Tertarik dengan entri si Korawk beberapa hari lepas pasal buah kembayau dabai. Memang buah dabai ni kegemaran Mrs. Ijau, tapi aku langsung tak minat! Tapi sempat jugalah snap gambar untuk AADI.
Cara mudah untuk menikmati buah dabai seperti yang diterangkan dalam entri si Korawk, selepas direndam dengan air panas dan ditoskan, ditambah kicap dan gula secukup rasa. Rasa? Entah aku pun tak tau, sebab aku tak makan buah ni, hahaha...
Yup, sekarang ni buah dabai memang mahal. Di Bintulu harga sekilo mencecah RM20, tapi seperti luahan perasaan si Korawk, nak makan punya pasal, beli jugalah dalam 1-2 kong (ukuran satu tin susu = beberapa ratus gram) dalam RM12 gitu.
_____
Ada apa: Debei...
7 komen:
first time aku dengar dan tengok buah ni...
nanti aku gi tempat ko ada rezeki, bleh try.
dabai rules
takder org try tanam pokok ni kat semenanjung ker?
pi la rasa sikit! Apasal aku nampak macam buah yang biru mulut bila makan tu... apa nama ntah!! adoi lupa pulak!
campor kicap? orang mengandung aje makan benda2 camni...
aku pernah dr rakan sepejabat aku, di semenajung ada jugak tapi nama lain dan rupa pun ada ckit beza la...namanya aku dah lupa...tp whatever it is, this is one of my feberet fruit...buah yg lain aku kureeng ckit
rasa lemak!!!
Post a Comment