Raider Of The Lost Cassettes (Part 3)


Kali ni aku raid kedai kaset kat area old town Bintulu, Sun Yun Music House. Tempat aku beli CD Ella - 30110 dan Fenomena Rock Klasik - Illusi dulu.

Ada ciri-ciri gambar boleh masuk dalam entri Gi Kedai - Deaf_Angel tak? Hehehe... Memang ghetto abis. Sampai-sampai je tauke kedai tanya nak cari CD/kaset apa? Dengan selamba aku jawab Wings, dia pun tolong-tolong carikan... Sementera tauke tu tolong-tolong carikan, aku sibuk snap gambar-gambar kaset (dengan SE K618i aku). Enjoy the pics!

Saturnine! Lama aku tak dengar lagu band ni.

Nah sapa yang minat ACAB tu? mhagnoth?
Macam mana nak sebut nama hang ni?

Vocirefation Eternity! Hahaha... Aku dari dulu selalu salah sebut

Bumi Putra Rockers - Selamat Pagi Malaysia, versi remastered.

Bumi Putra Rockers - Kelab Jiwa Duka, versi remastered.

Tengah sibuk-sibuk snap gambar-gambar kaset, tiba-tiba tauke tadi datang bawa beberapa keping kaset Wings, tiga daripadanya menarik perhatian aku. Ni dia...

Biru Mata Hitamku beb!

Hukum Karma? Damn!

WTF? Belenggu Irama!

Tapi kedai ni jual kaset dengan harga asal walaupun dah kaset tu dah berhabuk dan pudar (tapi masih sealed), tak macam Starcity Electronics Shop yang jual kaset-kaset dengan harga RM9.00-12.90 (stock clearance kot?). Aku tanya, kalau aku beli tiga-tiga kaset Wings ni berapa boleh kurang? Dia jawab RM15.00 per kaset, so RM45.00 la... (kalau CD tadi kompom aku beli terus).

Jadi, amacam Speedrider? Berkenan? Kalau berkenan dengan harga RM45.00 nanti kita boleh arrange deal. Kaset-kaset Wings yang lain kebanyakkannya kompilasi keluaran tak rasmi (non-official compilation release).

Yang dalam kotak ni pulak, aku panggil "Kotak VSP" sebab hampir 90% kaset-kaset dalam ni merupakan kaset-kaset keluaran VSP. Aku tanya tauke tu kenapa kaset-kaset ni diasingkan dalam kotak? Dia jawab dulu zaman isu black metal tengah hangat, dia asingkan semua album-album black metal masuk dalam kotak ni... Kenapa? Rasanya aku boleh agak kenapa, korang pun pikir-pikirlah sendiri kenapa...

Sekarang, kaset-kaset ni dah tak laku. Dia kata kalau aku berminat dia jual RM5.00 per kaset. Fuiyoh! Ini sudah bagus... Mari kita selongkar!

Suffercation dan Morbid Angel, album apa? Ntah...

Sodom - Agent Orange.

Rage - 10 Years In Rage. The Anniversary Album.

At The Gates - Terminal Spirit errr... ntah.

Carcass beb! Album Heartwork.

Hmmm... Aku snap banyak-banyak gambar ni takkan tak beli kot? Hehehe... Memang aku tak beli apa-apa kaset pun. Tapi untuk tidak menghampakan tauke kedai tu, aku belek-belek area CD... Dan terjumpa CD ni, tak banyak cakap aku terus beli!

The Best Of - Bumi Putra Rockers @ RM21.00

Tauke tu tak nak bagi kurang walaupun RM1.00 huh! Taik idung masin Kedekut! [edited: ORIAJ tak paham peribahasa]. Nanti ada kesempatan aku buat entri lain. Jadi, kepada geng-geng bloggers? Ada berminat dengan kaset-kaset sessi raid aku kali ni? Dan kepada Speedrider, hang bernasib baik sebab aku la ni tak kumpui kaset, kalau tak memang aku dah rembat kaset-kaset Wings tadi buat koleksi peribadi. Hehehe... BTW, semua kaset-kaset tadi masih lagi sealed (ada yang seal dah mula mereput).

To be continued...

_____
Ada apa: Patutlah tauke tu tak nak bagi kurang, sebab album kompilasi BPR tu baru release tahun lepas 2009.

14 komen:

Takilala said...

mahal. tu kaset Wings @Tesco Kajang tu hari harga rm3.50 sekeping, xcept for Biru Mata Hitamku.. mmg fxxkin' RARE!!! Susah mo cari skrg ooo. CD pun aku cari @Campbell Complex semua versi CDR!!! Tauke tu kata master copy BMHK hilang, tu pasal x dicetak semula. Satu lg yg susah mo cari (tauke tu kata la, bukan aku kata) Search 'Bikin Wilayah' dan 'Rock n Roll Pie'. Ntah betul atau tidak.

ORIAJ said...

k pi tinguk kaset ker p makan taik idung? pasal camner ko tayu taik idung taukeh tu masin?

Ijau D. Koceng said...

takilala:
bikin wilayah mmg nyaman! mmg masuk dlm wanted list aku tu. nyesal dulu xbeli - antara album search yg byk memori selain karisma dan rampage

rock n roll pie versi kaset ada di kedai ni, aku lupa mau snap

jairo:
kuladahi karang mulutmu atu!

Takilala said...

sorri, bukan rm3.50.. tp rm5.90.

mr.kordes said...

rampage!rampage!!!=)


semart la pic kedai tu!

speedrider said...

IJAU,

said to say so...

DEAL AJELAH!!!!!
hahahahahahahaha~

set ajer, pm aku acc number semua.
borong jer wings tu.
hahahahahahhaa~

Anonymous said...

jaman ni ade org dengar pakai kaset lae ke?

Ijau D. Koceng said...

takilala:
aik? cepatnya saham naik?

pakcik kordi:
rampage aku punya nak x? tapi trade dgn cd lain la

tula namanya kedai tr00

muspeed:
dalam proses...

ayuchokichoki:
mesti ko xsmpt merasa kenikmatan main kaset kan? ofkos la kaset mmg dah xpraktikal, lg2la zmn mp3 skrg ni. tp bg sstgh collector ia umpama harta karun (lebih2 lg klu album2 yg rare). cuba tgk reaksi speedrider lps baca entri ni - gila makin gila!

speedrider said...

aku masih ada walkman dan hi-fi. Sambung dengan home theater pulak...

Best wo main muzik tekan2 button mekanikal. Tetambah kalau ada LP...

alamak, LP pun aku ada.. wakakakakka.

Ijau, thanks bro. Wings tu kalau jumpak cd, tolong belikan. Bikin IWlayah hang tu, kalau aku jumpak, aku sms kat hang

berteromber said...

beb...konpem Hukum Karma ada..RM19.90...kalau nak roger aku...Takilala ada no. hp aku

Ijau D. Koceng said...

speedrider:
cmni aku pun kena beli micro-hifi yg masih ada cassette player, selama ni dgr cd kat pc & dlm imago je. last skali aku ada cassette player 2002-2003 guna walkman

ptg nnti nak try ronda kat area lain plak, kedai2 kat bintulu ni blm abis aku ronda - klu jumpa kedai kaset/cd kompom aku raid!

berteromber:
kompom beli!

Jenonymous said...

Ceduk nama Shagrath. this is acab tu aku x gemar la. Eastern oi! CD yang paling aku dok cari la ni. Pada aku album 2 kla6. memorable .valuable. influence. collector item. Bila2 jumpa kasitau. Kalu mau CD apa kasitau aku jugak aaa kalu2 aku jumpa.

ORIAJ said...

aku tahan padas...

fndrocka said...

memang nostalgik arr dgr lagu dari kaset macam dulu2....skrg main download je..dah kurang keterujaan

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Laptop Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC/PS4 games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (86) 58 explorer (23) 7-string (11) 724rocks (3) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (31) adrian smith (17) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (149) amplitude music (3) amplug (5) andy james (4) angker (2) anime (52) anniversary (92) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (133) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (6) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (68) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (18) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) bentley (1) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (300) bintulu buskers (5) black friday (9) black sabbath (1) blackstar (28) blades (5) blaze bayley (29) blind guardian (21) blogging blues (62) bmf2013 (8) bon jovi (7) borneo ugtv (2) boss (64) botb (21) bottlecapt (3) brado guitars (5) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (25) canon (2) caparison (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (69) children of bodom (22) ck music (56) cog (10) coke (5) coklat (7) cola (8) compilation (64) conception (2) console games (20) converse (3) cort (48) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (44) dalat (20) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (44) digitech (24) dimarzio (47) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (6) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-1000 (7) ec-256 (26) ec-257 (13) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (89) electro-harmonix (28) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (27) emo (221) energy drinks (35) engrish (3) entwistle (9) environment (36) epiphone (131) erectus (12) ernie ball (29) esp/ltd (191) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (15) fallout (15) family (56) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (18) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (22) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (16) fusion (3) g250fr (1) gamer mode activated (28) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (127) gator (16) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (29) gibson (16) gig (106) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (19) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (15) guitar collection (11) guitar parts (70) guitar service (36) guitar talk (64) hammerfall (17) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (30) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (62) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (16) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (208) icb200ex (15) iced earth (9) icon (27) imago (69) imitation (3) in flames (4) instagram (29) insulter (4) inverno (22) iron maiden (149) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (253) j5 (13) jackson (49) jamming (142) jamtank (35) jepak (9) jim dunlop (65) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (14) js music (4) js32 king v (13) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (23) karisma (4) kaset (34) kawan (311) kazanna (1) kempen (35) kerja (78) kerly (2) kesihatan (45) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (25) king's studio (3) kkdn (6) koleksi (300) konsert (93) kopi (38) korg (52) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (35) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (22) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (59) lil (35) limbang (7) limited edition (41) line 6 (43) linkin park (5) lipton (2) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (90) m-50fr (25) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (414) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (60) melaka (13) membakut (42) memori (346) mercyful fate (11) metallica (81) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (4) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (59) mr diy (2) mrs (63) muf (7) mug (2) mukah (20) mup (134) music bliss (11) music master (41) music nomad (1) muuv (58) muww (1) mxr (11) my music (8) nanasmania (27) naruto (1) nat-geo (4) nestle (44) new album (28) new gear (198) newsted (3) nightfall (11) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (95) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (28) nylon maiden (2) of string (23) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (39) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (12) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (50) pc stuff (36) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (315) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (39) pepatung (4) peristiwa (38) petaling jaya (14) pfg5 (11) phones (12) pic of the day (61) pick (61) pickup swap (64) pickups (147) pkp2020 (18) pl1 (2) planet waves (12) playstation (20) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (4) pod hd (1) pod hd300 (17) pod x3 (18) pokka (14) popcorn (7) popomania (6) post-apocalypse (16) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (5) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (6) rajinikanth (3) ramadhan special (79) ramli sarip (3) rammstein (6) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (80) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rg370ahmz (1) rhoma irama (3) ribena (4) richter (5) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (6) roxette (2) roy khan (12) roy z (7) rp360 (8) sabahan (19) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) sdx (6) search (16) seymour duncan (35) shopee (14) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (16) singapore (53) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (2) skull strings (4) slayer (3) slipgate (7) smr (3) snark (9) so-cal (62) sonata arctica (3) sony (26) soundcloud (9) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (39) stagg (12) star wars (18) stewmac (6) sticker (6) strap (22) street jam (2) strings (135) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (4) sungai (13) super album (96) superlux (3) susu (10) sv guitars (3) swee lee (7) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (49) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (3) tech21 (4) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (3) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) the shred sanctuary (1) thomas zwijsen (6) throwback thursday (20) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (11) tonelab ex (2) tong garden (4) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (12) trade (23) transformers (4) travel (125) tribute (45) trivium (15) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (4) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (8) vmntx (19) vox (73) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (29) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (337) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (114) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger