Antara Aku Dan Megadeth


Bersempena dengan konsert mereka malam nanti di Stadium Negara, ada baiknya buat entri merapu antara aku dan Megadeth, sebahagiannya telah dikarang beberapa hari lepas.


Aku lambat sikit mengenali Megadeth berbanding Metallica, walaupun mengetahui kewujudannya sejak rakan sekelas bawa kaset Youthanasia, tapi tak pernah pun aku dengar lagu-lagu mereka sehinggalah penghujung 90an.


Mengenali semula Megadeth semasa cuti semester (1999 kalau tak silap) menerusi sepupu aku Cimmat (abang kepada Takilala) semasa dalam perjalanan balik dari cybercafe CNC (Creative Network Centre) kelolaan mereka menaiki Kancil merah yang nostalgik. Fuh! Lagu apa ni? Hebat mainan gitarnya, tapi suara vokalis pelik sikit, kah kah kah!~ Dua lagu yang melekat, Tornado Of Souls dan Angry Again.


Kemudian awal 2000an melekat pula dengan album Risk yang lebih pop-rock dan alternative, sesuai dengan jiwaku ketika itu - antara sebab Risk aku katakan sebahagian daripada soundtrack of my life. Selebihnya cuma dengar kompilasi Capitol Punishment.

Bila dikhabarkan Megadeth ada masalah dalaman, kes saman menyaman dan ingin dibubarkan, minat aku mula berkurangan. Musim yang sama hangin dengan St. Anger kah kah kah~ thrash metal is dead?


Mendengar semula lagu-lagu klasik Megadeth menerusi kompilasi Back To The Start sekitar 2007 dan kemudiannya kembali tergerak hati ingin mengikuti perkembangan Megadeth menerusi album United Abominations, no turning back, again...

Dulu aku ada Dean VMNTx United Abominations, tapi dah jual.
Aku ni hanyalah peminat kasual Megadeth, taklah sampai tahap tegar, album studio pun tak lengkap lagi. Tapi aku teringin nak main lagu A Tout Le Monde, Trust, She-Wolf beberapa lagu daripada album Risk (I'll be There, Breadline, Wanderlust) semasa jamming. Mungkin lepas ni boleh kautim dengan geng Hepi;) atau MUP untuk melobi cover lagu-lagu Megadeth pula.

Kepada rakan-rakan bloggers yang turun padang, jumpa anda di sana. Lepas kejadian boleh buat mini-gathering.

    Mini-Entry: The Dark Side


    Selamat hari Star Wars sedunia yang kebetulan jatuh pada hari ini, May the 4th.


    Bekas air dan bento The Dark Side ni malangnya dah dipau oleh anak sebelum sempat digunakan, kebetulan pula sama tema dengan warna beg sekolahnya.

    _____
    AADI: Kena beli satu lagilah nampaknya.

    6 komen:

    Rafi said...

    Kalo album risk aku suka lagu prince of darkness.agak2 diorang ada main tak mlm ni.
    Btw,selamat behibur.sori tak dpt join.bekas air tu kalo bwk masa tgk megadeth pun ok gak tu..heheh.

    berteromber said...

    KL is next!!!...

    Portdy said...

    Impian aku adalah nk tengok Megadeth main YOTANAZIA full album live. Sempena ulangtahun album ke apa ke.

    Sbb aku minat era tu dan KRIPTIK WRAITING

    D'arsil said...

    hail megadeath haha..

    album megadeth pertama aku ada dalam koleksi kaset risk tu, aku beli pun sebab metal kan org jual murah, bila dgr tak masuk. lepas tu cd super colider tu yang entri pertama megadeath haha.. tak masuk juga tak follow trus, bila datang malaysia teringin nak tgk depan mata sambar sekali dystopia haha..

    speedrider said...

    Mini Gath tak jadi. Hahahhahaha. Kita kekurangan plan

    Ijau D. Koceng said...

    rafi - diorang tak main lagu2 album risk, tapi atleast lagu prince of darkness ada diorang pasang sebagai intro montage

    bert - setakat ni belum ada entri hari kejadian rakan2 bloggers

    portdy - mungkin akan ada (macam konsert anni. RIP, CTE) tapi bukan di-tour-kan la kot?

    d'arsil - hahaha lain kali kalau pegi konsert, tiket dalam tangan mesti priority

    muspeed - mini-gathering jadi, tapi sebelum konsert walaupun cuma 3-4 orang, kalau bert tak bergegas nak balik memang melepak mamak sampai pagi la~

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

    Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

    Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

    Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

    Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

    -IDK-

    Indeks Awan Label

    12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (14) ac/dc (6) adiwira (13) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (125) amplitude music (1) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (68) anthrax (1) art200 (3) artis tempatan (121) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (54) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (254) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (19) blades (4) blaze bayley (23) blind guardian (20) blogging blues (44) blu-ray (3) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (47) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (50) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (24) canon (2) ccr (1) charvel (52) children of bodom (19) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (61) console games (6) converse (2) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (29) dalat (18) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (89) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (36) digitech (20) dimarzio (32) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (2) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (2) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (65) earth hour (14) ebay (225) ec-256 (25) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (82) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (14) emo (186) energy drinks (29) entwistle (6) environment (38) epiphone (93) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (139) estock (71) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (13) family (39) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (10) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (17) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gapnap (3) gartb20 (11) gary moore (2) gas (121) gator (10) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (75) gigrig (9) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (15) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (52) guitar service (23) guitar talk (64) guitar/bass (641) hammerfall (14) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (56) herbal tea (5) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (181) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (8) iron maiden (134) irt-pulse (1) isu semasa (230) j5 (10) jackson (32) jamming (123) jamtank (24) jepak (9) jim dunlop (54) joe satriani (12) jotb (13) joyo (17) jr (6) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (18) karisma (4) kaset (32) kawan (262) kazanna (1) kempen (35) kerja (73) kerly (2) kesihatan (37) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (19) kkdn (6) koleksi (286) konsert (84) kopi (20) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (29) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (18) larrong (1) lawas (3) lazada (14) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (38) lil (31) limbang (5) limited edition (14) line 6 (40) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (76) m-50fr (4) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (335) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (54) melaka (13) membakut (42) memori (305) mercyful fate (11) metallica (73) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (52) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (48) mr diy (2) mrs (57) mug (2) mukah (19) mup (105) music bliss (7) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (23) new album (27) new gear (164) newsted (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (63) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) of string (17) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (10) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (48) pc stuff (28) pc talk (13) pdap (2) peavey (22) pedal/stompbox (278) pedaltrain (14) pemuzika (3) penang (33) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (12) pic of the day (51) pick (53) pickup swap (40) pickups (105) planet waves (9) playstation (8) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (13) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (13) pqot (4) preamp (6) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (41) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (94) ratm (2) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (48) revamp (2) rex (1) rg331m (3) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (1) rock at large (22) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (4) schecter (2) search (15) seymour duncan (22) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (7) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (3) skull strings (2) snark (9) so-cal (49) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (19) sr300 (24) stagg (12) star wars (10) stewmac (3) sticker (6) strap (12) strings (87) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (11) super album (91) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (34) takamine (5) takstar (3) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (11) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (4) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (10) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (19) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (6) tuner (30) tv (31) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (69) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (3) wonda (3) wordless wednesday (239) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (5) yNot (21) yogurt (7) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (104) zoso music (9)
     
    |  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger