ella - usa


[edited: font warna oren adalah info tmbhn drp geng2 blogger]

smlm ada smpi 2 bungkusan dari uk, mcm biasa brg ebay... tp tu kemudian la aku review... ni ada yg lg best nak potong line que. hari ni aku cuti mc sbb demam panas (dah jmpa doc kompom bkn selsema "ngot2" hehehe nasib baik, demam biasa je). pg2 lg boss aku (bkn pengarah, tp ketua seksyen... nama je boss tp sekepala ni, minat anime & manga) call aku ada bungkusan smpi utk aku, local punya... so lps balik dari klinik aku singgah kejap pi opis hntr "surat cinta doktor" dan utk ambil bungkusan ni

bungkusan apa? klu nak tau entry ni adalah kesinambungan drp entry esok lusa selamanya - ella brother "double-s" kita yg terkenal dgn blog hikayat nemut-nemut iaitu encik portdy. yup, as guessed isinya ialah cd ella - usa yg terang2 ada sticker price tag RM25.90 (beb, camna nak byr? bank-in? paypal?) usa? akronim utk "unik, syuga, asli" mentang2 la album ni dirakam sepenuhnya kat usa... apa maksud syuga eh? [info from portdy: syuga datang dari bahasa jepun yang bermaksud "the greatest beauty"] anyway encik portdy, tengkiu sbb carikan cd ni utk aku >:)

album ella ntah yg keberapa tp mmg album ella paling best slps 30110, no wonder bleh mencecah 350k jualan. album ni released thn 1994 (aku baru form 3). spt cd 30110 yg aku beli mggu lps, cd ni mmg muram xceria langsung dan bukannya 1st press, dah re-release atas nama album rock terunggul (p) 1994 emi (malaysia) sdn. bhd. (c) 2004 emi (malaysia) sdn. bhd. cd diterima dlm keadaan unsealed (hehehe) maybe encik portdy dah copy atau rip pi mp3 kot?

tracklist

  1. menanti (m. nasir & eric moon/ella & loloq)
  2. ppp (yusri kru/loloq) <- permata pemotong permata pun dlm album ni?
  3. gemilang (kyoji/ella) <- lagu berhantu
  4. mungkin (kyoji/ella) <- lagu ella gedik "hmmm... mungkin~"
  5. aku kau dia (kyoji/ella) <- sedihnya lagu ni
  6. risau (kyoji & ella/ella) <- muzik best, tp syg liriknya kurg menarik
  7. esok lusa selamanya (ogie & kyoji/ella) <- lagu kegemaran encik portdy, mcm ada unsur2 lagu country
  8. ala amerika (kyoji/ella)
  9. penawar (salman/loloq) <- lagu utk rumah org2 tua hahaha
  10. nuri (hamid & ella/loloq) <- eh? lagu nuri dlm album ni rupanya
  11. itulah saya (kyoji/ella)
  12. rindu (korie & kyoji/ella) <- lagu kegemaran encik berteromber
  13. menanti (instumental) <- sape eh yg main gitar dlm instrumental ni? kyoji yamamoto
  14. gemilang (instrumental) <- sape eh yg main gitar dlm instrumental ni? kyoji yamamoto

lagu febret? beb, semua lagu2 dlm album ni mmg kilar! semua best2 no wonder ada "unik" dan "asli" dlm slogan "unik, syuga, asli" sbb kebanyakkan lirik lagu2 ditulis oleh ella sendiri. tp yg sedihnya cd re-release ni xde mention sapa penerbit dan pemuzik2 yg terlibat dlm album ni. [info drp berteromber: penerbit ella dan kyoji yamamoto, susunan muzik kyoji yamamoto, pemuzik semua mat salleh kecuali kyoji. sapa kyoji yamamoto ni?] dulu2 aku pnh dgr slash ada main gitar dlm album ni, betul ke? [info drp berteromber: slash main gitar dlm lagu bayangan drp album el] nak kena cari pressing yg 1st jugakla ni

ekceli album ni ada nostalgic value... thn 1994 time album ni release, aku ada join ekspo kemahiran hidup peringkat kebangsaan (wakil sabah beb!) kat sekolah menengah teknik cheras. klu nak tau ni la 1st time aku pi s'jung, 1st time naik flight, 1st time menjejak kaki kat dunia yg aku rasa asing... menara kl belum siap lg tp dah nmpk clear smpi cheras. pengalaman naik bas bmw pink, pi dataran merdeka, dayabumi (time tu xde klcc lg), chow-kit, zoo negara... (cikgu kitorg la yg ajak jln2). kat corong2 radio, terutamanya radio 3 ibukota (skrg dah jd kl.fm) dan radio 2 (kemudiannya jd radio muzik skrg dah jd muzik.fm) slalu pasang lagu gemilang ni berulang2 kali, berkumandang hmpr setiap hari

dah rip mp3 utk main kat pc, cd simpan dlm imago utk bekalan semasa memandu. sbb tu bila dgr lagu gemilang ni ada rasa meremang bulu rhoma irama roma sket hehehe. next project, album kompilasi ella & the boys

_____
p/s: nak try cover lagu ppp dan nuri... mcm simple je basslinenya dan enjoy klu main

green day - dookie & used nat-geo magazine


isnin lps 27/7/2009 bungkusan ni smpi, tp bkn dari luar negara... local je, guna pos ekspress. brader posmen yg sengih2 jmpa aku tu pun kata kali ni xpyh sain, heh. ekceli brg dlm bungkusan ni pun brg yg aku order kat ebay, tp user local la aribooktrader from selangor

apa isi kat dlm? used cd green day - dookie yg aku beli dgn hrga RM20.00 dan majalah national geographic magazine back issue keluaran october 2000 hrga RM3.00 dan RM2.00 utk kos penghantaran. kronologi? xpyhla, mggu lps aku order duit bank-in kat bank cap rimau then emel sket2 xsmpi smggu dah smpi, yela kan local... pos ekspress dia hntr hari jumaat, isnin dah smpi

green day - dookie

dah lama aku cari album ni. slalu bid kat 1 cent cd ebay asyik kalah je, aku mls nak bid tggi2 lgpun xnak beli yg baru sbb aku bkn kumpul pun album2 green day ni. aku cuma minat album green day yg ni dan album 2nd insomniac, album2 slps tu aku mcm dah xberminat

(c)(p) reprise records, a time warner company, made in usa. eh? us press... aku ingatkan m'sian press. jewel case dah seasoned sket tp inlay dah cd dlm keadaan like new

tracklist

  1. burnout
  2. having a blast
  3. chump
  4. longview
  5. welcome to paradise
  6. pulling teeth
  7. basket case
  8. she
  9. sassafras roots
  10. when i come around
  11. coming clean
  12. enemius sleepus
  13. in the end
  14. fod
  15. all by myself (hidden track)

lagu febret? hmpr semua lagu dlm album ni best... era alternative aku bermula dgn lagu2 green day yg selamba bersahaja dan simple tune. aku rasa selain lagu2 nirvana, ramai yg blajar jamming dgn lagu2 green day, btl x?

nostalgic value - antara album pertama yg mendedahkan aku kpd muzik alternative (selain the offspring - smash) back in 1994-95. time tu baru lps pmr nak masuk form 4, tgh tercari2 identiti diri dan self esteem. tp dulu2 slalu pinjam kaset classmate aku (ayie) atau pinjam takilala punya

lagu2 green day ni terutamanya basket case dan when i come around slalu masuk radio muzik (skrg muzik.fm) dan radio 4 (skrg ni traxx.fm) 1994-95 zmn ledakan lagu2 alternative. kira mmg best la dgr lagu2 alternative time tu, termasukla local scene oag - 60's tv dan saturnine - grey (nak cari cd saturnine)

bila dah bosan layan alternative, aku try plak layan grunge, hard rock dan seterusnya metal... makin keras, keras dan keras...

ada apa dgn majalah national geographic?

aku jugak beli majalah national geographic (nat-geo) ni drp user yg sama, back issue keluaran oktober 2000. dia ada byk nat-geo back issue, mula2 nak borong semua sbb dia jual RM3.00 per issue... tp aku rasa yg ni mcm menarik covernya, yg lain tu maybe next time la

antara bahan bacaan aku selain chip, max-it dan pc gamer. pd pndpt aku, majalah nat-geo ni wlupun dah jd back issue tp artikel2nya masih lg sesuai dibaca (xmcm majalah2 pc, yg artikelnya cpt obsolete). klu nak beli yg latest issue ofkos mahal, kat bintulu ni hrga yg latest mencecah RM15, tp klu cari yg back issue dorg jual dlm RM4.90 biasanya isu2 thn lps

btw, tanamkan minat suka membaca... hehehe. tp aku rasa yg ada background sains je minat bahan bacaan mcm ni. lgpun bila baca nat-geo ni byk fakta2 sains, sejarah, geografi, fotografi dan pengetahuan am yg kita bleh tau selain memperkukuhkan pemahaman bahasa inggeris kita (klu malas baca, buka je astro channel 553)

_____
p/s: hmmm... green day, nak try cover bassline lagu2 dlm album dookie ni

children of bodom - chaos ridden years


dah lama entry ni aku smpn sbg draft, baru arini aku edit sket2 dan rasa nak post. dvd konsert children of bodom - chaos ridden years stockholm knockout live aku beli bbrp mggu lps 4/7/2009 kat kedai cd chin chin music centre, city point bintulu (tmpt yg sama aku beli dvd guitar techniques of nirvana) dgn hrga RM21.00 dulu hrganya sama mcm dvd konsert kamelot - on cold winter's night RM19.90 tp dorg dah naikkan hrga... mcm tau2 je aku nak beli, huh!

manufactured by advance sound production co. ltd, distributed by perniagaan unggul telawi. kat sticker lembaga penapisan filem dah bubuh 18-pl so as expected isi kat dlm xbrapa sesuai utk non-metalheads. dvd ni ada 3 segmen, segmen 1 konsert live, segmen 2 promotional video dan segmen 3 dokumentari

tracklist konsert

  1. living dead beat
  2. sixpounder
  3. silent night, bodom night
  4. hate me!
  5. we're not gonna fall
  6. angels don't kill
  7. deadbeats i
  8. bodom after midnight - bodom beach terror
  9. follow the reaper
  10. needled 24/7
  11. laiho & wirman - clash of the booze brothers
  12. in your face
  13. hate crew deathroll
  14. are you dead yet?
  15. latvala
  16. lake bodom
  17. everytime i die
  18. downfall

tracklist promotional video

  1. are you dead yet?
  2. downfall
  3. deadnight warrior
  4. everytime i die
  5. in your face
  6. sixpounder
  7. trashed, lost & strunged

dokumentari

  1. chaos ridden years
  2. behind the scenes
  3. deleted scenes

aku ada bid jugak dvd ni kat ebay tp slalu je kalah. klu ikutkan dvd asal ada 2 disc dvd, disc 1 konsert disc 2 dokumentari tp yg m'sia press ni dia sumbat semua skali dlm 1 dvd (dvd5 single layer) so as expected some losses in quality. bila dah layan baru prasan pic quality dah kureng jd mcm vcd version klu area itam byk petak2 (mcm tgk vcd), tp sound quality oke xde yg terjejas

mmg mantap la dorg buat konsert, spt biasa uniknya children of bodom ni (pd pndpt aku la) terletak bkn pada alexi tp pada keyboardist janne (sebut ya-ney) dgn signature keyboard solo ala2 gitar shreds, xbyk band2 yg ada solo keyboard yg mmg unik mcm dorg (selain tuomas holopainen nightwish - tp dia punya style lain beb) slalu2 solo killer drp guitar hero je kan?

lagu febret? hate me!, bodom after midnight, needled 24/7, are you dead yet? dan everytime i die. dlm konsert ni ada bbrp camo piano/keyboard drp janne lagu ala2 jazz, lagu britney spears oops i did it again dan *lagu-tema-titanic-ntah-aku-lupa-tajuk-yg-celine-deon-nyanyi-tu*

heh, leh tahan alexi nyanyi suara growl/scream mcm tu 1 jam lbh... aku nyanyi lagu bodom after midnight sparuh lagu dah sakit tekak hahaha. mmg surrender la aku klu suara mcm tu, better stick to clean vocal

part dokumentari xde apa yg spesel... just sket2 sejarah band dorg ni, kehidupan seharian dan interview setiap band member. cuma alexi dan henkka je speaking english yg lancar, yg lain ada pelat2 sangkut2 sket... heh, mcm style melayu ckp omputih pun ada hahaha. tp aku mmg berkenan dgn perangai roope yg humble (yg bebudak lain tu phm2 jela perangai, lbh2 lg alexi)... maybe sbb dia dah veteran kot? more info at children of bodom hate crew official website

_____
p/s: cantik bass esp htb-600 henkka smith signature series...

ada apa dgn superstar rajinikanth?


sapa brani lawan?

malas aku nak cerita byk, a pic worth more than a thousand words... yg pastinya, sapa brani lawan?

sivaji - the boss

format: vcd 3-disc
released: 2007
purchased at: somewhere in klang (order via my officemate yg tgh kursus) in early 2008
price paid: RM26.90 (diskaun jd RM25.00)
pro: fight scene best2! complex moves, byk unsur2 matrix, he's da bada$$ boss! promote mentos, punch line yg pasal "singa" yg mmg power
con: subtitle ikut suka dia je nak tulis, ayat tonggeng terbalik, ckp putar2 mcm ckp...

chandramukhi

format: vcd 3-disc
released: 2005
purchased at: jaya video, glugoq penang (dpn nasik kandaq shariff) somewhere in 2005
price paid: RM18.90
pro: fight scenes byk efek cgi, unsur2 matrix pun ada
con: xde subtitle, 3-4 kali tgk baru phm apa dia ckp... jln cerita xbest langsung! just another rajini muvi, fight scene xbyk dan ada 1 fight scene rajini teruk kena blasah sblm menang... hey! rajini should be undefeated in any fight scenes! coz he's da man!

btw, dua2 vcd tu ori tau!

_____
p/s: padaiyappa pun aku ada dulu 3-disc vcd, tp dah ilang member pinjam xpulang2 @ kena tapau

motorhead - no remorse


bungkusan dari uk yg dtg serentak dgn hootie dan natalie jumaat lps 24/7/2009. isi kat dlm used cd motorhead - no remorse. remastered, boxset 2cd kompilasi lagu2 terbaik motorhead (yup, lagi2 kompilasi motorhead). menang bid kat ebay drp user nismowill dgn hrga £3.20+2.00 (RM31.00)

kronologi - order 13/7/2009, cop royal mail 15/7/2009, cop pelepasan kastam 20/7/2009, cop pjbt pos bintulu 23/7/2009

aku mmg suka cover art motorhead, simple yet effective - message sent. cardboard box kat luar dah nmpk seasoned, tp bila kluarkan jewel case kat dlm mmg nmpk mcm baru, still shiny. 16 pages booklet penuh dgn gmbr2 klasik motorhead. cd2 kat dlm mmg scratchless... berbaloi la dgn hrga RM31.00 tu mmg no remorse!

(p) 1996 castle copyrights ltd. (c) 1996 castle communications pte. made in england (ofkos). sama mcm kompilasi ace of spades, album ni jugak merupakan kompilasi lagu2 terbaik motorhead to date (1996). lagu2 yg sama jugak ulang2... nmpknya aku kena stop beli kompilasi motorhead sbb byk sgt yet still the same songs all over again. nak cari album latest dorg motorizer... apa2 info cek kat website rasmi motorhead

tracklist

-disc 1-

  1. ace of spades
  2. motorhead
  3. jailbait
  4. stay clean
  5. too late, too late
  6. killed by death
  7. bomber
  8. iron fist
  9. shine
  10. dancing on your grave
  11. metropolis
  12. snaggletooth

-disc 2-

  1. overkill
  2. please don't touch
  3. stone deaf forever
  4. like a nightmare
  5. emergency
  6. steal your face
  7. louie, louie
  8. no class
  9. iron horse
  10. (we are) the road crew
  11. leaving here (live)
  12. locomotive
    -bonus tracks-
  13. under the knife (12" single version) <- vintage version
  14. under the knife (12" single version) <- yg ni alternate version, fast-paced, bunyi moden sket
  15. masterplan
  16. no class (ft. wendy o'williams)
  17. stand by your man (ft. wendy o'williams)

klu ikut cerita kat dlm inlay, lagu2 dlm kompilasi ni remastered drp original tape dan vinyl. yela kan zmn tu mana ada lg 'compact disc' tp muzik motorhead ni masih sesuai didgr wlupun dah bbrp dekad... byk band2 ternama yg dpt influences drp muzik motorhead ni. apa2 pun mmg enjoy dgn muzik dorg ditmbh dgn suara blooded-throat lemmy yg iconic, iconic mcm janggut/jambangnya. motorhead for life!

_____
p/s: "there's 2 types of people, good people and bastards. nothin' else comes into it" - lemmy

motorhead - ace of spades (the best of)


bungkusan dari uk yg dtg serentak dgn hootie dan natalie jumaat lps 24/7/2009. isi kat dlm used cd motorhead - ace of spades (the best of). yg ni cd kompilasi lagu2 terbaik motorhead dan bknnya album motorhead yg pertama dgn tajuk yg sama ace of spades. menang bid kat ebay drp user goatjazz3 dgn hrga £0.99+1.68 (RM16.01) ekceli mmg xde org lain bid cd ni... nasib aku la~

kronologi - order 15/7/2009, cop royal mail 20/7/2009, cop pelepasan kastam 21/7/2009, cop pjbt pos bintulu 23/7/2009

(p)(c) 1999 castle music ltd. distributed by castle pie, a division of castle music ltd. cd dlm keadaan yg memuaskan, jewel case nmpk dah seasoned tp inlay masih baru, disc ada 2-3 minor scratches. mmg puas hati utk cd yg berharga RM16.01

tracklist

  1. ace of spades
  2. iron fist
  3. dead men tell no tales
  4. bomber (with girlschool)
  5. over the top
  6. too late too late (live)
  7. capricorn
  8. metropolis
  9. steal your face (live)
  10. speedfreak
  11. tales of glory
  12. doctor rock
  13. killed by death (live)
  14. louie louie
  15. no class

nothing special... cuma kompilasi lagu2 terbaik motorhead to date (1999). ntah, telampau byk sgt album2 kompilasi motorhead ni... dlm pun lagu2 yg sama gak (mcm kompilasi lain) ulang2. apa2 pun aku mmg suka cover art utk album2 motorhead, cuba tgk cover art album overkill

vintage motorhead music, dgn suara unik lemmy yg mcm kerongkong berdarah... hahaha. bassline motorhead mmg simple, kena ada sket distortion/overdrive baru ngam... tp mmg memenatkan klu try cover sbb lagu2 dorg full of energy and face-paced, kena main guna pick, klu naked fingers... huh! alamatnya mmg penat jari2, berkebarangkalian bengkak2 atau melecet. more info on motorhead official website

_____
p/s: cd ni bakal lepak kat imago ni... layan waktu drive pi keja

tarot - undead son, mama (single)


bungkusan dari jepun la yg dtg serentak dgn hootie dan natalie jumaat lps 24/7/2009. menang bid drp user pricekillers001 dgn hrga US$5.01+5.00 (RM35.25)

kronologi - order 14/7/2009, cop nippon post 15/7/2009, cop pelepasan kastam 20/7/2009, cop pjbt pos bintulu 23/7/2009 okela tu

tarot - undead son, mama (single) used. apala sgt 2 lagu dlm 1 cd... mcm xberbaloi dgn hrga tu kan? heh, apa bleh buat dah minat tarot, wat koleksi, single pun single la. wlupun dari jepang, tp cd ni finland press under spinefarm records helsinki, finland dgn jewel case yg agak unik, semua masih dlm keadaan mcm baru, disc scratchless

tracklist

  1. undead son
  2. mama (genesis cover)

lagu undead son pun kira best gak, dipetik dari album suffer our pleasures. dlm album undead indeed pun ada lagu ni dorg main live

ekceli xde cerita apa2 pasal album ni selain drp menambah koleksi tarot aku. skrg ni pun tgh bid album shining black (kompilasi) dan to live forever... apa2 info bleh tgk kat website rasmi tarot

_____
p/s: hoho abg marco...

hootie & the blowfish - musical chairs & natalie imbruglia - left of the middle


*spoiler: non-metal* jumaat lps 24/7/2009 aku baru smpi opis nak punch-in tup2 brader posmen baru je kluar drp opis, dia kata ada 4 bungkusan utk aku dia dah bg kat tmpt admin. 4 bungkusan? i wonder... 1 bungkusan dari us, 1 dari jepang, 2 dari uk... bungkusan dari us berisi 2 bundled 1 cent cd hootie & the blowfish dan natalie imbruglia, bungkusan dari jepang used cd tarot (single), 2 bungkusan dari uk kedua2nya berisi used cd drp motorhead. entry ni cerita pasal hootie dan natalie shj... yg lain2 tggu jela ada tu nnti entry

seller: menang bid 1 cent drp ebay user rivercnk (yup, dia lagi... tauke cd bundle)
price paid: US$2.25 for hootie US$0.60 for natalie + US$5.98 postage (send without jewel case)
converted: RM19.20 (hootie) RM13.15 (natalie)
kronologi: order 10/7/2009, cop usps 10/7/2009, cop pelepasan kastam 21/7/2009, cop pjbt pos bintulu 23/7/2009

hootie & the blowfish - musical chairs

semenjak aku beli album dorg cracked rear view dan slalu dgr time driving blk dari keja, aku mcm berminat nak dgr album2 dorg yg lain. lagu2 dorg mmg enjoy easy listening maybe sbb vocal darius rucker dan guitar works dorg best... lgpun aku minat jugak muzik ala2 country ni. musical chairs merupakan studio album dorg yg ke-3 slps fairweather johnson (yg aku tgh bid) released in 1998, info album ni kat wiki

(p)(c) atlantic recording corporation for the united states and wea international for the world outside of the united states. cd dan inlay dlm keadaan masih baru, cuma cd ada 1 minor scratch. btw, cd ni ada cop hdcd

tracklist

  1. i will wait
  2. wishing
  3. las vegas nights
  4. only lonely
  5. answer man
  6. michelles post
  7. bluesy revolution
  8. home again
  9. one by one
  10. desert mountain showdown
  11. what's going on here
  12. what do you want from me now
  13. -silent-
  14. -silent-
  15. closet full of fear (hidden track)

lagu febret? i will wait, wishing, last vegas night dan what's going on here (ada unsur2 jazz) album ni mcm kurg menyengat berbanding album 1st (album 2nd aku xdgr lg) tp drp info kat wiki album ni cuma mencecah kedudukan no. 4 carta us berbanding album 1st dan 2nd yg berjaya menduduki no. 1, pndpt peribadi aku stlh mendgr album ni, maybe sbb muzik dorg lbh kpd country dan gospel dah kurg unsur2 alternative... sbb tu kot sambutannya yg kureng sket

natalie imbruglia - left of the middle

erk? natalie imbrulia? hehehe... sapa xkenal artis aussie ni? she was so hot back then in the 1997-98. lagu torn dlm album ni mmg berhantu. apa2 info bleh baca kat website rasmi natalie imbruglia atau wiki. (p)(c) 1998 bmg entertainment international, uk & ireland co. ltd. this cd was enhanced cd, cd dan inlay dlm keadaan masih baru, cd mcm xde scratch mula2 smpi tu, tp skrg dah ada 1-2 minor scratches... heh, salah sendiri la tu kot?

tracklist

  1. torn
  2. one more addiction
  3. big mistake
  4. leave me alone
  5. wishing i was there
  6. smoke
  7. pigeons and crumbs
  8. don't you think?
  9. impressed
  10. intuition
  11. city
  12. left of the middle

lagu febret? ofkos lagu torn yg berhantu, big mistake dan wishing i was there. setau aku 3 lagu ni je yg pnh dan slalu masuk radio m'sia, yg lain tu aku xtau... aku beli album ni sbb ada nostalgic value (dan murah xde sapa yg bid tinggi2) lagu torn slalu berkumandang di radio hitz.fm waktu album ni mula2 release back in 1997... waktu tu aku tgh cuti semester 1st year + industrial training kat solid state lab, usm. lagu torn ni dan lagu turn back time drp aqua mmg mengingatkan zmn2 industrial training dan time tu tgh gila main red alert :)

_____
p/s: apa cerita natalie ni skrg? last skali aku tgk dia blakon filem johnny english dgn rowan atkinson (mr. bean)

fear factory - digimortal (digipak) & in flames - colony


td tgh2 susun cd2 aku ikut index baru aku prasan, ada 2 cd yg aku blm post entry... ekceli cd2 ni smpi jumaat lps 17/7/2009 heh, dah seminggu baru nak review. nasib baik waktu terima mggu lps smpt snap pic

bungkusan ni dari uk, mcm biasa order cd kat ebay. isi kat dlm 2 used cds, fear factory - digimortal (digipak) dan in flames - colony, menang bid drp user ijamusic dgn hrga £2.20 (fear factory) dan £2.21 (in flames) + shipment cost £4.00 utk kedua2nya. converted and calculated, RM25.26 for fear factory and RM25.32 for in flames

kronologi - order 30/6/2009 cop royal mail 1/7/2009 cop pelepasan kastam 6/7/2009 cop pjbt pos bintulu 16/7/2009 received 17/7/2009

fear factory - digimortal

aku bknla follow sgt fear factory ni, aku cuma layan 2 album dorg demanufacture dan digimortal. album lain ntahla... maybe aku minat 2 album ni sbb ada nostalgic value kot? :) aku diperkenalkan dgn fear factory sekitar 1998, time tu tgh main game carmageddon... soundtrack game ni ada 2 lagu drp fear factory, demanufacture dan zero signal dua2 versi instrumental

berbalik kpd album digimortal ni, it's a digipak version. album studio ke-4 fear factory spt album2 sblmnya masih mengekalkan konsep industrial metal dan muzik standard fear factory. (p) & (c) 2001 the all blacks b. v. issued under license to roadrunner records. digipak dah nmpk seasoned sket, inlay masih oke, disc pun cuma ada 1 minor scratch. bleh baca info album ni kat wiki

tracklist

  1. what will become?
  2. damaged
  3. digimortal
  4. no one
  5. linchpin
  6. invisible wounds (dark bodies)
  7. acres of skin
  8. back the f**k up (lagu yg ada unsur2 hip-hop ft. b-real)
  9. byte block
  10. hurt conveyor
  11. (memory imprints) never end
    bonus digipak track
  12. dead man walking
  13. strain vs resistance
  14. repentance
  15. full metal contact

lagu febret? based on nostalgic value... aku suka semua lagu, especially damaged dan invisible wounds (dark bodies)

dulu waktu album release somewhere in 2001, aku ada beli versi cap lanun kat petaling street, skrg ni aku dah ada yg ori kira dah tebus kesalahan hehehe. mmg byk memori gak album ni antaranya lagu damaged dan invisible wounds (dark bodies) yg mengingatkan waktu aku lps eksiden dlm bas, patah idung... time recovery aku layan album digimortal ni berulang2 kali bersama dgn mp3 lagu2 after forever. next project, mencari cd album demanufacture. more info on fear factory official website atau wiki

in flames - colony

mcm fear factory aku xbrapa follow in flames, in fact aku hanya penah dgr lagu2 in flames drp album colony ni shj, album lain aku xpnh dgr... ni semua gara2 braingell radio la ni. pesen muzik dan vocal lbh kurg mcm children of bodom (cuma kurg solo keyboard je). colony merupakan album ke-4 drp swedish melodic death metal ni (apsal album ke-4 jugak? digimortal kat atas tu pun album ke-4)

(p)+(c) 1999 nuclear blast gmbh. manufactured in germany. wlupun status used cd, tp inlay dan disc masih lg dlm keadaan tiptop no scratches at all, cuma jewel case je yg nmpk seasoned. dlm inlay ada lirik, jrg band2 yg lagu jenis growl/scream bubuh lirik dlm album2 dorg...

tracklist

  1. embody the invisible
  2. ordinary story
  3. scorn
  4. colony
  5. zombie inc.
  6. pallar anders visa
  7. coerced coexistence
  8. resin
  9. behind space '99
  10. insipid 2000
  11. the new world

lagu febret? embody the invisible, ordinary story, colony, zombie inc. dan coerced coexistence. ekceli aku xde cerita pasal album ni selain drp braingell radio dan memori zmn kat penang keje smpi larut mlm, sama mcm kes adema dan dan iced earth. sapa2 yg minat in flames bleh la komen sket2. info lanjut bleh rujuk kat website rasmi in flames atau wiki

_____
p/s: species come and go, but the earth stands forever fast

ella - 30110


baru je 2 hari lps aku post entry pasal ella ni... hari ni mmg nasib aku la kot?

ptg td dlm pkl 1915 lps abis main volleyball kat jbtn aku rasa mcm mls nak blk awal... rasa nak ronda2 pekan koboi bintulu (bintulu old town) yg rata2nya byk kedai dah mula tutup. fyi bintulu old town ni kedai2 slalu tutup dlm pkl 1900-2000. dah lama aku tgk kedai kaset/cd ni (slalu lalu dpn kedai ambil short-cut) tp baru hari ni terasa nak masuk. aku xpasti nama kat signboard sbb dah gelap, tp kat price tag ada tulis sun yun bookstore. lokasinya kurg strategik sbb bersebelahan dgn tokong cina dkt dgn bintulu esplanade (ah, aku cerita pun bkn korg tau kat mana)

masuk2 je kedai tu aku pi area cd audio, tauke kedai ni tanya "mau cari cd apa?" aku mula2 saja nak browse tp tiba2 aku bleh terjawab "cd ella ada?" lps tu dia tanya ntah wife dia ckp cina fuchow (yg aku xphm kecuali ayat "ella" shj) smbl2 membelek cd...

bleh tahan gak koleksi cd audio kat kedai ni berbanding kat kedai2 cd lain kat city point atau parkcity mall yg rata2 kebanyakkannya menjual vcd karaoke dan cd cap lanun. kedai ni plak byk koleksi cd2 artis tempatan mostly yg old school... aku dah target bbrp cd - wings, battle of the band, lefthanded dan bbrp band rokapak yg lain. tiba2 tauke tu hulurkan aku 3-4 keping cd ella... koleksi terbaik ella, ella & awie, 30110 dan album latest ella rama-rama. wtf? 30110! haha aku dah jmpa album ella yg rare! aku terus kompom beli cd ni wlupun hrganya agak premium sket RM35.90 yg aku minta kurg tp cuma dpt diskaun RM0.90 je. cd ella yg lain tu, tgkla nnti klu aku rasa nak beli aku dtg la kedai ni lg

smbl browse cd2 lain aku smpt borak dgn tauke ni, dia kata dulu ada byk cd2 rock sbb dia pun minat mus may (eh? jrg cina minat lagu2 melayu apatah lg lagu rock) skrg ni dia kata xramai yg minat rock so dia dah x order cd2 rock. kat area kaset plak ada byk title yg menarik perhatian aku... cromok, saturnine, iron maiden, motorhead, dream theater, helloween... mostly dah berdebu mcm dah lama x kena kacau, tp masih lg sealed... tauke tu jugak tunjuk kat aku kotak yg berisi kaset2 black/death metal keluaran vsp... tp sygnya aku dah stop beli kaset lgpun aku xde player kaset hehehe... cd audio aku layan kat pc (rip to mp3) dan player kereta (my lovely imago) nnti la try cari micro hifi yg bleh play dvd, kat courts mammoth dah target jvc atau philips RM500+

oke, berbalik pd album ella ni. cd yg aku beli ni bknla 1st pressing, tp dah re-release dgn label album rock terunggul. (p) 1992 emi (malaysia) sdn. bhd. (c) 2003 emi (malaysia) sdn. bhd. diterbitkan oleh man kidal dan m. nasir. aku ingt dulu abg aku mbob, beli kaset album ni thn 1992 (aku baru form 1) cover art kaset tu nmpk simple tp menarik dgn silhouette muka ella warna putih ungu, dlm inlay siap ada lirik dan info2 lain. tp cd ni amat mendukacitakan sdkt sbb dlm inlay cuma ada list lagu2 xde lirik mahupun info2 seperti pemuzik, equipment dll (mcm dlm kaset abg aku dulu) dan cd yg agak muram... cuba tgk pic kt bwh ni

tracklist

  1. sembilu (saari amri)
  2. layar impian (satiman/nurbisa)
  3. kitalah bintang (imanzali/aris ariwatan/loloq)
  4. kabus & sirna (m. nasir/nurbisa)
  5. penjara misteri (yan)
  6. 12 purnama (fauzi marzuki/s. amin shahab)
  7. bendera damai (hassan)
  8. justeru (hattan/nurbisa)
  9. bolero (m. nasir/loloq)
  10. mat kental (aidit/baba)
  11. sembilu (instrumental)

lagu febret? hmmm... susah nak kata sbb semua lagu best2. sbb tu album ni berjaya mencecah jualan melebihi 300k unit (100k pd mggu pertama). waktu album ni release dulu abg aku rajin pasang kat rumah, classmate pompuan pun semua nyanyi lagu sembilu dan layar impian. biasala nostalgia cinta monyet budak form 1 hehehe!~

ekceli aku xbrapa minat ella (sbb dia gedik), aku cuma minat lagu2nya... bermula dari zmn the boys (nostalgia 80an waktu kecik2) hinggala album usa (pun byk memori), then album2 seterusnya... mcm dah kureng sket minat sbb muzik dah kurang rock. pada 31 julai nnti ella bakal meraikan ulangtahun yg ke-43... pergh! andartu (sumber info wikipedia dan ella.com.my) next project, album ella - usa

[entri mini] nasi briyani famous mama cafe

member2 lain dok sibuk post entry pasal makan2, aku pun jeles jugak... nah hambik hang! nasi briyani famous mama cafe. kat bintulu ni yg aku tau cuma ada 2 restoran yg ada jual nasi briyani, famous mama cafe dan briyani gam house. briyani kat famous mama cafe ni yg bestnya lauk bleh pilih ala2 nasik kandaq, klu kat briyani gam house tu cuma ada 3 menu iaitu briyani dgn pilihan lauk sama ada daging lembu, kambing atau ayam. tp mcm biasala nasi briyani harganya mmg premium. kebetulan hari ni hari "sindrom 23 julai" so akupun tapau la, mkn kat opis...

yg ni menu febret aku, kari daging, kentang masak bijan, acar karot dan kuah campoq ala2 nasik kandaq... hrga? RM7.50 huh! klu dulu kat penang menu aku camni baru dlm RM4.00-5.00, tp kat mana2 mmg nasi briyani mahal. mkn nasi briyani ni xbleh diamalkan slalu sbb hrga premium... akupun slalu mkn sbln skali je. atleast terubat la sket2 rindu nak mkn nasik kandaq penang... hehehe~

_____
p/s: nak praktis bassline lagu layar impian atau kitalah bintang

ada apa dgn ella?


wanted!

aku sdg mencari 2 album ella versi cd iaitu ella 30110 dan ella usa. pada member2 yg ada menjumpai cd2 ni (ori) jual kat mana2 seluruh m'sia, sila inform aku, emel - kucinghijau(at)hotmail(dot)com

imej cilok drp mp3video4u.blogspot.com

imej cilok drp demi-ella.blogspot.com

to be continued...

_____
p/s: heh, ada nostalgic value 2 album ni

aktiviti kelab sukan & rekreasi di hujung minggu - jaming (part 3)


sabtu 18/7/2009 - dah lama kitorg x praktis jam rasa2nya ada 2 bln kot. sepatutnya mggu lps (time roadgear aku dah smpi) kitorg nak praktis jam tp jo ikut pertandingan ping pong so xcukup korum. khamis lps bob kandar sound aku dan jo ada sessi latihan hari sabtu dan kebarangkalian kali ni mmg open-air sbb bilik mesyuarat dah kena renovate tampal wallpaper so kitorg xnak la nnti dipersalahkan klu rosak wallpaper (calar, kotor, dll) jd kitorg main kat foyer/garasi jbtn

kali ni equipment xjd masalah sbb gitar dan bass dah ada (ehem, go ibanez!). utk amp pulak kitorg guna amp BJL bob kandar yg disambung kat 2 buah speaker besar thp gaban (sound system utk pertandingan karaoke) dan semua input (gitar, bass, mic) masuk pi amp ni

mephisto & crows

mula2 plan nak start pkl 1000 tp mcm biasa tertunda smpi 1030 setup equipment, sound check, tuning last2 pkl 1100+ baru start. kali ni jo xdpt main lama2 sbb pkl 1300 dia ada perlawanan badminton jemputan kat dewan hockien blkg jbtn kitorg... so dari 4-piece tggl jd 3-piece band

kali ni bob kandar ajak sorg member dia nama azroy (ntah apa nama btl dia ni) sbg gitaris jemputan, terrer jugak mamat ni, mcm2 lagu dia bleh main lbh2 lg lagu metal, mcm thp bro adam jugak la... bila ada lead yg lain follow, lagu apa pun mmg menjadi wlupun bassline sumbang hehehe!~

line-up kali ni

bob kandar - drums
jo - gitar/bass/vokal
aku - bass/vokal
azroy - gitaris jemputan

waktu best2 tgh jamm, tiba2 pengarah dtg jenguk kitorg smbl sengih2... ekceli dia mmg sokong aktiviti kitorg ni lgpun smlm waktu meeting mbj dia ada puji band kitorg smbl bgtau yg foyer/garasi tmpt kitorg main ni bakal menjadi closed-air. nnti nak try bodek pengarah kot2 dpt sponsor apa2 yg berkaitan dgn band... maybe equipment tmbhn >:) dpt gitar stagg hrga RM300+ pun jd la kan?

sessi kali ni berakhir pada jam 1415, mau dkt 3 jam+ jugak kitorg praktis... ujung jari2 aku pun dah rasa kebas mcm nak bengkak pun ada. kena byk minum air sbb dehydrated, main kat foyer/garasi yg mmg open-air, panas byk kluar peluh... yg pastinya bass crows aku bunyi sedap, sesedap mcm bunyi time jairo kawin bln lps, maybe pasal aku main guna pick dan guna amp yg besar. kombinasi roadgear mephisto dan zoom g1x mmg menyengat, azroy shred mmg gila babeng bunyi ttp maintain. xnyesal beli produk zoom dan ibanez beb! (wlupun cuma gio series)... apa2 pun kena byk praktis lagi ni, rock on!

mini entry: pesta jualan & makanan

lps blk sessi latihan aku dan *ehem* sggh kat medan selera bintulu (aka kuburia) konon2 nak tgk pesta jualan & makanan yg berlangsung pada 18-19/7/2009.

smpi2 je kitorg round2 gerai yg menjual makanan smbl dihiburkan dgn pertandingan karaoke. konon2 nak cari mknn yg extra-ordinary ala2 mknn yg jual kat pasar ramadhan... tp hampa sbb yg ada pun cuma yg biasa2 je, kuih muih, kerepek, burger, minuman

banner iklan borneo kite festival, berlangsung bln ogos setiap tahun
(acara tahunan bandar bintulu)

aku tertarik dgn signboard ni (pic kat bwh) dah lama aku xmenikmati char koay teow penang (kes rindu mknn penang), so nak try la...

(pic atas - bila dah mkn baru teringat nak snap pic) 1st impression xnmpk mcm char koay teow penang pun, sbb penang punya slalu warna kehitam2an sbb dkt2 nak hangus (hence the word char) yg ni nmpk kuning2 oren. rasa? okela ada jugak rasa penang style wlupun xbrapa kick. tp dgn hrga RM4.00 sepinggan, mee pun byk, udang besar 3 ekor, mmg kenyang dan berbaloi la... atleast terubat rindu nak mkn mknn penang

_____
p/s: nasik kandaq abu is the best! wowo rindu nak mkn nasik kandaq penang!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (49) anniversary (63) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (4) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (245) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) charvel (50) children of bodom (18) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (30) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (62) earth hour (14) ebay (225) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (75) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (183) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (89) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (71) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (38) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (8) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (14) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (120) gator (9) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (71) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (64) guitar/bass (620) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (25) ibanez (178) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (133) irt-pulse (1) isu semasa (227) j5 (2) jackson (31) jamming (121) jamtank (21) jim dunlop (50) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (279) konsert (82) kopi (17) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (322) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (10) mastodon (6) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (11) membakut (42) memori (298) mercyful fate (10) metallica (70) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (9) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (100) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (52) mxr (8) my music (8) nanasmania (25) nat-geo (4) nestle (18) new album (27) new gear (156) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (61) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) pdap (2) peavey (21) pedal/stompbox (268) pedaltrain (13) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (11) pic of the day (48) pick (50) pickups (95) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (18) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (38) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (89) ratm (1) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (43) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) rock at large (12) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (2) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (6) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (10) sr300 (24) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (84) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (89) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (33) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (7) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (17) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (66) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wonda (2) wordless wednesday (222) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (4) yNot (21) yogurt (6) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (99) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger