ada apa dgn raja intan?


bkn nak cerita pasal ebay stuff... just nak bukak topik pasal album2 king diamond yg aku ada, dan juga bbrp memori menarik di sebalik album2nya (nostalgic value). nak review setiap album aku xpandai mengolah kata2 nan indah lg tulus mulus spt geng2 metalterus yg lain (abg ben, berteromber, deaf_angel, takilala) so, aku akan taip apa yg terlintas kat kepala otak aku... bak tajuk blog jairo "luahan rasa mengikut kata hati sendiri"

house of god

(p)(c) 2000 metal blade records inc. edaran rock records (m) sdn. bhd. malaysian press, tajuk track no 10 dah kena censored drp passage to hell kpd passage shj. aku beli kat cd-rama popular, komtar 8/1/2001 (versi kaset beli somewhere in august 2000 kat bkt jambul). antara cd original yg terawal aku beli (slps fighting the world dan triumph of steel manowar) setelah tensen dgn kaset album yg sama tertekan 'record' selama 5 saat waktu pasang kat walkman (tab record blm patah)

album ni jugak album king diamond pertama yg aku beli slps diperkenalkan oleh geng irc syed fadzil al-edrus @ habsu (mamat ni byk perkenalkan aku kpd dark music, antaranya dismal euphony, dead can dance, dimmu borgir dan cradle of filth). great album, dark concept... enjoyable music dari mula smpi abis, byk memorable tunes dlm setiap lagu dan lbh2 lg killer instrumental peace of mind. bila aku dgr blk album ni mengingatkan aku time extended 1 semester kat usm + putus cinta hahaha... terus layan king diamond!

voodoo

(p)(c) 1998 metal blade records inc. album king diamond kedua dlm koleksi aku, beli kat central market 19/8/2001 waktu tgh tggu awek kg baru nak ajak dating hehehe (ni pun pasal aku belek2 rak cd, tersembunyi kat blkg skali). sblm aku beli album ni aku ada donlod bbrp lagu kat napster dan irc, mmg layan. spt house of god, album ni juga mmg enjoyable dari mula smpi abis... terutamanya guitar works drp andy la rocque (gitar bc rich?) dan herb simonsen. definately worthed cd to buy!

aku layan gila2 album ni time tgh recovery drp patah hidung (eksiden bas, 20 ogos 2001 sehari slps aku beli album ni) bersama2 dgn album digimortal dan lagu2 drp after forever. so bila dgr blk, teringat memori yg menyakitkan... patah hidung yg mengambil masa 4-5 bln utk pulih

the eye

(p)(c) 1990, 1997 the all blacks bv (remastered version) issued under license to roadrunner records, edaran sony bmg music entertainment (m) sdn. bhd. beli kat db music, komtar 31/8/2007 waktu lps blk drp induksi umum kat sg petani (versi kaset beli somewhere in april 2001 kat sunway pyramid). waktu beli kaset album ni ekceli tgh dating ngan awek kg baru (awek yg sama waktu beli album voodoo, still contact2 smpi skrg lg tau wlupun dah berjauhan~ hehehe, takilala pastinya tau)

album ni pun kira byk lagu2 best dan memorable tunes, tp aku minat alunan dan susunan muzik dlm album ni... classic king diamond spt album2 sblmnya (abigail, them, conspiracy). yg bestnya alunan pipe organ dan synth ala2 tema lagu katolik, disamping guitar works drp andy yg semmgnya lazat berkrim spt dlm instrumental insanity. xlupa alunan biola dlm bbrp lagu yg sememangnya menonjolkan tema klasik dlm album ni

btw, aku juga ada cd king diamond album the puppet master tp versi cd-r
hitam yg aku beli kat campbell's somewhere in 2004, tp ntah aku lupa kat mana
aku ltk... maybe kat kmpg kot



koleksi kaset king diamond aku yg x complete (semuanya aku tgglkan kat kmpg) - abigail in concert 1987 (kaset cap lanun), the dark side (ep), spider's lullabye, the eye, house of god, conspiracy (cd dubbed), abigail (cd dubbed), them (cd dubbed) dan into the unknown (mercyful fate) yg kini dlm proses nak upgrade to cd version. tp aku rasa, aku nak bg complete koleksi iron maiden aku dulu, baru aku tumpukan kat king diamond dan mercyful fate ni

more info at king diamond/mercyful fate official website

_____
p/s: drp album2 king diamond ni la aku blajar vocal 'kecik'

2 komen:

berteromber said...

aku tak pernah ada cd maupun kaset KD..tapi roommate aku dulu mmg kipassusahnakmati KD..so aku tumpang dengar dia punya..paling fav. Abigail dam Them.

Ist time dengar KD zaman Mercyful Faith..lagu Melissa..dengar malam2 tutup lampu...seram siot..

Portdy said...

lama dah aku dengar band ni tapi tak into it lagi...

akan di cekitout nanti huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 7-string (3) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (81) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (130) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (287) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (3) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (65) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (1) digipak (41) digitech (22) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (3) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (209) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (174) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (98) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (31) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (20) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (130) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (62) pickups (141) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (59) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (125) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (21) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (313) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger