The Law Of The Jurassic Period


Urusniaga aku dengan Dead Eye Guitars (my primary source for guitars) untuk GAX010LTD dah selesai malam Khamis lepas, sambil-sambil menjenguk VMNTx-UA.

Seperti model-model GIO yang lain, model ni tak datang dengan gigbag. Jadi aku order sekali dengan gigbag murahan Antler. Tak lupa extra D'Addario strings, dan capo cap ayam. Sebenarnya tauke DEG tersalah order gigbag untuk bass, sebab tu panjang.

Extra strings D'Addario .012-.052 jazz light gauge (apa kejadah aku order gauge besar ni?) dan capo cap ayam, memandangkan aku regular customer DEG (urusniaga keenam, gitar keempat), jadi aku dapat capo ni as a free gift walaupun pada mulanya aku order. Thanks bro!

Ibanez GAX010LTD 2010 Spring Special Edition (Limited)

"Here comes a stranger from strange distant past where the weakest link gets destroyed. It's voice is strong, and the scars on it's body tell of the intense battles it has seen. Once you step into the battlefield with this this stranger, you will never rest again."

- artikel dari website Ibanez.

Tak berapa nampak warna hijaunya...

"My scars I show you now my scars, my scars... They prove my life was real my scars, my scars" - The Trace Of Things That Have No Words, Blaze Bayley.

Meet the Dino (spesifikasi)

  • Brand: Ibanez
  • Model: GIO 2010 Spring Special (Limited Edition)
  • Model Code: GAX010LTD
  • Made In: Indonesia
  • Serial No: I100202093
  • Construction: Bolt-on
  • Body: Agathis
  • Neck: GAX1 maple neck
  • Fingerboard: Rosewood (no inlays, three red scars centering on 12th fret marker)
  • Pickups: Ibanez PSND powersound pickups
  • Colour/Finish: GSF - green shadow flat
  • Hardware: Black
  • Scale: 24.75"
  • Fret: 22 medium
  • Bridge: Ibanez fixed bridge with string thru-body
  • Extra feature: Cool engraved red scars on body
  • Price paid: RM7xx

Untuk spesifikasi lebih lanjut boleh rujuk pada website Ibanez.

Black non-glossy (satin?) headstock finish, and yes it's a GIO.
With cool sliding truss rod cover.

Made in Indonesia.

No inlays, just three red scars centering on 12th fret marker.
Reminds me of Les Pirate with red SX logo on it's 12th fret marker.

Bolt-on area with Ibanez engraved plate.

Powersound pickup (PSND), Ibanez generic fixed bridge,
3-way pickup selector, volume and tone knob.

Dari sessi "pandu-uji" dengan Behemoth + Sony MDR-XD100 headphone dan juga Micro-Cube (tapi impak bunyinya mungkin berbeza jika menggunakan amp besar 100+ watt), menggunakan factory setting (without any personal tweak) - bunyi yang dihasilkan oleh Powersound pickups agak berat dan tak jauh beza seperti Les Pirate aku dulu (dah let go).

Neck pickup bunyinya lebih bassy berbanding bridge pickup yang lebih nyaring, mungkin pickups heights belum optimum lagi. Clean sound? Bolehlah kalau setakat ikut standard aku, yang pastinya aku tak main clean guna gitar ni. Tapi kalau nak main clean jugak, ada baiknya ditambah dengan sedikit efek reverb atau delay dan amaun chorus yang bersesuaian. Atau guna apa-apa clean modelling kat amp atau pedal. In my case I used "JC clean" on my Micro-Cube.

Disebabkan bunyinya yang agak berat, ia amat sesuai untuk drop tuning. Setakat ni, aku dah cuba D-tuning dan C-tuning. D-tuning masih oke, tapi C-tuning agak kusam bunyinya (maybe amp related) dan banyak fret buzz sebab strings dah agak longgar. Nanti kalau ada masa aku nak buat eksperimen B-tuning guna string .012-.052 gauge (D'Addario string kat atas tadi) ala-ala setting 7-string minus higher E string.

Kaviti yang agak luas, berpotensi untuk upgrade
macam-macam di masa akan datang.

Might as well trying these simple guitar setup based on Bro Sub's thE guitaR addicT! entries (Part 1, Part 2, Part 3, Part 4 and Part 5).

Masa untuk nickname. Sewaktu berurusan dengan DEG, kitorang selalu istilahkan gitar ni dengan nick DINO. Dalam website Ibanez pun ia diistilahkan sedemikian rupa (probably a velociraptor). Dan disebabkan calar-balar merah yang agak gempak, jadi aku tambah SCARS kat belakang... So DINOSCARS, welcome to my collection. This Dinoscars was set in D-tuning for heavier mood.

[Edited 13/6/2010 8.28 pm] Tauke DEG baru nak buat entri pasal GAX010LTD ni kat blognya, here's the link.

_____
Ada apa: Ijau D. Koceng IDK (self-proclaimed) signature series la kononnya hehehe...

10 komen:

Abang Ben said...

bila nak beli GIBSON pulak?

Ijau D. Koceng said...

abg ben:
bila ada org mau jual gibson dgn hrga bwh RM1.5k (erk, replica gibson kat libertin pun jual RM2k hehehe)

nak jual explorer ke abg ben? blh byr ansur2? >:)

subversion.sg said...

tuan- kalau nak cuba string gauge lain, sila beri tahu ok?

Ijau D. Koceng said...

bro sub:
apa beza bunyi "bright" dengan "mellow"? selalu kat packaging strings ada skala bright/mellow

JAIRO said...

"Kaviti yang agak luas, berpotensi untuk upgrade
macam-macam di masa akan datang."

-errmm sesuai untuk simpan bateri pick up emg tu....-

subversion.sg said...

ni isu bright/ mellow lebih ketara untuk acoustic guitar- boleh betul2 dengar brightness. tapi kalau dah kena electric guitar + effects, susah nak kedengaran...

Ijau D. Koceng said...

jairo:
"...di masa akan datang", maknanya bkn dlm masa terdekat la...

bro sub:
gauge apa yg sesuai utk drop tune (C-tuning if possible) gitar yg berskala 24.75"?

JAIRO said...

drop tune ko guna macam string ironbird aku.. elixir 10 - 52 ngam drop D tapi kalau mau sampai C pakai saiz 60 la kot

Anonymous said...

bro. nk email bleh?
nk mintak tips psl gitar.
tq -arif-

Ijau D. Koceng said...

jairo:
aku sdh stok string .12-.52 utk eksperimen B-tuning ala2 7-string

ano-arif:
tips pasal gitar? aku bknnya terer main gitar, baru setahun jagung pengalaman... i'm more to hobbyist/colletor not a player, tp klu stakat strumming blh la. nak emel? kucinghijau[at]gmail[dot]com

nak tips try blog ni -> thE guitaR addicT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (83) 58 explorer (22) 7-string (10) 724rocks (3) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (27) adrian smith (15) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (83) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (132) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (5) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (15) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (294) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (27) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) borneo ugtv (2) boss (63) botb (21) bottlecapt (3) brado guitars (5) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (66) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (12) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (43) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (42) digitech (23) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (8) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (27) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (212) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (127) erectus (8) ernie ball (24) esp/ltd (182) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (52) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (16) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (21) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (28) gibson (16) gig (101) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (204) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (23) inverno (19) iron maiden (145) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (43) jamming (141) jamtank (35) jepak (9) jim dunlop (63) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (12) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (33) kawan (304) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (42) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (3) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (52) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (22) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (54) lil (34) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (89) m-50fr (24) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (384) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (333) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (57) mr diy (2) mrs (61) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (133) music bliss (11) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (11) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (195) newsted (3) nightfall (9) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (92) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (27) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (12) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (313) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (38) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (8) phones (12) pic of the day (60) pick (61) pickup swap (62) pickups (143) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (3) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (7) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (4) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (3) rammstein (1) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (74) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rg370ahmz (1) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (6) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (7) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) sdx (1) search (16) seymour duncan (35) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (52) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (60) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (35) stagg (12) star wars (15) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (128) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (47) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (2) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (3) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (15) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (4) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (11) trade (22) transformers (4) travel (125) tribute (44) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (4) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (322) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (114) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger