bass talk: iceman cometh!


review ini hasil nukilan seorang rookie bassist yg terlampau (yg xbrapa pandai main gitar/bass)

the latest addition in my arsenal... awal disember lps aku dah letgo bass crows aku, then dgn dana2 tmbhn aku upgrade dari GIO-soundgear series kpd iceman series plak stlh puas hati dgn pilihan survey... aku pilih ibanez iceman bass ICB200EX (ibanez lg... agaknya aku dah ngam dgn ibanez kot?)

kali ni aku order dgn calvin from dead eye guitars, satchman enterprise xde stok axe yg shape pelik2... this stock was taken from that country in the south. sbb kat bentley mmg model ni dah obsolete, yg ada pun maybe model ICB300EX yg harganya over RM2k (comes with hardcase)

yup, the gigbag was inclusive with this model... so xpyh tekial2 cari gigbag sbb mmg susah mau cari gigbag utk shape iceman ni (hardcase?)

resit, business card dan d'addario string set (ni string gitar bkn string bass). mula2 aku suruh belikan string ni sbb ada byk balance drp pembelian bass ni (sbb nak restring blk mephisto aku incase xjd nak letgo)... last2 calvin bg set string ni free - hadiah krismas katanya (hohoho!) balance yg lain kira tmbh kpd deposit yg sedia ada utk dean VMNTx ;)

d'addario XL nickel wound super light gauge (.009-.042) klu ikutkan price tag harganya RM21.50 mggu lps aku survey string ni kat zoso music RM29 (plng2 kurg pun RM27 je) but this one i got free! (hohoho!) thanks calvin... btw, ramai yg rekomen aku guna brand d'addario, tp aku xkisah pun apa2 brand string (d'addario, elixir, GHS, ernie ball, dunlop, dll) asalkan harganya berpatutan, sbb aku pun masih rookie dlm dunia kegitaran ni... blm ada lg favourite brand for accesories... so far, aku guna produk2 drp dunlop dan planet waves (chemicals, straps, picks)

ibanez iceman bass ICB200EX

"The Iceman has long been one of the more adventurous body styles from Ibanez. In the bass world, it means a massive piece of mahogany and high powered pickups to create tones that are absolutely earth shattering"

- artikel drp website ibanez

meet the iceman (spesifikasi)

  • brand: ibanez
  • model: iceman bass
  • model code: ICB200EX
  • made in: blkg headstock tulis made in china, tp ikut serial no. made in indonesia
  • serial no: J080757607 (sae jung plant, indonesia, july 2008, production number: 57607)
  • construction: bolt-on
  • body: mahogany (klu ketuk mmg bunyi berbeza dgn kayu basswood atau agathis)
  • neck: 3-piece ICB4 maple
  • fingerboard: rosewood with pearloid inlay
  • pickups: DCS4N & DCS4B passive
  • colour/finish: black
  • hardware: chrome
  • scale: 34"
  • fret: 22 medium
  • bridge: B10 with elixir string
  • price paid: RM1xxx + RM8x (poslaju)

utk spesifikasi lbh lanjut bleh check website ibanez (model ICB200EX dan ICB250EX spesifikasinya sama, cuma beza body artwork/decal shj) atau review kat ultimate-guitar (model lama ICB200)

kedudukan strap button yg agak ganjil... waktu test pakai strap mmg aku blm biasa dgn kedudukan strap button mcm ni, rasa xseimbang. button jenis mcm ni kena pasang straplock as a precaution... xblh lawan strap button mephisto aku yg tegap xpyh pasang straplock mmg susah strap nak tecabut (dan susah jugak nak pasang hahaha)

bateri 9V ni bknla utk pickup... sbb pickup bass ni passive. ekceli ia digunakan utk pre-amp PHAT II active bass boost "easily adds extra low-end power" - hah! mmg btl statement ni! mcm mau pecah speaker RQ-K12 waktu aku test full boost. wtf? bateri brand apa ni colorful? (lps ni aku kena stok bateri 9V cap ayam beli kat super-save)

bridge B10 yg sama mcm bridge crows aku dulu, so xjanggal la tgn waktu menggentel... tombol2 (knobs) yg agak kukuh berbanding GIO series (duh~). dari atas ke bwh - volume, balancer, PHAT II boost

headstock trademark ibanez... sama design dgn headstock utk siri2 gitar RG, RGA, GRG, GRX, X, FR, S, SV, SA dan GSA

tragedi headstock! - xnak aku cerita...

dlm manual dan info dari website ibanez, iceman basses come with elixir strings... aku xtau btl ke x, camna nak check string ni elixir? (oriaj - tolong explain, sbb kau kan suka elixir)

sound? waktu mula2 dpt mmg calvin sengaja longgarkan string supaya selamat waktu shipment. smpi2 kat rmh aku tune blk... mmg susah nak tune, check2 blk wtf? neck nmpk bengkok ke dpn, kena adjust trust rod bg tight sket, barula senang nak tune

oh lupa, sound... aku test direct kat RQ-K12 tanpa sbrg efek. yup soundnya lebih dlm berbanding crows dan klu pulas full tombol PHAT II boost mmg rasa nak pecah speaker. guna balancer - bridge pickup bunyinya lebih treble sesuai utk slap style (mcmla aku pndi style slap ni, sakit jari dan kuku dibuatnya), neck pickup bunyinya agak dlm dan smooth sesuai utk gentelan jari. levelkan dua2nya tgh2 sesuai utk guna pick... but that PHAT II boost was a nightmare! muahahaha... earth shattering speaker shatterer!

spt biasa aku akan bg nickname utk gitar/bass aku... utk iceman bass ni aku bg nick BLACK ICE, sbb ia merupakan iceman series (shape) dan berwarna hitam... dan jugak as a tribute to AC/DC latest album black ice (satu2nya album AC/DC yg aku ada dan enjoy dgr). next, nak try soundcheck dgn zoom B2 plak, but that was another story...

to be continued...

_____
p/s: oriaj - racun2mu sdh dpt penawarnya~

3 komen:

berteromber said...

tahniah ler bergitar baru...semoga lepas ni dapat le berbini baru hendaknya...huhu

ORIAJ said...

ironbird aku guna elixir string .... rasanya pernah aku review pada pertengahan bulan lalu.... mmg aku suka sgt ngan string ni walaupun harganya mmg agak mahal... dari mula pasang hingga sekarang au tak pernah polish string tu (aku tengah buat experiment) dari bulan april 2009 hingga ke hari ni aku tengok zero karat dan sustainnya masih lagi maintain.... aku tak tau la kalau drg masukkan string elixir yang nanoweb or polyweb ker tidak ngan gitar ngko tu... mahal tu huhuhuhuhu... kalau nanoweb tu masa pegang tali dia yang fresh hehehehe ada rasa macam sedikit berminyak (licin) berbeza ngan tali biasa.. itu apa yang aku rasa la mana mula2 tukar tali elixir....

kalau ko tak rasa ni mungin drg bubuh elixir yang biasa biasa jak kot....tapi elixir ni kesimpulannya saya mesti pilley.....

Ijau D. Koceng said...

berteromber:
berbini baru? bini lama pun aku tadak... hahaha

oriaj:
stringnya mcm ada lapisan selaput nipis plastik/getah, tp rasa kasar2 string... lps bubuh fastfret sedap la sket

tp jai, bass ni ada masalah ergonomik... xselesa main berdiri dan berat drp GIO, sakit bahu klu main berdiri lbh dari sejam. tp bunyi mmg power! klu guna amp besar aku bg 11/10! klu amp 10-15w 6/10 saja...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (23) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (281) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (25) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (60) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (61) children of bodom (21) ck music (55) cog (7) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (38) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (25) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (205) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (120) erectus (5) ernie ball (22) esp/ltd (166) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (2) ghs (25) gibson (16) gig (91) gigrig (12) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (6) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (10) guitar parts (66) guitar service (32) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (196) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (19) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (4) isolated gig (3) isu semasa (243) j5 (13) jackson (37) jamming (138) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (60) joe satriani (14) jotb (13) joyo (20) jr (10) js music (3) js32 king v (4) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (290) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (4) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (47) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (84) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (373) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (327) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (121) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (188) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (3) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (306) pedaltrain (13) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (60) pickups (136) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (67) revamp (2) rex (1) rg331m (9) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (31) shopee (10) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (55) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (116) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (3) sv guitars (3) swee lee (4) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (44) tahi suci (6) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (302) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (111) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger