(#19) down memory lane at bkt jambul shopping complex


[entry #19 utk cabaran 1 hari = 1 entry = 1 malaysia abg ben]

isnin 2/11/2009 - lps dpt micro-cube drp mr engbok, aku bercadang nak pi jln2 kat area kompleks bkt jambul yg terletak xbrapa jauh drp hotel sri m'sia. lgpun dah janji nak jumpa old friend, zulk-r9 (best friend ever) yg dah lama xjumpa. since penang skrg ni dah guna bas rapid penang... aku dah xreti nak naik bas, sbb zmn aku dulu still guna bas mini dan bas 'milan' (ex-penang yellow bus) so naik teksi la... tp teksi kat penang ni still mcm dulu, ada meter tp xnak guna. sri m'sia to bkt jambul kena RM5 (okela)

sementara menunggu member aku tu smpi, aku konon nak pi LBS music world (pic atas), saja2 nak cuci2 mata tgk gitar, amp, dll... tp hampa sbb tutup. awat tutup? sedangkan tulis kat situ business hour monday-saturday 1000-2000hrs, aku dtg baru 1820hrs... lgpun hari ni isnin, bkn ahad

then aku prasan dlm row kedai yg sama ada lg 1 kedai muzik, yamaha music world (pic atas) setau aku dulu tadak kedai ni, yg LBS tu mmg dah lama ada. pun sama jugak dah tutup... awat semua tutup awal ni? tensennya aku...

restoran pandan hijau (makbul nasi kandar), masuk dlm list my top 5 best nasik kandaq in penang (island). tp kali ni aku xpi beli kat sini sbb lps ni dah plan nak pi sg dua (usm) nak pi beli nasik kandaq abu. xlama kemudian, member aku smpi... sblm pi sg dua, kitorg amik masa jln2 round kompleks bkt jambul ni. yela tmpt jatuh lg kan dikenang... inikan pula tmpt buang duit, hahahaha!

dulu2 kompleks ni la tmpt dating, tgk wayang, main bowling, beli magazine/komik, cari dvd muvi/game cap lanun, (suatu ketika dulu until 1999 ada ice skating) dan senang cerita tmpt buang masa di hujung mggu. ekceli skrg kompleks ni dah xbest mcm dulu, byk kedai yg dah tutup atau pindah pi queensbay mall yg lg grand... kedai cd (ori) pun dah tadak, dulu kat kompleks ni aku slalu beli kaset/cd kat kedai artist gallery

semenjak kebanjiran pekerja asing kat penang ni, klu hujung mggu rata2 yg dtg kompleks ni adalah warga indon, bangla, vietnam dan nepal... drp raut wajah dah dressing kita dpt tau mereka2 ni bkn warga tmptn. faktor ni jugak antara yg menyebabkan kompleks ni dah xbest mcm mula2 bukak 1997 dulu

compcyber (manage by makson computer sales & services sdn bhd @ mcss) bj branch... dulu aku keje dgn kompeni ni, tp keje kat main office kat sg dua (usm), yg ni branch saja. dulu yg jaga kedai ni darren, tp skrg dah brenti. semua geng2 aku dah brenti keje dgn kompeni ni sbb masing2 cari keje yg lbh berkomitmen (jeles kot tgk aku keje dgn gov income stabil). dulu klu hujung2 mggu kitorg tgk muvi, kedai ni la tmpt kitorg simpan helmet hahaha...

skrg kedai ni dijaga oleh ntah sapa ntah, aku pun xkenal (staff baru kot?) aku masuk buat2 mcm kastemer tgk2 parts pc, tp dlm hati sebak jugak teringat memori2 lama ;)

bj bowl... sunyi sepi dan dah xmeriah
(atau sbb hari ni isnin so tadak sapa nak main)

bosan dah jln2 dlm kompleks, aku pun ajak zulk-r9 bawa aku ronda2 naik motor (mcm dulu2) pi area sg dua... lalu tmn lip sin, jln sg dua, desa university, university heights dan lastly ronda2 dlm usm (disebabkan motor member aku ni ada sticker staff usm, so senang nak masuk xkena tahan) aduih... mmg down memory lane tahap gaban! (klu cik mayamia baca entry ni, mesti dia pun rindu nak blk m'sia kan?)

owh btw, sblm ronda2... smpt amik pic kenang2an hehehe... zulk-r9 ni ekceli junior aku masa kat usm, then lps graduate kitorg keje tmpt yg sama (acidchem) xlama kemudian aku brenti sbb dpt keje kat mcss

spt dlm plan, aku nak pi beli nasik kandaq abu kat cafe mandarin, sg dua. no. 1 dlm list my top 5 best nasik kandaq in penang (island)... smpi2 je aku tekejut sbb cafe mandarin dah tukar nama jd bali bali cafe, dan skrg dah nmpk lg 'bersih' berbanding dulu. dan skali lg aku tekejut sbb gerai nasik kandaq abu dah 'hilang'! aku mula2 rasa hampa, hajat nak mkn nasik kandaq abu xkesampaian... tp atas sbb ingin tahu aku pun pi ronda2 kat cafe ni... hahaha! tekejut aku, rupa2nya gerai abu ni masih ada cuma dah pindah pi sudut dkt dgn kedai gunting rambut brothers (zulk-r9 pun xtau sbb dia jarang lalu tmpt ni)

the famed abu nasi kandar (nasik kandaq abu). yg baju merah tu la taukenya en abu yg mukanya iras2 mcm superstar rajinikanth hehehe... btw, appearence gerai ni pun dah jauh berbeza... upgrade kot? maklumla bisnes maju. well, THIS IS IT! dulu2 waktu aku brenti keje kat penang, waktu say goodbye dgn en abu, aku dah janji klu aku dtg penang 'wajib' sggh gerai en abu ni, hehehe... alhamdulillah, en abu masih lg kenal aku (wlupun nama aku dia dah lupa) agak lama jugak kitorg borak2

menu nasik kandaq abu yg mmg best! still mcm dulu (ironinya susunan lauk pauk pun still sama mcm dulu)... mmg nostalgik. nak baca lbh lanjut pasal nasik kandaq abu ni bleh baca kat entry ni. the best thing about nasik kandaq abu ni ialah ayam goreng panas... panas baru kluar dari kuali (hence, kat signboard ada tulis instant frying chicken)

menu aku kali ni mcm biasa, bungkus @ tapau (cuma dlm kuantiti yg agak outrageous!) nasi tomato extra, ayam goreng panas2, daging masak kicap, teloq goreng, kentang kari dan kuah campoq (masa aku taip entry ni, meleleh air liur teringat menu ni hehehe) bla bla bla... semua skali RM7.50! murah gila... dlm hati aku, aku rasa harga ni harga spesel regular kastemer kot? ;)

lps beli nasik, sblm blk hotel... borak sket2 dgn zulk-r9 (guy's talk) bla bla bla... dia hntr aku pi bkt jambul and we part ways there, hopefully can meet him again next time. then dari bkt jambul hehehe naik teksi blk pi hotel sri m'sia, kali ni kena cas RM12! mmg aku marah gila... argue itu ini dgn driver, last2 dgn muka xpuas hati aku byr jela sambil maki2 'meter' kat dashboard teksi tu. smpi bilik hotel... apa lg? buruk lantak la~

what's so special about nasik kandaq abu ni smpi jd no. 1 dlm list aku? well, selama aku tggl kat penang dlm 8 tahun (1997-2005), nasik kandaq abu la antara makanan yg plng byk aku consume. dulu waktu jd student usm, tiap2 kali blk kuliah ptg atau kelas silat cekak, mesti sggh beli nasik kat abu. waktu tu gerainya masih lg kat smpg 3 pasar mlm sg dua, gerai kecik tepi jln dpn makro (skrg tesco)

hmmm... ntahla, bila lg aku dpt berpeluang pi penang ni? well, penang... the wasted years~

_____
p/s: dah lama aku xbuat entry pnjg mcm ni... tp awat dlm entry ni aku byk ketawa hehehe?

10 komen:

Dr. Bentara said...

nanti aku balik malaysia nak belasah nasi kandar betul2... rindu gila!

speedrider said...

dah dekat opis aku tu dah bro. kalau tak, boleh lepak sekali

SkiD said...

Emmm....lama beno aku tak gi Penang!! Bila la nak ada projek kat Penang. Boleh gi free, tido hotel free...huhuhuhu

Anonymous said...

gaa~~ sgt meriah!!

apela gi tak ajak aku..

ces2

geget laju2 kang

Ijau D. Koceng said...

abg ben:
sokong! mkn puas2 slagi mampu

speedrider:
opis hang kat area mana? bkt gedong ka?

skid:
2 thn aku xpi penang, mmg byk perubahan

ayuchokichoki:
klu aku ajak ko nnti pyh plak, takut nnti aku yg geget2 ko laju2...

Mayamia said...

yamaha music tu daa lama ade la en ijau, dulu kat sebelah kedai mamak, lupa nama kedai mamak tu..tp dulu yamaha music tu ngadap kbj..

zulk daa kja kat usm ek?

waaaa..sgt ingin pulang!

speedrider said...

dekat sunshine, jalan tengah

baru2 ni Sham kamikaze launch sig series dia kat LBS tu la

Ijau D. Koceng said...

mayamia:
zul keja agensi bwh MOSTI, dulu opis dorg kat usm, bqngunan eureka... skrg dh pndh bkt jambul

pulang? pulang la...

speedrider:
jln tengah tu area2 bank kan? agaknya awat sig sham tu squier bkn fender eh?

speedrider said...

marketing strategy

aku rasa Sham sendiri tau, kalau fender buat, bebudak Malaysia ramai yang tak mampu beli. If squier, ramai berani beli. LBS jual RM1790.00 kalau tak silap aku.

yang palatnya, amoi cina garang dalam LBS tu kalau dia ada, cukup payah nak nego harga.

Aku kalau nak beli apa2, tengok dia ada ja... cancel terus aku nak beli.

Ijau D. Koceng said...

yg LBS tu sama mcm kes victoria music kat kk, xcaya tanya takilala atau jairo

aku rasa better hang pi yNot studio kat farlim, jmpa engbok... recommended! cuma brg xbyk la sbb studio bkn kedai. klu stuff behringer, bugera, ibanez, roland, sonor, stagg dia ada supply. lain2 stuff bleh runding, maybe dia bleh carikan. hari tu aku beli microcube mmg murah berbanding tmpt lain

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Laptop Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC/PS4 games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (86) 58 explorer (23) 7-string (11) 724rocks (3) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (31) adrian smith (17) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (149) amplitude music (3) amplug (5) andy james (4) angker (2) anime (52) anniversary (92) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (133) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (6) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (68) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (18) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) bentley (1) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (300) bintulu buskers (5) black friday (9) black sabbath (1) blackstar (28) blades (5) blaze bayley (29) blind guardian (21) blogging blues (62) bmf2013 (8) bon jovi (7) borneo ugtv (2) boss (64) botb (21) bottlecapt (3) brado guitars (5) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (25) canon (2) caparison (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (69) children of bodom (22) ck music (56) cog (10) coke (5) coklat (7) cola (8) compilation (64) conception (2) console games (20) converse (3) cort (48) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (44) dalat (20) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (44) digitech (24) dimarzio (47) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (6) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-1000 (7) ec-256 (26) ec-257 (13) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (89) electro-harmonix (28) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (27) emo (221) energy drinks (35) engrish (3) entwistle (9) environment (36) epiphone (131) erectus (12) ernie ball (29) esp/ltd (191) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (15) fallout (15) family (56) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (18) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (22) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (16) fusion (3) g250fr (1) gamer mode activated (28) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (127) gator (16) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (29) gibson (16) gig (106) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (19) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (15) guitar collection (11) guitar parts (70) guitar service (36) guitar talk (64) hammerfall (17) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (30) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (62) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (16) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (208) icb200ex (15) iced earth (9) icon (27) imago (69) imitation (3) in flames (4) instagram (29) insulter (4) inverno (22) iron maiden (149) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (253) j5 (13) jackson (49) jamming (142) jamtank (35) jepak (9) jim dunlop (65) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (14) js music (4) js32 king v (13) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (23) karisma (4) kaset (34) kawan (311) kazanna (1) kempen (35) kerja (78) kerly (2) kesihatan (45) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (25) king's studio (3) kkdn (6) koleksi (300) konsert (93) kopi (38) korg (52) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (35) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (22) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (59) lil (35) limbang (7) limited edition (41) line 6 (43) linkin park (5) lipton (2) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (90) m-50fr (25) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (414) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (60) melaka (13) membakut (42) memori (346) mercyful fate (11) metallica (81) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (4) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (59) mr diy (2) mrs (63) muf (7) mug (2) mukah (20) mup (134) music bliss (11) music master (41) music nomad (1) muuv (58) muww (1) mxr (11) my music (8) nanasmania (27) naruto (1) nat-geo (4) nestle (44) new album (28) new gear (198) newsted (3) nightfall (11) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (95) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (28) nylon maiden (2) of string (23) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (39) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (12) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (50) pc stuff (36) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (315) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (39) pepatung (4) peristiwa (38) petaling jaya (14) pfg5 (11) phones (12) pic of the day (61) pick (61) pickup swap (64) pickups (147) pkp2020 (18) pl1 (2) planet waves (12) playstation (20) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (4) pod hd (1) pod hd300 (17) pod x3 (18) pokka (14) popcorn (7) popomania (6) post-apocalypse (16) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (5) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (6) rajinikanth (3) ramadhan special (79) ramli sarip (3) rammstein (6) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (80) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rg370ahmz (1) rhoma irama (3) ribena (4) richter (5) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (6) roxette (2) roy khan (12) roy z (7) rp360 (8) sabahan (19) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) sdx (6) search (16) seymour duncan (35) shopee (14) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (16) singapore (53) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (2) skull strings (4) slayer (3) slipgate (7) smr (3) snark (9) so-cal (62) sonata arctica (3) sony (26) soundcloud (9) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (39) stagg (12) star wars (18) stewmac (6) sticker (6) strap (22) street jam (2) strings (135) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (4) sungai (13) super album (96) superlux (3) susu (10) sv guitars (3) swee lee (7) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (49) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (3) tech21 (4) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (3) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) the shred sanctuary (1) thomas zwijsen (6) throwback thursday (20) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (11) tonelab ex (2) tong garden (4) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (12) trade (23) transformers (4) travel (125) tribute (45) trivium (15) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (4) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (8) vmntx (19) vox (73) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (29) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (337) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (114) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger