Tamu Rabu Pekan Membakut


Sepatutnya entri ni aku pos waktu aku bercuti di kampung, tapi entah terlepas pandang dalam draft aku.

Rabu 6/1/2010 - Memang kebiasaan kalau aku bercuti di kampung, setiap hari Rabu (dan Ahad) mak aku akan kejutkan aku seawal dalam pukul 6.00 pagi sebab dia nak minta hantar pi Tamu Rabu Pekan Membakut. Mak aku bisnes jual kuih tradisional (bahulu, sepit, penyaram, karipap, pau, lamban, tapai, dll) kat tamu ni. Seingat aku, dari aku tadika lagi mak aku dah bisnes jual kuih. Selain hasil daripada mengusahakan padi (kami anak tani), hasil jualan kuih-muih ni lah yang membesarkan aku dan membuatkan aku berjaya hingga ke USM.

Btw, Pekan Membakut ada dua kali tamu dalam seminggu, hari Rabu (di pekan lama) dan hari Ahad (di pekan baru). Lepas sampai dan punggah barang-barang keluar dari Imago aku, biasanya akan meronda-ronda sekitar tamu (dan snap beberapa gambar-gambar menarik).

Buah-buahan dan sayur-sayuran, macam biasalah.

Fast-food? Hahaha... Mee goreng, nasi lemak, kuih-muih.

Yang ni kuih-muih tradisional mak aku, biasanya dijual dengan harga RM1.00-2.00 sebungkus

Tak kira tamu hari Rabu atau Ahad, yang pastinya lepas punggah barang... satu tempat yang menjadi tujuan utama aku ialah RUMBINGAN! Apa itu rumbingan? Boleh check entri Takilala ni. Disebabkan aku selalu sampai awal (dalam pukul 6.30-7.00 pagi) jadi aku antara pelanggan terawal yang datang.

Kadang-kadang kalau datang awal, dapat jumpa baju best-best!

Masih awal lagi, belum ramai pengunjung.

Pemandangan biasa daripada sebuah kedai runcit di pekan lama Membakut, nothing has changed since the past 30 years (except that Nestle icebox)

Yang ni dulu kedai febret aku Kedai Kong Seng (selain Kwong Heng Loong @ kedai John), kedai ni jual macam-macam. Kenapa aku snap gambar kedai ni? Sebab aku tertarik dengan entri Deaf_Angel. Kedai Kong Seng ni antara kedai yang masih bertahan sedangkan kedai-kedai lain semua dah lingkup atau berpindah ke pekan baru Membakut.

Bangunan rumah-kedai vintage ala-ala pekai koboi berwarna biru ni setahu aku dah ada sejak zaman British lagi, (yang ni kena cari fakta-fakta sejarah dan cerita-cerita orang veteran)... So harap-harap nanti Jairo atau Takilala boleh buat entri sejarah pasal Pekan Membakut ni, aku nak buat tapi memandangkan aku balik kampung pun setahun tiga-empat kali saja, jadi susah nak cari sumber. But that was another story...

_____
Ada apa: Apa nama kedai jual gas Shell tu? (Kedai si Cuka) Kedai tu pun masih bertahan lagi...

4 komen:

deaf_angel said...

aku suka tengok street scenes gini.

terutama kat tempat2 aku belum pernah pergi..

more please my fren

Ijau D. Koceng said...

deaf_angel:
aku ada byk pic2 mcm ni, tp yg tahun lps punya la... nnti ada masa aku buat entri lain

JAIRO said...

sejarah membakut? heheh ada di tulis secara ringkas di http://suaramembakut.blogspot.com

Ijau D. Koceng said...

jairo:
aku mau cerita tu di bawah label "luahan rasa mengikut kata hati sendiri"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 7-string (3) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (81) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (130) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (287) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (3) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (65) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (1) digipak (41) digitech (22) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (3) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (209) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (174) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (98) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (31) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (20) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (130) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (62) pickups (141) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (59) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (125) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (21) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (313) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger