Gold Rush!


Dalam diam, aku sebenarnya suka gitar berbentuk singlecut ala Les Paul, sebab tu dulu aku pernah memiliki Les Paul copy SX Pirate Series PEG2 (aka Les Pirate). Tetapi atas sebab-sebab tamak peribadi aku "terpaksa" menjualnya untuk mendapatkan dana-dana tambahan (sebab nak beli Kelly Kelly). Ya aku tau, aku selalu bertukar-tukar pasangan gitar, jual yang lama beli yang baru... Sehingga dilabel sebagai "rakus" oleh Oriaj.

Soalan cepumas - "kenapa gitar-gitar bentuk singlecut (lebih-lebih lagi Gibson/Epiphone Les Paul) disukai ramai?"

Oke, gitar kali ni pun secara tidak rasminya boleh dikatakan sebagai pengganti kepada Abominations, dan pada mulanya ingin dijadikan sebagai "hadiah" perkahwinan Projek Mega 2011, tapi terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab tertentu. Here it is, Epiphone Les Paul 1957 Goldtop.

Sebenarnya dah lama aku order Goldtop ni, kalau tak silap selepas CNY setelah terkena racun (high level poison) dari entri Dead Eye Guitars (DEG) ni. Beberapa bulan kemudian, baru aku mengambilnya sendiri (self-collect) daripada DEG waktu aku pi PJ penghujung bulan April yang lepas.

Dan tujuh naskah katalog dalam entri yang lepas sebenarnya merupakan "saguhati" daripada urusniaga kali ni.

Oke, masa untuk buat ulasan kecil-kecilan setelah beberapa bulan dalam bentuk draft.

Epiphone Les Paul 1957 Goldtop (Reissued)

"lama tak kena racun" - DEG

Meet Mr. Les Paul (spesifikasi)

  • Brand: Epiphone
  • Model: Les Paul Standard
  • Model Code: Limited Edition Custom Shop 1957 Reissued Goldtop (or just '57 Goldtop)
  • Made In: China
  • Serial No: 10091506687 (September 2010, Qing Dao plant China #06687)
  • Construction: Set-neck
  • Body: Mahogany
  • Neck: Set neck, mahogany
  • Fingerboard: Rosewood with trapezoid inlays
  • Pickups: Alnico '57 classic humbucker (H-H), 3-way pickup selector switch
  • Colour: Metallic gold (top), with cream scheme (binding, pickguard, pickup holder)
  • Hardware: Chrome
  • Scale: 24.75"
  • Fret: 22 jumbo
  • Bridge: TOM bridge with stoptail
  • Special feature: Push/pull pot on both tone knobs for coil tap

Set as standard tuning EADGBE.

Pearloid "Epiphone" wording (same material as fret inlays).

Serial number, Epiphone Limited Edition Custom Shop logo.
With Grover tuners of course...

Kelebihan:

  1. Epiphone "Limited Edition Custom Shop".
  2. Agak versatile (dengan push/pull pot), bunyi yang agak bright. Bunyinya juga agak nyaring (if compared with Replacement) jika dimainkan tanpa amp (unplugged)
  3. Good looks - aku memang minat Goldtop.
  4. Optional Epiphone Les Paul hardcase pada harga yang menarik.

Kelemahan:

  1. Output alnico '57 classic humbucker pickups (stock pickups) yang agak medium, tak berapa "berat" kalau main riff-riff Metal. But it's a Les Paul, wasn't meant to play Metal in the first place (without some modifications of course).
  2. Neck yang agak tebal, nipis sikit dari neck gitar akustik, tapi masih selesa digenggam. Yet again it wasn't a shred guitar in the first place, and I don't shred (tak reti lagi hehehe).
  3. Tidak disenaraikan dalam website Epiphone, no info at all (the closest was '56 Goldtop), aku terpaksa korek forum MyLesPaul.com untuk cari data-data pasal '57 Goldtop ni.

"57 Classic" humbucker pickup(s) dated 08/19/2010.

Mesti ada yang tanya kenapa aku tak pilih Les Paul Custom? Kalau diikutkan harga Goldtop dan Custom lebih kurang sama saja. Les Paul Custom sekarang ni macam dah terlampau "common" jadi aku memilih yang "less common" dan "rare".

Glittering in gold.

Dark shiny see-thru amber at the back.

Aku suka Goldtop bukan disebabkan pengaruh Slash (aku tak minat Slash), tapi disebabkan Goldtop Adrian Smith yang lagenda. Up the Irons! \m/

Buat masa ni aku malas nak modify/upgrade apa-apa pada Goldtop ni, kecuali dah tukar strap button guna Hennessey dan guna strings Dunlop KFK (10-46), but that was another story...

Push/pull tone knob. Wiring pun boleh dikatakan kemaslah juga.

Nickname? Sebelum berpindah milik, aku dan tauke DEG memang selalu mengistilahkannya sebagai GOLDIE, jadi tak payah nak pikir nick yang lain. This Goldie was my prized possession so far...

Iklan mini dari penaja...

Golden brothers side by side - Gibson Goldtop VOS (±RM10k) and Epiphone version of '57 goldtop. Ada sapa-sapa berminat Gibson Goldtop? Image courtesy of Dead Eye Guitars.

Off-topic: Sejak Khamis lepas sehingga petang tadi aku (dan Mrs. Ijau) sibuk berpindah dan mengemas rumah. Baru malam ni ada peluang berblogging...

_____
Ada apa: Lepas ni dah payah sikit nak bermewah-mewah sebab dah berubah status.

9 komen:

speedrider said...

ijau, i hate you.
DEG, i hate you more.
dem dem demmmm

hahahhaha

Metal Sangap said...

LP nie sejenis guitar yg ada jati diri yg tersediri.. aku pon pakai LP jugak (cap ayam).. tapi kalau nk cantik Gibson la..sustin dia panjang gila..

Dr. Ben said...

nice and solid guitar. Tahniah!

berteromber said...

ni agak2 berapa lama boleh bertahan?

heheh..

Ijau D. Koceng said...

muspeed:
if u can't beat 'em, join 'em >:)

metal sangap:
cap ayam pun klu kena setting (pickup, bridge, jenis kayu) mmg pnjg sustain jdnya

dr. ben:
solid, mmg solid... dan lg berat drp RG

berteromber:
insyallah yg ni akan bertahan lama, sbb mrs. ijau suka dan dia dah warning awal2 "jgn jual hadiah kawin"

deaf-angel said...

very nice..

Korawk said...

cubalah aku punya les paul(alike) ada toggle switch yang sempurna

subversion.sg said...

bro, kita geng goldtop :-)

Ijau D. Koceng said...

deaf:
nice indeed

korok:
dah try cari kat zoso? atau order kat music master atau noobaxe

bro sub:
edwards E-LP85SD/P right?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (66) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (48) anniversary (61) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (2) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (3) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (241) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (17) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (24) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (29) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (60) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (72) electro-harmonix (22) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (88) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (37) fear factory (3) fender (13) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (8) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (13) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (118) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (614) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (33) hotel/resort (25) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (132) irt-pulse (1) isu semasa (221) j5 (2) jackson (30) jamming (121) jamtank (21) jim dunlop (49) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (276) konsert (81) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (317) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (9) mastodon (5) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (11) membakut (41) memori (294) mercyful fate (10) metallica (69) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (8) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (24) nat-geo (4) nestle (17) new album (27) new gear (156) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (266) pedaltrain (13) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (49) pickups (95) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (17) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (37) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (54) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (42) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (10) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (3) singapore (47) single/ep (5) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (10) sr300 (22) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (87) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (31) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (6) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (40) trade (17) transformers (4) travel (118) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (66) warwick (11) wasp (1) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wordless wednesday (215) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (3) yNot (21) yogurt (5) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger