makeshift jamming studio


selasa lps bob kandar tanya aku bila lagi mau jamming lg? aku jawab anytime asalkan weekends, yg pntg cukup korum (ada gitaris la)... tmpt no problem, xmcm sessi yg lps yg kitorg buat open-air kat foyer/garasi jbtn sbb kali ni kitorg main kat makeshift studio

wtf? studio? ekceli kitorg main kat bilik spektrometri UV-vis yg byk ruang kosong terbuang yg selama ni dijadikan stor oleh staf2 jbtn kitorg. disebabkan bilik ni aku yg in-charge dan maintain, so better utilised it... kitorg jdkan sbg studio sementara @ makeshift studio (yg bestnya bilik ni ada air-con 24/7 hahaha)

jumaat lps aku dan bob kandar kemaskan bilik ni supaya ada ruang yg cukup utk kitorg beraksi. bob kandar decide yg dia nak letak drum set, amp dan speakers kat bilik ni (yela, org baru tukar status... rumah xde tmpt nak letak brg2 mcm ni) mls dah nak angkut2 kluar-masuk van... lgpun senang dah nak jam tiap2 ujung mggu, yg pntg cukup korum

equipment - mic cap ayam & stand (cilok dari bilik mesyuarat), tama drums with headliner cymbals & pearl snare, ibanez (ehem) GRG270, GSR190, efek zoom G1X (aku xnak guna korg AX3000G sbb besar sgt, malas nak bawa lgpun bkn aku yg pijak2) disebabkan kekurangan cable, zoom B1X aku xdpt beraksi kali ni... so bass sumbat direct to amp

ni la powerhouse kitorg, amp & mixer cap ayam (BJL tu sengaja parody JBL) 4+1 input. gitar, bass dan mic semua sumbat dlm ni. outputnya kat stereo satellite 15" speakers (cap ayam jugak) tp sound mmg puas hati la... bleh celen peavey speaker system yg dorg pakai kat pentas parkcity mall. ekceli sound system ni kepunyaan bob kandar, yg slalu disewa utk karaoke tiap2 kali ada majlis perkahwinan kat area kg assyakirin

gig-bag yg sengaja disandarkan kat speakers tu, utk perbandingan saiz

sessi 1 - sabtu 10/10/2009

sessi kali ni plan nak start 1000hrs tp biasala dkt 1100hrs baru start... sound check itu ini, buat kopi minum2 dulu...

gitaris jemputan yg sama spt sessi lps, azroy. dia ni oke sket... bassline sumbang pun dia xkisah still continue main, xmcm bro adam yg tiba2 berenti main bila bassline sumbang... bassist pun ilang motivasi klu camtu, heh (drp pemerhatian aku, azroy ni terrer main lagu2 metalika tp xtau lagu2 abg mus... alahai~ a tout le monde pun kena pasang mp3 baru dia dpt tarik)

ekceli aku xreti nak main bass sambil nyanyi (kecuali klu bassline yg simple)... kelam kabut jdnya. jari2 aku blm synchronised dgn lirik lagu. aku cuma bleh kosentret buat satu benda shj... klu vokal, kosentret vokal... klu main bass, bass shj. sbb tu kebanyakkan lagu2 kitorg main konsider instrumental shj. jo dtg lmbt... dia smpt nyanyi 2-3 lagu je

line-up sessi kali ni
bob kandar - drums
azroy - gitaris jemputan
aku - bass/vokal
jo - vokal

jo smpt sms awek hehehe

sessi tamat lbh kurg 1400hrs... equipment malas nak kemas, sbb plan esok nak sambung lg... hehehe kecuali axes and pedals aku la... xnak aku tgglkan harta2 aku kat bilik ni, better bungkus bawa balik

sessi 2 - ahad 11/10/2009

sessi ahad ni kejap je, kitorg kena stop dlm 1230-1300hrs sbb lps ni nak pi open house raya staf2 opis kitorg

kali ni jo xdtg, so 3-piece sajala... selain main bbrp lagu2 spt smlm, sessi hari ni ada request utk praktis lagu raya musafir di aidilfitri (s. jibeng) dan lagu 60-an hidup bersama @ "di tepi pantai" yg last2 jd versi metal xpdc...

kali ni ada 2 problem, 1st - speaker ada unwanted static noise, 2nd - bbrp kali amp tiba2 xde output xde bunyi. mmg hilang mood nak main xbest mcm smlm (sessi sabtu mmg enjoy)

1300hrs kitorg stop, kemas2 equipment... bungkus axes and pedals aku, drum set sorok bawah bench (mggu2 seterusnya senang nak deploy), amp dan speakers susun elok2 kat tepi. in 10 minutes bilik ni dah transform kembali spt hari2 biasa... bilik spektrometri UV-vis, like nothing had happen... hehehe

oke, jom serbu open house... aku pun dah lapar ni

_____
p/s: my 8 months string oddysey... ada peningkatan, klu dpt main slalu tiap2 ujung mggu lg bagus dpt release tension (hahaha esok internal audit)

5 komen:

Anonymous said...

lama ilang.. g mne?
hooo rupa2nyer sibok menjammingkan diri ea...
gile besh gak ea equipment cilok2 dari bilik mesyuarat nih. terer tuh!

Ijau D. Koceng said...

ayucokicoki:
mic ngan mic stand je yg dicilok... equipment2 lain sendiri punya, bkn tajaan mana2 pihak

pakcik kordi said...

wow!beh jgk jamm kt cni...hehehe....asyik ah!

eddie dewanaga said...

cuba sesekali lu record 'Master of Puppets' sumbat youtube... bagi gua dengar.

Ijau D. Koceng said...

pakcik kordi:
aaa... pengunjung baru, welkam tu mai wol - ada studio ngan equipment sendiri... so anytime bleh release tension (ujung mggu la) & jimat duit xpyh sewa studio

eddie:
hehe... segan la aku bab2 nak record ni, apa lg klu nak upload pi youtube... naya je kena kutuk2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 7-string (3) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (130) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (286) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (2) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (64) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (2) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (208) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (173) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (97) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (20) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (129) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (58) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (124) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (312) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger