Wordless Wednesday: Another Indonesian Guitar (Part 2)




_____
AADI: Ya, GLTL lagi...

Ada Apa Dengan Tong Garden, Popcorn Bubble Tea?


Setelah sekian lama tercari-cari popcorn Tong Garden yang seakan-akan halimunan di kebanyakan pasar raya Bintulu, akhirnya berjaya dijumpai di pasar raya E dengan harga RM3.10 sebungkus. Kali ini terjumpa perisa bubble tea yang sebelum ini tak pernah aku tengok, mungkin perisa baru?


Rasa yang lebih ceria berbanding perisa karamel bungkusan hitam di belakang tu. Ya rasa seperti bubble tea yang biasa dibeli di kedai teh hipster yang trendy mutakhir ini. Mungkin ini menjadi perisa kegemaran selepas dark chocolate.

_____
AADI: Dah lama tak bawa seludup masuk pawagam.

Wordless Wednesday: Guitar Cover Challenge




_____
AADI: #sarcasm

Sessi Jamming Sekorok (Part 2)


Sabtu (19/10/2019) - Sessi jamming impromptu, diajak oleh Nas Korawk untuk menggantikan sessi yang dibatalkan minggu lepas. Seperti biasa, King's Studio menjadi pilihan, tetapi kali ini hanya kami bertiga sahaja memeriahkannya.

Sekorok dua korok.
Sebenarnya sessi ini lebih kepada platform untuk mencuba gitar baru dan suka-suki lepas gian berbanding sessi jamming yang serius, setlist pun bercelaru.


Nuing ingin mencuba gitar barunya RG370AHMZ dengan kemasan blue moon burst. Katanya dah lama cemburu tengok aku dan Azrul main gitar ber-whammy. Dan masih lagi setia dengan Ibanez.


Apa yang menarik pada RG370AHMZ ini ialah badan kayu ash dan whammy Ibanez Edge-Zero II dengan Zero Point System (ZPS3Fe) yang tegap dan mudah dilaras. Spesefikasi selebihnya standard RG.

Aku pula ingin mencuba Darth Seven (EC-257) yang kini bernadi Sentient/Nazgul. Dengan setup ringkas kali ini *Cry Baby dan LT-Dual terus ke clean channel amp Kustom KG100HFX.


Walaupun sudah praktis di rumah untuk lagu-lagu playsafe menggunakan setting 7-string, tetapi bila dalam keadaan posisi perang, jari-jari mula celaru kerana sudah biasa chordings dengan tali low-E sebagai sauh (anchor) tanpa melihat fretboard (muscle memory), tiba-tiba kini ia menjadi low-B.


Dan dalam kecelaruan dan suka-suki, sempat juga mendapat ilham riff untuk lagu baru semasa noodling ala nu-metal dengan tali low-B, dirakam oleh Nuing untuk rujukan jika ia ingin dijadikan riff utama lagu baru MUP kelak.

_____
AADI: *Dah berani sikit-sikit solo guna wah.

Wordless Wednesday: MBO Kecil, The Spring Bintulu




_____
AADI: Harap beroperasi sebelum filem Frozen II, Lil'Ijau nak merasa pegi pawagam.

Santana Darth Seven


Terapi hujung minggu, Darth Seven dibelanja dengan GHS Big Core Santana BCM (6-string, 11.5-56). BCM ini terlalu tebal dan tidak sesuai untuk talaan Eb-standard (bagi aku), jadi ia dipasang pada gitar ini dengan tambahan D'Addario PL009 untuk menjadikannya set 7-string 9-56.


Ditala seperti sebelum ini iaitu drop-A (AEADGBE) untuk variasi heavy chugs dan pada masa yang sama masih mampu memainkan lagu-lagu E-standard.

Satu masalah yang agak *menjengkelkan sejak gitar ini diperolehi ialah talaannya selalu lari sekitar 2-5% (Sledgehammer Pro) terutama pada tali plain. Untuk mengurangkan masalah ini, tali dililit sebanyak yang mungkin pada tuning peg. Antara sebab dipasangkan set baru, set lama masih bagus dan mungkin akan dikitar semula pada gitar lain.

Jika masih menjengkelkan, mungkin akan ditukar dengan tuning peg yang lebih berkualiti, sasaran utama ialah Gotoh SG381.

[Edited 16/10/2019] *Rupa-rupanya bukan masalah talaan selalu lari, tapi intonasi yang lari. Untuk menjimatkan tali, aku pasang semula tali asal (10-59) kemudian buat intonasi semula, selesai masalah dan jimat daripada TERbeli SG381.


Kenapa pasang semula tali asal? Untuk membuktikan gitar ini (yang katanya "inspected in the USA") tidak dibuat intonasi betul-betul.

_____
AADI: Dah biasa talaan stabil pada gitar ber-Floyd Rose.

Singlecuts Trio


Dengan tambahan Darth Seven bulan lepas, maknanya ada tiga singlecut dalam axology aku selain Goldie dan Nightfall.


Goldie sememangnya sudah ampuh dengan PAF 36th Anniversary dan Super Distortion. Dan selepas digunakan dua kali gig berturut-turut (DGR2019, VEBC), tiba masanya ia direhatkan semula dan digantikan dengan Nightfall yang setakat ini belum lagi berpengalaman digunakan sepenuhnya semasa jamming apatah lagi gig.

Dan jika MUP membuat persembahan secara 3-amigos lagi, mungkin aku akan menggunakan Darth Seven untuk variasi *sonik, kerana gitaris-gitaris utama MUP menggunakan superstrat - Azrul (M-103FM, KIKOSP) dan Nuing (RG331M, RG370AMHZ).

_____
AADI: *Octave lower.

Let-Go: Neon


Dalam usaha untuk *mengurangkan gajet kegitaran, satu lagi gitar berjaya dilepaskan. Kali ini giliran Neon (LTD M-50FR) menjadikannya gitar kelima(!) dilepaskan tahun ini selepas Francesco, Tommy, Mirage dan Korina.


Berada dalam axology hampir dua tahun, satu daripada "self-proclaim IDK Sig Mark V", hampir-hampir memiliki nilai nostalgik, tetapi aku tidak keberatan untuk melepaskannya kepada seorang rakan yang lebih memerlukan sebuah superstrat yang tahan pukul.


Dilepaskan bersama-sama upgrade yang sedia ada di dalamnya - set Plasma-X1 chrome dan Seymour Duncan Liberator (tone pot bypassed).


Rakan tadi yang juga antara rakan kegitaran terawal aku kenali di Bintulu ini lebih 10 tahun lepas. Juga pernah beberapa kali menjadi seasonist dalam MUP. Ya, tak lari ke mana, seperti tema gitar-gitar sebelumnya. Harapnya gitar ini lebih menyerlah berbanding JEM7V (copy/replica) yang digunakannya sebelum ini.

_____
AADI: *Hah!~ Jangan-jangan nak GLTL lagi, parah...

Wordless Wednesday: Ultra Darth Trooper




_____
AADI: Latest fashion design!

MUP @ Various Evo Band Challenge


Sabtu (05/10/2019) - Aku dihubungi oleh penganjur sehari sebelum hari kejadian untuk menjemput MUP membuat persembahan sebagai band pembuka kepada acara Various Evo Band Challenge. Terasa bangga dan terharu pula bila dijemput begini...


MUP tidak ikut bertanding (atas sebab-sebab tertentu) antara faktor MUP dipilih untuk mengisi slot tersebut. Manakala Cerobong Hitam pula menjadi band penutup yang akan membuat persembahan pada sebelah malam.


Disebabkan notis pendek, tanpa persiapan dan latihan keserasian, setlist gig minggu lepas digunakan. Kali ini MUP disertai oleh Azrul yang akan bertanding bersama-sama Natas, line-up 3-amigos lagi, yeah!~ Manakala tugas bassist digalas oleh Herman Akmal yang juga akan bertanding bersama-sama NV Unity (Korawk bercuti balik Mukah).


Persembahan MUP agak kureng sikit, mungkin kerana kurang persediaan selain masalah teknikal PA system/monitor yang sedikit sebanyak mengganggu komunikasi antara ahli kumpulan (hairannya, waktu soundcheck ok pula).


[Added 09/10/2019] Video persembahan ketujuh-tujuh band yang bertanding telah dimuat naik di Facebook NorthSouth Punkster. Selain kategori biasa yang diadili oleh juri, band yang mendapat LIKE tertinggi akan dinobatkan sebagai band paling popular pada peringkat akhir 19/10/2019 kelak.














Entri tergantung di sini, nanti ada masa dan gambar-gambar tambahan, aku akan sambung lagi...

_____
AADI: Main E-standard.

The JTC/EHX/PRS Addict!


Kesinambungan entri blog The Guitar Addict ini dan ini.

Bungkusan diterima berisi tiga keping pick JTC Ibanez dan tiga pek tali gitar terdiri daripada Electro-Harmonix 9-42, 10-46 dan PRS Classic 10-52 - terima kasih.


Seperti sedekad aku berhobi gitar, begitu juga sedekad aku mengikuti blog TGA ini, antara sumber info utama dan inspirasi untuk membuat entri berkaitan kegitaran. Dan selama sedekad ini juga beberapa kali Bro Sub memberi dan menghadiahkan aku pelbagai aksesori kegitaran seperti di atas (juga pernah menerima "big guns" - antaranya ini dan ini).

_____
AADI: Akan dikongsikan dengan rakan-rakan gitaris MUP.

Wrapping Frets, Fretting Wraps (Part 2)


TERbeli lagi FretWraps, kali ini daripada pengedar rasmi Gruv Gear di Malaysia iaitu Brado Guitars melalui platform Lazada.


Memilih saiz besar (LG) khas untuk gitar bertali tujuh aku Darth Seven. Satu perkara yang aku baru alami bila menggunakan gitar bertali tujuh ialah deruman berlebihan tali ketujuh (low-B) ketika menggunakan setting hi-gain. Di sinilah fungsi utama FretWrap itu tadi, untuk meredam (dampening) dan/atau membisukan (muting) bunyi deruman berlebihan tadi. Sama ada di atas fret atau selepas nut, ikut keperluan.

Seperti kes sebelum ini, boleh saja kalau aku gunakan tali pengikat rambut kan? Tapi sekali-sekala nak juga trending, nak juga hipster.

_____
AADI: Kebelakangan ini lebih kerap dengan Brado.

MUP @ Borneo UGTV (Part 2)


Letak video di sini dulu, nanti ada masa sambung ulasan...


@1:15 tercari-cari engkol Floyd Rose, kah kah kah...

_____
AADI: Goldie keluar beraksi.

Wordless Wednesday: Borong Buku Popular




_____
AADI: Si ayah sempat rembat buku LEGO Star Wars: The Yoda Chronicles.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (83) 58 explorer (22) 7-string (10) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (26) adrian smith (15) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (83) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (131) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (15) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (294) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (27) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) borneo ugtv (2) boss (62) botb (21) bottlecapt (3) brado guitars (5) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (66) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (12) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (43) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (42) digitech (23) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (8) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (27) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (210) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (127) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (182) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (50) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (16) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (21) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (28) gibson (16) gig (101) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (204) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (23) inverno (19) iron maiden (145) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (43) jamming (141) jamtank (32) jepak (9) jim dunlop (63) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (11) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (33) kawan (304) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (3) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (21) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (51) lil (34) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (89) m-50fr (24) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (384) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (333) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (56) mr diy (2) mrs (60) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (133) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (194) newsted (3) nightfall (9) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (92) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (27) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (310) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (38) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (8) phones (12) pic of the day (60) pick (61) pickup swap (62) pickups (143) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (3) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (7) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (4) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (3) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (74) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rg370ahmz (1) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (7) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) sdx (1) search (16) seymour duncan (35) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (52) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (60) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (35) stagg (12) star wars (15) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (127) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (4) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (11) trade (22) transformers (4) travel (125) tribute (43) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (4) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (321) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger