Teslarised Chop's Telescotch


Menerima "cabaran" daripada Chop Sudir, vokalis/gitaris kumpulan Ana & The Scene (ATS) untuk memindahkan pikap Tesla Plasma-X1 zebra set yang ada pada Ibanez GAX30 (dipasang hampir empat tahun lepas) ke gitar Squier Vintage Modified Telecaster Custom II (VMTC2).


Chop sukakan bunyi pikap Tesla ni, tetapi pada masa yang sama Chop lebih selesa menggunakan VMTC2 ni sebagai gitar utama/pentas (mojo Telecaster, serius).



Masalah utama yang dihadapi untuk projek ini - pikap asal VMTC2 ni merupakan jenis P90 (Duncan Designed) dan bukannya humbucker. Jadi, perlukan banyak kerja jika ingin memasang humbucker pada gitar ni.


Nasib baik kavitinya cukup besar untuk menampung saiz humbucker, aku tiada peralatan pertukangan kayu yang lengkap untuk buat routing humbucker jika kavitinya kecil. Untuk memudahkan kerja, hanya perlu mencari pickguard gantian yang sesuai.


Pickguard ni diperolehi melalui *Lazada (ya, Lazada, jangan terkejut) dengan harga RM25.30 sahaja. Walaupun saiznya retrofit dengan VMTC2 tetapi ada dua masalah yang dihadapi.

Pertama, daripada 14 lubang skru yang ada, hanya tiga sahaja yang selari dengan lubang asal pada badan gitar. Tapi tak mengapa (parap-parap), Chop membenarkan aku untuk menebuk lubang-lubang baru.


Kedua, lubang pikap adalah bersaiz Fender wide range yang lebih besar berbanding saiz humbucker. Idea penyelesaian untuk masalah ni pula diperolehi selepas teringat Dave Murray Stratocaster (HSH)...


Iaitu dengan memasang ring pikap di atas pickguard. Ring pikap logam yang digunakan ni dah hampir tiga tahun terperap dalam simpanan kes projek terbengkalai. Akhirnya berguna juga benda ni...


Pertukangan yang agak kasar, tapi sekurang-kurangnya masalah selesai dan semuanya berfungsi dengan cemerlang. Pendawaian dan komponen elektronik asal (suis, kapasitor, potentiometer) dikekalkan, tak perlu banyak kerja memateri.


Output jack asal tele yang bermasalah selalu tercabut juga diganti dengan output standard dua skru.


Atas permintaan Chop, VMTC2 ni juga dipasangkan dengan set tali baru SIT Power Wound bersaiz 9-42. Aku agak kecewa sedikit kerana jenama SIT ni juga tidak terlepas daripada beberapa tompokan kecil karat walaupun ia merupakan stok baru dan bungkusannya kedap udara.

Dengan modifikasi di atas tadi, tele ni dah bertukar nama jadi Modern Modified Telecaster Custom II (MMTC2) hahaha... Dengan set Plasma-X1 ni, tele Chop dah boleh main genre metal! \m/


Lain cerita, Ibanez GAX30 pula kembali kepada konfigurasi dan pikap asal, kesian gitar ni...

_____
Ada apa: *Lazada pun dah jadi macam eBay.

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (74) 58 explorer (19) 724rocks (2) ac/dc (6) acoustic (15) adiwira (20) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (138) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (50) anniversary (73) anthrax (1) arlo (2) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (59) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (9) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (273) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (24) blades (5) blaze bayley (26) blind guardian (21) blogging blues (51) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (58) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (53) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (59) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (1) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (35) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (2) dvd (71) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (87) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (23) emo (199) energy drinks (31) entwistle (6) environment (35) epiphone (111) erectus (5) ernie ball (20) esp/ltd (158) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (45) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (30) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (11) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) ghs (22) gibson (15) gig (84) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (8) guitar parts (56) guitar service (30) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (26) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (59) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (188) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (17) inverno (19) iron maiden (141) irt-pulse (4) isu semasa (238) j5 (13) jackson (32) jamming (132) jamtank (28) jepak (9) jim dunlop (57) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (9) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (278) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (88) kopi (22) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (32) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (2) lawas (4) lazada (17) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (42) lil (31) limbang (5) limited edition (27) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (81) m-50fr (17) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (358) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (57) melaka (13) membakut (44) memori (319) mercyful fate (11) metallica (77) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (53) mr diy (2) mrs (59) mug (2) mukah (20) mup (114) music bliss (8) music master (41) music nomad (1) muuv (55) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (31) new album (28) new gear (182) newsted (3) nightfall (5) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (1) nonsense (76) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) nylon maiden (2) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (31) pc talk (14) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (302) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (2) phones (12) pic of the day (53) pick (58) pickup swap (51) pickups (124) planet waves (9) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (3) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (69) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (11) restring therapy (59) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (11) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (26) shopee (5) sibu (6) sick puppies (6) signboard (13) silica gel (5) silvia (10) singapore (49) single/ep (6) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (54) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (5) sticker (6) strap (12) street jam (2) strings (106) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (94) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (3) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (40) tahi suci (3) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (32) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (10) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (16) top 5 (4) tour de brunei (44) trade (20) transformers (4) travel (122) tribute (40) trivium (11) tsb6 (7) tuner (31) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (280) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (2) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger