pepatung hitam


hari ni aku buat lawatan sosial ke fotomax colour lab, li hua plaza (kedai ni aku review sket2 dlm entry ni) utk kali kedua, smlm pun melawat jugak saja nak tgk amoi yg layan aku tu (lama2 tgk nmpk comel la plak... hehehe) tujuan lawatan hari ni ialah utk membeli sebuah gitar klasik (aka gitar tong). kenapa aku beli gitar tong klasik? as a practice guitar - tmpt aku nak praktis sblm aku beli gitar letrik (bila bajet dah cukup, dijangka sblm bln puasa) yg ditarget - sama ada ibanez GAX30, GRX20, GRG121 atau ESP LTD F-10 pack. tp aku ekceli mmg xreti main gitar, sbb tu aku main bass

sblm aku pi fotomax ni aku dah pi zoso music survey hrga kat situ, tp kat zoso gitar2 klasik mmg mahal sbb dia jual brand yg 'keras' sket - washburn, sakura, fina, starsun, takamine... semua RM200 ke atas. kat fotomax ni gitar klasik cuma ada brand pepatung je, kalau akustik-letrik ada byk pilihan. apa? pepatung? jgn gelak... sbb smlm dah survey + deal hrga + ngorat amoi, so hari ni kira purchasing day la... dgn rasminya, aku tlhpun menambah koleksi gitar aku dgn ahli baru - pepatung XA classic guitar

sblm aku review, for comparison control aku akan compare dgn gitar kapok mr. jo (pic kat bwh) housemate aku

pepatung XA black classic guitar

  • brand: pepatung
  • model: XA
  • made in: not mentioned (probably china or indon)
  • serial no: MC946/0105
  • colour/finish: deep black
  • fret: 18
  • price paid: RM85 (asal RM88.90)

features - 18 fret, 6-string, the cheapest quality classic guitar around bintulu town (kapok jo RM75-80 tp xde yg jual hrga mcm tu skrg) body ala2 dreadnaught, saiz standard sama mcm kapok jo. stainless steel tuning head disaluti plastik

sound - lps tune guna ibanez automatic tuner (yg included dlm set bass aku), sapu jim dunlop ultraglide 65 kat string, aku test sound... mmg kasar sket berbanding kapok jo, maybe string masih baru. bila aku suruh jo test power, dia tergelak besar sbb dia kata bunyi best (maybe pasal baru kot) aku suruh dia test power sepuas2 hati smbl aku buat blog ni. mcm2 lagu dia cuba dari rokapak (search & wings) joget, pop, lagu p. ramlee (getaran jiwa)... so in my opinion, aku bg 8/10

action, fit & finish - utk hrga RM85 it's a decent classic guitar wlupun finishing nya kurg memuaskan, xbrapa glossy, fret board pun nmpk kecacatan yg di 'cover' guna marker hitam. tp yg bestnya gitar ni lebih ringan berbanding kapok jo. maybe nnti aku decorate bg nmpk happening sket. ofkos ada gitar yg lbh baik drp gitar ni tp what u pay is what u get... aku xnak beli gitar klasik yg hrga cecah ratus2 nnti xterbeli plak gitar letrik yg diidam2kan. 1 more thing, tuner headnya keras... sakit tangan waktu tune, maybe nak kena adjust sket2 bubuh WD40

reliability & durability - seperti gitar2 tong klasik yg lain, kalau pukul kat kepala org (mcm style honky tonk man) ofkos gitar yg pecah bkn kepala. string maybe bleh bertahan bbrp tahun. tuning maybe kena check seminggu skali. so what did u expect from this guitar? pandai jaga tahan lama la... klu x nnti senang tumbuh kulat

impression - bg aku yg best gitar ni sbb ia warna hitam (klu warna hijau lg gempak) seragam dgn bass crows aku. headstock pun nmpk wicked (pic kat bwh) sesuatu yg ganjil utk gitar klasik. aku consider gitar ni as my practice guitar, tp xdela smpi dianaktirikan. jaga ttp jaga...

headstock yg ada unsur2 ibanez, angle tulisan pepatung tu mcm angle tulisan gibson. klu ada logo pepatung between tuner tu kan lagi bagus

mungkin akan menjadi kebiasaan, aku akan bg nickname utk gitar aku (bass ibanez aku nick crows fly black @ crows shj) pepatung ni aku nak bg nick... hmm, apa eh? a'hah! sbb ia brand pepatung aku bg nick NANDUNG hahaha! (fyi nandung tu ertinya pepatung la dlm bahasa brunei) nak bg nick dragonfly xbest la plak... oke nandung selamat dtg ke dlm koleksi gitar aku

to be continued...

_____
p/s: jo kata nnti bleh main 2-piece unplugged ala2 style yuna band

4 komen:

Takilala said...

nah kan nyangku

Ijau D. Koceng said...

apa nya mu?

Anonymous said...

nyangku nyamu..

Ijau D. Koceng said...

next project - Ibanez or ESP/LTD solid + Line 6 Spider III or Laney LX amp + Zoom or Korg pedal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (23) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (281) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (25) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (60) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (61) children of bodom (21) ck music (55) cog (7) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (38) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (25) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (205) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (120) erectus (5) ernie ball (22) esp/ltd (166) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (2) ghs (25) gibson (16) gig (91) gigrig (12) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (6) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (10) guitar parts (66) guitar service (32) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (196) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (19) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (4) isolated gig (3) isu semasa (243) j5 (13) jackson (37) jamming (138) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (60) joe satriani (14) jotb (13) joyo (20) jr (10) js music (3) js32 king v (4) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (290) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (4) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (47) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (84) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (373) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (327) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (121) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (188) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (3) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (306) pedaltrain (13) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (60) pickups (136) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (67) revamp (2) rex (1) rg331m (9) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (31) shopee (10) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (55) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (116) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (3) sv guitars (3) swee lee (4) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (44) tahi suci (6) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (302) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (111) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger