Foo Fighters - Wasting Light


Mengambil peluang semasa kejatuhan sedikit nilai Pound Sterling akibat Brexit beberapa minggu lepas. Album studio ketujuh Foo Fighters Wasting Light ni diperolehi daripada estock musicMagpie dengan harga tersenyum £2.32+1.50 (RM21.63).

Dari Sweden, bukan UK?
Setelah berhenti mengikuti Foo Fighters semasa album One By One (sebab dah tak masuk jiwa), kini dengan adanya estock musicMagpie, aku cuba mengumpul kembali diskografi mereka perlahan-lahan, dengan harapan dapat hadam lagu-lagu mereka pasca-2010.


Sedar tak sedar, tinggal dua lagi album studio mereka yang belum dimiliki; Echoes, Silence, Patience & Grace dan Sonic Highways. Akan diusahakan seterusnya.

Katanya album ni semuanya analog, daripada proses rakamannya sehinggalah cetakan grafik. Dan potongan sekeping pita berwarna perang kehitaman di bawah ni pun ada ceritanya...


"The first CD copies of the album contain a small section of the original analogue master tape. Grohl decided to it both for thinking it "would be an extraordinary move to destroy all the masters and give the pieces of the tapes to the fans", as the digital recording does not allow for such a memento, and also due to every technician involved with Wasting Light being overtly worried about the tapes." - Wikipedia.
Nasib baik aku baca Wikipedia sebelum beli, kalau tak memang aku dah buang "sampah" ni. Hahaha...

Lagu-lagu dalam album ni boleh tahan, ada lenggok era TCATS dan TINLTL. Ada satu lagu (aku lupa apa tajuk) White Limo pula ada gaya lagu Weenie Beenie dalam album pertama, vokalnya ada efek megaphone. Terbaik dari Grohl dan rakan-rakan!

Mudah untuk aku menghadamnya berbanding lagu-lagu dalam album One By One dan In Your Honour. Mungkin jika album ni terikat dengan memori tertentu (seperti tiga album pertama) sudah pasti ia boleh menjadi super album.

_____
Ada apa: Perlu diberi peluang dengar berkali-kali.

4 komen:

berteromber said...

haha...bagus juga Brexit kan...aku pun gasak menge-bay dari UK ni....harap2 Pound Sterling jatuh lagi...haha...

D'arsil said...

klu jadi rakyat luar tu, murah saja dorang beli cd ka.

Rafi said...

Foo fighters ni aku cari 1st album dia tak jumpa2 lagi.

Rafi said...

Err..pasal UK kuar dari EU ke yg nilai pound jatuh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (73) 58 explorer (18) ac/dc (6) acoustic (15) adiwira (16) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (138) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (72) anthrax (1) arlo (2) art200 (3) artis tempatan (126) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (57) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (266) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (24) blades (5) blaze bayley (26) blind guardian (20) blogging blues (51) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (57) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (14) brr2013 (21) bruce dickinson (22) buku/majalah (53) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (59) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (1) console games (10) converse (3) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (33) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (4) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drums (18) dutch lady (2) dvd (71) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (86) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (22) emo (198) energy drinks (31) entwistle (6) environment (35) epiphone (108) erectus (5) ernie ball (20) esp/ltd (156) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (45) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (19) footwear (2) fotografi (30) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (11) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (13) gax010ltd (9) ghs (22) gibson (14) gig (79) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (8) guitar parts (56) guitar service (29) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (58) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (188) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (16) inverno (19) iron maiden (140) irt-pulse (4) isu semasa (238) j5 (13) jackson (32) jamming (130) jamtank (27) jepak (9) jim dunlop (57) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (9) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (269) kazanna (1) kempen (34) kerja (71) kerly (2) kesihatan (39) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (23) kkdn (6) koleksi (299) konsert (86) kopi (22) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (31) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (1) lawas (4) lazada (16) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (42) lil (31) limbang (5) limited edition (26) line 6 (42) linkin park (3) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (81) m-50fr (15) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (357) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (56) melaka (13) membakut (44) memori (316) mercyful fate (11) metallica (74) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (54) miri (18) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (53) mr diy (2) mrs (59) mug (2) mukah (20) mup (110) music bliss (8) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (31) new album (28) new gear (179) newsted (3) nightfall (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nonsense (74) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) nylon maiden (2) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (31) pc talk (14) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (301) pedaltrain (14) pemuzika (13) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) phones (12) pic of the day (53) pick (55) pickup swap (49) pickups (122) planet waves (9) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (3) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (69) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (9) restring therapy (57) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (11) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (25) shopee (5) sibu (6) sick puppies (6) signboard (13) silica gel (5) silvia (10) singapore (49) single/ep (5) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) snark (9) so-cal (54) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (5) sticker (6) strap (12) strings (102) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (93) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (37) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (32) tgs (1) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (9) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (16) top 5 (3) tour de brunei (44) trade (20) transformers (4) travel (122) tribute (40) trivium (9) tsb6 (7) tuner (31) tv (31) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (274) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger