Abominate The United


Penantianku hampir lapan bulan berakhir malam Isnin yang lepas (21/6/2010). Aku pernah tawar hati dengan gitar Dean yang shipmentnya tak menentu (merapu kat entri ni). Enter Dean VMNTx "United Abominations" Dave Mustaine Signature V! I always wanted a V-shaped guitar in my collections (did I say collections?).

Tak sah kalau tak pose dengan album United Abominations.

Sedikit cerita, Dean VMNTx United Abominations ni merupakan gitar pertama yang aku order (bukan pertama dibeli, that would be my Black Ice) dengan Dead Eye Guitars dalam bulan Oktober tahun lepas, aku masih lagi dalam mood Megadeth (album Endgame baru released). Sebenarnya aku minat Angel Of Deth, tapi harganya di luar kemampuanku.

Waktu tu belum berapa kenal dengan tauke DEG ni, rasa was-was pulak nak order. Dia kata shipment Dean akan sampai dalam bulan Disember, kemudian berlarutan ke bulan Februari sampai aku naik tensen, ganti dengan Kelly Kelly. Hujung bulan April bila aku dapat tau shipment Dean dah sampai, aku cepat-cepat order dan booked lagi skali.

Dean VMNTx "United Abominations" Dave Mustaine Signature V

And finally...

Meet the VMNTx (spesifikasi)

  • Brand: Dean
  • Model: Dave Mustaine Signature V
  • Model Code: VMNTx United Abominations
  • Made In: China
  • Serial No: O09101266
  • Construction: Bolt-on
  • Body: Mahogany
  • Neck: Maple (Dave Mustaine spec. D-shape neck)
  • Fingerboard: Rosewood (dot inlays)
  • Pickups: Dean DMT design humbucker pickups
  • Colour/Finish: United Abominations custom graphic (front) glossy black (back)
  • Hardware: Black, with Mini Grover 6 in-line tuners
  • Scale: 25.5"
  • Fret: 24 jumbo
  • Bridge: Tune-O-Matic with string thru-body
  • Price paid: RM1xxx + RM2xx (Dean lightweight ML, V, Z case)

Untuk spesifikasi lebih lanjut boleh rujuk pada website rasmi Dean Guitars.

Yeah! Washington Is Next! Berbeza sedikit dari model asal VMNTx,
this United Abominations model don't have beveled edges.

Dean DMT humbucking pickups (masih berplastik), 3-way pickup selector, volume-volume-tone knobs, tune-o-matic (TOM) bridge.

Aku tak kisahlah kalau gitar ni masih dikategorikan gitar murah, tapi ayat "Dave Mustaine Signature V" tu yang "mahal" tu hehehe... Tapi kalau tengok betul-betul headstock VMNTx ni lebih kurang macam headstock Ibanez.

Mini Grover 6 in-line tuners. That sticker said "Inspected and adjusted in the USA by Dean Guitars" (boleh percaya ke?), but made in China though. Tidak seperti neck Jackson yang nipis, neck VMNTx ni tak jauh beza seperti neck Ibanez Gio.

Satu kecacatan yang aku perasan. Tulisan "Dean" kat bolt-on plate ni terbalik... Adakah memang terbalik atau QC tak check betul-betul? Skru strap button pun nampak macam tak berapa kukuh. Tapi secara peribadi, QC dan workmanship untuk gitar low-end Ibanez (Gio) lagi bagus dan halus berbanding Dean (dan Jackson), sebab tu aku suka Ibanez.

Ruang kaviti yang agak kemas lebih kurang macam kaviti Mephisto. Kat tone knob nampak kapasitor warna hijau (bukan oren), kat mana nak cari Orange drop cap eh?

Dengan harga yang agak menarik, tauke DEG bagi option Dean lightweight case ni. Made specially for Dean ML, V, Z guitars, tapi aku rasa bentuk-bentuk lain pun (Superstrat, Les Paul, Explorer, Warrior, Rhoads, King V, Kelly, Iceman, Xiphos) memang muat asalkan bukan bass, semi-hollow, acoustic atau classical (gitar tong).

Memang berbaloi case ni, dengan harga RM2xx gitar aku sampai Bintulu dengan selamat, but the size was a little bit annoying... I have to check-in at over-sized baggage counter at LCCT (with no extra charge).

Setakat ni aku baru test dengan Korg AX3000G (my Behemoth) direct with Sony MDR-XD100 headphone dan dengan Roland Micro-Cube. Nothing special though, the sound was pretty heavy in-par with my Kelly Kelly and Dinoscars, maybe because all three guitar was using in-house pickups made specially for high gain distortion. Tapi aku suka TOM (tune-o-matic) bridge ni berbanding Ibanez generic fixed bridge kat Dinoscars, sebab best kalau palm mute dan senang nak adjust action.

Tak lupa jugak, gitar ni agak stabil bila disangkutkan strap, well balanced like my Kelly Kelly. Hujung minggu ni kalau Bob Kandar ajak jamming, mungkin aku boleh test drive dengan amp besar (PA system) as loud as possible.

Nick? Ntah aku tak tau nak bagi nick apa gitar ni sebab dah ada trademark sendiri - United Abominations. Kalau macam tu aku gelar ABOMINATIONS sajalah. Damn... I may have to stop buying extreme-shaped guitars after this V, memang menyusahkan dari segi logistik dan penjagaan (tragedi Kelly Kelly masih tak dapat dilupakan dan masih belum selesai).

Iklan kat blog Dead Eye Guitars...

_____
Ada apa: Seperti yang dikomen oleh beberapa geng bloggers, aku kena belajar main lagu Megadeth la lepas ni... Setakat ni A Tout Le Monde je aku reti main.

5 komen:

speedrider said...

harapan nak tersagat dan cebeh kat hujung tajam tu amat tinggi

eddie dewanaga said...

fuh... whoaa...!!!


i'm freakin' speechless!!!

Ijau D. Koceng said...

muspeed:
antara risiko2 yg bakal dihadapi oleh pemilik gitar bentuk ekstrim... klu tersagat/cebeh salah sendiri xpe, tp klu salah org lain mmg berasap beb!

eddie guerrerro:
alaaa... gitar abg mus versi murah je, bknnya angel of deth

ORIAJ said...

errr kalau tetiba membertu dtg lagi masa kamu jamming dan sekali lagi kasi jatuh gitar ko.. so, dean tu kira jual sama aku la yerrr murah2 macam kelly tu...

P/S: AKU DGR ADA SKIM BAYARAN MUDAH... I LOIKE... (caps lock di sengajakan)

Ijau D. Koceng said...

oriaj:
1. vmntx ni mayb aku xbawa jamming, simpan dlm kaban (ada org kata xsesuai main lagu wings & maiden)
2. klu aku bawa jamming pun, xbg org lain main, telanlah air liur sndr
3. mamat tu dah barred from entering hepi ;) makeshift studio sehingga dia ada gitar sendiri
4. skim byrn mudah - tertakluk pada terma dan syarat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 7-string (3) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (81) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (130) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (287) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (3) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (65) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (1) digipak (41) digitech (22) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (3) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (209) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (174) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (98) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (31) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (20) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (130) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (62) pickups (141) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (59) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (125) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (21) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (313) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger