Roots


Menonton mini-siri Roots di saluran History (Astro Ch555) empat malam berturut-turut sejak Selasa lepas. Cerita pasal Kunta Kinte dan keturunannya yang menjadi hamba sehingga generasi kelima (kalau tak silap).


Siri yang penuh drama, emosi dan sejarah Amerika (duh~), sedikit sebanyak mengingatkan kita (tak kira bangsa) supaya tidak lupa dari mana asal-usul kita. Selain itu ada juga muka-muka yang biasa kita tengok - contohnya Forest Whitaker, Anna Paquin, dan paling hangit Laurence Fishburne yang hanya muncul seperti Luke Skywalker dalam Episode VII.

Selain siri-siri flagship kegemaranku seperti Pawn Star, The Pickers, Counting Cars, Ancient Aliens, Forge In Fire, dll, saluran History ni juga kalau buat mini-siri berepisod atau telemovie memang epik! Antaranya siri Vikings, Texas Rising dan akan datang Barbarians Rising.

_____
Ada apa: Mini-siri versi 1977 macam pernah masuk RTM awal 80an dulu.

5 komen:

berteromber said...

Betul...Roots pernah main kat tv awal 80an...zaman aku sekolah rendah...tu jam kunta kinte jadi sebutan...tapi aku dah lupa ceritanya macamana....nanti nak try tengok yg remake ni...

yusrina said...

roots ni kalau dulu-dulu taim zaman sekolah, siap buat pementasan lakonan drama la lagi gitu.. tapi aku tak jadi kunta kinte, aku jadi mat salleh tuan besar kepada kunta kinte tu.. hihhh hihhhh

Rafi said...

dulu aku pun taktau tajuk dia roots,yang aku tau sebut citer kunta kinte..heheh..bebdk india kelas aku masa sekolah rendah dulu suma aku gelar kunta kinte..heheh

D'arsil said...

ada tgk iklan ja,

Kaboi Tanduk said...

Dah tengok.. Setiap episod tayang hampir 2 jam.. Drama bersiri terbaik abad ini.. Pelakon pun tip top..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (72) 58 explorer (17) ac/dc (6) acoustic (14) adiwira (16) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (138) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (51) anniversary (72) anthrax (1) art200 (3) artis tempatan (126) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (55) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (266) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (23) blades (4) blaze bayley (25) blind guardian (20) blogging blues (50) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (57) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (14) brr2013 (21) bruce dickinson (22) buku/majalah (52) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (55) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (1) console games (9) converse (3) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (33) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (4) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (39) digitech (20) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (2) dvd (70) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (85) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (15) emo (193) energy drinks (31) entwistle (6) environment (35) epiphone (102) erectus (5) ernie ball (19) esp/ltd (154) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (13) family (40) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (19) footwear (2) fotografi (30) fund-snatcher (14) gamer mode activated (23) gapnap (11) gartb20 (11) gary moore (2) gas (122) gator (11) gax010ltd (9) ghs (22) gibson (14) gig (79) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (8) guitar parts (53) guitar service (28) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (58) herbal tea (6) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (187) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (3) instagram (14) inverno (17) iron maiden (139) irt-pulse (4) isu semasa (236) j5 (13) jackson (32) jamming (130) jamtank (25) jepak (9) jim dunlop (56) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (8) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (270) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (38) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (22) kkdn (6) koleksi (297) konsert (86) kopi (22) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (31) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (1) lawas (3) lazada (16) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (40) lil (31) limbang (5) limited edition (24) line 6 (42) linkin park (3) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (79) m-50fr (15) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (349) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (56) melaka (13) membakut (42) memori (313) mercyful fate (11) metallica (73) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (53) miri (17) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (52) mr diy (2) mrs (58) mug (2) mukah (20) mup (110) music bliss (7) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (29) new album (28) new gear (176) newsted (3) nightfall (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (7) nonsense (72) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (48) pc stuff (29) pc talk (13) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (298) pedaltrain (14) pemuzika (13) penang (36) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (12) pic of the day (51) pick (55) pickup swap (46) pickups (115) planet waves (9) playstation (10) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (2) popomania (6) post-apocalypse (14) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (63) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (9) restring therapy (55) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (1) rock at large (31) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (11) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (24) shopee (3) sibu (6) sick puppies (6) signboard (13) silica gel (5) silvia (8) singapore (49) single/ep (5) sipitang (1) sit (6) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) snark (9) so-cal (51) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (3) sticker (6) strap (12) strings (99) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (93) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (37) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (32) tgs (1) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (2) thomas zwijsen (5) throwback thursday (8) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (1) tools (15) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (20) transformers (4) travel (120) tribute (40) trivium (9) tsb6 (7) tuner (31) tv (31) ugly kid joe (3) usm (2) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (263) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger