di tangan dan di kaki (part 5)


sepatutnya entry ni tajuk "di telinga" tp sbb ada kesinambungan drp "di tangan dan di kaki (part 4)" so, aku bg tajuk yg sama

dulu bila aku bgtau bob kandar aku nak beli gitar baru, dia ada mention nak bg aku amp national (apa? national? bila masa national ada buat amp utk gitar?) sbb dia tau aku blm ada amp utk gitar, tp aku xpasti maksud dia tu sama ada bg pinjam atau bg terus. so smlm (jumaat) dia bawa benda ni kat opis... apa dia?

national RQ-K12 vocalmagician (circa 1980's)

aku mati2 ingatkan amp utk gitar, rupa2nya ia adalah sebuah vintage karaoke machine (rasanya dulu2 blm ada istilah karaoke kot) siap dgn 2+1 tape deck dan input utk 2 mikrofon. mula2 bob kandar bawa benda ni mmg berdebu dan byk sawang, agaknya dia baru kluarkan dari stor kot? aku was2 dgn benda ni ntah bleh pakai lg ke x... besar jugak benda ni, tggi mau smpi paras pinggang aku, speaker utama aku rasa ada dlm 10"-12" besar. cuba tgk pic kat bwh ni...

sket info drp bob kandar, dia kata bapak dia beli benda ni masa dia masih kecik lg... so aku agak dlm awal 80an kot? bila diorg dah gila main gitar (dgn bro adam) sblm dorg beli amp khas utk gitar, box ni la diorg guna utk praktis

kat opis aku dan bob kandar test box ni... on je power, led menyala!... so far so good, still berfungsi. tp ada sound ke x? aku test gitar aku... cocok kat input mikrofon, treengg!~ xde sound kluar drp speaker box ni. bob kandar cuba repair2 cara lama, ketuk2 pukul2 ejas2 volume knob dan power switch... wtf? ada bunyi hahaha! volume knob yg rosak kena improvise sket2. waktu test sound volume input aku set 1/3 dan master volume set 1/2 huh! kuat jugak bunyi... tu blm full volume lg tu. cuma box ni xde equalizer, xdpt nak tune2 bunyi yg sesuai. ptg tu lps abis keje aku bawa blk box ni pi letak kat rumah

aku rasa aku tau kenapa dia bg aku box ni. dorg dah xpakai dah so drp dibuang atau menyemak stor, better dia bg kat aku guna sbg amp utk aku dan jo praktis main gitar kat rumah. lgpun bob kandar nak kawin ujung bln ni, maybe dia nak bg clear rumah. aku dgr2 dia nak letak drum set kat opis sbb xde tmpt nak letak kat rumah

2 tape (kaset) deck, plus 1 vintage 8-track tape deck... apa itu 8-track tape? kaset besar zmn dulu2 yg besar mcm skpg roti gardenia tu, nak tau lbh lanjut baca artikel wikipedia ni. aku rasa bdk2 skrg ni mana smpt tgk benda tu. aku xnak test kaset kat box ni, yg pntg dua2 input utk mikrofon berfungsi senang nnti aku dan jo nak praktis main gitar dan bass skaligus

vocalmagician wtf la maksudnya ahlil nujum magis vokal... tp aku rasa thn 80an dulu benda ni dah kira advance dah ni utk home entertainment system

mlm kemarin aku dan jo test power box ni jamming kat rumah (jo main gitar aku main bass), bleh tahan jugak bunyi kitorg guna 1/3 volume je... tp xdpt nak main full volume nnti marah plak jiran2 sblh... lgpun kitorg praktis pkl 9-10 mlm. kira 2-piece band la kitorg mlm kemarin praktis main lagu search gadisku dan kembara hati emas (lagu assignment) cuma kelemahan box ni xde equalizer... bunyi treble kurg menyengat

national beb! mana ada lg skrg... dah jd panas... panasonic

so skrg sementara menunggu ada bajet utk beli amp gitar (nak cari yg 10-15w je), kira box national ni pun memadai utk kitorg praktis kat rumah sblm sessi jamming (kat opis) yg akan dtg, maybe sabtu dpn kot... bak kata org dulu "tiada rotan akar pun jadi"

_____
p/s: as long as it makes sound... wtf, it's free >:)

6 komen:

Portdy said...

orang suda bagi free, rejeki tu hehehehe

dan yg penting ni dah kira taraf rare ni....tak banyk rasanya benda ni wujud sekarang ni, kalau ada pun dah rosak agaknya...

Abang Ben said...

pehhhh.... macam barang science fiction tahun 70an. Try la rekod dan preview dengar sound kualiti camana.

JAIRO said...

best setting patch sendiri pastu main rythmnya... rakam then pasang balik then masukkan solo hahahahaha macam analog rekoding studio hahahahaha

Takilala said...

tu 'kepala' deck kaset kalau kotor ambil cotton bud, bg air liur skit dan gosok..jimat dan mudah.

Ijau D. Koceng said...

portdy:
yup, mmg rare... bunyi best utk main bass, tp kureng sket klu gitar (kena adjust2 EQ treble kat pedal zoom)

abg ben:
ha'ah baru prasan mcm kat dlm dashboard d'lorean filem back to the future kan?

jairo & takilala:
bad news td dah test2 mmg player kaset x oke, motor xpusing (agaknye getah/belting dah putus)... so xleh la nak play/record kaset. function echo, pitch, vocal mixer pun x oke. kira dpt guna amp utk mic, gitar & bass jela

Portdy said...

aiyo sayang sekali dong! effect2 tu best, keset takpa lagi huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (83) 58 explorer (22) 7-string (10) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (26) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (81) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (131) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (15) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (291) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) borneo ugtv (2) boss (62) botb (20) bottlecapt (3) brado guitars (4) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (65) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (43) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (41) digitech (23) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (7) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (27) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (209) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (127) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (180) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (50) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (28) gibson (16) gig (101) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (203) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (32) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (11) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (302) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (21) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (51) lil (33) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (88) m-50fr (23) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (60) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (133) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (9) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (88) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (310) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (8) phones (12) pic of the day (58) pick (61) pickup swap (62) pickups (143) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (4) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (3) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (74) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (7) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (16) seymour duncan (35) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (52) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (59) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (35) stagg (12) star wars (15) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (127) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (11) trade (22) transformers (4) travel (125) tribute (43) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (316) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger