahan dan di bawa ke bahagian kawalan penerbitan dan teks al-quran kementerian dalam negeri"

dan ofkos, bungkusan aku ni dilepaskan... aku sbg penjawat awam mmg faham situasi ni (ada dlm kursus induksi umum), mmg tugas kkdn, diorg nak pantau kemasukkan bhn2 bercetak (buku, risalah, cd, dll) ke m'sia lebih2 klu bkn dari negara2 commonwealth

kes 2 - slps menuggu lebih sbln dkt2 40 hari tp brg xsmpi2, aku pun lapor non-receipt dispute kat ebay/paypal (sapa biasa main ebay, tau la) slalu2 klu aku open dispute, seller akan reply bgtau suruh aku tunggu lg 1 mggu atau suruh aku cek atau kontek pjbt pos. bila dah dpt aku akan close dispute. tp aku rasa mamat/minah ni kurang pengalaman ebay, 2-3 jam lps aku open dispute, tanpa apa2 mesej (sessi soal-jawab antara seller dan buyer) dia refund balik duit kat aku (paypal) xbyk cerita utk close dispute

aku pun tekejut la... cpt benar dia refund, mula2 aku ingt dia xhantar benda ni sbb tu dia refund. tp 2 hari kemudian bungkusan ni smpi. maknanya aku dpt cd free la... kdg2 aku rasa kesian plak dgn mamat/minah tu, tp salah dia jugak kelam kabut refund tanpa soal selidik (kekurangan pengalaman ebay dan xbaca terms and conditions ebay buyer/seller)

kronologi - aku order cd ni 11/5/2009 cop pos france 12/5/2009 cop kkdn (unknown) cop pjbt pos bintulu 23/6/2009 oke, a night at the opera... album blind guardian ni used cd, aku menang bid drp user sosoadrien lokasi france, dgn harga €1.50+6.00 (RM36.88) in the end kira aku dpt secara percuma. free! sbb dia refund pasal kes kat atas

jewel case mmg teruk, nmpk mcm dah seasoned siap ada retak kat dpn tp inlay like new, cd plak good condition with minimum scratch. (p) & (c) 2002 virgin schallplatten gmbh & co. kg. under exclusive license from virgin records. distributed by century media records (another german press cd)

a night at the opera, album ke-9 band power/speed metal dari jerman blind guardian release thn 2002. antara band power/speed metal yg mula2 aku minat. lagu dorg yg mula2 aku dgr ialah lagu lord of the rings yg aku donlod secara kebetulan guna napster somewhere in 2001 sbb nak cari soundtrack filem lord of the rings. info lebih lanjut bleh cari kat website rasmi blind guardian

pic link drp website rasmi blind guardian

lagu febret? under the ice, the maiden and the minstrel knight, the soulforged dan punishment divine. lagu the maiden and the minstrel knight ni kira lagu nostalgia utk aku sbb lagu ni aku nyanyi utk ngorat awek cheras aku dulu... hikhikhik

ekceli aku dah ada album ni versi kaset yg aku beli kat campbell's somewhere in 2004. dlm usaha aku mengumpul cd version plak, aku xkisah beli used cd asalkan excellent condition (dan yg pntg ori) next project - the forgotten tales

_____
p/s: guitar works lagu2 dorg ni byk guna wah-wah pedal

dokken - beast from the east


bungkusan yg diterima serentak bersama2 bungkusan lain yg aku cerita kat entry ozzy & motorhead. setelah lbh 40+ hari menuggu akhirnya smpi jugak cd ni

kronologi - tarikh beli kat ebay 9/5/2009, cop custom declaration united states postal service 11/5/2009, cop pelepasan kastam 19/5/2009, cop pjbt pos bintulu 23/7/2009 mmg slalu camtu, biasanya sangkut lama kat kastam sblm release pi pjbt pos. ekceli cd ni aku menang bid 1 cent cd kat ebay user jayandmarie dgn harga US$1.36+3.90 (RM18.98)

bila dah bukak bungkusan aku kira terkejut jugak, because the cd was much better than i've expected! kat info item waktu bid dia bgtau cd ni used, lps tu aku pilih option ship without case utk jimatkan kos... tp, cd yg aku dpt ni dtg skali dgn jewel case yg bleh kira near mint or excellent condition. tgk cd kat dlm, cd was near mint cuma ada sket scratch... inlay pun near mint

lagi 1 yg bestnya, cd ni cd lama klu tgk printing atas cd pun masih lg style lama (old school cd) yg cuma print logo dan track listing, no graphics (pic kat bwh). printed in usa (p)(c) 1988 elektra/asylum records aku rasa cd ni 1st release press bkn remastered or reissued edition (us press) sama mcm cd manowar fighting the world aku (1987 press) kira aku bertuah la ni... dpt something rare (ni klu berteromber tau ni mesti dia jeles, muahahaha!~)

oke, album beast from the east ni merupakan album dokken perform live kat jepun somewhere in 1988 (huh! aku baru darjah 3 time ni)

tracklist

  1. unchain the night
  2. tooth and nail
  3. dream warriors
  4. kiss of death
  5. when heaven comes down
  6. into the fire
  7. mr. scary
  8. heaven sent
  9. it's not love
  10. alone again
  11. just got lucky
  12. breaking the chains
  13. in my dreams
  14. walk away (ni mcm lagu bonus je)

lagu febret? tooth and nail, dream warriors, into the fire, lagu ballad berhantu alone again, just got lucky, breaking the chains dan in my dreams. pernah skali aku rasa nyesal sbb terbeli cd ni kat ebay... tp bila dah dpt aku rasa bertuah plak, secara rasminya cd ni merupakan cd dokken ke-2 dlm koleksi aku (dan bukan utk dijual semula... hehehe)

mini entry: the very best of dokken

aku pun bleh dikirakan baru jugak minat dgn dokken ni, xsengaja minat dorg, semuanya gara2 dgr braingell radio yg skali skala pasang lagu2 dokken. antara lagu dokken yg 1st aku enjoy dgr ialah lagu breaking the chain. lbh2 lg bila dgr killer solo oleh george lynch. dah kebetulan cerita pasal dokken, cd ni pun ada dlm koleksi aku - the very best of dokken

cd ni aku beli 23/10/2005 kat db music, komtar (time tu still keje kat penang) dgn harga RM43.90. klu nak tau, db music ni satu2nya kedai kaset/cd (setau aku la) yg berkonsepkan rock/metal kat penang selain ada lg 1 kedai kat summit bkt mertajam (betulkan aku klu ada lg tmpt lain). tmpt aku slalu beli kaset/cd metal since 2000 kira regular kastemer la ni. aunty kedai ni pun dasat gak knowledge, lbh kurg mcm aunty kat campbell's tu. yg bestnya aunty ni... ada certain2 items dia x letak kat display, bila ada peminat tegar atau kastemer2 tertentu (mcm aku) baru dia kluarkan items yg bleh dikirakan limited edition atau special imported cd. kena pandai tanya la (but that was another story)

cd ni (p) & (c) 1999 elektra entertainment group, made in germany by warner music manufacturing europe (german press la ni, imported) seperti tajuknya, mmg semua lagu2 dlm album ni best2 blaka... semua lagu2 killer dokken, xpyh list down

kdg2 aku nak tergelak bila tgk pic dlm cd ni... tu style dressing glam/hair rock 80an, siap dgn rambut kembang, mekap, dressing feminin sket hehehe... ramai mat2 rock kat m'sia tiru pesen ni dulu2. but that was the 80s... and it rocks! more info about dokken on dokken official website or this wikipedia link. oke, jom layan dokken~

_____
p/s: alone again... without you~

ozzy osbourne - black rain & motorhead - overkill


tghari td staf aku en. nelson bgtau ada resit pungutan parcel pos utk aku... kompom ni mesti cd2 yg aku order kat ebay dah sampai... tp, cd apa yg aku order guna parcel? xpe lps lunch aku pi pjbt pos jln kaki (pjbt pos bintulu bknnya jauh dari opis aku, sbrg jln je...) smpi2 je pjbt pos, brader posmen tu kasi aku 3 bungkusan (from hong kong, us & france) yg diikat dgn getah jd 1 bungkusan, agaknya ni la kot parcel yg dimaksudkan... spt biasa slps melalui tapisan kastam

kat opis aku bukak (dan snap pic utk blogger) satu persatu, 2 cd dlm bungkusan dari hong kong, ozzy osbourne - black rain dan motorhead - overkill, dari us plak dokken - beast from the east dan yg dari france blind guardian - a night at the opera. dah lama aku tggu cd2 ni smpi, dah lbh sbln kot since aku order, smpi naik fed-up aku menunggu. utk entry ni aku akan cerita pasal bungkusan dari hong kong shj... bungkusan2 lain aku akan cerita dlm entry2 yg berikutnya

kedua2 cd ni aku menang bid kat ebay from user shouzama, location hong kong. harga utk black rain £3.45 manakala overkill plak £3.99 shipment utk kedua2 cd ni £2.50 so klu ikut kira2 kalkulus aljabar RM26.03 (black rain) dan RM29.02 (overkill) jauh lbh murah drp harga m'sia yg rata2nya RM40+ utk cd artis antarabangsa

kronologi - aku beli cd2 ni pd 18/5/2009 tarikh cop pos hong kong 21/5/2009 tarikh cop pelepasan kastam 23/5/2009 (xdela lama sgt pos from hong kong 2 hari je) lastly cop pjbt pos bintulu 23/6/2009 kat mana bungkusan ni sangkut lama smpi sbln? nevermind, mmg slalu mcm tu... kedua2 cd diterima dlm keadaan perfect masih lg sealed, siap dgn sticker2 promosinya

ozzy osbourne - black rain

album latest abg ozzy kita ni, black rain release thn 2007 spt biasa aku dah donlod mp3 album ni bbrp mggu slps release utk sessi trial & listen. aku start minat abg ozzy ni time aku rajin dgr braingell radio somewhere in 2003 kot, lagu2 klasik spt crazy train, thank god for the bomb, mr. crowley, bark at the moon, etc. lagu2 waktu dlm black sabbath pun best2, prince of darkness ni, jgn main2... kelawar pun dia gigit! more info on ozzy osbourne official website

cd yg aku beli ni mmg simple gila, nipis... kat sticker promosi tu tulis album ni limited edition. (c) & (p) 2007 sony bmg music entertainment. manufactured & distributed by epic a division of sony bmg music entertainment, new york. kompom us press sbb ada logo fbi anti-piracy warning. menurut sumber info drp wikipedia, album yg aku beli ni limited edition us version. klu international version dan us version yg biasa, cover artnya abg ozzy mandi hujan hitam (pic kat bwh)

cover art international (pic link drp wikipedia)

cover art us limited edition (pic link drp wikipedia)

kat dlm xde apa2, just scratchless cd and no inlay, info whatsoever... cuma ada sekeping slip kod ekslusif redeemable for 2 reserved seats to the ozzfest show of ur choice, tp dah expired dah utk ozzfest 2007 je. aku dulu sket lg nak beli cd ni (m'sia press cover art international) kat miri, tp memandangkan time tu bajet amat terhad so trpaksa ditangguhkan dulu

lagu2 dlm album ni aku rasa bersih lirik2nya, patutla bleh jumpa kat kedai2 cd biasa sbb mmg ada commercial value. lagu febret? not going away, i don't wanna stop, black rain dan ballad here for you. plng aku suka i don't wanna stop sbb guitar works dlm lagu ni mmg best... silap2 bleh kluar air-guitar :) klu dgr... hail abg ozzy!

motorhead - overkill

ooo, overkill... album ke-2 motorhead ni mmg klasik (release thn 1979 aku pun blm lahir lg). ntah dah brapa kali re-release... sket info, aku minat motorhead ni slps tgk wrestlemania x-seven (2002), diorg nyanyi live lagu tema triple h the game. bg aku motorhead ni band otai mcm ac/dc yg bertahan since 70an smpi skrg (wlupun cuma lemmy je yg original member) aku layan motorhead ni mcm aku layan hammerfall, xbrapa tegar kira mcm sampingan2 je... tp, kadang ada jugak rasa2 nak kumpul tp diorg ni dah ada 27 album (diulangi, 27!) termasuk album live & kompilasi, mmg sakit poket la klu nak kumpul semua... ah! buat apa aku nak cerita pasal motorhead, mamat metal mana yg xkenal motorhead dan lemmy kilmister? klu xtau bleh dptkan info kat website rasmi motorhead

cd mmg perfect scratchless, cd overkill yg aku beli ni format dual-disc. sapa2 yg xtau dual-disc ia merupakan 2-in-1 cd, this side was cd format, the other side was dvd format, so both side bleh pakai (depends on player)... belah cd format mcm biasa cd audio semua player bleh main. belah dvd format plak entire album + bonus tracks in surround sound, enchance dvd audio support 5.1 speaker system, sesuai utk pasang guna home theatre atau pc yg support 5.1 speaker, ada photo gallery, liner notes dan rom content (utk pc/mac shj)

info dari website rasmi motorhead, album ni release 1979, re-issue 1986, cd aku ni plak (p) 2001 sanctuary records (c) 2005 5.1 label group, product of silverline records, los angeles... (us press)

tp kan, pyh sket dual-disc ni sbb dua2 belah kena jaga... lagu2 febret aku dlm album ni ofkos lagu2 yg metallica cover dlm album garage inc. iaitu overkill, damage case dan too late, too late. bassline lagu2 motorhead ni simple... tp kena guna sket bass overdrive/distortion la baru ngam bunyi bass motorhead. lemmy guna bass reckinbacker klu xsilap... wokeh, jom layan motorhead!

_____
p/s: aku suka suara lemmy ni, unik... sama mcm style ramli sarip, suara tekak berdarah

ac/dc - black ice


smlm staf aku ada sms bgtau yg ada bungkusan utk aku dari hong kong dorg letak atas meja (cubicle) aku. mmg sah benda tu cd yg aku order kat ebay. tp, xpasti plak cd yg mana satu sbb aku ada beli 4 cd from hong kong (ozzy osbourne black rain + motörhead overkill, children of bodom blooddrunk dan ac/dc black ice) so i'll keep guessing... ptg td bila dah smpi bintulu aku terus pi opis nak ambil bungkusan tu

bila dah bukak, aku tekejut sbb dlm tu rupa2nya cd ac/dc album black ice, digipack yg masih lg sealed... bkn apa, cd2 lain yg aku order belum smpi tp cd ni plak smpi dulu padahal cd ni la yg last skali aku order. ekceli cd ni aku menang bid kat ebay, seller id mapx2009, location hong kong (skrg status mamat ni dah unregistered kat ebay, maybe kena suspended kot? xdpt aku nak bg feedback) dgn hrga US$3.75+2.99 (RM22.30), kat bintulu aku ada jmpa cd ni tp standard hrga m'sia RM40+

cd kat dlm memuaskan xde scratch... dlm inlay ada tulis (c) & (p) 2008 leidseplein presse b. v./manufactured and distributed by sony bmg music entertainment (hong kong) ltd. so maknanya cd ni hong kong press, bkn press columbia us, uk or europe.

info yg aku dpt kat website rasmi ac/dc utk cd audio album ni ada 2 versi, deluxe edition dan normal. yg normal plak ada 3 jenis cover art. yg aku beli ni normal edition (digipack) cover art tulisan kaler merah (aku xtau apsal dorg buat camtu... pi tanya kat peminat tegar ac/dc) yg aku jmpa kat bintulu digipack cover art tulisan kaler putih

aku bknla peminat tegar ac/dc ni apatah lagi nak follow dorg... aku dgr lagu2 dorg pun camtu2 je, skali skala layan classic rock @ rock & roll best jugak, mcm layan lagu2 zz top... byk lagu2 dorg aku dgr kat braingell radio dan rock selamba radio muzik, dgn kata lain... mana2 stesen radio rock/metal ofkos skali skala akan pasang ac/dc. klu korg nak tau album black ice ni la satu2nya album ac/dc yg aku ada... hehehe (klu mp3 tu ada jugak bbrp lagu)

mcm biasa, sblm aku beli album ni aku dah donlod mp3 utk sessi trial and listen, bila layan baru beli... disebabkan aku enjoy dgr lagu2 dlm album ni (sesuai dgr time driving) as a support to them aku pun beli cd ori (wlupun dgn hrga yg murah menang bid ebay) aku xnak review lagu2 dlm album ni, biarla peminat tegar ac/dc yg akan review... cuma bg aku, apsal semua lagu2 dlm album ni aku dgr bunyi mcm sama je? hehehe!~ (maybe pasal bunyi gitar gibson style rock & roll tu kot?) sama ke x, yg pastinya aku enjoy dgr 15 lagu (diulangi, 15 lagu!) dlm album ni...

_____
p/s: dulu aku nyampah tgk pesen dressing angus young tu, pakai suit kemas bertali leher tp sluar pendek... tp itula imej dia dari dulu smpi skrg xberubah

sudirman - asia's no. 1 performer


selongkar2 harta karun koleksi kaset2 aku, terjumpa kaset ni... lagi klasik drp album search - karisma tu, apa dia? ni dia album asia's no.1 performer aka one thousand million smiles drp sudirman. sapa xkenal sudirman?

ekceli, kaset ni kepunyaan abg aku en. bob (bkn bob kandar drummer kitorg) yg aku smpt sambar sblm dia pindah setelah berumah tangga. abg aku ni dulu mmg rajin beli kaset, tp bkn kaset2 metal... dia suka beli kaset artis2 tmptn spt sudirman, anita sarawak, hattan, fauziah latiff, lefthanded, aishah dan bbrp band2 zmn rock kapak dulu. belek2 dia punya inlay ada tulis tarikh beli 06/05/1989... pergh!~ dah 20 thn beb! (dah jd kebiasaan kitorg kot tulis tarikh beli) aku ingt time abg aku beli kaset ni aku baru drjh 4 dan kitorg baru pindah rumah baru, zmn tu plak zmn main layang2 (kikik) so, bila dgr balik lagu2 dlm album ni teringat kenangan zmn budak2 main layang2... nostalgia

fizikal kaset masih oke, aku try pasang sound masih oke (tp biasala kaset dah lama msti ada bunyi2 yg kurg menyenangkan mula2 pasang tu, kulat agaknye) inlay dah buruk sket2 terutama kat area berselotape (yg sepatutnya reinforced lipatan inlay). album ni release pd thn 1989 terbitan dan edaran emi (m) sdn. bhd. album ni merupakan album sudirman yg terakhir sblm beliau meninggal dunia pd 22/02/1992, dan album yg heavy berbanding album2 beliau yg terdahulu. kenapa? sbb kebanyakkan lagu2 dlm album ni adalah lagu2 m. nasir manakala lirik ditulis oleh sudirman sendiri

tracklist (lagu/lirik)
muka 1
kelana (m. nasir/sudirman)
antara hujan dan air mata (m. nasir/sudirman)
bintang kejora (m. nasir/sudirman)
di hari persandinganmu itu (a. ali/sudirman)
aku temanmu (bob/sudirman/bob)
muka 2
gerhana di hatiku (m. nasir/sudirman)
abadi di hati (othman mohamed/habsah hassan)
bercanda di pasiran pantai - duet dgn anita sarawak (m. nasir/sudirman)
one thousand million smiles (michael verappen/paul ponnudurai)
di dalam sepi itu (manan ngah/habsah hassan)

lagu febret aku? ofkos lagu antara hujan dan air mata selain tu aku jugak minat lagu kelana, one thousand million smiles (lagu yg membuatkan beliau mendpt gelaran asia's no.1 performer kat salem's asian popular music awards, royal albert hall, london pd 19/03/1989) dan jugak lagu balad di dalam sepi itu. lagu duet dgn anita sarawak tu aku xminat sbb liriknya gedik sgt~

aku tgh berusaha utk mencari versi cd album ni klu ada, mcm biasala koleksi... klu ada mmg aku terus beli. pada member2 yg ada nmpk album ni versi cd jual kat mana2 (ori shj) tolong inform aku secepat mungkin. apa2 pun al-fatihah utk sudirman

_____
p/s: aku dah target ada 1 koleksi lagu2 sudirman 4 cd kat speedy, ada masa aku beli la tu nnti

search - karisma (part 2)


sdkt sedutan drp entry aku search - karisma yg lps: "p/s: *kaset ni ada di rmh aku kt kmpg, dah lama aku pnjm tp hehehe... tggl casing & inlay yg usang shj, kasetnya ntah ilang ke mana"

hah ni la dia album karisma yg aku maksudkan tu, casing dan inlay yg usang je tggl... kasetnya dah ilang ntah ke mana. kpd tuan punya kaset ni (en. cimca tabarus, abg kpd joad takilala) sorry la bro aku rasa aku pnjm kaset ni thn 2000 kot tp xprnh pulangkan hahaha... tup2 ilang kaset

memandangkan skrg aku berada kt kmpg, boring2 aku pi selongkar harta karun lama koleksi kaset2 aku so terjumpala 'kaset' ni. kat dlm inlay aku ada nmpk nota yg dah pudar hanya sket je yg aku rasa dpt baca

"n_orhas__ H_776__5 __1190 b__ufort"

format nota (nama, ic, tarikh beli, tmpt beli) so maknanya cimca beli album ni somewhere in september 1990 kat beaufort, mmg klasik! bila aku tgk koleksi kaset2 aku (xdela byk pun, dlm 30+ kaset je mostly nirvana, foo fighters, manowar, metallica, iron maiden, king diamond, blind guardian) tiap kali belek2 inlay tgk tarikh/tmpt beli kdg2 teringat nostalgia2 lama (but that was another story) oke, carry on...

_____
p/s: maybe aku pun terikut2 trend ni. lps baca blog geng2 metal terus bab korek harta karun koleksi2 lama diorg... kaset, lp, vhs, cd, dll... aku pun teringat aku ada gak koleksi lama2 :)

search - karisma


ekceli aku xbrapa follow search, tp album karisma ni antara album search yg aku plng minat dan mmg layan selain album fenomena, rampage dan bikin wilayah (vokal awie). album ni (ori, Sony/BMG re-released) aku beli sabtu lps 06/06/09 kat speedy video 1borneo (pi dgn kazen aku joad manggas takilala) dgn harga RM12.90

kenapa aku minat album ni? sbb album ni byk kenangan waktu kecik2 dulu (slalu aku beli album2 artis tempatan klu ada nostalgic & sentimental value)... album ni release tahun 1990 time tu aku baru darjah 5... bila cuti semester aku slalu pi rmh joad utk main double dragon 2 (nintendo) smbl2 main, abg joad (cimca tabarus) slalu pasang album ni (versi kaset putih*)... so bila dgr blk lagu2 dlm album ni teringat nostalgia2 main nintendo (kira stuff/gadget yg plng canggih la time tu)

bg aku hmpr kesemua lagu2 dlm album ni best2... tp lagu febret dlm album ni ialah melayar bahtera, teguh, manusia reptilia (aku minat bab riff ending), paranoid dan sutera atau rayon. cd ni skrg melepak kat dlm imago aku layan time driving... dah rip mp3 utk dgr kat pc rmh & opis

wlupun album ni release dh hmpr 20 tahun yg lps (bleh konsider album klasik) tp muziknya masih segar dan masih sesuai didgr dlm era millenium yg serba canggih ni. rasa2 nak praktis bass line utk lagu melayar bahtera, nnti nak jam dgn mr. jo & mr. bob kandar klu ada masa

_____
p/s: *kaset ni ada di rmh aku kt kmpg, dah lama aku pnjm tp hehehe... tggl casing & inlay yg usang shj, kasetnya ntah ilang ke mana

the loneliness of the long distance driver (part 5)


part 5 - sipitang, beaufort, membakut, pimping (final part)

dlm 1/2 jam perjalanan slps merapok, aku smpi kat pekan sipitang... pekan sipitang ni antara pekan yg dah berubah, makin maju berbanding pekan membakut (yg masih lagi pekan koboi) klu lapar aku slalu sggh kat KFC tapau makan smbl drive. tp memandangkan aku xlapar dan masih lg awal aku teruskan perjalanan menuju destinasi seterusnya, pekan beaufort. wiki mengenai beaufort

langit yg cerah, saujana mata memandang (drive smbl dgr lagu maiden)

aku tiba di pekan beaufort dlm pkl 1615, aku rasa masih awal, so aku sggh kat pasaraya cnf sbb nak beli brg2 keperluan harian dan makanan utk cuti seminggu ni. tgh ronda2 kat dlm cnf aku terjumpa en. ilham (c6 ex-manggas) tgh shopping bersama keluarganya... borak kejap je dgn dia cerita pasal org kawin. wokeh lps tu aku teruskan perjalanan menuju tamu beaufort

jmbtn sg. padas (sg. padas yg acara tahunannya menjadikan pekan beaufort ala2 venice - banjir)

landmark pekan beaufort, bulatan replika limau manis

tamu beaufort yg bersebelahan dgn masjid daerah beaufort sepatutnya diadakan setiap pagi sabtu, tp ramai yg dah start berniaga seawal 2 ptg hari jumaat sblmnya dan bermalam kat tapak tamu ni supaya esok pagi xpyh kelam kabut nak pasang khemah dll. mcm biasa, aku klu pi tamu beaufort aku akan pi jualan bundle (rumbingan), kat tamu beaufort ni mmg byk jualan bundle... rasa2 dlm 4-5 khemah dorg bukak. klu pandai cari, dptla baju2 yg rare... ronda2 kat area ni aku dpt la sehelai windbreaker warna hijau-putih (korea mari) mmg masih cantik dan bersih dgn harga RM15

sblm blk menuju destinasi seterusnya, aku beli soto dan rojak (rojak mee kuah kacang bkn rojak buah) yg sememangnya makanan kegemaran aku (rojak beaufort was the best!) aku let's continue our journey, next stop membakut town

tugu peringatan starcevich - leslie thomas starcevich, askar australia yg pertahankan pekan beaufort drp kepungan jepun semasa perang dunia ke-2

aku smpi kat pekan membakut dlm pkl 1730, sblm sggh kejap kat kat pekan baru membakut... aku smpt snap pic smk membakut hehehe (pic bwh)... skolah aku dulu ni dari form 1-5, yg skrg dah byk berubah dari segi infrastruktur. skolah ni byk melahirkan insan2 berguna utk negara, bangsa dan agama (sapa2 alumni smk membakut, pastinya bangga)

ni la pekan baru membakut (pic bwh), pekan lama aku xlalu... aku xsggh pun saja nak tgk2 kot2 ada terjumpa member... tp, nmpknya ptg ni sunyi sket (as always). xde benda yg best aku pun teruskan perjalanan blk ke kampung aku iaitu kampung pimping (proud pimpingan) dlm 15km @ 10 minit perjalanan dari pekan membakut

on the way blk, aku smpt snap pic rmh jairo ni (pic atas), apsal sunyi je mcm xde org? (rupa2nya...) aku slmt smpi ke rmh parents aku dlm pkl 1745. smpi2 je bapak aku dah tggu kt dpn pintu hehehe (kepulangan yg dinanti) so, that's it... tamatla sdh entry the loneliness of the long distance driver (in 5 parts) tp bg aku, aku xrasa lonely pun... wlupun drive long distant 550km+

_____
p/s: siapa xbiasa drive long distant mmg rasa journey aku ni memenatkan, tp klu ada motivasi utk blk kmpg (especially time raya) mmg rasa best mcm lirik lagu sudirman balik kampung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (14) ac/dc (6) acoustic (10) adiwira (13) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (128) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (68) anthrax (1) art200 (3) artis tempatan (122) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (54) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (254) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (19) blades (4) blaze bayley (23) blind guardian (20) blogging blues (46) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (47) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (50) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (24) canon (2) ccr (1) charvel (52) children of bodom (19) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (62) console games (7) converse (3) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (29) dalat (18) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (89) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (33) digitech (20) dimarzio (32) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (3) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (65) earth hour (14) ebay (226) ec-256 (25) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (83) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (14) emo (186) energy drinks (30) entwistle (6) environment (38) epiphone (93) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (141) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (13) family (40) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (10) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (18) footwear (2) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gapnap (3) gartb20 (11) gary moore (2) gas (121) gator (10) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (76) gigrig (10) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (52) guitar service (23) guitar talk (64) guitar/bass (644) hammerfall (14) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (58) herbal tea (5) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (182) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (9) iron maiden (134) irt-pulse (1) isu semasa (230) j5 (10) jackson (32) jamming (123) jamtank (24) jepak (9) jim dunlop (54) joe satriani (12) jotb (13) joyo (17) jr (6) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (19) karisma (4) kaset (32) kawan (263) kazanna (1) kempen (35) kerja (74) kerly (2) kesihatan (37) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (20) kkdn (6) koleksi (288) konsert (84) kopi (22) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (29) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (18) larrong (1) lawas (3) lazada (14) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (38) lil (31) limbang (5) limited edition (16) line 6 (40) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (76) m-50fr (5) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (339) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (54) melaka (13) membakut (42) memori (305) mercyful fate (11) metallica (73) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (52) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (48) mr diy (2) mrs (57) mug (2) mukah (19) mup (105) music bliss (7) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (24) new album (27) new gear (166) newsted (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (64) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) of string (17) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (48) pc stuff (28) pc talk (13) pdap (2) peavey (25) pedal/stompbox (281) pedaltrain (14) pemuzika (3) penang (33) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (12) pic of the day (51) pick (53) pickup swap (40) pickups (106) planet waves (9) playstation (9) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (13) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (14) pqot (4) preamp (6) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (42) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (94) ratm (2) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (48) revamp (2) rex (1) rg331m (3) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (1) rock at large (23) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (23) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (7) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (3) skull strings (2) slipgate (4) snark (9) so-cal (49) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (19) sr300 (25) stagg (12) star wars (10) stewmac (3) sticker (6) strap (12) strings (87) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (11) super album (91) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (34) takamine (5) takstar (4) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (11) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (4) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (10) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (20) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (7) tuner (30) tv (31) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (69) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (243) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (5) yNot (21) yogurt (7) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (105) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger