kamelot - epica


bungkusan dari uk yg diterima serentak dgn bungkusan metallica - reload & nirvana - in utero jumaat lepas 26/6/2009. ni la bungkusan yg plng aku tggu2 berbanding yg lain, kenapa? coz this was one of my most favourite album of all... kamelot - epica (selain album the black halo dan ghost opera)

cd epica ni aku order (bkn menang bid) from ebay user badlandsuk location ofkosla uk, dgn hrga £4.99+3.50 (RM46.51) album ni aku dah survey merata ebay utk compare hrga so user ni jual plng murah utk cd yg baru dan sealed berbanding user2 lain yg rata2nya RM50 ke atas (dah tmbh hrga pos). btw, this user runs an ebay shop badlands record uk antara ebay shop yg mmg femes kat uk, dia jugak mmg ada kedai muzik dgn nama yg sama, for more info visit their website badlands. so next time klu rasa2 nak cari cd ori, new and sealed... user ni mmg aku rekomenkan

kronologi - aku order kat ebay 25/5/2009 cop pelepasan kastam (unknown) cop pjbt pos bintulu (unknown)... dorg lupa cop ke apa ni? tp, mmg penantian suatu penyeksaan lebih2 lg klu benda yg mmg kita idam2kan. klu cd lain lmbt aku xkisah sgt

spt yg tertulis kat item info kat ebay, cd ni new and sealed. bila dah bukak plastik sealed isi kat dlm mmg perfect as expected from a new and sealed stuff, inlay dan artwork mmg mint cd kat dlm perfect scratchless. album ni (p) 2003 (c) 2007 sanctuary records group ltd. under noise record label. album ni release somewhere in 2003 tp cd aku ni re-release in 2007

tracklist

  1. prologue
  2. center of the universe
  3. farewell
  4. interlude i - opiate soul
  5. the edge of paradise
  6. wander
  7. interlude ii - omen
  8. descent of the archangel
  9. interlude iii - at the banquet
  10. a feast for the vain
  11. on the coldest winter night
  12. lost & damned
  13. helena's theme
  14. interlude iv - dawn
  15. the mourning after (carry on)
  16. iii ways to epica

*aku xpasti versi apa yg ada lagu bonus snow, maybe japan version kot?

album ni aku dah donlod somewhere in 2005 utk sessi trial and listen, sbb sblm tu aku dgr lagu ballad dorg don't you cry dari album karma... mmg masyuk!~ lagu 1st yg aku dgr dlm album epica ni pun lagu ballad on the coldest winter night... lagi masyuk!~ tp bila dah dgr keseluruhan album aku tergamam, this band was much better than other power metal bands (pendapat aku la) sbb album dorg ni ada konsep (concept album) maknanya keseluruhan lagu2 dlm album adalah cerita dari mula smpi abis... mcm style album2 king diamond (abigail, them, conspiracy, etc) selain itu, muzik dorg pun variable from high-octane power metal to slow pace ballad and traditional. ia juga diselang-selikan dgn bbrp interlude sbg kesinambungan antara lagu2 (heh... ni mcm dah review album style abg ben ni)

keseluruhan album mmg best, aku rekomen 110% korg puas hati klu dgr album ni (kecuali sapa2 yg xminat power metal atau concept album) semua lagu2 dlm album ni (kecuali interlude2) mmg febret aku, dari yg full-throttle double-pedal power-metal center of the universe, farewell, descent of the archangel, a feast for the vain, iii ways to epica kepada lagu fusion metal-traditional lost & damned, kepada lagu2 moderate paced the edge of paradise, the mourning after dan xlupa lagu2 ballad yg kilar! (killer) wander, on the coldest winter night dan helena's theme (ni vocal isteri thomas ni, mary youngblood) bbrp lagu dlm album ni ada dimuatkan dlm dvd konsert one cold winter's night yg aku review dulu

suara roy khan mmg best, solo works drp thomas youngblood mmg menyengat. bbrp solo dlm album ni sure akan menjadi siulan korg. drummer casey grillo dan bassist glenn barry klu dah tgk dlm dvd konsert baru tau betapa hebatnya dorg ni. guest keyboardist utk album ni aku lupa sapa nama, sblm dorg rekrut oliver palotai utk album2 seterusnya the black halo, ghost opera (next project ni...)

aku prnh layan album ni dulu hmpr 3 bln berterusan... pc kat tmpt kerja, pc kat rumah, transfer masuk dlm mp3 player, dgr sama ada waktu dlm bas perjalanan from penang-kl atau semasa dlm flight penang-klia-kk. lagu2 dlm album ni jugak klu aku dgr blk mengingatkan aku memori2 terakhir waktu aku keja kat penang dulu. mcm sedih la plak bunyinya...

well, secara rasminya aku memiliki album ni setelah bbrp thn dgr mp3 donlod - so thomas, aku dah tebus kesalahan aku dgn membeli cd ori ni :) utk hasil seni kamelot slalunya x akan menghampakan... aku bg 5/5 bintang klu bleh 6/5

ekceli klu xsilap album epica ni adalah 1 drp "trilogy concept album" mengenai helena iaitu karma, epica dan the black halo cerita sambung2. tp yg pastinya aku akan kumpul album2 kamelot ni tp hanya utk vocal roy khan shj. vocalist sblm tu mcm xbest je... cd album the black halo aku dah order, sabar2 nnti bln dpn dah smpi baru aku review

_____
p/s: xpnh2 aku review album smpi pnjng mcm ni dlm blog... slalu2 cerita biasa je

4 komen:

berteromber said...

disebabkan lambakkan band2 power metal masa penghujung 90an awal 2000...Kamelot antara yg aku tak ambil serius sangat...aku lebih pada Blind Guardian,Stratovarius,Rhapsody dan Sonata Artica..tapi disebabkan ko dah cakap album ni best..aku try dengar semula la..ntah mana ntah aku letak mp3 dorang...nak kena cari balik..

Ijau D. Koceng said...

kamelot album 1st-3rd maybe xbest, start 4th album "forth legacy" makin mengancam sbb vocalist baru roy khan suara mendayu2

album "epica" ni klu xsilap 6th studio album, yg latest 8th album "ghost opera". aku klu mp3 semua ada kecuali album 2nd & 3rd

yg best berbanding band power metal lain (hammerfall, blind guardian, dragonforce) lagu2 dorg bkn berkonsepkan dragon, knight, sword, steel, wizard, magic, etc2... klu br nak start dgr kamelot aku rekomenkan album "epica" atau "the black halo"

berteromber said...

aku ada complete mp3 dorang ni..cuma tak berapa dengar sangat jek..

kalau ko suka konsep album...aku cadang ko dengar Savatage..best giler..

Ijau D. Koceng said...

savatage aku pnh dgr lagu halls of the mountain king je... bleh tahan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (23) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (281) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (25) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (60) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (61) children of bodom (21) ck music (55) cog (7) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (38) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (25) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (205) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (120) erectus (5) ernie ball (22) esp/ltd (166) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (2) ghs (25) gibson (16) gig (91) gigrig (12) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (6) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (10) guitar parts (66) guitar service (32) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (196) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (19) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (4) isolated gig (3) isu semasa (243) j5 (13) jackson (37) jamming (138) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (60) joe satriani (14) jotb (13) joyo (20) jr (10) js music (3) js32 king v (4) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (290) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (4) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (47) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (84) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (373) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (327) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (121) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (188) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (3) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (306) pedaltrain (13) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (60) pickups (136) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (67) revamp (2) rex (1) rg331m (9) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (31) shopee (10) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (55) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (116) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (3) sv guitars (3) swee lee (4) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (44) tahi suci (6) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (302) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (111) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger