Third Blogger's Anniversary


Hari ni 15/1/2010 - The Blog Of Ijau kini berusia tiga tahun di Blogger (dahulunya Blogspot). Sebenarnya aku dah lama wujudkan The Blog Of Ijau ni, rasa-rasanya tahun 2003 kot? Waktu tu aku main blog melalui Friendster Blog...

Apa cerita blog aku dulu? Kebanyakkannya cerita mengenai dunia perkomputeran dan luahan rasa mengikut ka... err cerita "bergaduh" berperang mulut dengan pelanggan. Aku dulu kat Penang kerja kat kedai komputer, jadi selalu berdepan dengan pelanggan yang bodoh sombong. Yang paling aku ingat sampai sekarang ialah ayat keramat seorang pelanggan "lu bukak itu casing wa mau tengok itu Windows..."

Blogoversary widget

Aku mula berpindah main blog kat Blogger (waktu tu masih lagi dikenali dengan Blogspot) pada Januari 2007 aku lupa tarikh yang tepat, jadi aku memilih tarikh pertengahan iaitu 15 haribulan.

Semenjak berpindah ke Blogger, dan kebetulan aku pun baru bekerja di Bintulu, cerita-cerita blog aku dulu kebanyakkannya cerita "mengeluh" dengan kerja dan kehidupan aku di Bintulu yang pada waktu tu memang membosankan (belum ada hobi tetap selain PC Gaming, dan belum ada *ehem-ehem* lagi hehehe). Dan kekerapan mengemaskini entri-entri aku dulu amat menyedihkan... Kadang-kadang sampai tiga-empat bulan baru ada entri baru.

Sneakpeek profile Blogger aku

Tapi mulai tahun 2009, blog aku mengalami perubahan yang drastik bila aku mengubah konsep blog aku lebih kepada hobi. Bermula dengan PC Games, kemudian gila bass dan gitar, eBay, CD/DVD. Dan kebetulan tahun 2009 aku dapat tau yang sepupu aku Joad Takilala dan kawan sekampung aku yang "ketalur-taluran" Jairo pun giat bermain blog.

Dari blog mereka inilah aku dapat mengenali bloggers (mostly metalhead) yang lain - Abang Ben, Berteromber, Deaf_Angel, Portdy, Skid, Speedrider, AyuChokiChoki (dan beberapa lagi yang mungkin aku lupa) yang mempunyai hobi dan konsep blog yang hampir sama dengan blog aku. Terima kasih aku ucapkan kepada anda semua sebab rajin menjenguk blog aku yang tak seberapa ni dan juga tak putus-putus meninggalkan komen-komen membina dan racun-racun yang berbisa.

Tahun 2009 juga aku mula berkecimpung dalam hobi kegitaran (start from scratch, zero knowledge). Basses, guitars, effects, jammings, gigs... Daripada hobi baru ni juga aku mengenali Calvin (Dead Eye Guitars), Subversion.SG (tHe gUITAR aDDICT!), Engbok (yNot Studio) dan Tom Satchman (Satchman Enterprise). Daripada mereka-mereka ni aku dapat ilmu tambahan dan yang penting dapat memiliki peralatan muzik pada harga yang memang jauh lebih murah daripada harga pasaran.

Baiklah, malas nak cerita panjang... Bersempena dengan ulang tahun The Blog Of Ijau yang ketiga ni aku ingin menjenamakan semula (rebranding) blog aku. Disebabkan kebanyakkan entri-entri aku bermula dengan tajuk "ada apa?" jadi mulai hari ni, blog aku akan dikenali sebagai

Ada Apa Dengan Ijau?

Terima kasih kepada semua atas sokongan anda selama 2009 yang lepas, tanpa anda semua hit counter aku tak akan mencecah angka 2367! (and counting) dalam masa yang singkat. Teruskan sokongan anda... Apa yang penting? Ada Apa Dengan Ijau? Hahaha...

______
Ada apa: Dah 15 Januari eh? Cepatnya masa berlalu...

12 komen:

pakcik kordi said...

ijau the best....!!!!=)

SkiD said...

Selamat Ulang Tahun!! Semoga terus berblogging!!...

Jairo said...

patutlah keluar gastrik ku rupanya ada org ckp aku ni ketalur - taluran huhuhuuhuhu

Ijau D. Koceng said...

pakcik kordi:
hahaha mcm bodek je?... klu hang ada kat sini, aku bg hang hadiah sekeping guitar pick drp koleksi aku

skid:
aku rasa slagi aku ada idea dan byk masa ngadap pc/netbook ofkos aku akan terus blogging, insyallah

jairo:
gastrik? itu tandanya ko sedang berlapar, bila org berlapar maknanya tgh kontrol mkn, bila kontrol mkn slalunya tgh berdiet, bila org berdiet kebiasaannya utk mengurangkan berat bdn - 1st miletone utk azam tahun baru ko hahaha! bagus2 teruskan...

berteromber said...

tahniah la dah 3 tahun...aku yg baru masuk setahun ni pun kejap rajin kejap malas nak update..haha

Portdy said...

apa ada dengan ijau?

apa ada dengan Portdy?

Anonymous said...

mencik ah panggil aku ayuChokie2~
blanje chokie2 setahunla~
wekekeke~
ape pon~
epy blogging dude~
aku suka blog ko nan ijau~

idop ijau~

Takilala said...

bukan entry birthday ka ni?

Ijau D. Koceng said...

berteromber:
malas sbb xde idea nak buat entry tu... kena borong cd2 dokken baru dpt idea :D

portdy:
hikayat kucinghijau hahaha!~

ayuchokichoki:
best nama ayuchokichoki tu, aku sorg je yg gelar ko guna nama tu

takilala:
entry bday sdh lps 9 entry...

speedrider said...

tahniah bro.

blogging la selalu dan jangan lupa review gitar2 yang sesuai untuk rakyat marhaen macam aku.

Ijau D. Koceng said...

muspeed:
ada RGR321EX pun marhaen jugak ke?

ada org glugoq offer kat aku RGR08LTD 'ninja' @ RM1.1k

klu aku kat penang, dah lama aku sambar muahaha~

deaf_angel said...

smoga blog rock ni berterusan huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (23) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (281) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (25) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (60) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (61) children of bodom (21) ck music (55) cog (7) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (38) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (25) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (205) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (120) erectus (5) ernie ball (22) esp/ltd (166) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (2) ghs (25) gibson (16) gig (91) gigrig (12) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (6) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (10) guitar parts (66) guitar service (32) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (196) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (19) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (4) isolated gig (3) isu semasa (243) j5 (13) jackson (37) jamming (138) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (60) joe satriani (14) jotb (13) joyo (20) jr (10) js music (3) js32 king v (4) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (290) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (4) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (47) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (84) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (373) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (327) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (121) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (188) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (3) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (306) pedaltrain (13) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (60) pickups (136) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (67) revamp (2) rex (1) rg331m (9) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (31) shopee (10) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (55) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (116) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (3) sv guitars (3) swee lee (4) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (44) tahi suci (6) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (302) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (111) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger