di tangan dan di kaki (part 2)


spt yg dijangkakan, brg yg aku order dari mr. tom satchman drp satchman enterprise dah smpi smlm. yup, tmpt yg sama aku beli zoom B1X dulu. transaksi kitorg ekceli guna ebay (hehehe... ebay lg) mr. satchman ni username kat ebay ialah 4ever10is, specialty dlm menjual2 peralatan sukan beraket (tennis, badminton, squash, ping-pong) dan music instrument/equipment (guitar, bass, effect, amp, keyboard, recording) lokasi kat bangsar. dia juga ada blog satchman's tennis guide klu korg minat tennis

apa plak aku beli kali ni? ni dia, zoom G1X guitar effects pedal yg aku beli dgn hrga RM264+20. benda ni ada jual kat bintulu (zoso music) tp hrga RM399, kat kk (hollywood music, karamunsing) lg mahal RM420! mmg mark-up gila2. knp mr. satchman ni jual murah? sbb dia guna internet marketing (ebay & lelong) stok dan jual dari rmh sendiri xde nak cover sewa kedai, bil api air, upah pekerja, dll. lgpun dia order direct drp distributor bkn supplier (maybe bentley kot?)

kandungan dlm pakej mcm biasa (pic bwh) effect pedal dan manual dlm 6 bahasa. yg adapter tu aku beli berasingan tp hntr skali. spt biasa, mr. satchman bg free gift planet waves joe satriani signature guitar pick (1 je yg melekat kat surat cinta tu) dgn setiap pembelian effect pedal. dah 2 dah pick ni aku ada, bkn pakai pun... simpan buat koleksi, pick yg aku guna utk main gitar/bass versi yg murah je RM1.50 seunit (dunlop cap kura2, alice, ernie ball, fender oem)

kali ni aku beli skali dgn ac adapter (bkn ac mizal) AD0006E dgn hrga RM55 sbb ac adapter not included with these models G1, G2, B1 & B2 cuma model2 mahal G7, G9 & B9 je ada dibekalkan dgn adapter dlm pakej (gelak sakan en. jairo). dulu waktu aku beli B1X mana tahan ooo nak main je kena pakai bateri AAx4. klu guna bateri cap ayam 2 jam main dah abis, klu guna alkaline maybe dptla dlm 2-3 hari. waktu ronda2 kat kk dulu aku ada jmpa adapter ni tp mmg mahal dorg jual, victory music RM150 seunit, gila! kat hollywood music kk plaza RM85 (acceptable la)

mlm td aku dah test G1X ni tp guna bass crows GSR190J aku (sbb gitar karan blm smpi... hehehe), mmg best bunyi wlupun low note... aku plng suka patch original zoom dan kirk hammett solo, main single tab pun bunyi harmonics mcm gitar karan... nnti2la aku review. skrg ni dlm proses penantian benda di tangan plak... benda di kaki dah smpi. disebabkan benda tu besar dan berat, hntr guna poslaju @ courrier mmg sakit poket, so hntr guna parcel pos biasa la, minta2 smpi esok

to be continued...

_____
p/s: mula2 nak sambar KORG AX3000G, tp takut xterbeli amp la plak bajet lari

12 komen:

JAIRO said...

hahahahaha lepas ni boleh la kau jamming sendiri guna rythm machine kat dalam g1x tu hehehehe sambil explore2 patch... hehehe mana rock kalau main pakai manufacture patch hehehehehe

Ijau D. Koceng said...

yg b1x pun lps 3 bln bermain2 dgn standard patches, baru dpt 1 personal patch... tu pun based on patch cilok from youtube alter sket2, baru ada bunyi mcm lemmy motorhead >:)

Takilala said...

manufacture patch la baru rules!! <-- pamalas ni..huhuhu

JAIRO said...

hahahaha patch dari kilang hahahahaha on jak terus plug n play..... yang penting epiphone customs hahahahahaha

Ijau D. Koceng said...

awu banar tu jai, aku sokong... tp kau misti tunjuk mockingbird bulu baru ia dangki... sorg kumpul bc rich, sorg kumpul epiphone (sorg lg ibanez, hehehe... mainnya lakat lg tekial2 tp equipment...)

deaf_angel said...

best ler

Ijau D. Koceng said...

deaf_angel:
aku xpandai main gitar, buta chords... baru mau blajar, tp dah riak equipment hahaha!~ tu mamat 2 org kat atas tu la batu api besar tu >:)

JAIRO said...

aku baru jer kena batu api epiphone SG emily the strange hahahahahaha... tidak adil sungguh... kesian mockingbird....

Ijau D. Koceng said...

jai, mggu kau kawin aritu aku sket lg mau terbeli santa cruz di victory music... RM380 hehehe

Portdy said...

tahun lepas adik ipargua sambar ini Zoom dengan harga RM 35o huhuhuhuhu

tapi okaylah , senang pakai multieffect ni,

gua suka bunyi akustik dia cam bergema gitu, best kalau layan lagu Kau Pergi - Search versi Kid & Din.

Ijau D. Koceng said...

portdy:
mula2 beginner ni guna yg kici2 dulu... nnti2 dah level-up barula cari yg tahan pukul/pijak

RM264 dgn RM350 mmg jauh beza kan?

speedrider said...

aku cari fx yang dia jual.. tapi yarabbi banyak sangat item dia jual... aku cari tak jumpa (malas)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (63) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (286) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (64) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (208) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (22) esp/ltd (170) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (97) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (243) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (61) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (19) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (381) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (329) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (56) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (129) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (192) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (58) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (123) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (5) sv guitars (3) swee lee (5) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (309) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger