di tangan dan di kaki (part 4)


sblm bacaan lanjut, aku ucapkan slmt menjenguk blog aku yg xseberapa ni terutamanya kpd geng2 metal terus yg baru mengikuti (dan rajin komen) blog aku abg ben, berteromber, deaf_angel, portdy dan sapa2 yg anonymous. utk pengetahuan korg aku baru berkecimpung dlm hobi bergitar (dan bass) ni awal bln mac 2009... skrg baru masuk 4 bln, so review aku ni adalah dari pandangan dan pendapat seorg beginner yg mmg xreti main gitar (dialu2kan baca entry tu dulu)

ibanez gio je...

mula2 aku berkecimpung hobi ni, joad takilala dan jairo rekemenkan aku guna either ibanez atau squier. so skrg ni aku mmg stick with ibanez gio sbb cheap yet branded (ibanez, not by ibanez), berkualiti dan senang cari (mana2 kedai gitar ada jual)... so dgn rasminya khamis 9/7/2009 aku tlhpun menambah koleksi gitar aku dgn ahli baru - ibanez gio roadgear GRG270 electric guitar yg dibeli secara online (ebay) drp satchman enterprise (yup tmpt yg sama aku beli zoom B1X dan G1X + adapter)

ibanez gio roadgear GRG270 electric guitar

"a guitar doesn't have to cost a bundle to sound good. the gio series was developed for players who want ibanez quality in a more affordable package"

- artikel drp website ibanez

brand: ibanez
model: gio roadgear
model code: GRG270
made in: blkg headstock tulis made in china, tp ikut serial no. made in korea
serial no: A09050026 (saein plant korea, may 2009, production number: 26)
colour/finish: black night (metallic)
fret: 24 (dot inlay)
bridge: ILT1 tremolo

headstock standard ibanez with black tuner

features - the cheapest GRG series with floating tremolo system, 24 fret dot inlays, 6-string, HSH pickups with 5-way selector, black hardware, volume knob, tune knob. body drp kayu basswood. apa2 info lebih lanjut check kat website rasmi ibanez atau baca full review drp website ultimate guitar

'tanduk' tajam trademark ibanez roadgear series

sound - roadgear series, mmg gitar ni dicipta utk hard rock dan metal (and beyond). sessi test sound hentam sajala guna zoom G1X, aku dapati utk tune2 yg byk guna distortion mmg best bunyinya sedap telinga mendengar bingit nyaring lbh2 lg klu guna bridge pickup, so aku bg 10/10 tp bila aku suruh housemate aku jo main solo lagu2 akustik, rentak joget, country, 60an dan clean picking atau acoustic simulator guna single pickup mmg xbleh lawan bunyi gitar jenis fixed bridge, so aku bg 8/10

h-s-h pickups, 5-way selector, volume knob, tone knob, ILT1 tremolo
(tremolo handle aku xpasang sbb jrg guna) all in black

tp perlu diingat, gitar ni aku test guna amp ibanez BSA10 10w bass amp. maybe bunyinya berbeza klu guna amp yg khas utk gitar letrik spt laney LX, line 6 spider III, roland cube. my next project - roland micro cube

action, fit & finish - ibanez, wlupun utk model2 murah (ibanez gio) tp kualiti hasil kerja mmg tip top. dari headstock, neck, fretboard, pickups, bridge mmg teliti. maybe beza antara model gio dan model premium cuma pada jenis kayu, bolt-on or neck-thru dan jenis pickup yg digunakan. selain drp calar minor dkt dgn strap button blkg, yg lain mmg marvelous workmanship. fretboard yg kecik dgn medium fret mmg senang nak main chord berbanding gitar tong klasik. senang nak buat powerchords wlupun utk jari2 aku yg keras ni. tremolo? kena adjust spring kat blkg ikut kesesuaian baru dpt sound yg dikehendaki, klu x nnti mmg slalu out of tune

reliability & durability - solid body klu pukul kat kepala org ofkos gitar kepala yg pecah. string maybe bleh bertahan bbrp bln bergantung pada penggunaan dan penjagaan. bab tuning mmg tension klu xde pengalaman tuning gitar jenis floating tremolo ni. maybe kena check seminggu skali atau sblm sessi jamming/latihan yg intensif... khamis lps aku terkial2 tune gitar ni, floating tremolo mmg leceh. aku yg beginner ni lps refer bbrp website mengambil masa 3-4 jam baru phm dan puas hati dgn tune yg aku set. but this guitar can take some serious playing punishment and was built to last

impression - aku suka design roadgear series ni, lg2 dgn design 'tanduk' tajam tu membuatkan ia nmpk wicked... dlm masa yg sama ia masih lg sesuai utk memainkan lagu2 60an dan kontemporari dlm majlis2 rasmi (shape xbrapa obviuos la klu banding dgn xiphos atau iceman). bila dipadankan dgn bass crows aku, mmg mcm tag-team wrestling. seragam hitam (termasuk la jugak nandung)

the big brother, ibanez gio soundgear GSR190J, pun wicked jugak

spt biasa, aku akan bg nickname utk gitar2 aku. utk ibanez gio roadgear ni disebabkan 'tanduk' tajam (trademark roadgear series) tu nmpk wicked, aku bg nick MEPHISTO nama diambil drp lagu march of mephisto tribute utk band kamelot (bkn mephisto dlm game diablo II) ... another ibanez added to my arsenal

my 3 black axes... pepatung XA nandung, ibanez GRG270 mephisto dan ibanez GSR190J crows. kesian nandung tu, xde guitar stand (hehehe, decal manowar beb!)

to be continued...

_____
p/s: bob kandar kata nak dermakan (ntah betul ke x) amp klasik national kat aku

7 komen:

cimca said...

pandai tah c awg kami ni main gitar...ada jua awg gulung II lagi di kampung nanti...hehehehhe 3 udah gitarnya!

Ijau D. Koceng said...

cim, tggu dlm 2-3 thn barutah aku brani main live di kmpg. tekial2 lakat ni mcm pesen begandang "ujan lari"

Portdy said...

bro, berapa rat Bass "crow" tu?
wa try carik kat entry lepas2 ,macam tak jumpa pulak...

Ijau D. Koceng said...

bass crows tu aku beli jumpstart set pakej skali dgn amp, cable, gig bag, strap, tuner, picks, pouch... entry2 bln mac
...of string and me (part 2)
...of string and me (part 3)

aku beli harga bintulu yg cekik leher RM1.2k per set, time tu aku xbrani lg beli online. klu kat s'jung tu maybe bleh dpt dlm RM9xx klu bass shj maybe dlm RM7xx

Portdy said...

ok, thanx bro,

beli complete set senang kan?
ingat nak sambar satu, nanti pelan2 kalu ada rejeki...

Ijau D. Koceng said...

yup complete set utk beginner mmg berbaloi, skrg jd trend jual set. pelan2 save RM100-200 sbln lama2 nnti dptla tu

bangga ooo itu bass crows band manggas dan mi scusi pnh guna ooo...

Ijau D. Koceng said...

bila baca balik review aku ni slps 2 tahun, hehehe malu la pulak aku dgn ayat2 aku dulu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (63) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (286) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (64) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (208) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (22) esp/ltd (170) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (97) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (243) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (61) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (19) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (381) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (329) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (56) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (129) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (192) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (58) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (123) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (5) sv guitars (3) swee lee (5) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (309) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger