the loneliness of the long distance driver (part 3)


part 3 - limbang & temburong

bila dah masuk kawasan limbang, spt biasa aku akan turunkan cermin tingkap xguna air-con sbb area limbang ni mmg best udaranya, muka buminya pun mmg menyejukkan mata menandang, sawah padi, bukit bukau, rmh2 kmpg. jalanrayanya wlupun biasa tp best rata spnjg perjalanan xde bump @ bonggol, slalu2 klu rushing mmg aku pecut kat area ni tp jrg2 la... slalu mesti drive santai 80km/j smbl layan lagu one piece, setiap 1 jam perjalanan (dari bintulu lagi) aku akan tune-in klasik nasional bkn apa saja nak dgr berita. atleast tau la perkembangan semasa

dlm 30km slps border (anggaran je) slps kompleks jbtn penjara limbang ada satu tmpt perhentian terdiri drp gerai2 makan dan pasaraya yang qing trading sdn bhd, aku mmg slalu berenti kat sini utk pi toilet (toilet kt sini free tp mmg teruk!) dan stockpile makanan ringan dan minuman, kira mcm R&R la

sblm smpi bandar limbang di sblh kanan ada sebuah bangunan yg menarik perhatian. klu xsilap ia merupakan muzium limbang dgn maskot replika seekor kerbau. kat bangunan tu tercatat 1897, maybe tahun ia dibina kot, lgpun bangunan tu nmpk mcm rmh agam (mansion) kolonial british... agaknya la, aku pun xtau, klu2 ada org limbang yg baca tolong betulkan mana2 yg salah

aku smpi bandar limbang dlm pkl 1300hrs (lbh tepat 1258hrs), aku xtau apsal aku rasa bandar limbang ni best. maybe sbb kurg sibuk mcm bintulu kot? ataupun sbb tutur kata org2 kat sini sebiji mcm kat membakut (bahasa brunei yg kasar) feels like at home town. dulu2 sblm pos imigresen kat pandaruan siap, aku cop passport kat imigresen dermaga (wharf) limbang yg bersebelahan dgn pasar limbang... so dulu2 kena cari parking lagi, lock kereta, turun, pi kaunter, cop, then continue drive. skrg xpyh sbb pos imigresen kat pandaruan dah siap. dulu2 aku akan berenti kat bandar limbang utk stockpile brg makan/minum tp skrg xberenti pun kat bandar limbang, continue drive to next checkpoint - pos imigresen pandaruan (bertanda C kat dlm peta)

dlm 15-20km dari bandar limbang ada pos imigresen pandaruan yg terletak bbrp ratus meter dari border/feri. kat sini lps cop imigresen aku biasanya akan stop utk pi tandas. tandas kat pos imigresen ni kira oke la bersih slalu kena jaga (wlupun masuk free) tp yg best internal decoration (tangki sifon, toilet bowl, sinki, tile dinding dan lantai) warna pink! hahaha toilet kaler pink. lps keluar toilet, sblm menuju ke feri pandaruan, aku call parents aku bgtau yg aku ada kat limbang dah nak pi cross border lg skali

ni la dia sg. pandaruan, border antara limbang (malaysia) dan temburong (brunei), utk cross border/sg. pandaruan ni kena menaiki feri usaha sama dgn tmbng RM8.00 atau B$4.00 tp sg. pandaruan ni xdela lebar sgt, klu 2 buah feri cantum jd jmbtn mmg cukup. soalannya, kenapa dorg xnak buat jmbtn? klu nak bg tol lalu jmbtn dgn hrga yg sama pun org xkan merungut sbb menjimatkan masa xpyh nak beratur tunggu feri. perlu diingat, sg. pandaruan ni merupakan border antara malaysia-brunei, so klu nak buat projek mmg melibatkan kedua2 negara, so ada byk masalah birokrasi timbul di sini. hari ni aku bernasib baik sbb smpi2 je krew feri dah panggil aku masuk feri. rekod aku sangkut berbaris kat feri ni dlm 1 jam lebih... kali ni xsmpi 2 minit dah naik feri

xjauh dari feri tadi kat area kg. puni kita akan tiba kat pos imigresen dan kastam brunei - pos imigresen puni. kat pos ni xde kaunter atau kiosk drive-thru, kita terpaksa park kereta dan turun pi cop kat imigresen dan kastam. klu musim2 perayaan tmpt ni mmg sesak, susah nak cari parking. kat blkg pos ni ada toilet, klu xtahan bleh la pi melepas dulu. lps selesai urusan kat pos ni, aku teruskan perjalanan ke checkpoint yg berikutnya - pos imigresen labu (bertanda D kat dlm peta)

bbrp km drp pos imigresen td, ada sebuah pekan bernama pekan bangar (bkn bangsar), aku xpnh pun stop-by pekan ni, xnak buang masa... tp pekan ni nmpk aman damai

spnjg perjalanan kat area temburong (brunei kecik) ni, jalanrayanya mmg cantik, wlupun cuma standard 2-lorong, tapi lebar dan best. tapi perlu diingat speed limit kat spnjg perjalanan tlh ditetapkan 65km/j (aku slalu drive kat area ni dlm 70km/j) setiap 2-5km msti ada signboard speed limit. wlupun jln mmg ada temptation utk kita memecut, tapi bg aku ada baiknya kita bersabar dan patuhi undang2 negara org. aku slalu dgr cerita2 mengatakan ramai yg kena speed trap kat sini lbh2 lagi kenderaan2 m'sia. ada baiknya spnjg perjalanan ni turunkan cermin tingkap dan menikmati udara segar kawasan kampung yg rata2 merupakan sawah padi. drive santai kat sini, enjoy the view~

dlm 20-25 minit perjalanan drp pekan bangar, kita akan smpi checkpoint yg dituju, iaitu pos imigresen labu. yup mcm biasa, cop passpot dan borang kastam. selesai saja kerenah birokrasi kat pos ni, aku akan bergerak menuju ke arah lawas

to be continued...

_____
p/s: aiseh, esok aku dh nak blk bintulu dah, tapi entry journey aku ni blm setel

4 komen:

Maya mia said...

huhu...chup..pic yg bgunan kat limbang tu..yg ade kerbau tu..building tu rsa mcm pnah tgk dlm citer sleeping dictionary, jessica alba blakon jd ppuan iban msa zaman pnjajahan british kat swak dolu3..kalo tak salah la..anyway sleeping dictionary is one of my favourite movie..kekekeke..

Ijau D. Koceng said...

yg dlm filem tu replika je kot sbb ada byk bngnn mcm tu kat m'sia ni. sleeping dictionary uncensored version or normal?

Takilala said...

btul tu diorg dtg srwk bah dulu

Ijau D. Koceng said...

tp yg pasti bkn muzium limbang, sbb tadak replika kerbau... tgk uncensored version best (nipple jessica alba cumel hukhukhuk)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (12) ac/dc (6) adiwira (13) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (125) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (65) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (1) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (4) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (247) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (19) blades (3) blaze bayley (22) blind guardian (20) blogging blues (44) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (18) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (50) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) charvel (50) children of bodom (19) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (60) console games (5) converse (2) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (26) dalat (18) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (31) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (63) earth hour (14) ebay (225) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (76) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (14) emo (185) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (91) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (133) estock (71) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (38) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (9) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (15) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (121) gator (9) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (72) gigrig (8) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (15) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar service (18) guitar talk (64) guitar/bass (625) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (55) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (25) ibanez (179) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (5) iron maiden (133) irt-pulse (1) isu semasa (227) j5 (5) jackson (31) jamming (122) jamtank (22) jim dunlop (50) joe satriani (11) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (6) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (280) konsert (83) kopi (19) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (29) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (18) lawas (3) lazada (11) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (37) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (40) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (75) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (325) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (54) melaka (12) membakut (42) memori (301) mercyful fate (10) metallica (72) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (51) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (9) motorhead (9) movie (48) mrs (57) mug (2) mukah (19) mup (101) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (52) mxr (8) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (18) new album (27) new gear (156) newsted (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (61) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) pdap (2) peavey (22) pedal/stompbox (271) pedaltrain (14) pemuzika (3) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (11) pic of the day (49) pick (50) pickups (98) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (18) pod hd300 (13) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (38) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (91) ratm (1) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (44) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) rock at large (15) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (2) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (7) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (13) sr300 (24) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (85) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (16) sundrop (2) sungai (11) super album (89) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (34) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (7) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (17) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (68) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wonda (3) wordless wednesday (226) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (5) yNot (21) yogurt (6) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (102) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger