Sessi Jamming Metuk Ulau Projekt: Oktoberfest Training


Sabtu (29/9/2012) - Sessi jamming Metuk Ulau Projekt (MUP) kali ni adalah sebagai persediaan untuk Oktoberfest pada 20/10/2012 nanti. Sessi bermula sekitar 7.00-7.30 malam.

Geng kaca mata?
Seperti biasa Z-Studio menjadi pilihan, tapi kami terpaksa menggunakan studio 2 disebabkan studio 1 telah disewa oleh kugiran yang datang 10 minit lebih awal daripada kami. Kami tak berapa suka studio 2 ni disebabkan kualiti sonik dan akustik yang agak kureng berbanding studio 1.


Disebabkan MUP lebih dikenali sebagai Bintulu Iron Maiden cover band di kalangan komuniti "bawah tanah" Bintulu, sudah pasti setlist yang dimainkan adalah lagu-lagu cover dari Iron Maiden (dan Bruce Dickinson) - Tears Of The Dragon, Coming Home, Wasted Years, Fear Of The Dark dan The Trooper.

"Fear of the duck! Fear of the duck!~" - Duck?
Sessi jamming kali ni kami hanya fokus kepada lagu-lagu yang ada dalam setlist sahaja (walaupun sekali sekala lari ke laut). Pemilihan setlist adalah sebagai tindakan "play safe", adalah lebih mudah membuat persembahan lagu-lagu yang dah biasa dimainkan berbanding lagu-lagu "pelik" (persembahan raya beberapa minggu lepas menjadi pengajaran).


Fokus yang lebih diberikan kepada lagu FOTD disebabkan Bob Kandar yang selalu salah drumbeat untuk lagu ni terutamanya bahagian chorus. Aku rasa lagu FOTD kami main dalam 4-5 kali kot?

Satu lagi cabaran ialah untuk membahagikan tugas untuk sesebuah lagu kepada tiga orang gitaris, supaya bunyinya lebih harmoni dan tidak berserabut. Aku memilih menjadi "ambient strummer" sahaja (bahagian senang le~) supaya dapat fokus lebih kepada vokal.


Korawk menggayakan t-shirt EOS Academy, yang pada sebelah petangya sibuk "menembak" gambar-gambar lentik Cik Mango di Bintulu Promenade (waterfront). Oh ya Korawk, kau perlukan lebih banyak latihan untuk menala (tuning) Edge-III gitar 1Malaysia biru tu.

Untuk sessi ni, Adi Herman berhempas pulas memainkan galloping bassline lagu-lagu Iron Maiden tanpa menggunakan pick, hanya menggunakan jari-jari ala Stevenson Steve Harris untuk mendapatkan rentak Maiden-esque. Ternyata ia amat memenatkan dan menyakitkan jari-jari.


Azrol, apa yang boleh aku ceritakan pasal Azrol ni? Sebagai ahli termuda (in his early 20s), Azrol sebelum ini lebih cenderung kepada muzik metal moden yang diminati oleh remaja seusia dengannya (those drop-tuned, lower-tuned, 7-string, screaming metal). Tapi semenjak menyertai Hepi;) dan MUP, dia mula meminati alternative, grunge, hard rock dan heavy metal - pengaruh kami yang rata-ratanya tua berusia 30an, hahaha~

Untuk sessi yang akan datang, mungkin aku akan meminjamkan Mirage aku kepada Azrol seperti OSG2012 yang lepas. GRX40 yang digunakannya sekarang selalu mengahadapi masalah suis dan tombol volume - a disastrous when playing live gig.

Goldie yang dah dibuka pickguard.
Dan untuk Oktoberfest, aku menyahut cabaran Azrol supaya berlatih solo pertama lagu The Trooper (Smith's part) dan Azrol memainkan solo kedua (Murray's part). Mungkin aku agak kekok, tapi DVD Danny Gill banyak membantu.

Sessi jamming berlarutan hingga 9.00-9.15 malam. Ada kebarangkalian minggu depan sessi akan disambung lagi...

_____
Ada apa: Terima kasih kepada Rashid Malim, kerana sudi menjadi jurufoto.

5 komen:

faizal abd fathi said...

wah... selalu ada event...masyuk!!!

Ijau D. Koceng said...

mana ada masyuk... keluar ada laa~

Adi Herman said...

Guna jari pun boleh hahaha azrol punya influence ialah band deathcore dgn metalcore haha tp at least dia versatile...haha terpaksa ikut rentak org tua

berteromber said...

pergh...femes arr MUP sekarang..

deaf-angel said...

fear of the duck. good joke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (21) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (283) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (61) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (15) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (62) children of bodom (21) ck music (55) cog (8) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (40) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (207) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (121) erectus (6) ernie ball (22) esp/ltd (168) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (26) gibson (16) gig (93) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (197) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (6) isolated gig (4) isu semasa (243) j5 (13) jackson (39) jamming (139) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (61) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (6) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (293) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) king's studio (1) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (6) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (48) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (86) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (376) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (328) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (56) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (124) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (189) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (308) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (70) revamp (2) rex (1) rg331m (10) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (11) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (56) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (120) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (4) sv guitars (3) swee lee (5) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (305) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger