Sessi Jamming Metuk Ulau Projekt (Part 3)


Sabtu (24/12/2011) - Sessi jamming kolaborasi Hepi ;) + Metuk Ulau Projekt kali ketiga yang telah dirancang dua minggu lebih awal diadakan di Z-Studio (studio pilihan) Li Hua Plaza, dan Korawk merupakan mastermind untuk sessi kali ni.

Menurut Korawk, sessi kali ni merupakan sessi jamming versi "nightdaymare before Christmas" dan mungkin sessi terakhir untuk tahun 2011. Sessi kali ni juga disertai oleh Apai Rijal si Gamer Sayur sebagai cameraman. Sessi yang dirancang pukul 1.00 petang hanya bermula 15-20 minit kemudian.

Setlist dan rig ringkas gitar aku kali ni:

Mirage -> Cool Cat Metal CM-1 -> Cool Cat Chorus CC-1 -> VXL *Bass Attack -> studio mixer/PA system.
*Ya aku tau VXL tu pedal untuk bass, tapi ia juga boleh digunakan untuk gitar sebagai pre-amp, EQ dan DI unit.

Sessi jamming ni menjadi platform untuk aku "memandu-uji" dua pedal baru VXL, CM-1 dan juga pikap-pikap Tesla yang baru dipasang pada Mirage aku beberapa hari lepas.

Azrol, gitaris utama Hepi ;) yang dah mahir menggunakan RP55-nya. Dengar khabar Azrol ni ingin bertukar dari kem Ibanez lompat ke kem Jackson, LTD, atau Schecter. Harap-harap jadi, boleh juga aku buat ulasan gitar baru nanti hehehe...

Kali pertama kami menggunakan bilik B, sebelum ni semua sessi jamming di Z-Studio menggunakan bilik A. Bilik B ni luas sedikit berbanding bilik A tapi sayangnya mixer untuk bilik B ni (yang terletak di kaunter) agak bermasalah dan tak seimbang.

Volume mic yang kuat kadang-kadang menyebabkan feedback, tapi volume signal untuk rig gitar aku (yang disambung terus ke mixer yang sama) pula tak kuat, bunyinya tenggelam oleh dua buah amp gitar yang digunakan oleh Azrol (Kustom) dan Korawk (Marshall MG).

Bassline yang meletup-letup oleh Adi Herman dengan bassnya (Craftsman P-Bass copy) yang boleh dikatakan "taste like stingray chicken" dengan hanya bersenjatakan BLE100 yang disambung pada Fender Rumble 75. Kena tambah satu pedal lagi Adi, bass distortion pedal.

Korawk (dengan fesyen rambut baru) kali ni hanya menggunakan gitar Clevan milik studio, katanya dia malas nak bawa gitar sendiri, cuma bawa efek Zoom G1N saja. Mesti dia masih lagi dalam mood main drum digital kan? Korok main terlalu ganas sampai putus tali gitar Clevan tu...

Bob Kandar berpuas hati sebab kali ni kami memainkan lagu kegemarannya.

Setlist sama seperti sessi jamming sebelumnya - Coming Home, The Trooper, Wasted Years, Fear Of The Duck Dark, Creeping Death, For Whom The Bell Tolls dan Tears Of The Dragon. Manakala highlight untuk sessi kali ni pastinya cover lagu separuh Saturnine iaitu Half (dengan part solo versi hentam sajalah). Dua lagu projek yang tak sempat cover - The Unforgiven dan No Prayer For The Dying.

Aksi menggayakan t-shirt Manggas.

Disebabkan malas nak buang masa, kami teruskan saja sessi jamming ni walaupun mengalami beberapa fenomena bunyi yang kurang menyenangkan. Secara tidak langsung, aku tidak dapat mengetahui prestasi maksimum ketiga-tiga item yang ingin "dipandu-uji" tadi (VXL, CM-1, pikap Tesla).

Mungkin ini pengajaran baru bagi kami, untuk sessi yang akan datang biar kami sendiri saja yang setup mixer dan PA system studio supaya seimbang dengan bunyi instrument yang menggunakan amp berasingan (gitar, bass).

Gambar versi "kangkang" ada dalam blog Geng Kereta Sapu.

Sessi berakhir dalam pukul 2.30 petang, kalau bukan disebabkan sistem bunyi bilik B yang agak kureng (membuatkan kami hilang mood) mungkin kami akan tambah satu jam lagi. Aku rasa lain kali kalau dah cukup korum macam ni ada baiknya sessi jamming dijalankan selama dua jam macam sessi jamming yang kedua dulu, baru puas hati.

Dan pastinya Z-Studio tetap menjadi pilihan utama kami disebabkan senang berurusan dengan tauke Ah Sik selain kaki lima Li Hua Plaza yang berlatarbelakangkan suasana seperti tahun 80an (macam studio dalam filem Rock Mamat Khalid).

[Edited @ 11.45 pm] Entri geng bloggers lain yang berkaitan dengan sessi jamming ni:

_____
Ada apa: No present for Christmas?

3 komen:

Korawk said...

Studio rasmi metuk ulau - Z-Studio, rasanya untuk sesi yang akan datang kita guna bilik studio depan macam biasa, tapi bilik studio B ni pun kira ok jugakla..luas

Adi Herman said...

aku pun setuju jugak...next time kita jamming di studio kat depan la, mgkn aku nak bawak amp orange aku sekali kot, dah lama tersimpan tapi jarang pakai...amacam? ok ka bro ijau? psl bass distortion pedal tu...PM me for the price hahahaha

JAIRO said...

3 amigo wow!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (83) 58 explorer (22) 7-string (10) 724rocks (3) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (27) adrian smith (15) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (83) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (132) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (5) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (15) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (294) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (27) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) borneo ugtv (2) boss (63) botb (21) bottlecapt (3) brado guitars (5) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (66) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (12) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (43) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (42) digitech (23) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (8) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (27) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (212) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (127) erectus (8) ernie ball (24) esp/ltd (182) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (52) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (16) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (21) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (28) gibson (16) gig (101) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (204) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (23) inverno (19) iron maiden (145) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (43) jamming (141) jamtank (35) jepak (9) jim dunlop (63) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (12) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (33) kawan (304) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (42) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (3) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (52) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (22) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (54) lil (34) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (89) m-50fr (24) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (384) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (333) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (57) mr diy (2) mrs (61) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (133) music bliss (11) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (11) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (195) newsted (3) nightfall (9) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (92) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (27) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (12) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (313) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (38) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (8) phones (12) pic of the day (60) pick (61) pickup swap (62) pickups (143) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (3) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (7) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (4) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (3) rammstein (1) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (74) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rg370ahmz (1) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (6) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (7) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) sdx (1) search (16) seymour duncan (35) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (52) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (60) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (35) stagg (12) star wars (15) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (128) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (47) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (2) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (3) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (15) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (4) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (11) trade (22) transformers (4) travel (125) tribute (44) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (4) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (322) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (114) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger