Gary Moore - The Platinum Collection


CD kompilasi Gary Moore - The Platinum Collection, diperolehi beberapa bulan lepas dari Victoria Music, Amcorp Mall (bersama-sama Biru Mata Hitamku) terlepas pandang nak buat entri.

Simple cover art.
Dengan harga RM33.90 untuk kompilasi tiga CD (imported) aku rasa ia agak berbaloi. Kompilasi ni merupakan keluaran tahun 2006, maknanya ia bukanlah kompilasi yang "tumbuh bak cendawan lepas hujan" selepas kematian beliau tahun lepas.

Jarang dah jumpa jewel case macam ni.
Kompilasi yang mengandungi tiga CD memuatkan lagu-lagu terbaik Gary Moore sepanjang zaman yang diasingkan mengikut genre; CD pertama - rock, CD kedua - blues dan CD ketiga - live (visit Wikipedia for track listing).

(P)(C) 2006 Vokill Virgin Records Ltd. Distributed by EMI International.
Aku bukanlah peminat tegar Gary Moore ni, karya seni beliau yang aku miliki hanyalah album Still Got The Blues (dan beberapa mp3 sedut). Tapi lagu-lagu seperti Parisienne Walkways, Wild Frontiers, Over The Hill And Far Away dan Still Got The Blues memang antara lagu-lagu yang menggamet memori. Dengan adanya kompilasi ni, aku dapat menikmati beberapa karya agung (masterpiece) beliau tanpa perlu mengumpul semua diskografi (belum sampai tahap tu lagi).

Gambar cilok.
Ya, selain Adrian Smith, Gary Moore juga merupakan antara pengaruh kenapa aku minat dan menggunakan gitar jenis Les Paul (walaupun aku hanya mampu memiliki versi Epiphone sahaja). Dan beliau juga membuktikan bahawa solo-solo gitar yang hebat tidak semestinya jenis "shredding" laju gila babi beratus-ratus bpm.

_____
Ada apa: Huh! Ada orang beli Les Paul Custom wooo~

6 komen:

Portdy said...

kompilasi ini memang terbaik...

ada beberapa lagu yang tidak dimasukkan seperti spanish Guitar dll

My feveret ialah cd ketiga iaitu cd live beliau di mana "empty Room" live versi ini adalah yang terbaik dalam mana2 versi live yg saya pernah dengar...semua solo guitar dan bass ditarik panjang (extended).

Over the hill and far away...lagu ni memang kuat aura "highlander" nya...sebab tu Nightwish pun cover lagu ni.

must have this compilation

berteromber said...

Gary Moore aku cuma ada 2..Victim Of The Future dan Wild Frontier....menarik jugak kalau ada kompilasi ni...tak larat nak kumpul album2 yg lain...

Adi Herman said...

kita tunggu apa Duktur Bentara nak komen pasal entri ni haha...

deaf-angel said...

aku minat yang paling last Live In Montreux sebelum dia mati pasal banyak lagu laju.

Takilala said...

ni album masuk dlm kategori beli 2 rm50 di Speedy 1B tu hari.

Ijau D. Koceng said...

kalaulah bintulu ada speedy video...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 7-string (3) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (81) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (130) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (287) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (3) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (65) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (1) digipak (41) digitech (22) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (3) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (209) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (174) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (98) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (31) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (20) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (130) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (62) pickups (141) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (59) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (125) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (21) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (313) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger