(#9) roland micro-cube guitar amplifier


[entry #9 utk cabaran 1 hari = 1 entry = 1 malaysia abg ben]

isnin 2/11/2009 - around 1700hrs aku check-in kat hotel sri m'sia (bayan baru) lps balik dari kursus kenegaraan BTN kat balik pulau. esok flight awal around 0800hrs sbb tu pilih hotel ni, dkt dgn airport

spt yg dijanjikan (dlm entry yg lps), mr. engbok dtg smpi lobby hotel hntr micro-cube warna hitam ni slps 10-15 minit aku sms/call. nnti2 klu aku dtg penang lg, yNot studio mmg menjadi antara lokasi yg wajib dikunjungi... [pic2 micro-cube ni aku snap kat dlm bilik hotel]

bbrp ayat2 angkat bakul drp website roland asia pacific atau roland uk

_____

It's Hip to be Square

With the new Micro Cube, guitarists get a genuine Roland Cube amp in an ultra-compact package that even runs on batteries. Weighing in at just a few pounds, the Micro Cube packs a big punch and comes with six DSP effects, COSM Amp Modeling and a new Digital Tuning Fork - giving guitarists everything they need for killer tone on the go.

  • Ultra-compact portable DSP guitar amp with 5-inch speaker
  • Runs on battery or AC power (adapter supplied) and includes carry strap
  • 7 COSM guitar amp models including JC-120 and a special mic preamp model
  • 6 DSP effects: chorus, flanger, phaser, tremolo and separate Delay/Reverb
  • New Digital Tuning Fork with support for flat tunings up to 2 semitones
  • Recording/Headphones output and stereo Auxiliary input for CD players, etc.

Spesifications

  • Rated Power Output - 2 W <- wtf? 2 watt saja? tp bunyinya kuat bleh lawan amp 10-15 watt
  • Nominal Input Level - INPUT: -10 dBu, AUX IN: -10 dBu
  • Speaker - 12 cm (5 inches) x 1
  • Controls - TYPE Switch, GAIN Knob, VOLUME Knob, TUNING FORK Button, KEY Switch, TONE Knob, EFX (Chorus/Flanger/Phaser/Tremolo) Knob, DELAY/REVERB Knob, POWER Switch
  • Connectors - INPUT Jack: 1/4" phone type, REC OUT/PHONES Jack: Stereo 1/4" phone type, AUX IN Jacks: Stereo 1/4" phone type, Stereo miniature phone type, AC Adaptor Jack
  • Power Supply - DC 9 V: AC Adaptor or Dry Battery (LR6 (AA) type) x 6
  • Current Draw - 185 mA
  • Accessories - AC Adaptor, Strap, Owner's Manual

_____

input, tuning fork dan bbrp knob, semua kat blh atas amp... ada 6+1 jenis modelling (acoustic, jc clean, black panel, brit combo, classic, r-fier dan 1 khas utk mikrofon). aku xpasti la, tp ramai yg kata efek2 yg roland sumbat dlm kiub kompak ni guna teknologi pedal2 boss (efek2 chorus, flanger, phaser, tremolo, delay, reverb)

modelling2 dlm amp ni mmg best... rasanya bleh cover hmpr semua jenis muzik, dan sesuai utk beginner yg nak jimat, xde duit nak beli effects pedal atau stompbox (klu dah ada, bleh buat loop atau double-effects). aku plng suka guna classic stack utk praktis lagu2 classic rock dan r-fier (cranked up gain to full) utk lagu2 metal... mmg distortionnya berat dan lemak berkrim :D cuma utk modelling acoustic dan jc clean xbrapa kuat berbanding modelling2 distortions

runs on battery too... 6 biji bateri AA, ada yg kata guna bateri cap ayam pun bleh tahan 12 jam (website roland uk kata bleh tahan 20 jam). dlm keadaan darurat (in case effects pedal or stompbox malfunctioning) amp ni bleh guna sbg backup, smbg output pi amp lg besar... voila! instant pedal/stompbox. cuma kena ejas manual guna tgn la xleh nak guna kaki buat mcm stompbox atau pedal

oke, aku xbrapa pandai nak review pasal amp ni, so... klu nak review lbh lanjut bleh check website/review berikut

dan perlu diingat, amp ni cuma 2 watt... wlupun bunyinya kuat setaraf amp 10-15 watt (mcm xcaya plak), tp mr. engbok sarankan volume sebaik2nya jgn lbh drp separuh, sbb klu lebih berkebarangkalian jangkahayat speaker amp ni xbertahan lama or worst case scenario speaker blows. this amp was meant to be practice amp not gig/stage amp (tp aku biasa praktis volume suku pun dah kira kuat)

dgn harga RM380... mmg berbaloi la beli amp ni utk practice amp (bilik, ruang tamu) ditambah dgn built-in modelling dan effects yg mmg senang nak ejas2, simple, kecik, cute dan kukuh... well, it's a roland! (adik bradik boss). tp klu rasa2 nak bunyi lg kuat, simpan la duit beli amp yg lebih besar

_____
p/s: mr. engbok, u rock!

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (23) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (281) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (25) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (60) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (61) children of bodom (21) ck music (55) cog (7) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (38) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (25) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (205) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (120) erectus (5) ernie ball (22) esp/ltd (166) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (2) ghs (25) gibson (16) gig (91) gigrig (12) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (6) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (10) guitar parts (66) guitar service (32) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (196) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (19) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (4) isolated gig (3) isu semasa (243) j5 (13) jackson (37) jamming (138) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (60) joe satriani (14) jotb (13) joyo (20) jr (10) js music (3) js32 king v (4) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (290) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (4) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (47) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (84) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (373) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (327) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (121) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (188) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (3) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (306) pedaltrain (13) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (60) pickups (136) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (67) revamp (2) rex (1) rg331m (9) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (31) shopee (10) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (55) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (116) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (3) sv guitars (3) swee lee (4) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (44) tahi suci (6) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (302) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (111) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger