Ramlah Ram - Kau Kunci Cintaku (Di Dalam Hatimu)


CD pertama daripada batch keempat dalam entri lepas, rilisan semula (re-released) album pertama Ramlah Ram - Kau Kunci Cintaku (Di Dalam Hatimu). Seperti biasa, album guilty pleasure sebegini diperolehi atas nilai-nilai nostalgik.


Album ni kalau tak silap keluaran tahun 1988 (atau 1987 kot? Malas nak buat homework), waktu Ramlah Ram masih dengan hype Juara Bintang RTM kan? Bagi aku memori album ni berkongsi rapat dengan memori album Hukum Karma, kerana kedua-duanya ngetop pada tahun yang sama (kan?).


Bila dengar kembali lagu-lagu hits seperti Kau Kunci Cintaku (Di Dalam Hatimu), Apa Khabar Mu Di Sana, Rindu Itu Menyeksakan dan Diam Diam Jatuh Cinta, otomatik akan memicu (triggered) memori zaman kanak-kanak (aku baru darjah 3) ketika itu.

Selain album-album rock 80-90an, album-album pop sebegini pun bagus dirilis semula. Mungkin lepas ni kalau ada album Fauziah Latiff Kau Merubah Segalanya ataupun 2-3 album terawal Aishah pun bagus juga.

Selebihnya hanyalah kenangan...

_____
Ada apa: Target seterusnya, Asia's No, 1 Performer.

Batch Keempat


Sedar tak sedar dah empat kali aku beli CD daripada Radin Music Centre (Batu Pahat) secara atas talian melalui perantaraan Facebook. Batch keempat diterima semalam berisi tiga CD audio album tempatan (versi isu semula).


Ketiga-tiga album ni dibeli atas nilai nostalgik. Nanti ada masa aku buat entri satu persatu...

_____
Ada apa: Apa khabarmu di sana?

Sudden GAS: Green Fly 3


Argh~ Fly me to the moon (and back)...


_____
Ada apa: More info on the Fly.

Ada Apa Dengan Sundrop Tropical Lime Juice?


Entri minuman trending (bak kata Yustech) kembali lagi dengan minuman berjenama Sundrop, kali ni perisa tropical lime juice.


Apa yang menarik mengenai perisa kali ni, ia lebih kurang macam rasa air limau yang biasa kita pesan di gerai atau restoran mamak, cuma pada kepekatan, kemanisan dan kemasaman yang optimum.

Sebenarnya lagi ekonomik kalau buat sendiri, tapi kalau kesuntukan masa, on-the-go atau rasa malas nak memerah limau, minuman inilah alternatifnya.

_____
Ada apa: Kalau tambah air karbonat, boleh jadi macam 7-Up kot?

Wordless Wednesday: Ais Krim Dabai



Keluaran May Hua Ice Cream (menangis kau kerana cinta?)
_____
Ada apa: Ada apa dengan dabai?

Ada Apa Dengan Cool Tea?


Mamee Bev Cool Tea - Pada mulanya aku menjangkakan minuman ni jenis teh hijau, tapi sebenarnya ia merupakan minuman teh herba.


Rasanya lebih kurang macam Wong Lo Kat atau apa-apa teh yang ada perisa luo han guo contohnya Yeo's. Cukup manis, cukup segar, walaupun diminum suam. Sesuai untuk dijadikan minuman semasa pemanduan jarak jauh.

Sumber.
Ini merupakan produk keluaran syarikat Mamee Double-Decker. Harga aku dah lupa sebab gambar ni dah lama dalam draft (sejak bulan puasa kot?), tapi kalau tak silap murah saja dalam RM1.80-2.50 untuk sebotol berisipadu 500 ml. Baru-baru ni aku ada terjumpa versi tin 325 ml.

_____
Ada apa: Lagi bagus kalau ada versi 1.25 liter.

Amplifier Ular Kapak


Ok, perolehan hujung tahun yang pertama didatangkan dalam sebuah kotak yang agak besar (57 x 51 x 30 cm), beralamat daripada Sandman Guitar Centre (Batu Pahat).

Berisi sebuah amp Peavey Vypyr 30 (teaser in this entry), sebuah amp digital modeling dengan speaker 12" - agak besar untuk amp 30 Watt. Kebanyakkan amp 30 Watt lain guna speaker 10".

Pada mulanya aku ingin mendapatkan kabinet amp dengan speaker 12" (aka 1x12) seperti entri beberapa hari lepas untuk digandingkan dengan Blackstar HT-5RH. Tapi pada harga yang lebih kurang sama, ada baiknya aku terus pilih amp ini yang kebetulan memiliki speaker 12".


Siri Vypyr ni dah discontinued dan diganti dengan siri Vypyr VIP. Mungkin sebab itu, ia dijual dengan diskaun 40% sejak beberapa bulan lepas (tanpa perlu menunggu jualan akhir tahun) untuk menghabiskan stok.


Amp ni jenis open back, maka lebih mudah untuk dijadikan sebagai kabinet 1x12 dengan sedikit modifikasi.


Speaker yang digunakan ialah Peavey Blue Marvel 12" 8 ohm, kalau tak silap amp Peavey Bandit 112 pun guna speaker yang sama. Siapa yang pernah guna Bandit 112 faham-faham sajalah kebingitan amp tersebut.

Tombol-tombol yang tak tegap, looks fragile.
Ok, tinggalkan sejenak cerita sebagai kabinet 1x12. Sebagai sebuah amp kombo (as-is), bunyinya agak kuat untuk 30 Watt (faktor speaker?), di rumah biasanya aku hanya pulas tombol volume pada kadar 1-2 sahaja (full blast is 13).

12 amp models, 2 channels per amp.
Daripada 12 model amp yang ada, empat daripadanya adalah amp lagenda daripada jenama Peavey sendiri iaitu Classic, XXX, JSX (Joe Satriani signature) dan sudah pasti 6505 (post-5150).

Modeling amp lain - Rec (Mesa/Boogie Rectifier), K-Stein (Krank Krankenstein), Dzl (Diezel Herbert?), Twn (Fender Twin Reverb), Dlx (Fender Tweed Deluxe), Plxi (Marshall Plexi), Brit (Vox AC) dan B-Kat (Bad Cat?).


Di belakang, ada satu lubang REMOTE SWITCH untuk kegunaan footswitch Sanpera I atau II. Tapi saiznya sama dengan MIDI, agaknya controller MIDI lain pun boleh guna kot?

Spesifikasi selebihnya boleh layari website Peavey.

Stacking...
Ok, inilah kegunaan utamanya yang dirancang, sebagai sebuah kabinet 1x12 untuk HT-5RH aku. Jika menggunakan kabinet 1x10 (V110NT) pun dah kuat, aku pasti 1x12 akan lebih kick.

Prestasinya sebagai amp kombo akan dipandu-uji pada sessi jamming Hepi;) yang akan datang. Jika bunyinya sama kuat atau lebih berbanding Vox VT40+ (40-60 Watt) yang kini digunakan oleh Azrol, maka Vypyr 30 ini akan menjadi amp utama aku ketika jamming, tak perlu lagi bawa HT-5RH.

Bersambung...

_____
Ada apa: Ada orang kata modeling Vypyr lebih bagus daripada Spider IV Line 6.

GAS Akhir Tahun


Musim tersebut datang lagi, biasanya inilah musim cuti sekolah, musim tengkujuh, musim mengawan kahwin, dan musim jualan akhir tahun (year end sale). Seperti tahun-tahun lepas, mulalah terGAS macam-macam. Antaranya...

1) Jim Dunlop Cry Baby Mini CBM95 - Aku tak pandai main pedal wah, Vox V845 pun dah jual. Tapi bentuk comel Cry Baby Mini ni sesuai untuk rig kecil-kecilan. Cuma harganya mahal sedikit berbanding Cry Baby saiz biasa (GCB95), patutnya lagi murah kan?

Image: Gear-Otaku.
2) Orange Micro Dark - Jangkaan untuk masuk pasaran Malaysia awal tahun depan. Jadi secara tak rasmi boleh dikeluarkan daripada senarai, selamat...

Image: Gear-Otaku.
3) Korg Sledgehammer Pro - Hampir tiap-tiap tahun aku beli tuner, dan hampir kesemuanya berjenama Korg (GA-1, Pitchclip, PitchHawk-G, ex-Pitchblack Poly). Tahun ni terGAS dengan model ni...

Image: CK Music.
4) Blackstar HT-112 (or HT-408) cabinet - Untuk digandingkan bersama dengan HT-5RH, sekarang cuma menggunakan kabinet 10" Vox V110NT.

Image: Dead Eye Guitars.
Kebelakangan ni banyak pedal-pedal yang aku dah jual, tinggalkan yang betul-betul digunakan sahaja (mostly Boss pedals). Dana-dananya boleh dikitar (GLTL) untuk perolehan barangan baru. Tapi, macam biasalah, faktor keperluan-kemahuan perlu diambil kira (secara serius) untuk melawan GAS.

_____
Ada apa: Akronim; GAS = gear acquisition syndrome, GLTL = gali lubang tutup lubang.

Vox V110NT Speaker Cabinet (Part 2)


Setelah lebih setahun berada dalam axology, baru ada *kesempatan menjenguk isi perutnya...


Kabinet yang tegap dan kemas, bahagian belakangnya jenis closed-back. Skrunya banyak, dan ketat.


Berisi speaker Vox VX10 yang merupakan speaker Celestion 10" custom (khas) untuk Vox. Dan Vox memang terkenal dengan penggunaan speaker Celestion pada hampir kesemua kabinet amp mereka.


Impedance 16 ohm, maximum power 30 watt. Walaupun cuma 10" tapi ia dah cukup kuat untuk jamming kecil-kecilan bersama HT-5RH dan ex-Micro Terror. Cuma bunyinya agak boxy, mungkin aku perlukan kabinet dengan speaker 12" lepas ni.


Nah! Peavey Blue Marvel 12" 8 ohm... Buat balas dendam!

_____
Ada apa: *Belum setahun tak berani buka, takut void waranti.

Wordless Wednesday: Croissant



Versi bakeri.
Versi AADI.

Versi Yakitate!
_____
Ada apa: Rindu cheese croissant Eden Bakery.

Ada Apa Dengan Sundrop Ice Ceylon Tea?


Minuman teh kali ni agak "unik" sedikit, berjenama Sundrop dengan hype "ice Ceylon tea with lemons" dan bukannya "ice lemon Ceylon tea". Ada benarnya di sebalik label tersebut...


Ini kerana rasa tehnya yang kelat, membuatkan ia lebih menonjol berbanding rasa masam lemon. Mungkinkah disebabkan penggunaan teh Ceylon? Manakala rasa lemon tadi hanyalah sebagai watak perisa tambahan. Sebab itu kot ejaan "with lemon" hanya sekadar di pinggiran pada label tin.

Minuman jenama Sundrop ni kadang-kadang label dan rasanya pelik, contoh lain. Adakah jenama ini hanya boleh didapati di Borneo?

_____
Ada apa: Taknak buat entri mengenai isu semasa...

KucingHijau Signature Amp?



Screenshot-ed from a certain webshop.
_____
Ada apa: Filler entry...

Rabbani & Raihan - Hijrah 1434


Ini merupakan CD ketiga dalam batch bersama-sama Satu Tekanan Irama dan Rock Dalam Dilema, perolehan daripada Radin Music Centre minggu lepas. Album kompilasi Rabbani dan Raihan - Hijrah 1434.

Macam babak dalam filem Gladiator?
Pada mulanya aku ingin mencari CD album Rabbani, tapi tiada dalam katalog RMC. Yang ada kaitan dengan Rabbani cuma album kompilasi ni. Walaupun harganya agak sedikit premium, tapi tak mengapa (parap-parap) ia masih berbaloi kerana CD berkembar, CD1 khas untuk lagu-lagu Raihan manakala CD2 untuk Rabbani.


Walaupun muncul pada era yang sama, tapi gaya muzik dan tema lirik kedua-dua kumpulan ni jauh berbeza. Mungkin kerana golongan pendengar sasaran yang berbeza kot? Raihan lebih cenderung kepada lirik pengajaran, hafalan dan nursery rhymes key major. Manakala Rabbani pula lebih kepada lirik jenis penyesalan dan keinsafan (repentant) dengan key minor.

Untuk kompilasi ni aku lebih bias kepada Rabbani (antara sebab aku beli album ni) kerana vokal Allahyarham (Ustaz) Asri Ibrahim yang epik, suara yang telah lama didengar di corong-corong radio dan TV sebelum wujudnya kumpulan Rabbani itu sendiri.

Versi Mentari Merah Di Ufuk Timur (bersama Amy Search) memang meremangkan bulu roma. Tidak kurang juga lagu-lagu funky reKRUed (dan kontroversi) seperti Intifada, Apa Yang Kau Tahu dan Pergi Tak Kembali. Tapi sayangnya tiada lagi Insan (cover Yantzen) dalam kompilasi ni.

_____
Ada apa: Nak cover lagu Rabbani... Pergi Tak Kembali versi MUP?

Throwback Thursday: C'est La Vie


Walaupun lagu ni antara lagu yang boleh dikatakan "guilty pleasure", tapi baru beberapa hari lepas aku tahu nama kumpulan dan tajuk lagu ni (sedih™) walaupun dah 17 tahun usianya... Lagu-lagu sebegini biasanya dikenali melalui Hitz.FM.


Lirik yang lucah?

Bila dengar lagu ni, otomatik akan trigger memori pertengahan tahun 1998, tahun kedua di USM, Penang. Musim cuti semester tinggal seorang di rumah sewa, rakan-rakan lain cuti balik kampung, aku tak mampu nak balik kampung (dulu belum ada Air-Asia).

Waktu ni juga musim aku main game Tomb Raider II: The Dagger Of Xian dan Carmageddon. Satu lagi, aku teringat musim filem Rush Hour.

Lagu-lagu "guilty pleasure" lain yang sama era; Viva Forever (Spice Girls) dan Torn (Natalie Imbruglia).

_____
Ada apa: Rasanya nak buat mixed tape CD untuk lagu-lagu guilty pleasure era 90an.

Wordless Wednesday: Let's Go Pal






_____
Ada apa: Jealousy...

Sessi Jamming Master Of Kapit (Part 2)


Diadakan pada Sabtu lepas (7/11/2015) yang juga dikenali sebagai sessi jamming "SPT, Cola dan dot dot dot". Disertai oleh Sang Korawk, sebagai percubaan vokal+gitar untuk projek Stage Of The Beast yang dirancang pada Januari 2016.

Nampak bergaya dengan Eclipse.
Master Of Kapit, walaupun dah berapa kali diberi peluang, tapi masih tak hafal lirik? Sedih... Lain kali print (atau tulis) lirik.


Tiada bassist (Adi Herman berniaga di BCBS), hanya 3-amigos MUP berbingit-bingitan dengan distorsi tak tentu hala.


Bila ada studio (makeshift) sendiri, boleh jamming tak ingat dunia. Main setengah jam, rehat rokok-rokok (aku seorang saja yang tak merokok), minum-minum kola 15-20 minit, repeat...


My rig, kali ni guna Mirage, M104 sebagai front-end booster, manakala pedal-pedal Boss dalam effects-loop.


Nak bagi mantop bunyi bass (sebab tak ada bassist), sambung emulated output HT-5RH terus ke active subwoofer Tecnik yang "tersadai" dalam studio selain V110NT sebagai kabinet utama (load). Peavey Studio Pro 112 di belakang tu pula amp utama Sang Korawk.


Sang Korawk bersungguh-sungguh menyanyikan lagu Paling Comel (Bola-Bola Api). Post-mortem; (1) Mulai sessi kali ni, secara rasminya lagu Seruan (Lefthanded) masuk dalam playlist MUP. (2) Perlu praktis beberapa lagu sedih/mendayu sebagai buffer lagu-lagu thrash yang bingit.

_____
Ada apa: Selamat berDeepavali. Sarawak tak cuti 1Malaysia.

Hillary - Di Album, Rock Dalam Dilema


Satu lagi perolehan CD reissue daripada Radin Music Centre minggu lepas yang dihantar bersama-sama album Satu Tekanan Irama dan sebuah album nasyid.

Aku ingatkan Charvel, rupa-rupanya Warmoth.
Aku tiada apa-apa memori spesifik untuk album ni, dimiliki atas dasar ingin mengamati kerja gitar Hillary sama seperti album solo Samad. Aku pernah tengok kaset album ni awal 90an dulu di rumah Takilala, tapi tak pernah dengar isi kandungannya kecuali instrumental Putus Sudah Kasih Sayang dan Fantasia Bulan Madu.


Tapi pada pendapat peribadi, kerja gitar dalam album ni lebih santai berbandingkan dalam album Samad yang lebih bergulung-gulung. Soalan, apakah yang membuatkan Hillary unik berbanding gitaris rock Malaysia yang lain?

_____
Ada apa: Ulasan lebih panjang boleh singgah blog Rafi Xyrus.

Ekamatra - Satu Tekanan Irama


Viral album-album re-issue, walaupun aku tak berapa terlibat, tapi ada beberapa keluaran yang harus dimiliki atas nilai-nilai nostalgik.

Antaranya album Satu Tekanan Irama daripada Ekamatra yang diperolehi daripada Radin Music Centre, bersama dua lagi album lain. Aku tak buat ulasan spesifik untuk album ni, tapi tak mengapa (parap-parap) anda boleh baca ulasan Rafi Xyrus.


Ketiga-tiga *lagu hits dalam album ni Sentuhan Kecundang, Pusara Di Lebuh Raya dan Hanya Satu Persinggahan apabila didengar semula, otomatik aku akan teringat nostalgia zaman darjah 5 (selain album Teori Domino dan Karisma).


Lagu-lagu selebihnya (kecuali Mimpi Fantasi) terasa agak asing sebab aku tak pernah dengar sebelum ini. Tapi bila didengar berkali-kali memang boleh layan, bak kata Rafi, ada yang iras-iras muzik early Dream Theater, mungkin kerana elemen progresif dan keyboardnya ala Kevin Moore.

Kerja gitar tak payah ceritalah, antara yang terbaik pernah aku dengar terutama bab solo, tapi sayang ada sesetengahnya tak habis sebab fade-out, penerbit nak jimat masa?

_____
Ada apa: *Praktis lagu-lagu sebegini, boleh buat modal main tempat orang kahwin.

Ada Apa Dengan Pokka Green Tea Lemon?


Kononnya nak buat entri CD reissue (Hillary atau Ekamatra), tapi pasal kepala ni rasa lain macam lepas aktiviti di pejabat pagi tadi, tukar entri ringkas...

Jawapan Pokka kepada Oishi madu lemon, Pokka teh hijau dengan lemon.


Kebanyakkan teh hijau yang ada di pasaran adalah berperisa jasmin, amat jarang jumpa teh hijau berperisa asli yang betul-betul memualkan (jika anda tidak biasa minum teh hijau) seperti Pokka ni. Nasib baiklah ada sedikit rasa kelat dan manis madu untuk menyeimbangkan rasa teh hijau yang memualkan tadi.

_____
Ada apa: Aku pilih Oishi, berbanding Pokka ni...

Wordless Wednesday: All About That Bass, No Treble?




_____
Ada apa: Backup bassist, dah lama tak main bass secara serius...

The Book Of Adi Herman


Selamat berbulan November...

Agak janggal untuk aku mendapatkan sebuah buku cerpen atau novel, sebab aku ni jenis *malas membaca. Tapi atas sebab-sebab tertentu yang akan dijelaskan di bawah, aku terus mendapatkan buku ni.


Pengenalan dan ulasan rasanya tak perlu, boleh rujuk blog penulis atau ulasan ringkas blog PC Kokak (lepas ni ada lagi geng bloggers lain bakal buat ulasan). [Edited 8/11/2015] Tambahan beberapa entri ulasan daripada rakan blogger lain - Rafi Xyrus, Berteromber, Kaboi Tanduk.

Penulis bersama watak utama, Murad.
Diperolehi sendiri semasa majlis pelancaran lembutnya (soft launching?) di tapak BCBS petang Sabtu "Halloween" semalam. Katanya sold-out, betul ke?


Sejak minggu lepas aku ada idea gila-gila untuk mencabar setiap ahli Metuk Ulau Project supaya menyediakan lagu dan/atau lirik yang diilhamkan daripada buku ini untuk dijadikan mini album "OST" dengan tajuk yang sama.

Bintulu Buskers, bass tersebut.
Minimum lima buah lagu, rasanya tiga lagu dalam SoundCloud aku yang dah dua tahun tanpa lirik boleh dimasukkan dalam projek kali ni. Dapat sedikit idea untuk membuat lirik berdasarkan peristiwa Pontianak Harum Seluar Dalam.


Setakat ini hanya penulis dan Azrol telah menyahut cabaran, manakala Bob Kandar dan Korawk (merangkap watak utama kedua, Nasrul) belum memberikan jawapan. Jika jadi, projek akan bermula hujung tahun ini atau awal 2016, insya-Allah.


*Sebenarnya aku seorang yang malas membaca, lebih-lebih lagi bahan bacaan jenis sastera. Aku lebih suka membaca bahan bacaan jenis sains, teknologi dan sejarah yang disertakan dengan gambar berwarna-warni seperti majalah National Geographic dan majalah berkaitan PC.

_____
Ada apa: Aku bukan orang sastera, jadi agak susah nak karang lirik berbanding buat lagu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (66) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (47) anniversary (59) art200 (3) artis tempatan (115) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (2) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (52) bara studio (3) barbican (3) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (6) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (241) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (17) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (24) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (21) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (25) dean markley (3) def leppard (1) digipak (28) digitech (19) dimarzio (28) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (60) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (71) electro-harmonix (22) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (88) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (37) fear factory (3) fender (13) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (6) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (12) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (118) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (611) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (33) hotel/resort (24) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (131) irt-pulse (1) isu semasa (221) jackson (30) jamming (121) jamtank (20) jim dunlop (49) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (253) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (6) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (276) konsert (78) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (25) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (315) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (19) marigold (1) marshall (18) martial arts (2) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (9) mastodon (4) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (49) melaka (11) membakut (41) memori (290) mercyful fate (10) metallica (67) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (49) miri (15) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (8) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (24) nat-geo (4) nestle (17) new album (27) new gear (155) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (266) pedaltrain (13) penang (31) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (49) pickups (94) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (17) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (35) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (54) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (41) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (10) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (3) singapore (47) single/ep (5) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (28) squier (8) sr300 (22) stagg (12) star wars (8) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (84) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (30) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (14) tech21 (1) telecaster (3) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (40) trade (17) transformers (4) travel (116) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (18) vox (66) warwick (11) wasp (1) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wordless wednesday (213) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (3) yNot (21) yogurt (5) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger